Hur sänder ni ut P2?

Är audiophile o spelar in på rullband från radion. Hur sänds vanliga utsändningar ut? Digitalt källmaterial? Bitrate?
Hur sänts direktsändningarna från Berwald ut? Är något digital steg inblandat eller är allt analogt till min analoga tuner?
Stefan Vejdemo

Kommentarer

 • Hej Stefan!

  Jag arbetar i första hand med att ge support på Sveriges Radios webbtjänster och behöver ta hjälp av kolleger som kan FM-tekniken bättre!

  Vi återkommer.
  Annika Webbmaster
 • Hej igen!

  Vill bara säga att du inte är borttappad. Jag påminde nyss "utsändningsexperten" om att du väntar på svar. Han bad om ursäkt över dröjsmålet och skrev:
  Oj, sorry! Tog upp det med en kollega och sen försvann det helt ur minnet mellan alla möten. Tar upp det med kollegan igen. Kan inte svara helt själv.
  Vi på supporten kommer att fortsätta att påminna om din fråga tills du fått svar, för det är vårt ansvar. (Om du inte hör från oss på ett tag, får du förstås gärna fråga hur det går, det vill säga påminna om att påminna!)

  Jag blev lite nyfiken, så om du vill får du gärna berätta mer om hur det är att vara rullbandsentusiast 2022, alltså "en analog lyssnare i en digital värld".

  Hur är tillgången på rullband och reservdelar idag? Jag tänker mig att utbudet av bandtillverkare måste vara litet, och att ni som använder tekniken är en entusiastisk skara som tipsar varandra ifall exempelvis en inspelningsstudio i Belgien lägger ned och säljer sitt lager av tomma halvtums-band ... Och att det samtidigt finns verkliga fynd att göra, eftersom vi som inte är insatta ibland kan ärva väldigt fin utrustning som vi inte uppskattar och därmed i princip skänker bort.

  Stämmer min fantasibild med verkligheten?
  Annika Webbmaster
 • Rullbandspelare har kommit stort senaste åren.
  En beg stor proffsmaskinen som nästan skänktes bort på 90 talet servas och trimmas o säljs för up till 100000kr. En standard high speed revox a77 kan fås för5 till 10000 beroende på skick. Begagnade rullband på stor spole 400. Det nytillverkas rullband pris 700 till 900.
  Det säljs officiella masterkopior av berömda skivor för 4000 till 10000. De anses vara de bästa ljudet man kan få förutsett en servad o trimmad rullbandspelare.
  Jag vill inte lägga ner de pengarna utan vill spela in P2 direktsändningar (för eget bruk).
  det kom nyligen den första nykonstruerade bandspelaren på många år pris 400000
  Det går inte längre göra fynd inom detta område.
  Stefan Vejdemo
 • Tack för ett spännande svar som visar att din verklighet inte riktigt ser ut som min idé om rullbands-lyssning 2022!
  Annika Webbmaster
 • Nu har jag fått svar från Lyssnarservice:
  Hej Stefan!
  Kul att du är intresserad av vårt utbud och vår tekniska kvalitet. All programproduktion sker idag digitalt. Det gäller också distributionsledet. Majoriteten av SR:s material kodas i MPEG-1 Audio Layer II i 384 kbps. Den bithastigheten är nära transparent ljud om man bara kodar ljudet en gång. Vad gäller produktionen från Berwaldhallen sänds materialet ut linjärt och digitalt. SR har också en slutprocess för att anpassa ljudet till FM-plattformen.

  Förutom på FM kan du lyssna på P2 på webben i 192 kbps i våra appar och från vår hemsida, samt med bättre ljudkvalitet än så genom länken https://http-live.sr.se/p2musik-aac-320.
  Hoppas att det besvarade frågorna!
  Annika Webbmaster
 • Tack för klargörande svar.
  En sak förstår jag inte. Direktsändning från Berwald sker bl. a. linjärt. Innebär detta analogt i hela kedjan från Berwald till min analoga tuner? Eller finns digitalt mellanled även här?
  Stefan Vejdemo
 • Bra fråga! Jag fick ett förtydligande:
  Med begreppet "linjärt" menar vi att ljudet är helt digitalt, men att ingen bitreducerande perceptuell ljudkodning (t.ex. MPEG-1 Audio Layer II) har använts. Det digitala ljudet skickas istället i det s.k. PCM-formatet hela vägen.
  Återkom gärna om du har fler frågor!
  Annika Webbmaster
 • Tack för slutligt besked att även direktsändningarna görs digitala för att sedan via en dac omvandlas o sändas ut analogt
  Fm radio är ju analogt o det känns lite tråkigt att omvandla en fantastisk konsert till digitalt o sedan till analogt. Hade hoppats på helt analog kedja.

