Till senaste kommentaren

Sveriges Radio i Googles rösttjänst efter den 13 juni

Ett par gånger på sistone när jag bett min Google-assistent att spela upp Sveriges Radio P1 har den utöver att göra just det lämnat information om att Sveriges Radio ska förvinna från plattformen i juni och uppmanat mig att googla på saken. Jag hittar dock ingen information om denna påstådda förändring?
Mårten

Kommentarer

 • Hej Mårten!

  Du har rätt, det behövs tydlig information om vad som är på gång. En annan lyssnare frågade om detta i december, och jag svarade då:
  När denna teknik släcks ned, kommer inte längre tjänsten "prata med Sveriges Radio" att fungera. Våra nyheter i Googles nyhetstjänst påverkas däremot inte.

  Vi för samtal med Google om att det behövs alternativa sätt att ta del av vårt innehåll på ett enkelt vis. Om det saknas bra ersättningar den 13 juni, så önskar vi att tiden tills "Conversational Actions sunset" äger rum förlängs. Det är bra samtal, som jag förstår det, men än så länge kan vi endast säga att vi tror att Google förstår oss. Om förståelsen sedan utmynnar i en bra lösning, kan vi inte lova - men vi hoppas!
  Jag skrev även att vi var osäkra på hur vi, utan att väcka onödig oro, skulle berätta om detta:
  Vi kom fram till att vi helst bör ha kommit lite längre i samtalen med Google så att vi hade något konkret att berätta.
  Men det är tre månader sedan, och nu behövs information! Tyvärr är den inte mycket mer konkret nu än i december:
  • Vi för samtal med Google
  • Vår Conversational Action, alltså "Prata med Sveriges Radio" upphör att fungera den 13 juni
  • Därefter kommer det att gå att lyssna på delar av vårt innehåll (alla kanaler och alla poddar) genom tredjepartsappar och vi ska göra vad vi kan för att det ska fungera så bra som möjligt
  • Våra nyheter i Googles nyhetstjänst påverkas inte
  • De program som inte är nedladdningsbara poddar, som våra musikprogram, fungerar inte i tredjepartsappar, men det går att casta från mobilappen Sveriges Radio Play
  Jag "ökar synligheten" på den här forumtråden eftersom det saknas information på vår hemsida. Jag pratar förstås även med mina kolleger om att vi behöver gå ut med så tydlig information som vi kan, trots att även vi själva fortfarande har fler frågor än svar.
  Annika Webbmaster
 • Jag brukar inte prata direkt med Sveriges Radio, utan jag brukar bara be Google ”spela P1” eller ”spela Ekot kvart i sex”.

  Kommer inte bara möjligheten att prata med Sveriges Radio att upphöra, utan även appen Sveriges Radio i sin helhet?
  Mårten
 • För dig som använder Google spelar detta mindre roll, men i Google-miljön kallas det inte appar utan "actions". Vår "stora Google-tjänst" som aktiveras när du säger "prata med Sveriges Radio" eller "be Sveriges Radio att spela ..." försvinner helt i juni.

  P1 och andra kanaler
  När du ber Google att spela P1, är det inte vår egen action du startar. Då spelas P1 upp från Tunein och det ska fungera även när vår egen action har slocknat.

  Ekot och andra poddar
  Jag vet däremot inte vilken action det är som startar när du ber om Ekot kvart i sex. Om det är Sveriges Radio, så kommer tjänsten att upphöra, och då behöver vi förstås veta hur du kan göra istället. På Googles svenska supportsida står det att man kan höra poddar genom såväl Google Podcasts som Spotify. Därefter ett tillägg:
  Vilka poddar, poddleverantörer och röstkommandon för poddar som är tillgängliga varierar beroende på land, region och språk.
  Detta har stått på Googles sida i flera år, och ger intryck av att det fungerar överallt, men att det varierar hur från land till land.

  Poddar via Google Podcasts eller Spotify fungerar mycket riktigt med engelska som valt språk (och med dubbla språk, engelska + svenska), men inte med andra språk. Eftersom informationen har funnits på den svenska sidan under minst två år, har vi på Sveriges Radio trott att det snart ska fungera även med svenska som valt språk.

  Jag ser dock att Google skrivit på en annan sida:
  För närvarande kan du bara lyssna på poddar på högtalaren eller skärmen på engelska.
  Jag försöker ta reda på mer och håller tummarna för att Google hinner lansera bättre svenskt stöd för poddar  innan vår tjänst försvinner. Kontakta gärna Googles support och fråga hur du framöver ska göra för att lyssna på exempelvis Ekot.
  Annika Webbmaster
 • Jag säger ju ”Hey Google, kan du be Sveriges Radio spela P1”, så det är via Sverige Radio som kanalen spelas upp. Om jag däremot säger ”Hey Google, kan du spela P1 (eller om det var Sveriges Radio P1 jag bad om) så får jag loggan för TuneIn i displayen.

  Ska jag tolka förändringen som att det kanske inte från juni självklart blir möjligt att lyssna på Sveriges Radios program i efterhand via Google-assistenten?
  Mårten
 • Ska jag tolka förändringen som att det kanske inte från juni självklart blir möjligt att lyssna på Sveriges Radios program i efterhand via Google-assistenten?
  Ja, tyvärr. Kanaler kommer att fungera via andra tjänster. Program i efterhand kommer delvis att fungera, men inte lika smidigt.

  Om inget hinner förbättras innan den 13 juni, tror jag att du behöver välja dubbla språk. Här skriver Google hur du lägger till ett extra språk. Det verkar vara lätt - och går förstås att ändra tillbaka till att endast ha svenska om det inte blir bra.

  En kollega som har dubbla språk sa att det mesta fungerar bra, men att assistenten ibland missförstår vilket språk han använder. Det märks dock direkt, eftersom assistenten svarat på "fel" språk.
  Annika Webbmaster
 • Ok, då får man alltså försöka få Google på engelska att förstå ”Konflikt” eller ”Godmorgon världen”?

  Vad går att beställa via Apples HomePod, i termer av Sveriges Radios tjänster? Finns det info om det på era supportsidor?
  Mårten
 • När jag nu läst på lite mer verkar det som om Google mer eller mindre slutar stödja tredjepartstillverkares smarta högtalare, medan Googles egna högtalare i flera fall kommer att fortsätta uppdateras. Kan det vara så att det kommer att gå att lyssna på Sveriges Radios program via moderna högtalare från Google men att möjligheten att lyssna på Sveriges Radio från tredjepartshögtalare typ Lenovo försvinner?
  Mårten
 • Hej!

  Frågan om stödet för Apples HomePod har jag svarat på här:
  Apples smarta högtalare och Siri

  Det som slutar fungera i juni är en typ av "actions" (tänk "röst-app") som kallas Conversational Actions (konversationsåtgärd). Dessa slutar att fungera både på Googles egna enheter och på tredjepartshögtalare. Det har dock "alltid" varit problem med Conversational Actions på vissa tredjepartsenheter (Sonos och vissa Lenovo-enheter). Samtidigt fungerar det på andra (Bose, Harman Kardon, vissa Lenovo-enheter).

  På de enheter där det aldrig har fungerat att prata med Sveriges Radio blir det ingen försämring, utan möjligen en förbättring, eftersom både vi och andra aktörer kommer att arbeta för att hitta ersättningar.
  Annika Webbmaster
 • Fint att ni jobbar på att hitta lösningar - att lyssna på radio är det jag mest använder min google-nest till så det vore mycket tråkigt om det inte skulle fungera framöver.
  Lotta
 • "Flödesradio", alltså att lyssna direkt på en kanal, kommer att fortsätta fungera. Det fungerar redan idag även utan tjänsten "prata med Sveriges Radio". Testa att säga "Hej Google, spela [kanal]"!

  Även våra nyheter kommer att förbli tillgängliga:
  Googles support: Lyssna på nyheter

  Efterhandslyssning av program blir svårare. De program som "tekniskt sett är poddar" finns även på andra plattformar än vår egen. Det ger hopp om att vi kan hitta bra ersättningar. Värre är det med t.ex. musikprogram som endast finns i våra egna tjänster. Där bli det svårare att hitta en lösning.

