Till senaste kommentaren

Dålig mottagning på FM-kanal

Hej! Jag bor på Assessorsgatan på Södermalm i Sthlm. På FM-nätet är mottagningen på P2 ofta sämre (brusig) än övriga kanaler. Det gör att jag ofta tvingas välja bort P2. Sänds denna kanal, 96,2 MHz, med lägre effekt eller vad kan detta bero på?
Tacksam för svar om detta.
Mvh

Kommentarer

 • Hej Olof!

  Företaget Teracom har hand om utsändningen och vet mer om sändarnas styrka.
  Här når du Teracoms support.

  På deras hemsida finns det en checklista för att förbättra mottagningen. Du kan även rapportera mottagningsproblem i deras Lyssnarrapport på samma sida.

  Lycka till!
  Annika Webbmaster
 • Tack!
 • Sveriges Radio P2 som sänder på 96,2 MHz i Stockholm, är en av de fyra FM-frekvenser, som har högst uteffekt, 60.000 watt och högst anntennplats, 192 meter i Nacka-masten.

  För helt brusfri mottagning av P2 96,2 MHz, kan du koppla om din FM-mottagare till mono-mottagning.

  Vill du ha helt brusfri mottagning i stereo så måste du ha en FM-mottagare med hög känslighet och selektivitet, och en utomhus-antenn med riktverkan.

  Du kan börja med att testa med enklare FM-antenn, som "Luxorparts Aktiv inomhusantenn för TV", artikelnr 30284, som finns hos kjell punkt com. Placera denna antenn, så att den helst har fri sikt till Nacka-masten. Kan du inte det, så placera antennen i det fönster som vetter närmast mot Nacka-masten. och vrid och vänd på teleskopantennen tills det hörs minst brus i din FM-mottagare.

  I andra hand får du investera i en kvalitets-FM-tuner. Sök på "FM-tuner" på Tradera punkt com för att hitta en kvalitets-FM-tuner. Jag rekommenderar någon av Technics exlusivare modeller som ST-G4, ST -G50.

  Gagarin Miljkovich
 • Tack för detta matnyttiga svar!

  Placeringen av mottagaren (eller snarare antennen) är oftast enkel att testa - och gratis! Det är inte enbart en fråga om att få in sändningen bra, utan även om att undvika störningar från elektronisk utrustning.
  Annika Webbmaster
 • Hej till alla i tråden.

  Sedan förra vecka så har jag upplevt en kraftig försämring i mottagning - signalstyrka, på både P3 och P2.

  Detta yttras i ganska tydligt markerad - lägre (på de FM tuners jag har) signalstyrka - på indikatorn, samt mycket sämre signal-brus förhållande, med mycket mer bakgrundsbrus.

  Bor själv i Landala i Göteborg och är verkligen förundrad over den här plötsliga försämringen i mottagning på mina (flera) FM apparater.

  Har vidtagit alla åtgärder (har ett par antennförstärkare för inomhusbruk) - dessvärre så har jag ingen möjlighet för installation av en gedigen utomhusantenn, för hyresvärden här tillåter inte detta numera, eller ställer upp med det heller.

  Skillnaden mot hur det har varit hittills med FM mottagningen här är verkligen drastisk nu, och förändringen har jag märkt sedan förra vecka, eller något lite tidigare.
  S.L
 • Hej S.L!

  Tråkigt att mottagningen har börjat strula! Det låter som att du har testat olika lösningar för att försöka få ordning på problemet. Jag tittade på Teracoms hemsida men hittade inga pågående servicearbeten eller liknande i området, så det är svårt att svara på varför mottagningen har försämrats under de senaste veckorna.

  Testa gärna att kontakta deras support då de kan ge dig bättre hjälp än vad vi i detta forum har möjlighet till.
  Här når du Teracoms support
  Ted (Föräldraledig) Supportansvarig
 • Webbmaster Annika har raderat Bernts fråga då den handlade om ett annat problem (att P4-Skaraborg inte går att lyssna på utanför Skaraborgsregionen). Samma fråga finns under en egen rubrik här:
  Dålig mottagning av P4 Skaraborg
  bernt olsson
 • Hej!
  Jag har frågat Teracom, och de påstod (tvärtemot det som flera FM lyssnare, och en elektronik och radio reparatör jag känner i Gbg-regionen har sagt) att inga störningar har konstaterats. Samtliga jag pratat med, och det har jag påtalat för Teracom, har varit eniga i att mottagningen (signalstyrkan) är märkbart sämre, och att mottagningen av FM signal sker med brus och störningar.

  Signalstyrka har, hos mig, droppat väsentligt, på både P2 och P3 kanalerna, och brus och signal - förhållande har därmed (eller dessutom) blivit märkbart och väsentligt sämre, även om nu, helt plötsligt, för några dagar sedan har signalen på P2 och P3 blivit bättre och "renare".
  Inget jag känner till där jag bor (antenn uppsättning, osv. - inomhus hos mig) har förändrats, i princip sedan år 2016.
  S.L
 • helt plötsligt, för några dagar sedan har signalen på P2 och P3 blivit bättre och "renare"
  Bra! Är det tillbaka till "normal-läge", eller är det fortfarande sämre än innan problemet dök upp?
  Inget jag känner till där jag bor (antenn uppsättning, osv. - inomhus hos mig) har förändrats, i princip sedan år 2016.
  Det kan finnas yttre störningar som påverkar, exempelvis så kallat "elektriskt brus" från en elektrisk apparat, som termostaten i din - eller i grannens! - kaffebryggare. Läs mer om det här, stycket Fler elektroniska apparater:
  Post- och telestyrelsen: Sämre mottagning på radion?

  Hoppas att förbättringen håller i sig!
  Annika Webbmaster
 • Post- och telestyrelsen, PTS, har en sida med tips om hur man kan åtgärda dålig radiomottagning:
  Sämre mottagning på radion?

  De skriver bland annat:
  Skilj på den som gör program och den som sänder
  I de flesta fall får man skilja på de företag som gör radioprogram och andra företag som tekniskt sköter utsändning till lyssnarna. Ett exempel är Sveriges Radio som gör radioprogram, men de sänder inte själva. Istället sköts utsändningen till lyssnarna av företaget Teracom AB, på uppdrag av Sveriges Radio.

  Vid frågor kring mottagning av Sveriges Radios program får man alltså kontakta Teracom som svarar för den tekniska sändningen ut till lyssnarna.
  Att vi envisas om att ni ska kontakta Teracom är alltså för att de ansvarar för utsändningen och har större möjlighet att hjälpa er än vad vi på Sveriges Radio har.

  Trevlig helg!
  Annika Webbmaster
 • Tack för svaret, men jag har kontaktat Teracom redan innan det här, vid minst två tillfällen och fått ingen förklaring om varför har signalstyrka har droppat såpass drastiskt. De i princip nekar att problemet finns överlag.

  Det har jag skrivit om redan tidigare, och så har jag varit medveten under hela den tiden att det är Teracom som tillhandahåller den fysiska infrastrukturen, medan SR är "uppdragsgivare".

  Så, problemet kvarstår, och jag är långtifrån den enda som har märkt den och är medveten om det. Har pratat även med folk som reparerar audio elektronik (ja, även vanliga FM radio apparater) och de har påpekat samma sak, likväl andra lyssnare.

    Trevlig Helg!
  S.L
 • Hej.
  Samma problem här. Så dålig signal det är närmast olyssningsbart så det blir inte mycket SR för mig heller. 
  Så var det inte förr. Tips jag läser - mono - då minskar bruset avsevärt.
  Vi kunder när vi påpekar till Terracom så har vi inte tillräcklig tyngd.
  Som pip i trossen. 
  SR har det däremot så ta våra klagomål vidare till dem tack.
  Ola Ljungberg
 • Skrev detta till Terracom nu:
  Hej. Precis som många framför så är SR:s radioutsändningar nu så pass brusigt så det går inte längre att lyssna på SR via analog radio.
  Tipset att gå från stereomottagning till mono minskar bruset betydligt.
  Kan Sverige 2023 inte sända radio i stereo längre med lyssningsbar kvalite?
  Vi hade en gång en fungerande postgång. Nu har vi inte ens det - eller en radio som går att lyssna på.
  Ola Ljungberg
 • Det verkar som om en hel del tyder på att det är något som har blivit väldigt fel på avsändarsidan.
  Faktumet är att signalstyrka på både P2 och P3 har minskat i styrka kraftigt.
  Man klarar sig knappt med kraftiga antennförstärkare ens, och kommer även med dem inte i närheten av kvalitén på signalen som vi har haft förr.

  Jag kan bara misstänka att något har gjorts väldigt fel vid senast utförda arbeten på avsändanrna och olika mast emellan, och att man inte förstärker signalen sim man skall, någonstans i kedjan.

  Så som det är just nu så är det fullt undermåligt, och bör absolut tas upp med Terracom, tills problemet är löst, och det normala tillståndet återställt.
  S.L
 • I allmänhet, när man gör arbeten på antenn-system, som Teracom tidvis gör, så sänker de uteffekten, för att de som arbetar på masten inte skall utsättas för kraftig radiostrålning. Då märks detta hos lyssnaren som väldigt brusig stereo-mottagning.

  Teracom brukar ibland skriva ut på sin hemsida när de gör dessa arbeten. Annars kan man ringa Post och Telestyrelsen och höra med dem ifall Teracom gjort några förändringar i FM-sändarnätet.

  En god vän, som tidigare varit en mångårig medarbetare på Sveriges Radio, har berättat att Teracom har sänkt uteffekten på de stora FM-sändarna i Stockholm, för att få lyssnarna att köpa DAB-mottagare.
  Gagarin Miljkovich
 • Jag återkommer senare men vill redan nu göra en markering. Detta forum får inte bli en plats för spekulationer och ryktesspridning. Att FM-mottagningen har problem är en sak. Vad det beror på vet vi inte, men att Teracom skulle försöka få stockholmare att köpa DAB-mottagare genom att försämra FM-mottagningen är ett grundlöst påstående som jag bestämt vänder mig emot.

  Gagarin:
  Din vän, min före detta kollega, får gärna förtydliga vad han eller hon menar här. Om Teracom skulle ha intresse av att stimulera övergången till DAB, så är det ju smartare att förbättra DAB-tjänsten (exempelvis förbättra metadata och få Sveriges Radio att göra förändringar enligt de förslag som lyssnare ger här), samt att bygga ut detta nät så att det når fler regioner.

  Jag återkommer med ett svar som mer handlar om de faktiska problemen.
  Annika Webbmaster
 • Hej igen och förlåt att svaret dröjt!

  Ola:
  Samma problem här. Så dålig signal det är närmast olyssningsbart så det blir inte mycket SR för mig heller.
  Var i landet bor du och när började problemen? Vilka åtgärder har du testat (förutom att byta från stereo till mono)?