  Det finns ju DAB men det är ju en annan sak.
  Stefan Vejdemo
 • Hej, jag har också funderat lite på detta. Jag lyssnar en hel del på radio, FM eller Webb. Man kan undra vad som ger bäst kvalitet: 1) Spela in till ett digitalt format som sedan omvandlas till ett analogt för FM med SR:s dyra utrustning eller 2) Lyssna på det digitala ljudet via webben men där den egna omvandlaren från digitalt till analogt (DAC) inte har samma höga kvalitet. Själv använder jag en Chromecast audio för 300 kr (med en DAC från AKM).
  Mvh
  Lasse
  Lars Svensson
 • Alternativ 1 ger bättre ljud. Det digitala steget här är alltså detta:
  Majoriteten av SR:s material kodas i MPEG-1 Audio Layer II i 384 kbps. Den bithastigheten är nära transparent ljud om man bara kodar ljudet en gång.
  Om du istället hämtar vår webbström, är det i lägre bitrate (192 kbps, för P2 med möjlighet till 320 kbps) i AAC (den variant som kallas AAC-LC). Det är bra ljud, men är trots allt komprimerat hårdare. Dessutom finns det fler flaskhalsar som ljudet behöver passera på vägen från oss till dig när du lyssnar över nätet, så ljudet når dig med en viss fördröjning. Om du har bra mottagningsförhållanden för radio, är alltså FM att föredra när du lyssnar direkt.

  Tips:
  För att få bästa möjliga ljud när du använder en Chromecast audio, bör du som har en avancerad ljudutrustning slå på inställningen Full Dynamic range, se här:
  Chromecast Audio: Ljudinställningar

  Om du däremot kopplar in Chromecast audio i en mindre avancerad högtalare, till exempel i datorhögtalarna, så kommer den inställningen dock att göra mer skada än nytta. Ljudet blir förvrängt och volymen för hög.

  Trist att Chromecast audio inte längre tillverkas, för det är en så fiffig manick! (Kan de ha varit för bra? Med en pryl för 300 kronor fick befintliga kvalitetsanläggningar som din stöd för webbens alla ljud. Ni som uppskattar bra ljud och hann köpa en Chromecast audio fick därmed aldrig ett behov av att köpa ett separat ljudsystem för webblyssning. Om var tionde Chromecast audio-användare annars hade funderat på att köpa en avancerad ny enhet, så hann många potentiella kunder gå förlorade ... )

  God fortsättning!
  Annika Webbmaster
 • Ja, FM låter väldigt bra i min tuner som jag kopplat till lägenhetens antenningång. Hur det funkar rent tekniskt vet jag inte, Telia levererar en analog signal parallellt med fibern.
  Jag älskar min Chromecast audio, jag har t.o.m.köpt ett par i reserv. Det kan kanske ha varit en patent-tvist med Sonos, eftersom man kan få som multi-room uppspelning med flera Chromecast.

  Lars Svensson
 • Hej igen!

  Medan jag skrev var jag helt säker på att FM skulle ge ett bättre ljud, men tvärsäkerhet är aldrig bra, så jag pratade med en kollega som påminde mig om en faktor som gör att webbversionen med 320 kbps har en fördel framför FM:
  I FM filtreras de allra högsta och de allra lägsta frekvenserna bort av tekniska skäl! Även om dessa frekvenser ligger utanför det vi uppfattar med örat, så känner vi ju av ljud med hela kroppen, så att de allra lägsta (ohörbara) frekvenserna inte finns med i FM kanske kan påverka hur man upplever ljudet.

  En pensionerad kollega, Lars "Mossan" Mossberg, har förklarat det så här:
  I Sveriges Radios FM-sändningar används alltid ett digitalt faslinjärt brant högpassfilter sist i sändningskedjan och som skär brant vid 15 Hz för att få med lägsta oktaven i kyrkorglar. Man använder alltid ett högpassfilter för att inte FM-sändarna ska driva i frekvens.

  När det gäller våra digitala strömmar finns ingen undre spärr, men rent praktiskt är dock mycket programmaterial basdämpad redan i produktionen.

  Tidigare stryptes våra FM-sändningar vid c:a 14,5 KHz men idag ligger det upp till 16,5 kHz då vi nu har bättre digitala filter. Våra digitala strömmar går till c:a 18-19 KHz om man använder högsta bitrate, förutom SR P2 Musiks 320 länk som går upp till 22-23 kHz - speciellt när vi direktsänder våra egna sändningar från Berwaldhallen.
  Så vad som låter bäst, kanske är en smaksak. Båda låter bra, men det finns en skillnad.

  Är mörk eller ljus choklad godast? Jag vet inte.
  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.