  Det fungerar även att casta ljudet från Sveriges Radio Play i mobilen till Google-högtalaren, men vi på Sveriges Radio behöver förbättra en del saker, för castingen kan fungerar bättre än idag.
  Annika Webbmaster
 • Men med stödet för nyheter ser jag inte ut att kunna specificera en viss sändning av t ex Ekot? Kommer jag att kunna höra Ekot 17:45 om jag lyssnar kl 20:00 en kväll efter att förändringen trätt in?
  Mårten
 • Det kommer inte att gå med den nyhetstjänsten.

  Den tjänsten ger dig senaste Ekot från det "flöde" vi kallar Ekot senaste nytt, med korta sändningar som uppdateras ofta, och inte det flöde vi kallar Ekot nyhetssändning (där Ekot 17:45 ingår) med längre sändningar som uppdateras fem eller sex gånger om dygnet.

  I Googles nyhetstjänst finner vi även Toppnyheter från Ekot, vilket är en spellista med nyhetsklipp som uppdateras allteftersom Ekots redaktion publicerar nya nyhetsinslag.
  Annika Webbmaster
 • Annika! Du skrev den 21 april att lyssna direkt på era kanaler kommer fortsätta fungera. Det fungerar redan idag även utan tjänsten "Prata med Sveriges Radio" Hur menar du?

  Och hur ska jag göra /vad ska jag säga till Google nest, efter den 13 juni - om ett nytt avtal inte lyckats komma till stånd?
  Monica
 • Hej Monica!

  För att lyssna på en kanal kan du redan idag säga:
  Hej Google, spela [kanal]
  Kanalen spelas då upp via tjänsten Tunein som ingår i "Googles grundutbud". Lyssnare har ibland problem med att få Google/Tunein att spela "sin" P4-kanal. Om du får problem med P4, så testa om andra kanaler funkar och hör av dig, så tipsar jag om hur du får Google att spela rätt kanal.

  [Tillägg: Monica fick problem med P4 Dalarna, som hon löste genom att be om kanalens frekvens.]

  Den senaste tiden har lyssnare mötts av reklam innan våra kanaler startar i Tunein. Så ska det inte vara, så vi undersöker det och hoppas att det är ett tillfälligt fel.
  Och hur ska jag göra /vad ska jag säga till Google nest, efter den 13 juni - om ett nytt avtal inte lyckats komma till stånd?
  Något nytt avtal kommer inte. Det är inte ett avtal som löper ut, utan en funktion som stängs ned.
  Annika Webbmaster
 • Nu bad jag en Belkin Soundform Elite att be Sveriges Radio spela P1. Svaret blev att ”Sveriges Radio är tyvärr inte tillgängligt längre”. Det fungerar dock fortfarande på Lenovo.
  Mårten
 • Belkin-högtalaren var en ny bekantskap för mig!

  Vet du om det tidigare har gått att "prata med Sveriges Radio" på den? Hur det tidigare har fungerat spelar inte så stor roll, eftersom tjänsten snart upphör - men lite nyfiken blir jag ... Som jag skrev tidigare har Conversational Actions "alltid" haft problem på vissa tredjepartsenheter (Sonos och vissa Lenovo-produkter):
  Sveriges Radio med Google Assistent på Sonos: flera problem
  Annika Webbmaster
 • Ja, det har fungerat tidigare, men det spelar som sagt begränsad roll.
  Mårten
 • "Spela P1" som kör igång Tunein på våra Google nest enheter har fungerat riktigt dåligt i mer än ett år. Problemet har tagits upp i Googles forum & är känt av Google, men ingen lösning har gjorts. "Prata med sveriges radio..." har fungerat bättre, trist att Conversational Actions som det bygger på slopas av Google! Vi får börja skicka tillbaka våra Nest hubbar till Google då de inte fungerar längre...
  Göran
 • Provade att skapa en rutin som gjorde detta:
  "Play 96.4 P1 on Tunein"
  Med utlösaren "P1", funkade bra, men sedan funkade även "Hey Google spela P1" kanske lärde sej hubben hitta rätt?
  Göran
 • "Den senaste tiden har några lyssnare mötts av reklam innan våra kanaler har startat i Tunein."

  Japp, får varje gång numera lyssna på en liten reklamsnutt innan tex P1 börjar.
  Faktum är att jag hamnade här av den anledningen: För att slippa reklam började jag använda "..prata med Sveriges radio..", fick då beskedet om att funktionaliteten ska upphöra, googlade, hamnade här, får tips om tune in.. :-)
  Oscar
 • Hej alla!

  Göran:
  Tipset om att skapa en rutin hoppas jag kan hjälpa andra lyssnare om Tunein inte hittar en kanal. Annars brukar det räcka med att be Tunein att spela frekvensen (ifall det är en kanal som sänds i FM, med t ex P4 Plus går ju inte det).

  Oscar:
  Så trist att du hittade till vår tjänst först nu, när den är på väg att försvinna!
  Japp, får varje gång numera lyssna på en liten reklamsnutt innan tex P1 börjar.
  Får du regelrätt reklam, eller är det "reklam-liknande" information om Tunein? Reklamen ska de ha tagit bort nu. En kollega skrev i torsdags:
  Jag mejlade deras högsta chef och felet var åtgärdat på typ två timmar. De ska alltså ha slutat med att ge reklam innan våra strömmar. Däremot har de lagt in en ljudbumper för Tunein innan vår ström, och det är inget vi kan göra åt är jag rädd.
  Så ... Om ni fortfarande får reklam om banker, bilar, hudkräm eller läskeblask, så tar vi tag i det! Om Tunein däremot "gör reklam för sig själva", kan vi tyvärr inte hindra dem, men det gör arbetet för att hitta alternativa sätt att lyssna ännu mer angeläget.
  Annika Webbmaster
 • Hej! Tråkigt att tjänsten försvinner då den fungerar mycket bra. Men går det inte att gå över från "Conversational Actions" till "App actions" istället?
  Christoffer
 • Håller med. Sorgligt.
  Hans
 • Jag hoppas verkligen att det går lösa, jag och min fru använder tjänsten flera gånger per dag.
  Peter Elgemark
 • Det blir också betydligt sämre tillgänglighet, många synskadade använder Google home på detta sätt inkl en mycket nära anhörig till mig. Nu fattar jag inte riktigt om detta påverkar möjligheten att använda även andra strömningstjänster/appar men om så är fallet kommer vi i princip inte ha någon nytta av Google home längre.
  Annika
 • Förutom att TuneIn skall tala om att den existerar, så tar det ibland lång tid innan något hörs överhuvud taget. Frustrerande ibland om man just inser att ett visst program startar/startat. T.ex. nyheterna.
  Thorbjörn
 • Vi är stolta över den tjänst vi har utvecklat och tycker förstås att detta är tråkigt att den snart släcks ned. Under denna resa har vi lärt oss mycket och vi tar den kunskapen vidare till andra plattformar, som Siri och Google Assistant i mobilen.

  App actions: Endast på Android-enheter (och en omogen tjänst)
  Christoffer undrade om vi kan använda App Actions, en annan teknik från Google. Tyvärr är det ingen ersättning, men på sikt kan det bli det - för några av er. App actions är i korthet möjligheten att röststyra en vanlig Android-app, som vår app Sveriges Radio Play för Android-mobiler. Den tjänsten fungerar alltså på mobiler, inte i smarta högtalare.

  För dem av er som har en Android-telefon har tekniken potential, men idag är det begränsat vilka kommandon som fungerar. För att vara krass så är App Actions ett sätt att öppna en Android-app. I bästa fall, med viss utveckling från vår sida, tror jag att appen kan öppnas och i samma veva utföra vissa förutbestämda åtgärder, som att fortsätta spela där man senast avbröt lyssningen. Det är alltså något som inte på långa vägar kan ersätta vår nuvarande "prata med Sveriges Radio" ens på en Android-telefon, men det kan absolut framöver bli en tjänst som många har glädje av.

  Media Actions kanske på väg?
  Jag hoppas mer på en action som kommer framöver som kallas Media actions. Den har fungerat på engelskspråkig Google assistent en tid, och gör det möjligt att spela våra poddar i Spotify eller i Google Podcasts. Jag hade hoppats att Media actions skulle fungera även på svenska innan vår egen tjänst försvinner, men tyvärr fungerar den fortfarande inte, utom på Androidenheter.