  Alla:
  Denna tråd är lång och jag sammanfattar den:
  • Olof (Avidentifierad användare) på Södermalm i Stockholm skrev hit i januari 2022 om problem med FM-mottagningen och fick rådet att kontakta Teracom. Han har inte återkommit därefter.
  • Gagarin gav tips på hur man kan förbättra mottagningen 
  • S.L. skrev att det, sedan början av juni 2022, blivit mycket sämre mottagning i Landala i Göteborg och fick rådet att kontakta Teracom
  • Bernt skrev i oktober 2022 om problem att ta emot P4 Skaraborg. Problemet berodde på att Bernt befann sig utanför kanalens täckningsområde
  • S.L. återkom i oktober 2022:
   Jag har frågat Teracom, och de påstod (tvärtemot det som flera FM lyssnare, och en elektronik och radio reparatör jag känner i Gbg-regionen har sagt) att inga störningar har konstaterats./.../ Inget jag känner till där jag bor (antenn uppsättning, osv. - inomhus hos mig) har förändrats, i princip sedan år 2016. 
   Jag föreslog att felet kan bero på yttre störningar, exempelvis elektriskt brus, och tipsade om Post- och telestyrelsens råd:
   Sämre mottagning på radion?
  • I december 2022 påminde jag om att kontakta Teracom vid den här typen av problem. S.L. svarade:
   ... jag har kontaktat Teracom redan innan det här, vid minst två tillfällen och fått ingen förklaring om varför har signalstyrka har droppat såpass drastiskt. De i princip nekar att problemet finns överlag.
  • Ola skrev nu den 21 januari 2023 att han har samma problem och har kontaktat Teracom, samt:
   Vi kunder när vi påpekar till Terracom så har vi inte tillräcklig tyngd.
   Som pip i trossen.
   SR har det däremot så ta våra klagomål vidare till dem tack.
  • S.L. misstänker att något har gjorts väldigt fel vid senast utförda arbeten på avsändarna
  • Gagarin har av en f.d. Sveriges Radio-anställd hört att Teracom har sänkt uteffekten på de stora FM-sändarna i Stockholm, för att få lyssnarna att köpa DAB-mottagare
  Så, bör jag kontakta Teracom och berätta att vi till vårt supportforum under drygt ett års tid har fått in rapporter om dålig FM-mottagning från tre lyssnare? 
  1. Olof i Stockholm Kanske löst
  2. S.L. i Göteborg (som varit i kontakt med andra i Göteborg med liknande problem) Pågående problem
  3. Ola (som jag ännu inte vet var du bor)? Pågående problem
  Det finns inget i era felbeskrivningar som får mig att tro att det måste vara samma underliggande fel, och jag tror därför att Teracom felsöker era problem mer effektivt om de tar problemen var för sig. Fyll alltså i den lyssnarrapport som ni når här (ifall ni tidigare har kontaktat dem på annat vis):
  https://www.teracom.se/privat/radio/rapportera-mottagningsproblem-radio/

  Jag utgår från att ni även testar de förslag som finns hos Teracom:
  Checklista för bättre FM-mottagning

  Samt läser de tips som finns hos PTS:
  Sämre mottagning på radion?

  Jag hoppas verkligen att era mottagningsproblem löser sig och vill på intet vis förringa problemen - men samtidigt kan jag inte dra någon slutsats om att det pågår en dramatisk försämring av möjligheten att lyssna på FM-radio baserat på tre felrapporter under ett drygt år.
  Annika Webbmaster
 • Hej!
  Ni skriver följande:
  ”Det finns inget i era felbeskrivningar som får mig att tro att det måste vara samma underliggande fel, och jag tror därför att Teracom felsöker era problem mer effektivt om de tar problemen var för sig. Fyll alltså i den lyssnarrapport som ni når här (ifall ni tidigare har kontaktat dem på annat vis):
  https://www.teracom.se/privat/radio/rapportera-mottagningsproblem-radio/

  Jag är benägen, enligt samtal med flertal människor som bor i och strax utanför Göteborg, och har konstaterat samma, väldigt märkbara förämringen, att tro och tycka tvärtom, att felet har uppstått på avsändarsidan, och inte, plötsligt över en natt, hos samtliga mottagare i olika hushåll runtom i regionen här.
  Det känns inte alls sannolikt att signalstyrkan droppar, över en natt, från 5 staplar till svaga 2 staplar på mottagningsindikatorn på flera kvalitets fm tuners hemma hos mig och hos folk som sysslar professionellt med audio elektronik för att felet har uppstått på flera olika ställen i regionen, i olika hushåll, samtidigt!
  Dessutom har Terracom tagit upp detta med mig individuellt och inte kommit någonvart, och så är det med mottagningen hos andra sr lyssnare, fortfarande.
  Mvh;
  S.L
 • Samtliga i tråden är välkomna att kontakta mig direkt, gällande detta ämne, via mail:
  sejse2003@yahoo.com
  S.L
 • Hej SR.
  Svarar på detta från Er:
  "Ola:
  Samma problem här. Så dålig signal det är närmast olyssningsbart så det blir inte mycket SR för mig heller.
  Var i landet bor du och när började problemen? Vilka åtgärder har du testat (förutom att byta från stereo till mono)?"

  Bor högt upp Tranebergsvägen 84 Bromma i fastighet byggt 40 -talet. Inflyttad för 5 år sedan. Brusigt då.
  Testat med olika antenner. Samma sak. Får in P1, P2 brusfritt. Resten är bara brus i stereo.
  Ola Ljungberg
 • Min bild av att det, trots liknande problem, troligen är helt olika fel hos er, S.L. respektive Ola, står fast. Det blir svårare för Teracom att lösa detta om man rör ihop era problembeskrivningar. Att det däremot kan vara samma grundproblem hos dig, S.L, som det är hos andra lyssnare i Göteborg, utesluter jag inte.

  Det jag gör nedan är inte en regelrätt felsökning, utan en hjälp att ringa in saker som kan vara bra att ni tar upp med Teracom eller testar själva.

  S.L: Problem i centrala Göteborg som uppstod i början av juni 2022
  Här är det en sak som gör mig nyfiken. I oktober skrev du:
  Signalstyrka har, hos mig, droppat väsentligt, på både P2 och P3 kanalerna, och brus och signal - förhållande har därmed (eller dessutom) blivit märkbart och väsentligt sämre, även om nu, helt plötsligt, för några dagar sedan har signalen på P2 och P3 blivit bättre och "renare".
  Hur mycket bättre blev det? Hur länge varade denna tillfälliga förbättring? Kan den sättas i samband med någon "yttre förändring"? Låt säga att grannen i lägenheten under var bortrest eller att en spårvagnsväxel som ligger 30 meter från ditt hem reparerades under den perioden ...?
  Det känns inte alls sannolikt att signalstyrkan droppar, över en natt, från 5 staplar till svaga 2 staplar på mottagningsindikatorn på flera kvalitets fm tuners hemma hos mig och hos folk som sysslar professionellt med audio elektronik för att felet har uppstått på flera olika ställen i regionen, i olika hushåll, samtidigt!
  Jag håller med helt. Om även andra har noterat en plötslig och dramatisk försämring vid samma tid och för samma kanaler, finns det anledning att tro att det är samma grundfel. Finns det i så fall något mönster i var de andra drabbade lyssnarna bor?

  Du skriver om P2 och P3. Har du någon uppfattning om ifall även mottagningen av P1, P4 och kommersiella kanaler har försämrats vid samma tid? (Om du normalt lyssnar på P2 och P3 är det förstås dessa du märker skillnad på, men du har ju undersökt problemet från flera vinklar och har kanske en uppfattning?)

  Om P2 och P3 är värre drabbade än P1 och P4, så kanske felet rör frekvensområdet 95-100 MHz, och lägre frekvens (P1 på 89,3 MHz) samt högre (P4 Göteborg på 101,9 MHz) klarar sig? Det hjälper inte mig att förstå vad som kan orsaka felet, men kanske kan hjälpa Teracom i deras felsökning ...

  Ola: Brus på flera kanaler sedan minst fem år, Bromma väster om Stockholm
  Att P1 (92,4 MHz) och P2 (96,2 MHz) fungerar bättre än övriga kanaler är intressant. Mellan dessa frekvenser finns P4 Södertälje på 93,8 MHz. Även om du egentligen hellre vill höra P4 Stockholm på 103,3 MHz, så undrar jag hur P4 Södertälje fungerar för dig.

  Bra att du har testat olika antenner. Har du även testat olika radiomottagare? Olika placering av mottagaren?

  Finns det en centralantenn med uttag för radio i fastigheten?
  Om ja: har dina grannar samma fel?
  Om nej: prata med fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen och hör om det går att skaffa.

  Och fyll som sagt i den lyssnarrapport som Teracom vill få in, eftersom den gör det enklare för dem att felsöka!

  Lycka till!
  Annika Webbmaster
 • Hej Annika.
  Svar på dina frågor:
  Har du även testat olika radiomottagare?
  Nej. Har en ny B&O radio med testcertifikat.
  Olika placering av mottagaren?
  Mottagaren har ingen inbyggd antenn. Helt beroende av yttre.
  Finns det en centralantenn med uttag för radio i fastigheten?
  Har funnits. COMHEM som tagit bort. Var så när jag flyttade in för 5 år.
  P4 Södertälje finns på tre olika frekvenser; 97,6 eller 99,6 över Södertälje 93,8 i hela Stockholmsområdet. Ingen av frekvenserna funkar.

  Detta är märkligt. Jag bor högt upp i Traneberg så signalstyrkan borde vara ypperlig.
  Något är fel och inte är det hos oss som klagar varför FM utsändningarna är så brusiga.
  Hälsar Ola
  Ola Ljungberg
 • Hej Annika.
  Länken du skrev säger följande:
  Anmäl problem med mottagning av radio
  Denna undersökning stängdes 2018-12-31 17:31. Tack för visat intresse.
  Ola Ljungberg
 • Ola Ljungberg
 • Länken du skrev säger följande:
  Anmäl problem med mottagning av radio
  Denna undersökning stängdes 2018-12-31 17:31. Tack för visat intresse.
  Bra att du hittade en bättre länk!

  Jag ser inte vilken av mina länkar som pekar fel, men vill självfallet rätta den länken här och rapportera in problemet till Teracom så att de kan uppdatera länkarna på sin hemsida.
  Jag bor högt upp i Traneberg så signalstyrkan borde vara ypperlig.
  Även högt uppe i Traneberg kan det uppstå lokala mottagningsproblem på grund av "elektriskt brus", exempelvis från ditt eller en grannes trådlösa nätverk, en tv-box eller liknande.

  Med en flyttbar enkel batteridriven radio (vilket kan vara räddningen för att få den information du behöver vid en kris), så kan du enkelt testa om du har samma mottagningsproblem i hela lägenheten.

