Till senaste kommentaren

Dålig mottagning på FM-kanal

Hej! Jag bor på Assessorsgatan på Södermalm i Sthlm. På FM-nätet är mottagningen på P2 ofta sämre (brusig) än övriga kanaler. Det gör att jag ofta tvingas välja bort P2. Sänds denna kanal, 96,2 MHz, med lägre effekt eller vad kan detta bero på?
Tacksam för svar om detta.
Mvh
Olof V

Kommentarer

 • Hej Olof!

  Det är ett företag som heter Teracom som har hand om själva utsändningen, och de kan berätta mer om sändarnas styrka.
  Här når du Teracoms support.

  På deras hemsida finns det en checklista för saker du kan testa för att förbättra mottagningen och det finns även en Lyssnarrapport (nås från samma sida) som du kan fylla i för att rapportera mottagningsproblem.

  Lycka till!
  Annika Webbmaster
 • Tack!
  Olof V
 • Sveriges Radio P2 som sänder på 96,2 MHz i Stockholm, är en av de fyra FM-frekvenser, som har högst uteffekt, 60.000 watt och högst anntennplats, 192 meter i Nacka-masten.

  För helt brusfri mottagning av P2 96,2 MHz, kan du koppla om din FM-mottagare till mono-mottagning.

  Vill du ha helt brusfri mottagning i stereo så måste du ha en FM-mottagare med hög känslighet och selektivitet, och en utomhus-antenn med riktverkan.

  Du kan börja med att testa med enklare FM-antenn, som "Luxorparts Aktiv inomhusantenn för TV", artikelnr 30284, som finns hos kjell punkt com. Placera denna antenn, så att den helst har fri sikt till Nacka-masten. Kan du inte det, så placera antennen i det fönster som vetter närmast mot Nacka-masten. och vrid och vänd på teleskopantennen tills det hörs minst brus i din FM-mottagare.

  I andra hand får du investera i en kvalitets-FM-tuner. Sök på "FM-tuner" på Tradera punkt com för att hitta en kvalitets-FM-tuner. Jag rekommenderar någon av Technics exlusivare modeller som ST-G4, ST -G50.

  Gagarin Miljkovich
 • Tack för detta matnyttiga svar!

  Just placeringen av mottagaren (eller, egentligen antennen) är nog det som är enklast och billigast att testa. Det är inte enbart en fråga om att få in Nackamasten bra, utan även om att undvika störningar från elektronisk utrustning.
  Annika Webbmaster
 • Hej till alla i tråden.

  Sedan förra vecka så har jag upplevt en kraftig försämring i mottagning - signalstyrka, på både P3 och P2.

  Detta yttras i ganska tydligt markerad - lägre (på de FM tuners jag har) signalstyrka - på indikatorn, samt mycket sämre signal-brus förhållande, med mycket mer bakgrundsbrus.

  Bor själv i Landala i Göteborg och är verkligen förundrad over den här plötsliga försämringen i mottagning på mina (flera) FM apparater.

  Har vidtagit alla åtgärder (har ett par antennförstärkare för inomhusbruk) - dessvärre så har jag ingen möjlighet för installation av en gedigen utomhusantenn, för hyresvärden här tillåter inte detta numera, eller ställer upp med det heller.

  Skillnaden mot hur det har varit hittills med FM mottagningen här är verkligen drastisk nu, och förändringen har jag märkt sedan förra vecka, eller något lite tidigare. 

  S.L
 • Hej S.L!

  Tråkigt att mottagningen har börjat strula! Det låter som att du dessutom har testat olika lösningar för att på egen hand försöka få ordning på problemet. Jag tittade runt på Teracoms hemsida men hittade inga pågående servicearbeten eller liknande i området, så det är svårt att svara på varför mottagningen har försämrats under de senaste veckorna. Testa gärna att kontakta deras support då de kan ge dig bättre hjälp än vad vi i detta forum har möjlighet till.

  Här når du Teracoms support
  Ted Supportansvarig
 • Dålig mottagning på 100,3 Skaraborg, Först trodde jag att det var fel på min radio men sen insåg jag att det var fel på eran utsändning eftersom jag åker till Tibro
  ifrån Habo några dagar i veckan och hör på radio Skaraborg även på vägen.
  Problemet är ifrån Habo till Brandstorp den fungerar radion bra. Det konstiga är att jag får in radio Jönköping och Östergötland bättre än Skaraborg. Skärpning!!
  bernt olsson
 • Hej Bernt!
  Själva utsändningen har ett företag som heter Teracom hand om. På deras hemsida kan du se vilka P4-kanaler som går att få in på olika orter.

  Sök via kartan här:
  https://www.teracom.se/privat/radio/
  (Skriv in ortsnamnet i sökfältet och tryck på förstoringsglaset.)

  P4 Skaraborg på 100,3 MHz kan gå att få in i Habo, men är svår att få in. Däremot bör du få in P4 Jönköping på 96,6 MHz utan problem, eftersom det finns en sändare i just Habo som sänder på denna frekvens. (Habo ligger i Jönköpings län och hör till P4 Jönköpings "bevakningsområde".) I Brandstorp är de tre P4-kanalerna ungefär lika starka och i Tibro är det P4 Skaraborg som dominerar helt.

  När du åker bil kan du låsa din bilradio till en specifik P4-kanal. Då ska bilradion att hålla sig till den P4-kanalen så länge det är möjligt, men om du är för långt bort från sändaren, så går det förstås inte. Läs mer om hur du behåller samma P4-kanal här, hos Teracom:
  Hur gör jag om jag vill lyssna på en och samma P4 station när jag reser mellan två städer i olika län?

  Har du frågor om utsändningen är det alltså Teracom du ska vända dig till:
  Kontakta Teracom

  För att lyssna på P4 Skaraborg utanför kanalens egentliga sändningsområde, kan du använda appen Sveriges Radio Play för mobiler. Då hör du P4 Skaraborg var du än befinner dig, så länge du är uppkopplad mot mobilnätet eller internet.
  Annika Webbmaster
 • Hej!
  Jag har frågat Teracom, och de påstod (tvärtemot det som flera FM lyssnare, och en elektronik och radio reparatör jag känner i Gbg-regionen har sagt) att inga störningar har konstaterats. Samtliga jag pratat med, och det har jag påtalat för Teracom, har varit eniga i att mottagningen (signalstyrkan) är märkbart sämre, och att mottagningen av FM signal sker med brus och störningar.

  Signalstyrka har, hos mig, droppat väsentligt, på både P2 och P3 kanalerna, och brus och signal - förhållande har därmed (eller dessutom) blivit märkbart och väsentligt sämre, även om nu, helt plötsligt, för några dagar sedan har signalen på P2 och P3 blivit bättre och "renare".
  Inget jag känner till där jag bor (antenn uppsättning, osv. - inomhus hos mig) har förändrats, i princip sedan år 2016.
  S.L
 • helt plötsligt, för några dagar sedan har signalen på P2 och P3 blivit bättre och "renare"
  Bra! Är det tillbaka till "normal-läge", eller är det fortfarande sämre än innan problemet dök upp?
  Inget jag känner till där jag bor (antenn uppsättning, osv. - inomhus hos mig) har förändrats, i princip sedan år 2016.
  Det kan finnas yttre störningar som påverkar, exempelvis så kallat "elektriskt brus" från en elektrisk apparat, som termostaten i din - eller i din grannes! - kaffebryggare.

  Läs mer om detta problem här (stycket Fler elektroniska apparater):
  Post- och telestyrelsen: Sämre mottagning på radion?

  Hoppas att förbättringen håller i sig!
  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.