  Med en Android-mobil eller -surfplatta kan du numera starta det senaste avsnittet av en podd med rösten utan att "prata med Sveriges Radio" även på svenska, se bilden nedan:  Jag vågar tyvärr inte lova att det innebär att tjänsten snart finns även på andra plattformar, men jag hoppas förstås!

  Det finns även en tjänst som kallas Radio Action, men den saknas ännu i Sverige. Jag håller tummarna för att även den är på gång!

  Vi är inte ensamma om att leta efter ersättare. På sajten radio.co läser jag:

  Sadly, no viable alternatives are available for broadcasters to get their station on Google Smart speakers or Google Assistant devices as standalone Actions. Media or Radio Actions may become an option in the future. But for now, both have limited access.
  Röststyrda tjänster är fantastiska för den som inte ser
  Som Annika skrev har just synskadade (och rörelsehindrade!) haft stor nytta av vår rösttjänst:
  Nu fattar jag inte riktigt om detta påverkar möjligheten att använda även andra strömningstjänster/appar men om så är fallet kommer vi i princip inte ha någon nytta av Google home längre.
  De tjänster som ni startar med "prata med ..." kommer att sluta fungera. Här skriver Google om det:
  Konversationsåtgärder försvinner

  Jag hoppas och tror dock att du och den du stor nära kommer att få fortsatt stor nytta av er Google-enhet - även för att lyssna på radio - trots att vår nuvarande tjänst försvinner.

  Alla kanaler är fortsatt tillgängliga
  Jag påminner om att alla våra kanaler både idag och framöver går att starta utan att prata med Sveriges Radio genom att säga:
  Hej Google spela P1 (eller den kanal ni föredrar)
  OM det inte går, så testa att lägga till frekvensen kanalen sänder på i FM där ni bor. Den hittar ni i Teracoms frekvenstabell. Om inte det hjälper, så skriv hit så hjälps vi åt att hitta det bästa sättet för just er!

  Förbättra Tunein
  Det är bra att ni är tydliga med de problem ni stöter på med Tunein, som att Thorbjörn tycker att tjänsten är trögstartad, Oscar att det är irriterande med reklamen och Monica (i en annan tråd) att det låter sämre ... Det vi kan påverka, vill vi förstås förbättra!

  Andas djupt. Vi kommer att finnas kvar i era smarta högtalare även efter den 13 juni, men på andra sätt än idag.
  Annika Webbmaster
 • Hej! Jag brukade alltid säga "Hej Google, spela P1" och det funkade bra fram tills för några veckor sedan. Då blev det en lång paus, sen en jingle för TuneIn, därefter en reklamsnutt. Jag tröttnade och började säga den längre ramsan "Hej Google, prata med Sveriges Radio och spela P1" för att komma runt den irriterande TuneIn. Nu har Google börjat säga att Sveriges Radio kommer att upphöra 13 juni. Eftersom det är det enda jag använder Google-högtalaren till blir tvungen att kasta ut den och skaffa en gammeldags radio igen. Kanske lika bra det, för jag har misstänkt att den spionerar på mig..,. 😬
  Susanne
 • FM-radion räddar liv
  Jag hoppas och tror att det kommer att fungera bättre snart, så du kommer att kunna lyssna på oss i Google-högtalaren utan att bli frustrerad!
  ...och skaffa en gammeldags radio igen.
  Men du behöver även skaffa dig även en FM-mottagare som fungerar även när strömmen går. Alla hushåll bör ha en sådan. Om strömmen går, om mobiltrafiken inte fungerar och internet ligger nere, så ska FM-sändningarna fortsätta att fungera:
  Sveriges Radios roll vid kris (krisinformation.se)

  Du kan få livsviktig information den vägen, så även om du lyssnar över nätet i vardagen, måste du ha tillgång till en FM-radio!

  Ett (tillfälligt?) monopol
  Det är lika märkligt som tråkigt att Tunein försämrats just nu när de får så många nya användare. I vanliga fall är Tunein en rätt välfungerande tjänst. Bara i den här tråden har vi ju minst två lyssnare, Susanne och Oscar, som under en lång tid har använt Tunein och varit nöjda - tills nu, när det blivit segt och ni får reklam plus Tunein-jingel.

  Tjänsten har alltså försämrats just när det borde ligga i Tuneins intresse att allt fungerar extra bra, eftersom de i praktiken får ett tillfälligt monopol på all radiolyssning via Googles rösttjänst i Sverige och i många andra länder. Dock inte i alla. Det finns andra företag med liknande monopolställning i andra länder. I Norge är det en tjänst som heter iHeartRadio som kanalerna hämtas från:
  Hør på radio (Googles norska supporttext)

  Tunein och iHeartRadio är i grunden samlingar av länkar till enormt många olika radiokanaler. Det finns gott om liknande "länksamlingar" som skulle kunna integreras med Google och jag tror att Google framöver kan ge er möjlighet att byta radiokälla. Den möjligheten finns redan idag i USA och Kanada. Google har, mig veterligt, inte lovat att denna flexibilitet kommer till Sverige, men jag anar det i min kristallkula. Däremot ser jag inte om det kommer att ske inom några veckor, månader eller år.

  Tuneins monopolställning i Sverige är därför (enligt min kristallkula) tillfällig. Om deras gamla och nya användare är nöjda med Tunein, så kommer de att kunna behålla er även om det senare går att byta radiotjänst. Om Tunein däremot upplevs som sega och svåranvända kommer de att tappa er.

  Fördröjningen
  Att tjänsten nu är segare än vanligt, kan bero på den stora trafikökning som uppstått när alla radiotjänster av samma typ som "prata med Sveriges Radio" snart upphör och nya besökare över hela världen går över till Tunein.

  Den ökade lasten är ingen överraskning för Tunein, så de måste ha försökt bygga ut kapaciteten inför nedsläckningen av "konversationsåtgärder" (den svenska termen för "Conversational Actions"). Det kan dock finnas flaskhalsar som de inte förutsåg och som jag i så fall utgår från att de nu försöker bygga bort, så jag hoppas att allt snart fugerar bättre rent tekniskt.

  Tuneins egna jinglar
  Jag kan förstå att ett kommersiellt företag vill etablera sitt varumärke och berätta att ni använder Tunein, så en informativ jingel kan vara på sin plats. Med tanke på att den ska fungera oavsett vilken kanal man ber om, så är det önskvärt att den är nedtonad och neutral, men viktigast är nog att den är kort och inte blir ett hinder när ni ska lyssna på den kanal ni bett om!

  Hur den jingel ni nu får fungerar, vet ni bättre än jag.

  Reklam
  Att de petar in reklam där sådan tidigare inte har funnits, är fel på så många plan att jag hoppas att det är tekniska problem och inte ett medvetet sätt att på kort sikt få extra annonsintäkter, just för att Tunein själva borde göra samma analys som den jag har gjort. Ju bättre de sköter sig nu, med många nya användare, desto större möjlighet har de att behålla er lojalitet framöver.

  Får ni fortfarande reklam när ni lyssnar på våra kanaler, trots att en hög chef på Tunein har lovat att reklamen skall försvinna? Vilken eller vilka kanaler i så fall?
  Annika Webbmaster
 • Vi har mycket dålig radiomottagning i vårt fritidshus så när vi upptäckte Googles högtalare blev det ett lyft. Vi lyssnar alltid på Sveriges Radio med dom. Tycker att det är ett mycket dåligt beslut att upphöra med tjänsten. Nu verkar det som att vi får köra utrustningen till återvinningen. Blir väl att sluta lyssna på SR.
  Christer Andreasson
 • Hej Christer!

  Jag påminner om att du kan lyssna på alla våra kanaler genom att säga:
  Hej Google, spela [kanalens namn]
  Om det inte går, så hjälper vi dig!