  Om det är problem med mottagningen överallt i fastigheten, så bör du absolut ta upp detta med din värd eller med bostadsrättsföreningen, så att ni kan installera en centralantenn.

  Lycka till!
  Annika Webbmaster
 • "Min bild av att det, trots liknande problem, troligen är helt olika fel hos er, S.L. respektive Ola, står fast."

  Ola och jag bor visserligen i helt olika delar av landet, om jag nu inte mister mig.

  Dock har jag refererat till flera gånger till en bild som klart tyder på en märkbart nedsatt styrka på signalen som kommer in till radio mottagarna. Detta är det faktiska läget här, så jag står fast vid det iakttagelse.
  Detta har samtidigt skett, inte enbart hos mig, utan i och utanför (kranskommunerna till Gbg) Göteborg. Flera människor som jag har kort berört ämnet med har bekräftat detta i otvetydiga ordalag.

  På både de ställena är det topologiska läget betydligt bättre än tex. här - men samma felet finns ju även där - brus och dåligt mottagning och ljud.

  "Det jag gör nedan är inte en regelrätt felsökning, utan en hjälp att ringa in saker som kan vara bra att ni tar upp med Teracom eller testar själva."

  Jag har redan gjort allt detta. Långt innan både Teracom och ni gav de olika tips om mottagningen och alla de möjliga fel.

  Teracom har skrivit till mig om möjliga orsaker här lokalt, och allmänt i olika hushåll.

  Det som de har beskrivit rent tekniskt motsvarar inte alls (typen av störningar och dess möjliga orsaker, enligt dem) den faktiska bilden som har uppstått på den senare tiden.
  Den faktiska bilden är det jag påtalat tidigare, kraftigt avtagen styrka på FM signalen.

  Den bilden kan inte förklaras med de orsaker (störningar från andra hushåll, arbete på spårvagnsväxlar i närheten och dylikt) ni och Teracom har tagit upp.

  Jag är tvungen att använda två seriekopplade antennförstärkare numera, sedan den här försämringen har tillkommit, och inte ens med dem kommer jag närheten av kvalité på mottagningen av FM som fanns för inte så länge sedan, helt utan både de förstärkarna.
  Försöker jag koppla bort en av dem, eller både, så ser man hur drastisk förändringen är.
  Utan de antennförstärkarna så är mottagningen i princip uselt.

  Jag har gjort felsökningar och uteslutning av allt som kunde varit de störande faktorer här lokalt i lägenheten.

  "S.L: Problem i centrala Göteborg som uppstod i början av juni 2022
  Här är det en sak som gör mig nyfiken. I oktober skrev du:
  Signalstyrka har, hos mig, droppat väsentligt, på både P2 och P3 kanalerna, och brus och signal - förhållande har därmed (eller dessutom) blivit märkbart och väsentligt sämre, även om nu, helt plötsligt, för några dagar sedan har signalen på P2 och P3 blivit bättre och "renare".
  Hur mycket bättre blev det? Hur länge varade denna tillfälliga förbättring? Kan den sättas i samband med någon "yttre förändring"? Låt säga att grannen i lägenheten under var bortrest eller att en spårvagnsväxel som ligger 30 meter från ditt hem reparerades under den perioden ...?"  Jag fick konstatera följande, i efterhand:

  Detta var dessvärre ingen förbättring, utan i själva verket så har det visats att detta var en försämring, och den var i sig rätt vilseledande.

  Det som jag trodde var en renare mottagning var en såpass försvagad inkommande signal så att ett par utav flertalet FM tuners jag inte ens går in i stereo-läge, utan stannade kvar i mono, detta pga. en alltför svag styrka på den inkommande signalen.
  Tom. i mono läge så kan man höra bakgrundsbrus, till den graden som då tidigare inte fanns ens i stereo-läge.

  Så detta som ni tar upp kan vi nog bortse ifrån helt här.

  Någon yttre förändring fanns ju inte - grannarna är ju inte bortresta, de låter varje dag, som vanligt; ingen spårvagnsväxel ligger 30 meter från mitt hem, och den som finns betydligt längre bort har inte konstant, eller nog alls, reparerats under den här perioden (som har blivit relativt lång nu). Jag kunde inte se att det fanns nytillkomna fysiska hinder för radiovågor här i omgivningen heller.

  "Jag håller med helt. Om även andra har noterat en plötslig och dramatisk försämring vid samma tid och för samma kanaler, finns det anledning att tro att det är samma grundfel. Finns det i så fall något mönster i var de andra drabbade lyssnarna bor?"

  Konstigt nog så finns också en avvikelse från ett viss mönster ii just det avseende, om vi följer den föreslagna logiken.

  Två människor jag pratat med bor i delar av staden och regionen där topologiskt och geografiskt (höjden, läget) de både har tom. bättre förutsättningar för FM mottagning än jag.
  Dock både säger samma sak - bakgrundsbrus och dålig kvalité.
  Både människor är tekniskt belevade, en reparerar audio elektronik, tom.

  Det är då - om man nu vill följa något slags mönster - kanske inte svårt att förstå vad detta KAN tyda på.
  Som sagt, jag vill inte att det jag säger låter som "sista ordet" heller, men med ärlig avsikt så kan jag inte komma till andra slutsatser.


  Du skriver om P2 och P3. Har du någon uppfattning om ifall även mottagningen av P1, P4 ?

  Om vi jämför P1, P2, P3 och P4, så klarar sig P1 bäst, dock INTE i närheten av hur det var förr (och det, dessvärre med råge, sedan kommer P3 (men där är vi inne på en svag och dålig insignal), P2 - mer brus och även sämre styrka, och sämst - hör och häpna - P4.

  Bra att du har testat olika antenner. Har du även testat olika radiomottagare? Olika placering av mottagaren?

  Jag har testat olika mottagare, olika placeringar på både mottagarna och inomhusantenn, ett flertal, alla FM mottagare här hemma är dedikerade FM (/AM) tuners.

  Jag har fått börja använda numera, även, som påtalat, två olika seriekopplade antennförstärkare. Det skulle inte gå att lyssna på P3 och P2 annars - i princip alls - här hemma.

  Finns det en centralantenn med uttag för radio i fastigheten?

  De uttagen har funnits i många år och finns kvar, enbart som en kvarleva.
  Är mycket tveksam till att centralantenn finns kvar överlag.

  Man har ju, för länge sedan, kan vara 2008.- 2009. informerat från företaget som då tillhandahöll infrastrukturen i hushållen hos Bostadsbolaget i Göteborg (Com Hem, nuvarande Tele2), att det analoga nätet släcks ner och ersätts med det nya digitala systemet.

  Detta har inneburit att de två uttag i väggen - FM och TV - har satts ur bruk, för många år sedan nu.

  Både uttagen finns kvar som en kvarleva i lägenheter, men fyller ingen funktion.

  Jag har testat FM uttaget och bekräftat att den inte längre fyller sin funktion.

  All nödvändig utrustning som fanns i det syfte (FM), och förmodligen även takantenner på byggnader har nog tagits bort, i och med att det analoga nätet har övergetts. Kommer kolla upp detta, men har ingen anledning att tro att antenn och annat tillhörande finns kvar.

  Ingen skulle vara lyckligare än jag om de FM centralantenner fanns kvar, men då måste man förmodligen ändå förstärka signalen från taket i ett flervånings hus (ja, i princip höghus) via kablarna i hela byggnaden, och ingen kommer väl åter upprätthålla detta, för FM lyssnarnas skull.
  S.L
 • Ola och jag bor visserligen i helt olika delar av landet, om jag nu inte mister mig.
  Det är olika delar av landet och med den stora skillnaden att Ola har haft problem i fem år, medan du har drabbats av en tydlig försämring det senaste året.
  Detta var dessvärre ingen förbättring, utan i själva verket så har det visats att detta var en försämring...
  Trist!

  Bra att du har bra koll på när dessa försämringar har skett: i mitten av juni 2022 samt ytterligare försämring i början av oktober 2022. Oavsett om det beror på lägre styrka i utsändningen eller på yttre störningar (eller om de två "försämrings-stegen" har separata orsaker), så ökar ju möjligheten att förstå problemet tack vare din dokumentation.
  Dock både säger samma sak - bakgrundsbrus och dålig kvalité.
  Har de noterat samma plötsliga försämringar som du har fått och det skett vid samma tid, så bör Teracom leta efter en gemensam orsak. Om de andra lyssnarna däremot har haft problem länge eller problem som kommit smygande så att det inte finns en plötslig försämring, så tror jag att det är klokare av Teracom att felsöka separat.
  ... och sämst - hör och häpna - P4
  Att det är svårt att få in P4 tycker jag att du ska vara extra tydlig med i din kommunikation med Teracom och med din fastighetsägare, eftersom det är viktigt ur beredskapssynpunkt. I det avtal som Sveriges Radio har slutit med Teracom står det att våra sändningar ska nå minst 99,8 procent av befolkningen, men det förutsätter att lyssnaren har en "riktig" radioantenn på hustaket, enligt Post- och Telestyrelsens hemsida. (Samma länk som jag delat tidigare).

  Post- och Telestyrelsen kanske har några goda råd för hur du kan ta detta vidare om du tycker att du inte blir tagen på allvar:
  https://www.pts.se/sv/kontakt/

  Ett annat tips är att tipsa din lokala radiokanal om detta problem, för om det har blivit markant sämre radiomottagning i centrala Göteborg under det senaste året, är det ju en viktig nyhet:
  Har du ett nyhetstips?
  Mejl: p4goteborg@sverigesradio.se
  Telefon nyhetsredaktionen: 031-83 76 00
  Insändartelefon: 031-83 70 50
  I detta supportforum kan vi däremot inte göra så mycket, vilket jag hoppas att ni förstår.
  Annika Webbmaster
 • Annika;

  Först och främst, tack för svaret - svaren, all hittills.

  Hela poängen med att vi har hört av oss här, enligt flera (antar jag) närvarande i tråden, var ju att vi som individer har visat sig ha nästan ingen tyngd i Teracoms ögon, samt att just ni samarbetar med dem och ert ord väger betydligt tyngre.

  Teracom har gett till åtminstone två av oss ganska så intetsägande svaren, där de i princip, enligt det jag fick både läsa, höra och erfara själv, inte verkar ta på allvar det som man har underrättat om - att problemet på mottagarsidan finns, i samband med att den verkar vara utspridd, och har även förekommit i samband med arbeten utförda på sändarna/masterna.

  Så som det är just nu så är botten för min del nådd, gällande kvalité på mottagningen.

  Om jag måste använda två seriekopplade (til varann) antennförstärkare av olika fabrikat, som i sin tur ger en kraftig förstärkning mätt i dB på den inkommande signalen, och ändå kommer inte upp i renheten och styrka i signalen som fanns tills nyligen med en vanlig inomhusantenn, utan att jag ser nytillkomna fysiska hinder i omgivningen här, då är det något som är / har blivit väldigt fel.