  Om du vill framföra ditt missnöje till Google, så når du dem här:
  Kontakta Googles support för smarta högtalare
  Annika Webbmaster
 • Tyvärr fungerar inte det du säger. Om jag säger "Hej Google spela P4 Jämtland" svarar den att röstkommandon fungerar inte med den appen. Blir nog återvinningen ändå, synd då vi köpt tre högtalare. Vi får sluta lyssna på radio!
  Christer Andreasson
 • Hej Christer försök med: ”Hey Google prata med Sveriges radio, spela p4 Jämtland ”
  Bengt Östling
 • Tror inte att du läst allt. Det är just det du säger som kommer att försvinna den 13 juni. Vi har gjort just det en längre tid. Vi försöker hitta andra sätt att lyssna på lokalradion.
  Christer Andreasson
 • Kollade äldre inlägg nu och ser att du har rätt

  Bengt Östling
 • Hej!
  Ett alternativ som brukar funka för mig när TuneIn krånglar med Sveriges Radios kanaler, är att lägga till SR före kanalnamnet. T ex "Hej Google, spela SR P4 Uppland".
  Magnus
 • Verkar vara instabilt kommando, just nu fungerar : hej Google spela p4 Jämtland. För en halvtimme sedan blev svaret att appen inte fungerar
  Bengt Östling
 • Christer och Bengt:
  Testa först Magnus tips, alltså:
  Hej Google, spela SR P4 Jämtland
  Om det inte funkar, så be om frekvensen för kanalen, ett av de tips Google ger här:
  Google Nest hjälp: Lyssna på radio

  I Östersund är frekvensen för P4 Jämtland 100,4 MHz, så där säger du:
  Hej Google, spela 100,4
  Alla länets frekvenser finns i Teracoms frekvenstabeller.

  Om ni alltid lyssnar på samma kanal, så har jag ett extra enkelt kommando:
  Hej Google, slå på radion
  Då startar den kanal du senast lyssnade på, så om du väl får igång "din kanal" en gång, bör det sedan kunna tuffa på.
  Annika Webbmaster
 • Fungerar inte att be Google att spela100,4. Spelar bara nåt annat tok.
  Christer Andreasson
 • Är du i Jämtland? Var i länet i så fall?
  Annika Webbmaster
 • Om man säger slå på radion hamnar man inte på den radikanal man senast lyssnat på. Då blir det YouTube Music. Det verkar fungera om man säger spela P4 Jämtland på tunein. Men måste prova mer för att vara säker. Man kan tydligen säga streama P4 Jämtland på tunein också. Enligt Google kan man prova att vara mer specifik med vad man säger.
  Christer Andreasson
 • Bra att du hittat ett sätt som fungerar för dig, Christer. Tipset om att lägga till "på Tunein" lägger vi också på minnet. Hoppas att det fortsätter att fungera!

  Magnus tips har fått en egen rubrik, så att det blir enklare att hitta:
  Spela poddar i Google Nest
  Annika Webbmaster
 • Jag har funderat på en sak. När man ber Google spela en radiokanal från BBC verkar det inte gå via TuneIn. Istället svarar Google något i stil med "Okej, spelar upp BBC World Service på BBC". BBC verkar alltså ha någon sorts egen domän inom Google Home, så verkar det också vara med kanalerna från Global Player. Jag får inget meddelande om att deras tjänster kommer försvinna efter den 13 juni. Är det något som SR skulle kunna replikera, så att man kunde spela upp kanalerna direkt via SR i stället för det oberäkneliga TuneIn?

  Jag har ingen aning om vad som är tekniskt möjligt nu när konversationshandlingar stängs ner, men drömmen skulle vara att kunna spela upp både kanaler och program på det sättet. T ex säga "Hej Google, spela P1 på Sveriges Radio", eller kanske tom "Hej Google, spela Karlavagnen på Sveriges Radio". Vet inte hur begripligt det här blev, sorry.
  Magnus
 • Det här är intressant!

  Precis som du skriver, har BBC tillgång till en gräddfil som gör att deras kanaler hämtas direkt från dem själva, utan att gå omvägen över Tunein. Bakgrunden till att BBC är direktintegrerade tror jag är att de dragit sig tillbaka från Tunein i Storbritannien. BBC är en stor aktör som kunde påverka Google (och andra) så att de har kunnat utveckla alternativ på väldigt många plattformar. Om små radiobolag som Sveriges Radio, NRK eller Yle skulle dra oss bort från Tunein har det inte alls samma påverkan

  Det stämmer alltså att det är tekniskt möjligt med en sån lösning. Google vet sedan länge att vi vill komma in i den "inre krets" som det går att lyssna på utan att gå omvägen över Tunein (eller liknande tjänster), men än så länge är vi inte med där.

  Hur Global Player är integrerade vet jag för lite om för att uttala mig, men utifrån det du beskriver och det jag snabbt letat upp på nätet, verkar de vara så pass stora att de släppts in i "den inre kretsen".
  Annika Webbmaster
 • Fick frågan var i Jämtland vi är. Vi är i närheten av Gällö. Att säga "prata med sveriges radio P4 Jämtland" har fungerat bra. Även Västernorrland, Norrbotten mm.
  Christer Andreasson
 • Där du bor är det troligen sändaren i Ånge, som sänder ut P4 Jämtland på 94,5 MHz, som är den starkaste. Testa att säga:
  Hej Google, spela 100,4
  Nu har du ju redan löst det på annat vis, men det vore intressant att se att det verkligen funkar som det är tänkt.

  (Jag har rötter i samma trakt, bland annat Marsätt, Fanbyn och Landsom - men typ 150 år tillbaka i tid.)
  Annika Webbmaster
 • Man får hoppas att pressen på Google att släppa in fler aktörer i den inre kretsen ökar nu när konversationshandlingar stängs ner. Jag blir lite nyfiken på vad som håller tillbaka Google från att ge gräddfil till fler avsändare. Naivt tänker jag att om tekniken finns kostar det väl inte så mycket att låta många ta del av den. Men det kanske blir svåröverskådligt och dyrt att ge för många aktörer direktillgång?
  Magnus
 • Jag kom på att det som gör att BBC och Global Player fungerar kallas Radio Actions, något man ansöker om att få bli (vilket vi givetvis har gjort).
  Jag blir lite nyfiken på vad som håller tillbaka Google från att ge gräddfil till fler avsändare. Naivt tänker jag att om tekniken finns kostar det väl inte så mycket att låta många ta del av den. Men det kanske blir svåröverskådligt och dyrt att ge för många aktörer direktillgång?
  Jag anar att det kan finnas juridiska, ekonomiska och tekniska aspekter. 

  Sammanfattningsvis kommer det att hända saker framöver, inte minst för att Google själva kommer att utveckla de åtgärder (actions) de behåller, när konversationsåtgärden släcks ned.
  Annika Webbmaster
 • Antar att när "prata med Sveriges radio", släcks ner, så kommer man ändå kunna gå in på sin mobil eller surfplatta, och in på appen "Sveriges Radio Play" och där välja vad man vill lyssna på och sedan Casta det till sin smarta google högtalare. Så då kan man ändå lyssna på allt via den. Blir ju lite krångligare för det är ju lättare att bara ge den ett kommando annars.
  Anders
 • Jag har alltid sagt ”hey Google senaste nyheter P4 Östergötland” och fått senaste nyhetssändningen, men sedan ca 1 månad har det slutat fungera. Är det på grund av detta? Den använder ju inte ”prata med Sveriges radio” då.
  Erik
 • Vill bara säga att jag också tycker det är tråkigt att den fina SR-integrationen är på väg bort. Blev lite ledsen när min Google-högtalare berättade det för mig.

  Jag vill också tacka SR och Annika för bra kommunikation på den här sidan.

  Jag visste inte att man kunde säga bara "Spela P2". Det fungerar för mig, även om oljudet vid aktiverandet är otrevligt.

  Hoppas SR kan hitta en bättre lösning snart igen.
  Andreas Rejbrand
 • Hej alla!

  Anders:
  Att casta från mobilappen Sveriges Radio Play kommer att fungera och för delar av vårt innehåll (som musikprogram som inte finns på andra plattforma än våra egna) är detta det enda sätt jag kommer på, förutom att lyssna medan programmet sänds i kanalen.
  Erik:
  Du har rätt, att lyssna på nyheterna på det vis du beskriver borde inte påverkas. Jag kan dock tänka mig att det händer en hel del bakom kulisserna hos Google som kan störa även andra tjänster.