  Hade jag haft möjlighet att flytta, eller montera en egen utomhusantenn så hade jag glädjeligen gjort det, men i den här formen av boendet är montering av en utomhusantenn för eget bruk inte tillåtet.

  Skillnaden mellan hur mottagningen på FM var tills inte så länge sedan mot vad det är nu är drastisk, och bör tas på allvar av inblandade parter här. FM för mig är en del av vår kultur och vår bildning, en källa till mycket som inte kan hittas annanstans, upplysande (ja, gällande även musik), berikande och sinnesutvidgande. Något vi bör absolut ta vara på och vara måna om.
  Sändnings- och mottagningskvalité i det sammanhanget spelar en avgörande roll.

  Jag tycker också att Olas problem kan tyda på systemfel och ett tillstånd som kan visa sig vara (om jag antar rätt) rätt så märklig, till synes inkonsekvent, men också tillräckligt utspridd för att man lätt blir fundersam, enligt det jag hör om hur det är här i staden och strax utanför (en kranskommun till Gbg, villaområde).

  Gällande hyresvärden så kommer jag kontakta dem, men är rädd att jag kommer bli antingen utskrattad, eller att de helt enkelt bollar över problemet till källan - SR och Teracom, och att detta med kvalité på mottagningen är inte deras problem.

  Väggutaget för FM fungerar ju inte alls sedan många år sedan, det har jag redan nämnt.
  Hade de brytt sig om det, och mycket annat som har försiggått i det här område, mitt i stan, skulle de för länge sedan sett till att det systemet med takantenn fungerar.
  Detta är största kommunala bostadsbolag i Göteborg, och de behöver inte bry sig om en "missnöjd" hyresgäst - det kommer alltid finnas och tillkomma nya hyresgäster, som glädjeligen slipper använda det analoga FM och lever under intrycket att det digitala utbudet är bättre.

  Jag kommer förmodligen höra av mig till PTS för att informera mig kring det hela, men kan tycka att detta är lite märkligt agerande från SR's sida, eftersom det handlar om infrastrukturen som ligger som det underliggande fysiska lagret för eran verksamhet.
  Man borde ju kunna föra samtal med Teracom kring detta.

  P.S Ni har också berört DAB tidigare.

  Det finns och fanns, både i Sverige, men i synnerhet utomlands (säg Storbrittanien och EU länder) en debatt kring DAB och DAB+ vs. det analoga FM.
  De (inte få) som var inom audio-industrin och tontekniker och ingenjörer har inte sällan framhållit FM för dess ljudkvalité, givet bra mottagningsförhållanden och sändningskvalitén, detta vs. alla digitala former av ljudöverföring, så som de är utformade nu.
  Detaljerna finns att läsa om runtom på webben.

  Vi har haft både bra bra mottagningsförhållanden och sändningskvalitén i Sverige, på senare tiden har något blivit märkbart sämre, för min del, och ett bra antal andra, utan direkta likheter hos olika mottagare (personer) gällande mottagnings förutsättningar.

  Jag har lite svårt att förstå varför vi inte kan och skall ha ett kvalité som vi har haft under många år i den analoga FM-nätet. Det är väl inte så att den inte har existerat i alla dessa år.

  MVH;
  S.L
 • S.L har stora poänger. Vi enskilda som klagar viftas bara bort.
  Svaret från Teracom som jag fått visar ju på det. Omformulerar deras svar lite lätt.
  - Vi har inte gjort något för att FM utsändningarna olyssningsbara.
  Det beror på som utbyggnad av mobilnätet och liknande.

  Problemet det struntar man i att FM utsändningarna ärolyssningsbara.
  Detta förmodligen för att de flesta lyssnar på DAB - förmodligen.

  Men det intressanta då för SR om nu SR betraktar sina lyssnare som kunder, hur många kunder tappar SR? Så nu ligger bollen hos SR i.om Teracom:s svar anser jag.

  Hur kan SR acceptera att andra aktörer tillåts sabotera FM bandet för SR?

  Ola Ljungberg
 • Kan bara instämma i alla dessa inlägg om dålig FM-mottagning. Har också påpekat detta till Teracom utan att få någon förståelse. Jag bor i Töreboda 4 mil från Skövdemasten  ( Som jag har fri sikt till).
  Hans Andersson
 • PTS:
  https://www.pts.se/sv/privat/radio/radiostorningar/samre-mottagning-pa-radion/
  "Sämre mottagning på radion?
  Min mottagning av ljudradio på FM-bandet har blivit sämre.
  Det fungerade bättre förr. Vad har hänt och vad kan jag göra?

  Olika radiostationer sänder över olika geografiska områden och med olika tekniska förutsättningar. I FM-bandet samsas i dag såväl Sveriges Radios kanaler som kommersiella radiokanaler samt närradio. En vanlig orsak till mottagningsproblem är att äldre eller sämre radiomottagare kan ha svårt att tekniskt separera de olika kanalerna i FM-bandet.

  PTS rekommenderar som en första åtgärd att pröva att använda en annan radiomottagare. Fråga i fackhandeln eller hos ett radioserviceföretag. Använd öppet köp och kontrollera att mottagaren fungerar där du vill använda den. Pröva också olika placeringar och antennriktningar för mottagaren, för att hitta bästa mottagningsförhållande."

  Så utifrån detta så har man saboterat SR:s FM analoga utsändningar.
  Och var ligger bollen då SR?
  Ola Ljungberg
 • Skickade detta till PTS:
  Hej PTS.
  Det finns flera klagomål hos SR/FM på utsändningarna.
  Den förklaring som avges - det är trångt i FM-bandet - då har man saboterat SR:s analoga utsändningar.

  Att testa med andra mottagare, antenner håller inte. Det är för många klagomål.
  "Dessa FM-stationer sänder, som vanligt, på olika radiofrekvenser men det har blivit mera "trångt" på radioskalan.”

  Detta har medfört att SR:s kanaler är analogt olyssningsbara.
  Jag bor centralt i Stockholm högt upp med en gammal men exklusiv mottagare helt nyrenoverad av B&O.
  Ola Ljungberg
 • Hej Hans!
  Välkommen hit. Tråkigt att även du har problem, men bra att du har kontaktat Teracom om det!

  Visst har du testat både de rekommenderade frekvenserna + de alternativa som syns på Teracoms hemsida?  Har dina uppstått plötsligt, som hos S.L i Göteborg, eller har det pågått en längre tid, som hos Ola i Stockholm?

  Alla:
  Jag hinner inte ge er någon återkoppling innan helgen, men återkommer förstås.

  Trevlig helg!

  Annika Webbmaster
 • Problemet har funnits länge, och jag har kontaktat teracom ett flertal gånger utan att få någon förståelse. För min del så är det P4 som är omöjligt att lyssna på i stereoläge. Jag kan inte köpa att man ska sätta upp en utomhusantenn när det inte har behövts tidigare.
  Hans Andersson
 • Ola Ljungberg
 • Men för mig icke men kanske för er övriga. Jag har ingen ändring vertikal till horisontell.
  Ola Ljungberg
 • Ola Ljungberg
 • Man kan ju undra om man byter antenner för att bibehålla den höga kvaliteten, hur kan det då bli sämre för vissa? Det står ju vidare att man skall höra av sej till teracom om man inte har bra mottagning! Det har vi väl gjort eller?
  Hans Andersson
 • Hej Hans. Detta måste vara sambandet som jag ser det, antennbytet.
  Jag har klagat till Teracom men det det är ju en betongkloss det med som förmodligen  inte bryr sig.

  Ola Ljungberg
 • Hej Hans!

  Trots det komplexa tekniska bakgrunden gällande övergången från hor. till vert. polarisation vid sändning, så håller jag fullständigt med dig, med kanske en "apostrof" där:
  Det verkar som om det har blivit betydligt sämre inte för vissa, utan för rätt många.
  Skriver detta, det tål att upprepas, inte ur enbart mitt eget perspektiv här!

  Jag har varit i kontakt med Teracom vid minst två tillfälle, och fått svar som inte överlag adresserar det uppenbara, och befintliga problemet.

  Att försöka anpassa antennläge hemma till det vertikala polarisation har inte gett någon förbättring alls, utan precis tvärtom (!) , och enligt mig så verkar det vara något som har gått väldigt fel på Teracoms sida.
  Att ha haft så bra mottagning i så många år, och har faktiskt bott på olika ställen i stan (inklusive där jag bor sista 7 år), och helt ut ur ingenstans få befinna sig i det här läge när det gäller FM mottagningen och (o)ljudkvalité är alltså lagom förbluffande.

  Är faktiskt rätt häpen över hela situationen.
  S.L
 • Ingen kommer att bry sig. Att något har hänt hos Teracom är uppenbart.
  Att SR inte går att lyssna på om man inte har en DAB radio det bryr sig inte SR om.
  Så om någon orkar, dra igång en FB grupp om detta så kanske vi kan få ihop tillräckligt många.
  Ola Ljungberg
 • FB-gruppen "Retro Hifi (Det var bättre förr)" kanske har medlemmar med samma problem som vi. Det verkar så med tanke på ett inlägg som jag har läst och kommenterat.
  Hans Andersson
 • Ville uppmärksamma alla deltagare här, samt alla andra, att det är den internationella radio dagen idag.
  Har vi anledning att fira?
  S.L
 • Världsradiodagen
  Tack för att du uppmärksammar den internationella radiodagen, eller världsradiodagen, som dock inföll igår, med årets tema Radio och fred:
  Unesco: Radio and Peace

  Vår VD Cilla Benkö bloggar om detta på Sveriges Radio:
  Världsradiodagen 2023: Tänk på radion som inte tystnar.

  Mottagningsproblem
  När det gäller ämnet för denna tråd, problem med mottagningen av FM-sändningen, så är förändringar från horisontell till vertikal polarisation en felkälla som jag har haft i bakhuvudet. Det var exempelvis anledningen till de problem som Karin skrev om här:
  Dålig mottagning frekvens 102.5 P4 Uppland

  Jag har dock inte satt det i samband med problemen S.L. och Ola tidigare har skrivit om på denna sida. Den typen av förändringar är något jag utgår från att Teracom har upplyst er om när ni har haft kontakt med dem.

  Hans i Töreboda: Billingemasten har bytt till vertikal polarisation i maj
  Däremot är detta troligen förklaringen till dina problem, Hans. Du skrev att du har haft problemen länge, vilket fick mig att tro att det rörde sig om flera år. Men kan det vara knappt ett år? Eller närmare bestämt sedan den 10 maj 2022 när detta skedde?
  Antennen byts ut på Billingemasten

  Har inte Teracom nämnt denna förändring när du har kontaktat dem?