  Har du aktivt lagt till några nyhetskällor i Google assistenten? Då får du en spellista som ger nyheter från valda källor i en viss ordning och det kanske skulle hjälpa Google att förstå att du vill lyssna på Nyheter P4 Östergötland.
  1. Öppna Google Home-appen på mobilen eller surfplattan.
  2. Tryck på "person-ikonen" (ditt konto) uppe till höger och välj Assistent-inställningar.
  3. Tryck på Du (hantera dina uppgifter och inställningar) och välj Nyheter.
  4. Lägg till eller ta bort nyhetskällor.
  5. Om du vill ändra i vilken ordning nyhetskällorna läses upp, trycker du länge på en nyhetskälla och drar den till listans början.
  Testa annars att säga på lite olika sätt, till exempel att strunta i "senaste":
  Hej Google, spela Nyheter P4 Östergötland
  Blir det någon skillnad?

  Andreas:
  Tack för vänliga ord!

  Bra att P2 startar som det är tänkt, förutom den där Tunein-jingeln, som vi har svårt att göra något åt från vårt håll.
  Annika Webbmaster
 • Hej! Att "prata med Sveriges radio" upphör är en katastrof! Jag lyssnar alltid till ring P1 när jag gått till sängs för dagen. Finns inte en chans att jag kan lyssna live på förmiddagen...Väldigt surt!
  Tommy Ämtenmyr
 • Hej Annika, tack för ditt svar. Jag provade "Hej Google, spela nyheter P4 Östergötland" men det fungerar inte heller. Den säger samma sak, att den "inte kan göra det ännu" (fast den har kunnat det i flera år).

  Visste inte att det gick att lägga till nyhetskällor i Home appen, så det provade jag också, och det fungerade! Tyvärr så verkar inte ordningen fungera, förutom P4 Östergötland som jag lade först - den kommer först! Men jag lade t.ex. Ekot på andra plats men den kommer sist. Radiosporten som jag lade sist kommer på tredje plats. Vetenskapsnyheterna som jag lade på fjärde plats kommer på andra plats. Osv.

  Sedan undrar jag varför inte "Ekonomiekot extra" går att lägga till (den finns inte att välja)? Jag fick den tidigare innan jag skapade den här nya listan i appen när jag sade "Hey Google senaste nyheter".
  Erik
 • Tommy:
  Du kommer att kunna fortsätta att lyssna på Ring P1 i din smarta högtalare även efter den 13 juni. Ett sätt kräver att du ställer in dubbla språk i Google Assistenten, med engelska som första språk och svenska som andra språk.

  Med den inställningen "låser du upp" en tjänst som egentligen inte har kommit till svenskspråkig Google-assistent ännu, men när den är upplåst så bör du kunna säga:
  Hej Google, spela upp Ring P1
  eller
  Hej Google, lyssna på det senaste avsnittet av Ring P1

  Mer om det sättet att lyssna kan du läsa här:
  Spela poddar i Google Nest

  Ett annat sätt är att casta från mobilappen SR Play till din högtalare. Här skriver Google hur du gör det:
  Spela upp från Chromecast-kompatibla appar ...

  Erik:
  Ett fall framåt, verkar det som ...
  Ekonomiekot, men inte Ekonomiekot extra, finns som nyhetskälla. Kolla i kategorin "Affärsnyheter"!

  Andra vittnar också om att nyhetstjänsten "är förvirrad" just nu (svarar på engelska fastän man har svensk assistent, hittar inte alla nyheter), trots att den alltså inte borde vara direkt påverkad. En av hjärnorna bakom våra Google-tjänster, både den som försvinner och nyheterna, pratade om is i magen (vilket jag tolkar som "ät mer glass") och trodde att nyhetstjänsten snart tuffar på som vi är vana.
  Annika Webbmaster
 • Tack Annika,

  Jag vill gärna ha "Ekonomiekot extra" som "Hey google, senaste nyheter" hade innan jag skapade min egen nyhetslista i appen dock. Är enda sättet att få den tillbaka att ta bort min lista i appen (och då tappa lokalnyheterna)? Eller kan ni lägga till den som valbar nyhetskälla? Ekonomiekot Extra är ju så mycket bättre än Ekonomiekot.
  Erik
 • Fy så dåligt!!

  Tune In Är skit som funkar när det har lust.

  Jag använder röstkommandot "prata med Sveriges Radio..." i snitt 15 gånger per dag. Detta gör mig riktigt ledsen.
  Anne Mari
 • Erik:
  Jag kollar vad som kan ha hänt här.

  Anne Mari:
  Jag hoppas att Tunein snart fungerar bättre. Lyssnare som har använt Tunein ihop med Google i åratal berättar att den har blivit segare nu den senaste tiden. Det görs stora förändringarna i hela Google assistentens struktur, och det kanske är det som påverkar både Tunein och våra nyheter - som på pappret inte borde påverkas av att Google släcker "konversationsåtgärder" som prata med Sveriges Radio.

  Google vet att vi på Sveriges Radio (och mediebolag runt om i världen) efterlyser alternativ.
  ... funkar när det har lust ...
  Surt. Vore bättre om det funkar när du har lust! Hoppas att du snart lyckas överlista systemet.

  Här hittar du tips på hur du kan säga om Tunein inte hittar din kanal:
  Hur får jag Google-högtalaren att spela min kanal?
  Annika Webbmaster
 • Erik:
  Jag hade inget minne av att vi skulle ha haft med Ekonomiekot Extra som en valbar nyhetskälla. Med tanke på att avsnitten från dem är väldigt olika långa (oftast knappt 9 minuter, men 25 minuter varje fredag ...) så skulle programmet funka dåligt som nyhetskälla. Om vi ens får lägga in så långa nyhetsprogram, så hade lyssnare hört av sig och undrat över denna tidsskillnad, tror jag. Googles rekommendationer är att varje uppdatering bör vara mellan 8 -10 minuter och inte överstiga 15 min.

  För säkerhets skull frågade jag de kolleger som utvecklar våra rösttjänster hur det ligger till, och de var helt säkra på att vi själva aldrig har lagt in det programmet som en nyhetskälla. En kollega letade upp hur det såg ut 2021, och då hade vi P4-nyheterna plus dessa:  Han får samma fel som du med Nyheter P4 Östergötland. Eftersom en annan kollega (en röst känd från radio, som även är radiolyssnare privat) sa att hans Google pratar engelska (eller svengelska?) när han ber om P4 Värmland, kollade jag vilket språk Google-utvecklaren får:

  Jag får den engelska rösten som försöker prata svenska. Trodde att det skulle vara fixat vid det här laget.
  Kanske kan ett engelskt uttal (Pea four åst-ärr-got-land?) funka?

  För övrigt har vi kanske ett delsvar på vad som händer hos Google?
  Computer Sweden: Google skiftar fokus från Google Assistant till chattroboten Bard
  Annika Webbmaster
 • Testa att be en Google-assisten att spela senaste avsnittet av Meny, vetenskapsradion xxx, Stil eller Lantzkampen med nåt annat kommando än "prata med Sveriges Radio". Vare sig Spotify eller nåt annat lyckas jag med.

  Mina händer och armar har överlevt med hjälp av röststyrningen. Nu ska jag börja fippla med mobilen igen och får räkna med inflammation och svullnad och värk från helvetet bara för att jag vill lyssna på radio.

  Vad ska jag säga till Google för att få lyssna på ovannämnda program?
  Anne Mari
 • Hej Anne Mari!

  Tjänst finns - på engelsk Google assistent
  Tyvärr blir det svårare att spela program när vår tjänst stängs ned. Det finns visserligen en metod som bygger på att prata direkt med Google, som då kan spela poddar på Spotify och Google Podcasts, men den är inte tillgänglig på smarta högtalare med svensk Google assistent, utan bara direkt i en Android-mobil eller Android-platta.

  Däremot fungerar det på smarta högtalare i den engelska versionen. (Vi tror att det kommer att släppas för högtalare även med svensk Google assistent framöver - men när vet vi inte.)

  Överlista Google med dubbla språk
  Du kan dock ställa in så att du har två språk aktiva samtidigt i Google assistenten (se här hur du gör). Om du då väljer att ha engelska som första språk och svenska som andra språk, så är det som att du "låser upp" möjligheten att spela poddar och då fungerar det även när du pratar svenska med Google.