  Teracom själva skriver  nämligen:
  I samband med antennbytet kommer utsändningen av Sveriges Radios programkanaler även att byta till vertikal polarisation. De lyssnare som använder takantenn kan behöva justera antennen för att uppnå bästa mottagning.
  Bor du i villa eller i flerfamiljshus? Vad har du för typ av radio och antenn idag? Fungerade allt bra dessförinnan, eller hade du vissa problem även då?
  Jag kan inte köpa att man ska sätta upp en utomhusantenn när det inte har behövts tidigare.
  Eftersom utsändningen troligen har blivit bättre med förändringen, så behöver du inte en ny antenn. Du behöver däremot rikta om antennen. Om din antenn fungerade bra innan bytet av polarisation bör det alltså inte behövas en ny antenn.

  S.L. i Landala: Vertikal polarisation
  I Landala ska du, enligt Teracoms hemsida, ha bäst möjlighet att ta emot de frekvenser som sänds från Budaremossen med vertikal polarisation:  Alternativa frekvenser som kan fungera är de från Uddevalla, Herrestad, med vertikal polarisation:  Ola i Traneberg: Horisontell polarisation
  För dig är det Nacka som gäller, med horisontell polarisation för de flesta kanalerna, men med vertikal för ett par:  Ola:
  Att SR inte går att lyssna på om man inte har en DAB radio det bryr sig inte SR om.
  Nu tycker jag att du är orättvis. Om vi märker att det är allmänna problem att lyssna på oss i FM-radio, så vore allvarligt och då agerar vi naturligtvis. Sveriges Radio består av många medarbetare över hela landet. Vi lyssnar på radio själva och pratar om radio med varandra. Vi har släkt och vänner som lyssnar på radio och om berättar för oss om sina bekymmer. Lyssnarservice och vi i det här forumet har kontakt med massor av lyssnare. Om det vore allvarliga svårigheter att lyssna på FM-radio, så hade vi märkt det (trots att det är till Teracom felen egentligen ska rapporteras).

  Vi ser inte dessa horder av felrapporter. Jag ser fler felrapporter än de i denna tråd, men de är extremt få i förhållande till hur många som lyssnar med FM-radio. Jag såg fler problem när ett litet telefonbolag i Monaco hade problem med våra kanaler på nätet under några veckor i fjol, än vad jag sett rapporter om dålig FM-mottagning under det senaste året.

  I denna tråd ser vi tre felbeskrivningar om dålig mottagning från det senaste året. (Bernts problem med att det inte går att lyssna på P4 Skaraborg utanför den kanalens täckningsområde är ju inte ett tekniskt problem och har en egen tråd här):
  1. Ett tydligt och svårförklarligt fel hos S.L. (med för mig svårbedömd spridning där jag har rekommenderat S.L. att tipsa P4 Göteborg om problemet, för om det verkligen har blivit markant sämre radiomottagning i centrala Göteborg hos många lyssnare under det senaste året, är det en viktig nyhet)
  2. Ett fel hos Hans som det finns en trolig förklaring till och där han med rätt hjälp kommer att kunna lösa detta
  3. Hos dig vet jag inte vad jag ser eftersom jag inte vet om dina grannar har samma problem. Jag vet inte heller om en enkel batteridriven radio ger samma mottagningsproblem - och om detta i så fall gäller i hela lägenheten. Därmed kan jag inte bedöma att det verkligen är mottagningsproblem i din lägenhet, och inte ett problem med radiomottagningen i din nya B&O radio eller denna radios placering.
  Däremot kan jag bedöma att du inte har samma fel som S.L. eller Hans.
  Annika Webbmaster
 • Hej Annika!
  tack för ditt engagemang!

  "Nu tycker jag att du är orättvis. Om vi märker att det är allmänna problem att lyssna på oss i FM-radio, så vore allvarligt och då agerar vi naturligtvis. Sveriges Radio består av många medarbetare över hela landet. Vi lyssnar på radio själva och pratar om radio med varandra. Vi har släkt och vänner som lyssnar på radio och om berättar för oss om sina bekymmer. Lyssnarservice och vi i det här forumet har kontakt med massor av lyssnare. Om det vore allvarliga svårigheter att lyssna på FM-radio, så hade vi märkt det (trots att det är till Teracom felen egentligen ska rapporteras).

  Vi ser inte dessa horder av felrapporter. Jag ser fler felrapporter än de i denna tråd, men de är extremt få i förhållande till hur många som lyssnar med FM-radio. Jag såg fler problem när ett litet telefonbolag i Monaco hade problem med våra kanaler på nätet under några veckor i fjol, än vad jag sett rapporter om dålig FM-mottagning under det senaste året."

  De flesta använder DAB radio. I bilar etc.
  Att klagomålen är få beror på att vi är förmodligen en minoritet med analoga men dock med högkvalitativa mottagare. Eller så accepterar man brus eller lyssnar i mono men det i sig tar ju inte bort det faktum att något är och gått fel, ett fel som verkar ha uppstått med antennbytet.
  Men nu drabbar det en sannolikt en minoritet och det vi alla hur synen på minoriteter istf att titta på - vad är fel?
  I.om att kvalitén är ok i MONOläge så verkar det ju ha med kanalseparationen men om inte SR eller Teracom vill undersöka vad en minoritet klagar på då får vi (minoriteten) motvilligt acceptera.

  Jag tror med kännedom efter ha arbetat i statligt, man har gjort en stor investering (antennbytet) man har köpt det billigaste, men i det stora hela funkar det och man nöjer sig därmed. Lite spill får man räkna med. Jag kan nästan se Nacka sändarna så det är ju märkligt att det brusar. Jag ska se om jag kan hitta en analog annan mottagare men det finns fler forum än detta där samma klagomål förekommer. Kort sagt - detta är inte tillräckligt allvarligt att undersöka då för få klagar. 
  Ola Ljungberg
 • Hej till alla igen!

  Det jag tycker är fullt onormalt i detta läge är följande:

  Man kommer hem en dag, för ett antal månader sedan, och upptäcker att styrkan på inkommande FM signal har helt enkelt sjunkit med ett bra antal dB. Över en natt. Sedan dess har detta förblivit konstant, ett helt nytt "standard", som är totalt och hörbart helt enkelt undermåligt.
  Man har, som följd, fått en såpass sämre mottagning så man helt enkelt inte tror det är sant.

  Det är kanske en "minoritet" som "klagar", eller ha noterat detta; jag personligen till mitt, lite större förtret.

  Jag är inte så säker på en sak, att det är enbart en minoritet som har drabbats.

  Att drabbas, och att öppet säga och konstatera något, utifrån de konversationer jag haft med flertalet FM lyssnare i regionen / staden, verkar inte vara samma sak i det här fallet.

  Jag kan upprepa att ett antal människor som jag pratat om har vittnat om exakt samma problem med FM signal på senare tiden.
  S.L
 • Nu har jag flyttat ochh justerat mina inomhusantenner så att jag har max signalstyrka på en av mottagarna. Men det brusar ändå i stereoläge. Jag tycker inte att jag ska behöva koppla om till mono för att slippa bruset. Jag kunde lyssna i stereoläge på alla mina mottagare tidigare.
  Hans Andersson
 • Ingen rök utan eld Sveriges Radio.
  Något är knas här med bruset i stereo
  Ola Ljungberg
 • FM är vår största plattform
  De flesta använder DAB radio. I bilar etc.
  Det är fel. Jämfört med FM är DAB en mycket marginell plattform i Sverige. För drygt två år sedan kom det visserligen ett EU-beslut om att alla nya bilar ska ha DAB-mottagare, men det går endast att använda dem i en liten del av landet, se Teracoms täckningskarta.

  Innan EU-beslutet framhöll Sveriges Radio och övriga svenska radiobolag  att det är viktigare att alla bilar har en FM-mottagare:
  Allmänhetens möjlighet att lyssna på svensk FM-radio i bilar måste tryggas. När regeringen nu föreslår att alla bilar ska ha en digitalradio-mottagare är det väsentligt att kravet utvidgas till att även omfatta FM – det sätt som de allra flesta människor nås av ett svenskt radioutbud.

  Det har konstaterats många gånger de senaste åren – det är en guldålder för ljud. Konsumtionen av strömmad musik och on demand-material har ökat snabbt. Poddmarknaden exploderar världen över.

  Samtidigt lyssnar runt 90 procent av befolkningen fortfarande på radio via vanliga FM-apparater och runt 90 procent av all linjär radiolyssning i Sverige sker fortfarande via FM.
  Artikeln är från slutet av 2019, men FM:s dominerande ställning är fortfarande ohotad.

  Varför är det få som klagar?
  Att klagomålen är få beror på att vi är förmodligen en minoritet med analoga men dock med högkvalitativa mottagare.
  Det tror jag absolut är en viktig del. Men jag vill poängtera att det finns många som är intresserade av bra ljud och som inte har några som helst problem. Bara i detta forum (dit folk skriver när de har problem!) har jag kontakt med fler nöjda FM-lyssnare än missnöjda. Inklusive lyssnare med analoga mottagare som Lars här:
  FM låter väldigt bra i min tuner som jag kopplat till lägenhetens antenningång. Hur det funkar rent tekniskt vet jag inte, Telia levererar en analog signal parallellt med fibern.
  Och Roland här:
  Tack för fantastisk bra P2 musik och ljudkvalité. Jag använder en 30 år gammal FM tuner och en bra antenn.
  Internetbaserad lyssning
  Det finns förstås lyssnare som inte har någon FM-mottagare, men få av dem har DAB-mottagare. Den näst största plattformen är mobiler, datorer och andra internetbaserade sätt att lyssna. En stor fördel är att det går att lyssna på programmen när man själv vill istället för när vi på Sveriges Radio tycker att de passar i tablån. Men faktum är att det dessutom kan låta riktigt bra! Även om de flesta audiofiler jag känner föredrar FM, så finns det faktorer som gör att en del kräsna lyssnare föredrar våra digitala sändningar framför FM-sändningarna:
  I FM filtreras de allra högsta och de allra lägsta frekvenserna bort av tekniska skäl! Även om dessa frekvenser ligger utanför det vi uppfattar med örat, så känner vi ju av ljud med hela kroppen, så att de allra lägsta (ohörbara) frekvenserna inte finns med i FM kanske kan påverka hur man upplever ljudet.
  Som webbmaster är det webbteknik jag kan mest om. Ifall någon av er vill undersöka om det går att få in våra digitala ljudströmmar till era högkvalitativa anläggningar när det nu är problem med FM, så bistår jag gärna. Brusfri lyssning i stereo kan ju uppnås på olika vis. Ofta nog kan man, genom att koppla ihop en dator med vintage hifi, få en webbradioanläggning med ett riktigt bra ljud, till en mycket blygsam kostnad (eftersom det ofta handlar om att sätta ihop teknik som redan finns).

  Det löser inte problemet med problem med utsändningen, men kanske löser behovet av att ta del av vårt utbud i stereo på ett njutbart vis?

  Är FM sinnesutvidgande?
  FM för mig är en del av vår kultur och vår bildning, en källa till mycket som inte kan hittas annanstans, upplysande (ja, gällande även musik), berikande och sinnesutvidgande. Något vi bör absolut ta vara på och vara måna om.
  Där är jag mer intresserad av innehållet än tekniken. Sveriges Radio är en kulturskapare och kulturförmedlare och vårt innehåll är berikande. FM är ett (väldigt bra!) sätt att nå ut med detta innehåll, men det går alldeles utmärkt att ta del av innehållet på andra sätt.

  FM - när det krisar
  Tills det inte går. Tills uppkopplingen går ner eller elen bryts. Där är FM-sändningarna överlägsna! Ur mitt perspektiv är den största fördelen med FM att det är en väldigt robust teknik som fungerar överallt och kan ge oss information om samhället drabbas av en kris eller allvarlig störning.

  Det går ju faktiskt att lyssna även hos er på alla kanaler - men i mono - vilket jag inte riktigt hade tagit till mig när jag skrev att det var extra allvarligt med problem att få in P4 och när jag tyckte att Ola skulle testa hur mottagningen är med en enklare bärbar (mono-)radio. Och när jag har tjatat om att ni måste kolla hur det funkar hos era närmaste grannar. Om grannarna inte lyssnar på FM-radio i stereo, så kan de förstås inte notera det problem ni skriver om.

  Som sagt hjälper jag er gärna att försöka integrera webbteknik med era anläggningar.
  Annika Webbmaster
 • Tyvärr så kan jag bara konstatera att problemet med kvalité, eller rättare sagt den kraftigt nedsatta styrkan på FM signalen (som i sin tur, enligt vad jag har testat hemma) leder till en kraftig försämrad mottagning, dvs. en onormalt hög nivån på bakgrundsbrus om och när man ens lyckas med att uppnå stereo-läge här.

  Vanligtvis är den inkommande FM signalen för svag även för det. Den är verkligen katastrofalt dålig.

  De andra punkter i det senaste svaret vi har fått adresserar jag när jag får tid för det.
  En av mina inlägg / svar har antingen tagits bort, eller har av någon anledning inte gått genom.

  Det finns mycket att säga till om gällande det senaste svaret vi har fått från SR här.

  Ledsen att konstatera detta, men det verkar som om det problemet som har uppenbarligen uppkommit för en hel del FM lyssnare (mig och de jag pratat med) inte tas på allvar, varken från SR eller Teracom.

  Om SR och Teracom har ett avtal, och Teracom är leverantören av tjänsten/infrastrukturen, så är det ännu mindre förståeligt att uppdragsgivaren/uppdragstagaren kan inte lösa problemet eller ens uppmärksamma det.
  S.L
 • Instämmer med S.L
  Det finns inte intresse ens att enkelt undersöka av SR och Teracom. Nonchalans. Ledsamt.  Ola Ljungberg
 • Jag kan inte göra något annat än att instämma med S L och Ola.
  Hans Andersson
 • Nonchalansen är uppenbar. Vi som klagar blir lika dåligt hörda som FM utsändningarna av SR och Teracom. De uppfattar oss som "brus" istf ens titta på om det finns någon rök utan eld här.
  Ola Ljungberg
 • Bor så jag ser nästan Nacka sändarna men ändå är det olyssningsbart.
  Hur många har testat med antenner? I Stockholm är utsändningarna horisontella.
  Jag har hittat 3st.
  https://www.digitaltvexperten.se/22-antenn/marknat/antenner-utomhus/fm-antenn-3-element
  https://www.satpro.se/products/productview.aspx?pid=14
  https://www.digitaltvexperten.se/22-antenn/marknat/antenner-utomhus/rundstralande-fm-antenn

  Den första blir knepig på en balkong.
  Ola Ljungberg
 • Hej alla!

  Jag väljer att svara er individuellt denna gång och börjar med ett svar till Hans, som inte riktigt har svarat så tydligt på de frågor jag tidigare har ställt, så jag tar några av dessa i repris. Du skrev:
  Problemet har funnits länge. /.../Jag kan inte köpa att man ska sätta upp en utomhusantenn när det inte har behövts tidigare.
  Detta tolkar jag som om det har fungerat bra tidigare, men plötsligt blev problem "för länge sedan":
  1. Är det rätt uppfattat?
  2. Kom denna försämring den 10 maj 2022 eller var det problem innan dess?
  3. Har Teracom berättat för dig om antennbytet i Billingemasten och att utsändningen av Sveriges Radios kanaler då ändrat polarisation?
  4. Bor du i villa eller i flerfamiljshus? 
  5. Vad har du för typ av radioantenn idag?
  Annika Webbmaster
 • Ola, jag är lite nyfiken på själva anläggningen, som du först beskrev så här:
  ... ny B&O radio med testcertifikat
  Därefter skrev du så här:
  ... en gammal men exklusiv mottagare helt nyrenoverad av B&O
  1. Jag utgår från att båda stämmer, och att radion är ny för dig, men att det är en välvårdad och bra servad vintage-pryl. Är det korrekt?
  2. Vilken modell talar vi om? Är det en 55 år gammal Beomaster 900K eller en 30 år ung Beomaster 4500 eller någon annan spännande manick?
  3. Hade du denna B&O-radio innan du flyttade till Traneberg? Kunde du i så fall lyssna brusfritt i stereo?
  Punkt tre på Teracoms checklista för bättre FM-mottagninglyder:
  Kontrollera att felet inte ligger hos din radioapparat. Pröva mottagningen med en annan radioapparat och hör med dina grannar om de upplever samma problem som du.
  Och den punkten tycker jag att du bör bocka av, eftersom det förstås är relevant i sammanhanget! Du har även skrivit:
  Att testa med andra mottagare, antenner håller inte. Det är för många klagomål.
  Här hänger jag inte med. Hur många klagomål rör det sig om? 
  Jag ska se om jag kan hitta en analog annan mottagare... men det finns fler forum än detta där samma klagomål förekommer.
  Länka gärna till dessa forum, så att vi får en tydligare bild av problemet! Och hjälp framförallt Teracom att hitta dit. Till dem (rättelse: det var inte till Teracom utan till Post och telestyrelsen) skrev du annars:
  Det finns flera klagomål hos SR/FM på utsändningarna.
  Och det blir ju lite missvisande om det är det här forumet du avsåg, med tre klagomål under ett år (där SL visserligen representerar flera drabbade personer). I synnerhet eftersom ni tre som skrivit hit förefaller ha olika fel. Eller tror du att det problem du har haft under fem års tid är samma fel som det S.L. med flera i Göteborg fick över en natt? Eller att du och Hans i Töreboda har samma fel?

  Lycka till med att hitta en annan analog mottagare, så att du kan ringa in problemet bättre!
  Annika Webbmaster
 • Hej Annika! Tack för ditt engagemang!
  1. Det är riktigt. Den är sedan 1967 och alla delar i den är utbytt av B&O expert med certifikat.
  2. Beomaster 5000
  3. Ingen radio alls.

  Punkt 3. Ska försöka hitta en annan mottagare. Men det är ju fler som klagar och vi får ju brusfritt i mono. Det i sig säger en hel del, låter som det hänt något med kanalseparationen?

  Här 63 kommentarer om brus
  https://www.facebook.com/groups/347642948628742/search/?q=brus  Ola Ljungberg
 • S.L:
  Dina problem har jag fått en tydligare bild av än problemen hos Hans och Ola. Jag delar din uppfattning att detta är ett fel som behöver få en förklaring:
  Man kommer hem en dag, för ett antal månader sedan, och upptäcker att styrkan på inkommande FM signal har helt enkelt sjunkit med ett bra antal dB. Över en natt. 
  Att samma fel kan återskapas med flera olika mottagare och att lyssnare på olika håll i Göteborgsregionen drabbades av samma plötsliga försämring är något Teracom bör ta på allvar.
  Där blir dock all felsökning effektivare om ni koncentrerar er på hur ert fel yttrar sig, utan att blanda in felbeskrivningar av vad som förefaller vara andra mottagningsproblem hos Hans och Ola.

  Delar du inte denna uppfattning, utan tror att Teracom skulle felsöka problemen i Göteborg mer effektivt ifall jag skrev till dem och berättade att vi i detta forum under det senaste året har fått in tre felbeskrivningar:
  1. En tydlig försämring hos dig och andra lyssnare i Gbg-regionen som inträffat plötsligt under det senaste året som kräver en förklaring
  2. Ett fel hos Hans som jag, baserat på den information jag fått hittills, tror beror på förändringar i Billingemastens teknik samt att det finns en del felsökning kvar att göra på mottagarsidan
  3. Olas problem där jag inte vet om det verkligen är mottagningsproblem i bostaden, eller om problemen beror på radioradiomottagaren eller mottagarens placering
  En av mina inlägg / svar har antingen tagits bort, eller har av någon anledning inte gått genom.
  Jag har inte medvetet tagit bort något, däremot har jag då och då redigerat våra inlägg, så att jag exempelvis har raderat några tomma rader här och där så att denna långa tråd blir lite enklare att ta sig igenom, samt raderat Berts inlägg från den 7 oktober.
  Det finns mycket att säga till om gällande det senaste svaret vi har fått från SR här.
  Jag skrev en del provocerande saker. Mitt erbjudande om att hjälpa er att ta det av vårt innehåll via webbradio är en av de sakerna - men det är ärligt ment. Och det kanske inte är så konstigt att jag, som erfaren webbmaster på Sveriges Radio, försöker hjälpa er med det jag kan riktigt bra, Sveriges Radios webbtjänster.

  Hur Teracom sköter sitt arbete - och vad vi på Sveriges Radio kan och bör göra om de eventuellt inte tar era problem på allvar - ligger helt enkelt utanför min "hemmaplan". Jag har ingen gräddfil in till dem och kan inte beskriva problemet tydligare än vad ni själva kan göra. Jag har redan tipsat om det jag tyckt verkat vettigast:
  1. Att höra med Post- och Telestyrelsen hur man tar detta vidare om du tycker att du inte blir tagen på allvar.
  2. Att tipsa din lokala radiokanal om problemet
  Lycka till
  Annika Webbmaster
 • Hej Annika, härr kommer svar på dina frågor.