  En lyssnare som håller på att testa detta och tagit sig tid att beskriva hur det fungerar är Magnus, som skriver:
  Jag skulle säga att ca 90-95 % av alla poddar jag försöker starta sätter igång som de ska. De resterande procenten är förstås störiga, och plötsligt kan en podd som tidigare funkat perfekt vara helt omöjlig att starta. Säga vad man vill om Google, men de håller en på tårna i alla fall.
  Spela poddar i Google Nest

  Läs vad vi skriver i den tråden och testa gärna själv hur det går!

  Tjänsten fungerar i Android-enheter
  Om du har en Android-mobil, så kan du alltså starta poddar direkt på den med rösten, utan att ha ställt in dubba språk. Det ska då bara vara att säga exempelvis:
  Hej Google, spela upp Vetenskapsradion på djupet

  På Iphone finns Siri
  Om du har en Iphone eller Ipad, så kan du starta poddar i den med hjälp av rösten och Apples app Podcaster. Här skriver vi mer om det:
  Apples smarta högtalare och Siri

  Viktigt på riktigt
  Tack för att du berättar vilken viktig hjälp röststyrning är för dig! För många av oss är röststyrning något bekvämt som gör tillvaron lite enklare, men för dig är det en förutsättning för att kunna ta del av public service - något som bedöms som så viktigt att vi alla får betala för det!

  Vi på Sveriges Radio gör vad vi kan för att du ska kunna fortsätta att lyssna på oss utan att behöva hantera tangentbord, pekskärm eller mus. Återkom gärna och berätta hur tipsen jag skrivit om nu fungerar för dig!
  Annika Webbmaster
 • Tack för svar Annika.

  Nej "Ekonomiekot extra" har aldrig varit valbar nyhetskälla, men Google spelar upp det programmet (och ekot (2 gånger), sporten, vetenskap och Aftonbladet daily) om du säger "Hey google, senaste nyheter" när du inte har valt några nyhetskällor alls i din app. Så den finns om du låter google välja nyhetskällor själv. Tyvärr väljer de inte några lokala nyhetskällor åt dig så det är antingen att förlora "Ekonomiekot extra" (genom att inte välja några nyhetskällor alls i appen) eller få de lokala nyheterna (genom att välja nyhetskällor i appen). Inget av det är en bra lösning.

  Dubbla språk: Har provat detta och det skapade lite kaos här hemma. Alla Google Hub skärmar blev på engelska när engelska är lagt som förstaspråk och den svenska språkförståelsen tappade rejält då den försöker förstå det man säger på engelska först. Har aldrig hört så mycket Billie Eilish spelas i det här huset tidigare när jag försökt få den att spela en BBC kanal t.ex. Tar jag bort engelskan så förstår den svenskan utan problem igen.
  Erik
 • Vi har testat och får dubbla språk att fungera men det löser INTE problemet för det går inte att få senaste avsnittet av Stil, Spanarna eller Lantzkampen - det är alldeles för ospecifika ord med för många möjliga alternativ (tror jag) för idag när jag testade fick jag en låt som hette nåt som liknar "Stil" och "Landskampen"  

  Kommandot "Hej Google, spela upp Vetenskapsradion på djupet" ger ett par olika svar som te.x "jag vet inte om jag kan hjälpa med det men det här är vad jag hittade" och så läser den upp en webbsida den tror passar.
  Anne Mari
 • Anne Mari: För mig brukar det ibland funka att lägga till "på podcast" efter kommandot. (Eller "på Google Podcast", eller "på Spotify".) Jag antar att det kan göra det lättare för Google att förstå att man vill spela upp en podd, snarare än en låt eller söka på webben.
  Magnus
 • Mmmjo men jag har testat det mesta även det. Men tack!
  Anne Mari
 • Jag testade de program du nämnde på min Google Nest, och efter lite om och men fick jag alla att starta. De här kommandona funkade för mig:

  Hey Google, play Stil p1 on podcast.
  Hej Google, spela Lantzkampen på podcast.
  Hej Google, spela Spanarna på podcast.
  Hey Google, play Vetenskapsradion Djupet on podcast.

  Jag har märkt att det verkar räcka med bara första och sista ordet i en poddtitel. Hoppas du får ordning på det!
  Magnus
 • Hos oss fungerar det att säga spela P1 eller spela P2. Det fixar den.

  Men... om vi vill lyssna på P4 och säger spela P4 så spelar den P4 Stockholm oavsett var vi är (bor i Halland och i Blekinge). Då har det funkat att säga prata med Sveriges Radio och spela P4 Blekinge...

  Vad göra efter 13 juni?

  Hanna
 • Erik:
  Dubbla språk: Har provat detta och det skapade lite kaos här hemma. Alla Google Hub skärmar blev på engelska när engelska är lagt som förstaspråk ...
  Kolla gärna ifall det räcker med att ha dubbla språk, men ha svenska som förstaspråk. Möjligen låser du upp själva podd-funktionen även då - och får rätt språk på skärmarna. Däremot kanske det fortsatt kommer att bli en del Billie Eilish ...?

  Intressant att Ekonomiekot Extra ingår i de nyheter som Google sätter ihop själva, men egentligen inte uppfyller kraven för hur "nyhetskällor" ska funka. Google kanske inte längre är lika strikta med att de skall vara max 15 minuter? I så fall kanske vi själva kan lägga med dem som en källa.

  Över huvud taget bör vi kika på om fler av våra program kan kvala in som nyhetskällor. När det blivit svårare att lyssna på poddar, kanske vi kan bredda vårt nyhetserbjudande och på så viss göra fler program åtkomliga - om det inte gör att vi urholkar nyhetsbegreppet och det blir svårt att hitta "de vanliga nyheterna" för att vi lagt till musikjournalistik, Juniornyheter, Dagens Eko-podden och annat ...

  Jag hör med mina kolleger om de har tips på hur du kan säga för att få P4 Östergötland. Kan man skapa en rutin som spelar två olika saker? I så fall kanske det går att ha en rutin som spelar nyheterna (med Ekonomiekot extra men tyvärr utan lokala nyheter) och därefter spelar P4 Östergötland?

  Jag återkommer med svar till er andra snart!
  Annika Webbmaster
 • Om jag säger "hey Google spela P4 Jämtland på tunein" så fungerar det precis som förut. Dessutom slipper man höra det retsamma " bara så du vet så upphör......"
  Christer Andreasson
 • Jag kom på att i Google Home-appen finns det ett ställe där man kan välja vilken podd-leverantör man vill ha, och där Google Podcast finns som alternativ. Det är möjligt att det inte är automatiskt valt. Om man installerat dubbla språk och ändå har svårt att få igång poddar, kan man ju dubbelkolla att Google Podcast verkligen är klickat som källa.
  Magnus
 • Anne Mari och Magnus (och andra som vill lyssna på poddar)

  På Google Nests hjälpsida om att lyssna på poddar finns det en del tips på vad man kan säga på svenska (trots att tjänsten som sådan inte finns på svenska ännu ...), men jag tycker att de har missat en viktig del. Det blir normalt det senaste avsnittet som spelas, men i en annan tråd har Magnus tipsat om att det går att orientera sig bland avsnitten genom att säga "spela föregående" och "spela nästa"!

  Apropå senaste ... Tyvärr har vi ett helt oberoende fel på våra poddflöden. Det felet kanske drabbar fler tjänster, men det är hittills endast Google Podcasts som det rapporterats in på:
  SR:s poddar uppdateras inte hos Google Podcasts

  Felet, som kan ligga på vår sida, gör att det inte kommer ut nya avsnitt sedan i fredag den 12 maj (rättat från torsdag den 11 maj). Vi arbetar för att lösa det!

  Magnus tips om att välja en standardtjänst för poddar tror jag kan vara bra. Testa gärna även hur det fungerar med spotify som standardtjänst. Våra poddar ska finnas i båda dessa källor och jag vet inte vilken av dem som är enklast att använda.