  1. Ja de är rätt uppfattat.
  2. Det känns som det var länge sedan, men det kan mycket väl vara 10 maj 2022.
  3. Ja
  4. Villa.
  5. Dipolantenn 1.5 meter. Inomhus
  Jag har med hjälp av denna antenn mycket god mottagning men trots detta, brus i stereoläge.
  Hans Andersson
 • Jag svarar separat även nu, och börjar med Ola:

  Åh, de där Jacob Jensen-mottagarna är ju så snygga att jag verkligen förstår att du vill att de ska fungera fullt ut! Dessutom är de tekniska förutsättningarna goda för att det ska fungera, eftersom de har en god kanalseparation etc. Så, även om det kanske inte är någon mänsklig rättighet att kunna få in Sveriges Radios kanaler i stereo i en snart 60 år gammal radiomottagare, finns det i ditt fall goda förutsättningar för att detta ska gå, tycker jag.

  • Har du tagit upp problemet i något B&O-forum? Det finns ju en del entusiaster med väldigt mycket kunskap när det gäller den här typen av vintage-teknik. 
  • Själv tror jag att det väsentliga är att hitta rätt antenn - och rätt placering av antennen, så att det blir "så fri sikt som möjligt" åt Nacka till. Har du fönster åt öster eller åt söder, borde det fungera med en vanlig dipol-antenn (monterad som ett T eftersom det är horisontell polarisation hos dig).
  • Ett annat tips är att försiktigt rengöra antennuttaget, kanske med en halvmjuk tandpetare i plast. Jag vet inte om damm där kan försämra mottagningen, men det skulle inte förvåna mig!
  • Samt, som sagt, försöka jämföra med en annan analog mottagare så att det inte finns något tekniskt problem.

  Ser den ut så här baktill?
  https://img.canuckaudiomart.com/uploads/large/1166217-a6285302-1967-bang-amp-olufsen-beomaster-5000-tuner.jpg

  Jag såg i Facebook-tråden som du länkade till (jag återkommer till den senare, eftersom de 63 kommentarerna om brus inte motsvarar fullt så många individer med problem), att du är öppen för att testa "omvandlare från DAB till gammal standard" - om det hade funnits. Det finns inte, men som jag skrev, är det inte speciellt svårt eller dyrt att få in internetradio trådlöst till din vintage-anläggning och kunna lyssna på alla våra kanaler och program den vägen. Här beskriver de hur:
  Youtube: Bang Olufsen wireless setup explained! (make your B&O Beosound, Beomaster or Beocenter wireless!)

  OBS att de i videon pratar om en manick som kallas Chromecast Audio, som tyvärr inte tillverkas längre, men det kan gå att köpa begagnade alternativt använda ersättaren AudioCast som bygger på samma teknik.

  (De kablar som marknadsförs i filmen finns det självfallet andra som säljer.)

  Hoppas att du har nytta av det tipset!
  Annika Webbmaster
 • Hans:
  Tack för lite mer kött på benen!

  Jag håller med dig om att du, om du bor så att du har fri sikt till Skövdemasten, borde kunna ha bra mottagning med en dipolantenn för inomhusbruk, så vi börjar i den änden. Om det inte går att få in bra mottagning den vägen så kan vi kika på andra varianter av inomhusantenner och, troligen det som ger bäst effekt, utomhusantenner. Som du skrev så borde ett förbättringsarbete inte medföra att du får lov att skaffa ny utrustning!
  1. Är antennen placerad så att "den har fri sikt" till masten? Ju högre upp och ju närmare fönstret, desto bättre (i princip - lokal störning från elektriska fält etc kan påverka).
  2. Har du ändrat så att den inte är monterad som ett T längre, utan med de två "fria spröten" hängandes lodrätt?
  Vad har du för radiomottagare?
  Annika Webbmaster
 • Hej Annika, Jag har anntennen rätt monterad och som jag tidigare skrev och jag har stark mottagning (9 av 10 på skalan). Jag har en SABA HiFi Studio 8760. Som jag tidigare har skrivit så skriver ju Teracom att de har gjort dessa ändringar av sina sändarmaster för att bibehålla hög kvalitet på sändningarna. Jag kan inte hålla med om detta. Det har blivit en klar försämring för mej.
  Hans Andersson
 • Allt detta resonemang om olika antenner hit och dit, börjar bli nästan lite komiskt, när man tidigare hade bra mottagning med bara en liten trådstump!
  Hans Andersson
 • Den enda mottagar-antenn, som Ola Ljungberg skrev om i inlägget den 22 februari, som ger brusfri stereo är denna 3-elements riktantenn: Men den måste monteras korrekt.

  https://www.digitaltvexperten.se/22-antenn/marknat/antenner-utomhus/fm-antenn-3-element

  Att tänka på när man riktar antennen är att man skall ha på sig ett par bra slutna hörlurar, samtidigt man lyssnar på den FM-kanal man vill ta in brusfritt.

  Så riktar man antennen i olika riktningar, tills man finner den optimala riktningen, som resulterar i minst stereobrus. Där monterar man antenn.

  Monterar man antennen på ett maströr, så kan man prova med att flytta antennen några centimeter framåt eller båkåt med själva antennfästet. Det kan göra ordentligt skillnad i nivån på stereobruset.

  Räkna med att detta injusterings-jobb tar ca 15-30 minuter. Och att det erhållna låga stereobruset, gäller just för den FM-frekvensen.

  De andra antennerna som Ola hittat är inget att ha.
  Gagarin Miljkovich
 • Hej!
  Tack Gagarin för tips, det ska jag definitivt kolla upp.

  Annika,
  Har du tagit upp problemet i något B&O-forum? Nej. Bra idé dock!
  Ser den ut så här baktill? Exakt så.
  Chromecast inte mitt val då jag vill att radion ska funka som den är.
  Detta brus som fler skriver om måste gå få rätsida på. 

  Jag har en komplett 5000 anläggning. Här på bilden är inte skrivspelaren med, Beogram 4004. Var på service. Notera centerhögtalaren med den lilla reglerboxen mellan tunern och förstärkaren. De gjordes i få exemplar.

  Ola Ljungberg
 • Intressant diskussion och jag delar samma erfarenheter.. Bor högt och fritt uppe på Kungsholmen i Stockholm i ett betonghus med erbarmlig FM-mottagning som förvärrats det senaste året.
  Det blev ett problem redan för några år sedan när Com Hem, som har distributionsmonopol i husets koaxialkabelsystem tog bort radiokanalerna. Det är ett problem i sig (som SR borde ta tag i) att kabel-TV-operatörerna inte har någon must-carry-skyldighet för radio. Försökte få bostadsrättsföreningen att sätta upp en gammal hederlig takantenn och ansluta till centralantennanläggningen, som hade gett oss både gratis digital-TV och bra radiomottagning, men icke.
  Börjar tröttna på brusande knastrande P1-morgnar, trots extra inomhusantenn, och undrar nu: Om FM-signalen/mottagningen är dålig inomhus. Är signalen för DAB lika dålig eller vågar jag köpa en DAB+ mottagare?
  Michael Lindholm
 • Hej Michael.
  Ingen rök utan eld. Synd bara att vi talar för döva öron.
  Jag har monopolet COMHEM och samma här, bortkopplat radiouttag fast antennen är kvar på taket. Angående DAB så i bilen är mottagningen brusfri.
  Ola Ljungberg
 • Jag har personligen lite svårt att förstå varför överlag DAB(+) blandas in i diskussionen överlag här. Men detta är enbart en sidonotis, ändå.

  No pun intended mot någon här, men det har påpekats tidigare att, gällande den analoga FM sändningar, så har många i Sverige upplevt en plötslig och märkbar försämring av kvalitén på den inkommande FM signalen.

  Om man pratar med någon som förstår vad en minskad styrka på den inkommande FM signal innebär i RF-teknik sammanhang, när den inkommande FM signal plötsligt minskar ett dubbelsiffrigt antal dB (!) i styrka, över en dag, eller natt, och Teracom håller på (märkligt nog i princip samtidigt) med underhållsarbetet och tom. övergång till en annan form av polarisering av FM signal,

  då förstår man var någonstans man borde primärt rikta uppmärksamheten.

  Men här verkar man inte vilja förstå detta alls, utan i flera instanser i diskussionen riktar uppmärksamheten mot mottagarhåll.

  Det är dessutom inte vi, som är slutanvändare av något som heter Public Service, som har någon kontrakt med Teracom, utan det är SR, som bärare av uppdrag som heter Public Service, som har kontrakt med Teracom.

  Det är fullständigt ovidkommande vem som "har en fot hos Teracom" eller ej här, den biten är redan definierad i åtaganden som Teracom har mot SR som uppdragstagare, under en gällande kontrakt.

  SR, å sin sida, skall (väl?) se till (per definition) att detta följs åt och att eventuella underhåll av infrastrukturen ÄVEN för den väl utspridda analoga FM tjänsten inte stör, kraftigt försämrar, eller kompromiterar på något sätt den redan befintliga kvalitén, eller i det här fallet rentav funktionaliteten av tjänsten,

  utan att det blir tvärtom - att den helst blir stabilare och bättre?

  Här har det gått i motsatt riktning.

  Det som flera hänvisar till här som "brus", "knaster", "störningar", osv. är något som är i tekniska sammanhang mätbart.
  Det mäts antingen i Volt (de insatta vet var, när det gäller den enheten för mätning) eller i antal dB när gäller styrka på signalen.
  Minskar styrka på den inkommande signalen så ökar brus, knaster och de oönskade artefakta i stereo FM, per automatik.

  Stereo FM i sig kräver en vis nivå (mätbar) på signalen för att fungera med en viss, acceptabel, och lysningsbar kvalité.

  Detta har vi haft på de flesta håll i Sveriga i många år, tills, på sina håll, nyligen.

  Min fråga är varför detta inte tydligt adresseras även här, först och främst.

  Varför, dessutom, blandas in i diskussionen saker som inte har något med sakfrågan att göra är också en möjlig fråga, men den är väl mindre viktig (?).

  Det som borde vara slutklämman här, och en rejäl funderare är följande:

  Varför har en tjänst, som har i decennier fungerat med bibehållen hög kvalité, blivit såpass sämre (kraftigt nedsatt kvalité) numera? Är detta rimligt, eller acceptabelt?
  Är det rimligt att jag, i mitt lilla hushåll, skall behöva en kraftig antennförstärkare (upp till 25 dB i förstärkning!!!) ansluten till den vanliga inomhusantennen, för att ändå inte alls komma upp i mottagningen som jag har haft, tills bara nyligen, med enbart den (densamma, vanliga) inomhus dipol-antenn?


  P.S.
  Den som vill läsa om DAB(+) vs. den analoga FM, gällande ljudkvalitén, kan fritt göra så (det finns en del skrivet om det på webben), och på vägen ditt upptäcka ett bra antal skriverier från de insatta i både tekniker, och läsa tex. vilken kodning DAB baseras på.
  Inte så svårt då att dra vissa slutsatser, även utan att behöva läsa mellan raderna.
  S.L
 • Å andra sidan...
  När jag läser följande:

  "Jag har monopolet COMHEM och samma här, bortkopplat radiouttag fast antennen är kvar på taket. Angående DAB så i bilen är mottagningen brusfri."