  Eventuellt kan några poddar som har namn som liknar låtar eller artister fungera bättre ifall ni säger
  Lyssna på det senaste avsnittet av Stil
  eller
  Lyssna på podden Stil
  Det kommer troligen att ta ett tag innan vi har listat ut vad som är enklast att säga - och innan Google assistenten har lärt sig vad ni brukar lyssna på och skruvar till sökträffen efter detta. Google gör denna anpassning ifall ni tillåter "personliga resultat":
  Tillåta personliga resultat på enheter med Google Assistent
  Annika Webbmaster
 • Hanna:
  Såg du Christers tips (tack!) om att lägga till "på Tunein" mot slutet? Om det inte hjälper, så har vi samlat andra tips här:
  Hur får jag Google-högtalaren att spela min kanal?​​​
  Annika Webbmaster
 • Verkar funka. I alla fall i Blekinge 😊. Tack!
  Hanna
 • Ok nu har jag försökt med Spotify en vecka nu och det löser inte mitt problem för programmen finns inte tillgängliga när jag vill lyssna utan långt senare.

  Idag är det lördagsmorgon och eftersom jag inte är så morgonpigg lyssnar jag inte på direktsändning av naturmorgon utan när jag vaknar ber jag SR spela senaste avsnittet av naturmorgon. Om jag gör det med Spotify får jag förra veckans avsnitt (se skärmdump).

  Samma problem hade jag i tisdags med vetenskapsradion historia, torsdags med Meny och fredags med Stil, Lantzkampen och Spanarna.

  Hur lång eftersläpning är det och går det att fixa? 

  Anne Mari
 • Google verkar ha kastat ut er helt från 12 maj. Ingen SRs poddar finns längre tillgängliga i deras app Google Podcast.
  Cristoffer
 • Jag har aldrig (mig själv veterligen) använt Google podcast utan ber Google-assistenten att spela naturmorgon podcast och då öppnas Spotify och spelar det senaste. Det funkade idag men det tog ju ett dygn innan avsnittet dök upp.
  Anne Mari
 • Hej igen!

  Hanna:
  Bra att det funkar!

  Anne Mari:
  Senaste poddavsnittet från Naturmorgon publicerades av redaktionen klockan 10.34 i lördags, så att det saknades när du skrev till oss på lördagen strax innan 9 är begripligt.

  Jag vet inte när det fanns ute hos dem, men tycker att det är oroväckande ifall det dröjer uppåt ett dygn och vet inte var i kedjan det problemet ligger eftersom du är den första som har rapporterat in det!

  Senaste Vetenskapsradion historia kom ut klockan 14.03 tisdags. För Meny i torsdags publicerade poddfilen klockan 10.03. På fredagen publicerades Lantzkampen klockan 5, Stil klockan 6.00 och Spanarna klockan 15.04.Minns du när du försökte lyssna?

  Jag vet inte hur det styrs om det blir Spotify eller Google Podcasts vi får avsnitten från ifall vi inte specificerar. Att välja tjänst går genom att baka in det i frasen och säga antingen:
  – Hej Google, spela upp [poddens namn] på Google Podcasts
  eller
  – Hej Google, spela upp [poddens namn] på Spotify

  Det går även att ställa in vilken av tjänsterna som ska vara "poddkällan" vilket Google beskriver här:
  Länka poddtjänsterna och ange en standardtjänst

  I vanliga fall skulle jag säga att båda tjänsterna är likvärdiga, men sedan förmiddagen den 12 maj, kommer det av okänd anledning inte längre ut nya avsnitt från Sveriges Radios program i Google podcasts, så just nu är Spotify ett bättre alternativ. (Mer om detta står här: SR:s poddar uppdateras inte hos Google Podcasts).

  Cristoffer:
  Vi försöker komma till rätta med det problemet.
  Annika Webbmaster
 • Jag trodde jag hade till den 13 juni på mig, men redan nu har Sveriges Radios tjänster slutat fungera i min Google Nest. Säger jag "Prata med Sveriges Radio" får jag svaret "Jag förstår tyvärr inte". Samma sak om jag exempelvis skulle säga "Prata med Svenska Yle". Kan Google ha dragit tillbaka konversationsåtgärderna redan nu?
  Magnus
 • Vi har exakt samma problem sedan kvällen 22/5
  Annika
 • Samma problem nu i morse, däremot fungerar ”spela p4 ”
  Bengt Östling
 • Nu går det inte längre att prata med sveriges radio. Men det fungerar att säga " Streama/spela P4 Jämtland på tunein".
  Christer Andreasson
 • Oj, det var ju lite tidigare än vad jag hade tänkt mig, så jag är glad över att många av er har fått till kanal-lyssningen via Tunein.

  För er som har problem med det, så har vi försökt samla tips här:
  Så får du Google-högtalaren att spela din kanal​​​
  Annika Webbmaster
 • Lenovo har blivit lika korkad här i går kväll eller i natt och förstår inte längre referenser till Sveriges Radio.
  Mårten
 • Trist att detta verkar ske tre veckor innan den utannonserade tidpunkten, eftersom det säkert finns många lyssnare som ännu inte har hunnit ta reda på hur man kan lyssna istället!
  Annika Webbmaster
 • Den här sidan har haft 150 besök bara nu idag ...
  Annika Webbmaster
 • Tja, Belkin-högtalaren tappade förmågan för flera veckor sedan.

  Datumet verkar vara väldigt höftat och inte implementerat likadant hos olika tillverkare.
  Mårten
 • Min blinde far har Google-högtalare och har använt dem flitigt till att lyssna på Sveriges radios poddar. Från och med igårkväll slutade det fungera. Jag söker lösningar för honom. Om han tecknar abonnemang hos Spotify, kan han lyssna på poddarna där då? Eller finns det någon annan tjänst, betaltjänst eller gratis, som han skulle kunna använda? Han kan inte använda mobilen.
  Fabbe
 • Hej Fabbe!

  I vanliga fall kan man spela upp poddar från antingen Spotify eller Google Podcasts, om man först ställer in så att Google assistenten har stöd för engelska vid sidan av svenska. Din far ska då kunna fortsätta att prata svenska med Google. Här har flera lyssnare skrivit om sina erfarenheter av denna metod:
  Spela poddar i Googles högtalare

  Tyvärr finns det ett annat problem som gör att inga nya avsnitt från Sveriges Radios poddar kommer ut i Google Podcasts sedan den 12 maj. Vi felsöker men vet inte när det är löst, se här:
  SR:s poddar uppdateras inte hos Google Podcasts

  Tills vidare krävs därmed Spotify (samt att lägga till engelska i språkinställningarna ...) för att din far ska kunna lyssna på nya poddar från oss och styra det med rösten. Jag tror att han då behöver ha ett Spotify-konto, men att det fungerar med Spotifys gratisversion. Om någon lyssnare har annan information så rätta mig!
  Spotify: Spotify på Google-enheter

  Det kan bli lite inkörningsproblem innan Google förstår exakt vilket program det är din pappa vill lyssna på, men jag hoppas verkligen att det inte blir några långvariga bekymmer.

  Det finns, som du kan se, många hjälpsamma lyssnare som delar med sig av tips på hur man kan säga och göra, så vi får hjälpas åt att lösa detta!
  Annika Webbmaster
 • Hej, jag kan konfirmera att man måste byta språk till engelska och sen lägga till svenska som andra språk på listan.
  Sedan avbokar du Google som podcast leverantör och väljer "oberoende" leverantör. Du behöver också skaffa ett gratis Spotifykonto om du inte har ett.

  Prova sedan "OK Google spela Europapodden på Spotify".
  (Om Google frågar om du vill ha Spotify som din standard leverantör för poddar så svara "JA".)

  Om det funkar så prova sedan "OK Google spela USApodden". Nämn inte Spotify.
  Om det också funkar så är du hemma.

  För att få igång den nya podden "Dagens Eko" så lägg till ordet "nyhetspodd" för att skilja mot ekonyheterna. Prova "OK Google spela Dagens Eko nyhetspodd".

  Prova "OK Google spela EKOT" för att få den senaste av de stora nyhetssändningarna (8, 12.30, 16.45, 17.45, 22.00).
  Du kan växla mellan avsnitten genom att säga "OK Google spela förra avsnittet" om du som jag tycker att längden på Ekot 12.30 är perfekt när man lagar mat.

  Om inte ovandstående fungerar utan du istället får "Toppnyheterna" (rankade nyhetsklipp) eller "Senast nytt" (2 min) så prova "OK Google spela EKOT på Spotify" så att du är säker på var den hämtar podden ifrån.