  --- så är jag nästan tacksam att man "blandar in" DAB i diskussionen här.

  Mycket intressant påpekande från Ola L. här.

  S.L
 • För att vara mer koncis:

  Annika från SR skriver:

  "Delar du inte denna uppfattning, utan tror att Teracom skulle felsöka problemen i Göteborg mer effektivt ifall jag skrev till dem och berättade att vi i detta forum under det senaste året har fått in tre felbeskrivningar:
  1. En tydlig försämring hos dig och andra lyssnare i Gbg-regionen som inträffat plötsligt under det senaste året som kräver en förklaring"

  I grova drag, och utan de ytterligare punkter (2. och 3. i den originala inlägget här)

  så håller jag med att detta bör påpekas för Teracom, från SR sida då.

  Åter igen, med samma mottagare (ett bra antal) - dedikerade FM tuners för inomhusbruk, så måste jag numera använda en gedigen FM antennförstärkare ansluten till inomhusantennen.
  Även med den antennförstärkaren så kommer jag inte alls upp i ren stereomottagning jag har haft innan, dock innan var det enbart med den inomhusantennen, utan någon som helst förstärkning i egen regi.

  Upp till 25 dB i förstärkning är inte helt normalt, och bör väl tala för sig själv.


  Att jag inte vill inkludera punkterna 2 och 3 finns flera anledningar varför, både ur den tekniska, men även andra perspektiv.
  Här gäller det att vara korrekt, framförallt, och inte förbise att problemen angivna (i Annikas inlägg) under 2. och 3. bör också ses också som allvarliga i sig, i FM sammanhang.
  Jag finns inte där de problemen (2. och 3.) har uppkommit / har funnits och vill inte då "tala ur hatten" gällande dem.


  S.L
 • Hej alla!

  Även idag delar jag upp det jag skriver i flera olika svar, och börjar med att säga välkommen hit, Michael. Gruppen lyssnare med mottagningsproblem är givetvis inte en grupp någon vill tillhöra, men det är bra att få kontakt med andra med liknande problem och framförallt att få tips på vad du kan göra åt saken.
  Bor högt och fritt uppe på Kungsholmen i Stockholm i ett betonghus med erbarmlig FM-mottagning som förvärrats det senaste året.
  Trist. Jag påminner om tipsen här:
  Checklista för bättre radiomottagning
  1. Har försämringen det senaste året skett plötsligt, som hos S.L, eller kommit smygande gradvis? 
  2. Har du rapportera in problemet till Teracom, som ansvarar FM-utsändningen? Vad har de i så fall sagt?
  3. Är det en stereomottagare? Kan du i så fall lyssna på P1 i mono? (Även P1:s talade innehåll förtjänar stereoljud - men brus i stereo är en sämre upplevelse än rent ljud i mono!)
  Det är Teracom som även har hand om utsändningen av DAB, så hör med dem om förutsättningarna för att ta emot DAB-sändningar trots problemen med FM:
  Kontakta Teracoms support

  Själv är jag webbmaster på Sveriges Radio med lång erfarenhet av webbteknik och med bra koll på Sveriges Radios utbud på webben. Jag har inte samma kännedom om DAB. Det gör mig kanske partisk, men jag anser att webbradio är ett mycket bra sätt att lyssna på våra radiokanaler i stereo i din bostad (samt på en hel del som inte är "vanlig linjär radio"). Med våra webbströmmar får du brusfri mottagning i stereo på våra ca 40 kanaler. Du kan lyssna genom mobilen, datorn, dedikerade internetradioapparater eller (med rätt tillbehör) genom en vintagestereo, vilket rimligen borde vara ett minst lika intressant alternativ som DAB om du har en anläggning du trivs med!

  Om du har så allvarliga problem med FM-mottagningen att du inte kan lyssna alls, är webbradio förstås ingen ersättning i längden, även om det löser problemet här och nu. Ur beredskapssynpunkt måste du kunna ta del av FM-sändningarna. Vid en kris där strömmen försvinner och internetuppkopplingen dör, behövs en FM-mottagare som fungerar fristående från elnätet och fullgod mottagning (men inte nödvändigtvis i stereo) för att du ska kunna ta del av viktig information.
  Det är ett problem i sig (som SR borde ta tag i) att kabel-TV-operatörerna inte har någon must-carry-skyldighet för radio.
  Jag försöker förstå vilka delar i dessa problem som vi på Sveriges Radio har möjlighet att hjälpa er med och i vilken form detta i så fall bör ske. Det ligger självfallet i vårt intresse att tekniken fungerar, men samtidigt är det Teracom som ansvarar för utsändningstekniken.

  Post- och telestyrelsen, PTS, är den myndighet som bevakar hur detta fungerar. På deras hemsidastår det:
  I flerfamiljshus brukar det finnas en gemensam antennanläggning. Då kan det finnas uttag i väggen för både tv och radio, så att man inte behöver ordna med någon egen antenn. Skaffa då en antennkabel inkl. kontakter, lagom lång, för att koppla ihop radiouttaget i väggen med med motsvarande uttag för yttre antenn på radioapparaten.
  På motsvarande vis står det så här hos Teracom:
  ... Om radioapparaten istället är ansluten till s.k. centralantenn (typiskt för flerfamiljehus och lägenheter) så kan problemet vara relaterat till fastighetens antennsystem. Om du misstänker att problemet ligger hos centralantennen ska du kontakta fastighetsägaren för vidare support.
  Markeringen med fet stil i dessa citat är min.

  Att allt fler fastighetsägare och kabel TV-operatörer prioriterar bort FM-mottagningen, är förstås något som både Teracom, PTS och vi som gör radio (Sveriges Radio och de kommersiella bolagen) behöver förhålla oss till. Om den information och de rekommendationer som ges inte stämmer med verkligheten så är det första steget att vi förstår hur verkligheten ser ut idag.
  Annika Webbmaster
 • Hej Annika.
  Att tala med "betongklossar" som Teracom & PTS meningslöst. Försökt. Och vad jag förstår även SR. om SR skulle tala med Teracom & PTS så kanske då först lyssnar de.
  Ola Ljungberg
 • ... och ni har inte, sedan länge tillbaks i tiden, fått information om, eller förstått att tex.
  ComHem (som har haft under den tiden monopol i tex. den största kommunala bostadsbolaget i tex. Göteborg, andra största staden i Sverige) har tagit bort helt och hållet FM systemet (uttaget i väggen, som det heter) ur bruk, sedan över 10-15 år sedan???

  Det har jag, i all ärlighet, lite svårt att tro på, dvs. att ni inte har känt till detta i alla dessa år.

  "Prioritera bort" är en sak; däremot så:

  såga bort tvärt, eller kapa av är en helt annan sak.

  Frågor och den ENKLA frågeställningen (enkel i sin huvudfråga - vad är det som har hänt med utsändning av FM signal, ordnat i Teracoms regi) kvarstår.

  Om ni är enbart webbmaster så vore det kanske bra att vi får prata med någon som är specialist på den analoga FM tekniken, eller kanske en (kors i taket) RF-ingenjör?
  S.L
 • Hej Annika och tack för ett utförligt och seriöst svar.
  1. Svårt att säga om försämringen kommit gradvis eller plöstsligt eftersom jag som många andra varit i "coronaexil" men det blev en så påtaglig försämring att återvända från lantstället flera mil från närmsta FM-sändare till Stockholms innerstad och Nackamasten i stort sett inom synhåll.
  2. Har felanmält till Teracom tidigare och nu gjort det på nytt.
  3. Måste alltid ställa om till mono. Annars går det inte att lyssna överhuvudtaget.

  Försökte ta upp beredskapsaspekten och möjligheten att lyssna på P4 i min argumentation till Brf:s årsmöte om att installera en egen centralantenn på taket, men det fick inget gehör.

  Vet inte i vad mån SR-ledningen bryr sig om vad vi skriver här men förutom att kriga med press och kommersiella konkurrenter om text- och webbpubliceringar eller fightas med politiker om hur brett public serviceuppdraget skall vara, kanske de skall ägna en liten stund åt att trycka på PTS och Teracom om kvalitén på den gamla tekniken så att SR inte tappar "kärnlyssnarna".

  Att kabel-TV-bolagen skulle bry sig om ifall SR skulle ha synpunkter på att de analoga antennradiosignalerna har tagits bort är kanske att hoppas på för mycket.
  Vänligen
  Michael Lindholm
 • Det Michael även skriver är exakt de problem vi påtalar.
  Med det sagt så är det inte våra mottagare det beror på att utsändningarna är olyssningsbara i STEREO.
  Ola Ljungberg
 • ... och ni har inte, sedan länge tillbaks i tiden, fått information om, eller förstått att tex. ComHem (som har haft under den tiden monopol i tex. den största kommunala bostadsbolaget i tex. Göteborg, andra största staden i Sverige) har tagit bort helt och hållet FM systemet (uttaget i väggen, som det heter) ur bruk, sedan över 10-15 år sedan???
  Jag kan inte tala för andra än mig själv här, och jag har inte reflekterat över ämnet centralantenner förrän här i denna tråd, eftersom detta är något som både Teracom och PTS tipsar om.

  När jag kollar i forumets historik, så ser jag dock att vi fick in tre frågor om ämnet i september 2020, inklusive en jag själv svarade på:
  https://kundo.se/org/teknisk-support/d/p1-forsvann/
  https://kundo.se/org/teknisk-support/d/digitaliseringen-dlq9/
  https://kundo.se/org/teknisk-support/d/storningar-i-radion-vid-sandning-av-p1/

  Att påstå att jag inte har nåtts av information, stämmer alltså inte, men det är inte heller något ämne som jag har försökt sätta mig in i tidigare.

  Detta var uppenbarligen en förändring som kom tidigare till dig, S.L, men mitt intryck är att den stora nedsläckningen inträffade i september 2020. Jag kan inte se att Sveriges Radio rapporterade om ämnet då. Att den analoga TV-mottagningen påverkades hade något högre nyhetsvärde (men inte heller detta blev det speciellt stora rubriker kring):Radionytt.se har dock skrivit om detta - men här står det att förändringen skulle ske i maj 2020, så tydligen drog det ut lite på tiden:
  Com Hem slutar sända FM-radio via kabel

  Om ni är enbart webbmaster så vore det kanske bra att vi får prata med någon som är specialist på den analoga FM tekniken, eller kanske en (kors i taket) RF-ingenjör?
  Absolut. Som jag svarade tidigare idag så försöker jag ta reda på vilka delar i dessa problem som vi på Sveriges Radio har möjlighet att hjälpa er med.

  Det finns mycket ni skriver om som jag inte har svarat på än. Det kommer.

  Trevlig helg!
  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.