  FÖRDELAR
  Du slipper helt momentet med "OK Google prata med Sveriges Radio", Hej vi vill rekomendera programmet dit och dat. Vad vill du somna in med i kväll? "OK Google spela förra avsnittet".
  Det vill säga, du tjänar 30 sekunder varje gång du vill byta program eller avsnitt...

  NACKDELAR
  När Sveriges Radios interna program blir poddar på öppna världsmarknader som Spotify, Google, Apple med flera så blir de svårare att hitta på grund av att andra svenska eller utländska poddar har namn som stavas eller uttalas på liknande sätt.

  UTVECKLING
  Bilbranchen går ju stenhårt mot att man pratar med sitt infotainment system för att slippa ta ögonen från vägen. VOLVO satsar 100% på Google assistent för att spela upp musik och poddar. Därför behöver allt fungera sömlöst.

  UTMANING
  Sveriges Radios utmaning ligger i att se över att poddarnas namn fungerar fungerar i en internationell marknad.

  PROBLEM
  Jag kan inte i dagsläget få igång podden "STUDIO ETT".
  Spotify spelar upp en podd som låter som ukrainska eller ryska istället "Studio En".

  Är det någon som har en lösning på problemet?
  Charles Elisson
 • Nu på morgonen fungerar det igen på Lenovo att använda den tjänst som ska bort den 13 juni!
  Mårten
 • Kan bekräfta att nu funkar SR på min Google Nest igen. Kanske får vi ha kvar tjänsten fram till den 13 juni trots allt!
  Magnus
 • Charles:
  Tack för tydliga instruktioner och värdefull återkoppling om för- och nackdelar med att övergå till att lyssna på våra poddar med den nya metoden, inte minst utmaningen med unika (och helst självförklarande) namn manar till eftertanke.

  Jag kommer att stjäla delar av detta och lägga in här:
  Spela poddar i Googles högtalare

  När det gäller Studio Ett, så testa om Studio One fungerar. Om det inte hjälper, så tar jag det vidare och ser om vi från vår sida kan skapa alias.

  Mårten och Magnus:
  Bra. Många lyssnare har inte hunnit sätta sig in i hur de kan röststyra radiolyssningen framöver, och när tjänsten tystnade ett par veckor innan Google hade utannonserat blev jag oroad.
  Annika Webbmaster
 • Angående svårigheten att spela upp "Studio Ett" på Spotify och förslaget att säga "Studio One" istället.

  Hej, om man säger "OK Google spela Studio One på Spotify" så får man musik från bandet "Studio One".
  Om man lägger till ordet podcast, "OK Google spela Studio One podcast på Spotify", så kommer man till en engelskspråkig podcast, tyvärr.
  Det intressanta är att den podden heter "2 Bears,1 cage" så de måste ha skapat ett alias som heter just "Studio One".

  Om man kan skapa alias så är det nog nödvändigt för vissa poddar.
  Ett annat exempel är "Talkshow i P1" som jag inte heller får igång på Spotify.

  Det verkar som att svenska ord fungerar bäst i poddtitlar, och internationella ord som Studio och Talkshow fungerar sämre i en global poddmarknad.

  PROBLEMLISTAN
  Poddar som verkar svåra att starta via Google-högtalare när "Prata med Sveriges Radio" stängs ner för gott den 13 Juni.

  Programnamn ----- tips på alias ----- tips på namnbyte:
  1. "Studio Ett", ----- Studio Ett Sverige, ----- Studio P1,

  2. "Talkshow i P1" ----- Talkshow i P1 Sverige, ----- Pratshow i P1, Talkshow i Sveriges Radio, Nyhetsshowen,

  Hjälp till att fylla på listan och tipsa om alias eller namnbyte på program.


  Charles Elisson
 • Tack.

  Jag kikar lite på vilken information om poddarna som är tillgänglig hos Google/Spotify, för att se om det går att hitta nyckelord som gör att är tydligt att det är vår podd och ingen annan som avses. Men hur?

  Björnarna i grottan
  Kan vi lära något av att "Studio One" tolkades som podden 2 Bears, 1 Cave with Tom Segura & Bert Kreischer? Kanske. Det är en podd från YMH Studios. Google och Spotify läser in en parameter, "author", i sina system där det på den här podden står just YMH Studios och det kan vara att Studio ingår där (och One ingår i poddens namn) som gjorde att den podden dök upp. Motsvarande author-parameter är "Sveriges Radio" för alla våra program!

  Studio återkommer dock även i det vi på Sveriges Radio brukar kalla "programbeskrivningen", en parameter som i poddarnas metadata kallas "summary":
  Weekly, comedian best friends Tom Segura and Bert Kreischer get together in the bear cave at YMH Studios to do what bears do: make each other laugh.

  Ordet "studio(s)" kan stå på fler ställen i denna podds metadata, men jag tror att det är att det ingick i "author" eller möjligen i "summary" som fick Spotify att spela just den podden!

  Author: Lägg till Sveriges Radio i frasen
  Testa om det hjälper att säga Sveriges Radio antingen innan eller efter "problemnamnet". Ifall det funkar så vore det riktigt bra, eftersom den metoden kan användas för alla våra program och är enkel att komma ihåg!

  Lyssna på Talkshow i P1 Sveriges Radio (på Spotify)
  eller:
  Lyssna på Sveriges Radio Talkshow i P1 (på Spotify)
  Om det hjälper, så testa motsvarande även för Studio Ett. Om det fungerar även där, så har vi hittat ett sätt att lösa problemet, hoppas jag. Då kan ni strunta i att läsa resten av mitt svar ...

  Summary: Nyckelord från beskrivningen?
  Om det inte hjälpte att säga Sveriges Radio (author-parametern), så behöver vi hämta något särskiljande ord från summary-parametern, alltså programbeskrivningen, som här lyder:
  En aktuell och personlig talkshow måndag till torsdag. Programledare: Katherine Zimmerman.

  Testa:
  Lyssna på Talkshow i P1 Katherine Zimmerman (på Spotify)
  Om det hjälper så är detta nyckeln till hur vi får Google/Spotify att förstå dig och andra! Motsvarande beskrivning finns för alla program och visas högt upp på programmets hemsida, se bild:  Om metoden fungerar, så testa gärna att slimma ned frasen. Magnus har utforskat olika sätt att spela poddar röststyrt den senaste tiden. Han skrev tidigare:
  Kanske måste början och slutet vara med, men mitten är mindre viktig?
  Exemplet med YMH Studios; 2 bears 1 cave visar dock att det kan vara ord mitt i som avgör, så det här kan vi nog lära oss mer om framöver...

  Har vi tur kanske du blir förstådd genom att säga exempelvis:
  Lyssna på Talkshow Zimmerman
  Programbeskrivningen för Studio Ett lyder:
  "Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen."

  Experimentera gärna med de ord som ingår i den beskrivningen och se hur det går!

  Alias: svårt och otydligt
  Det bästa är alltså om "Sveriges Radio" (author) fungerar på alla Sveriges Radio-poddar, och det näst bästa, både för lyssnare och för oss på Sveriges Radio, är om det går att använda den "summary" som redan finns på plats och som lyssnare själva kan ta del av.

  Att skapa unika alias blir knepigare för alla parter. Dels vet jag inte i vilken mån vi kan skapa alias, och dels saknas ett bra sätt för lyssnare att se vilka alias vi har - och för oss att veta vilka program som kräver alias. Vi har ju inte längre någon insyn i vad lyssnare säger till Google (förutom ni som skriver hit och berättar!), så vi vet inte vilka programnamn som är problematiska.

  Med vår egen tjänst kunde vi se "misslyckade frågor" och förstå vad lyssnare egentligen ville höra. Om många lyssnare frågade efter "sommarpratarna" så la vi in det som alias för "Sommar & Vinter i P1". (Just det exemplet hade vi i och för sig räknat ut i förväg - men ni kanske förstår principen?)

  Så jag håller tummarna för att de två björnarna i grottan hjälpte oss att förstå Google/Spotify något bättre.

  Om inte, så återkom gärna med fler exempel på vad ni frågade efter och vad som spelades upp istället!
  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.