Spela poddar i Googles högtalare

Inlägget skrevs som en kommentar i en lång tråd om att tjänsten "prata med Sveriges Radio" upphör i juni 2023. För att hjälpa fler lyssnare att hitta Magnus tips, lades detta under en egen rubrik.
---------

Som nämnts tidigare här kan man också spela poddar i sin Google Nest, om man ställer in engelska som första språk och svenska som andra språk. På det viset kan man sätta igång enskilda program från SR även efter den 13 juni. Även här är Google inte alltid så bra på att förstå ens kommando. Om det inte funkar brukar jag testa olika varianter, har man tur funkar någon av dem. T ex:
 • Hej Google, spela Karlavagnen.
 • Hej Google, spela Karlavagnen på podcast.
 • Hej Google, spela Karlavagnen på Google Podcast.
 • Hej Google, spela Karlavagnen på Spotify.
Jag brukar också testa att ge samma kommandon på engelska.
 • Hey Google, play Karlavagnen.
 • Hey Google, play Karlavagnen on podcast.
 • Hey Google, play Karlavagnen on Google Podcast.
 • Hey Google, play Karlavagnen on Spotify.
Förvånansvärt ofta kan det faktiskt funka, även om jag inte fattar varför. Hoppas det kan hjälpa någon!
Magnus

Kommentarer

 • Tack för dessa konstruktiva tips, Magnus!

  Detta är alltså en funktion som idag finns på engelskspråkiga (och tvåspråkiga!) enheter, där det går att lyssna på poddar via Google Podcasts eller Spotify. Här skriver Google om det:
  Lyssna på poddar

  Vi hoppas att tjänsten framöver kommer även på Google Nest med svenska som enda språk, men tills dess går det att ställa in dubbla språk. Det verkar vara lätt - och går förstås att ändra tillbaka till att endast ha svenska om det blir något problem:
  Ändra språk eller använda flera språk

  Att lyssna direkt på Sveriges Radios kanaler går däremot redan dag med svenska som enda språk. Säg:
  Hej Google, spela [kanal]
  Kanalen öppnas i Tunein. Ibland har Google (eller Tunein?) svårt att förstå vilken kanal du vill lyssna på. Här finns det tips på vad du då kan säga:
  Hur får jag Google att spela min kanal?
  Annika Webbmaster
 • Tänkte lägga till en sak. Man kan också be Google spela en specifik episod av en podd, genom att ange avsnittsnumret. T ex:

  Hej Google, spela avsnitt 37 av Europapodden.
  Hej Google, spela Europapodden, avsnitt 37.

  Den här funktionen har ibland försvunnit, för att sedan dyka upp igen. Senast jag testade funkade det i alla fall. Man kan också manövrera bland avsnitt genom att säga "spela föregående" eller "spela nästa". Även här är det lite lotteri om det går vägen.
  Magnus
 • Bra tillägg!

  Jag blir nyfiken på om det går att söka på innehåll:
  Hej Google, spela P3 Historia om Zarah Leander
  eller på den exakta titeln:
  Hej Google, spela 'Zarah Leander – Nazitysklands egen sångfågel' från P3 Historia
  Den typen av sökningar fungerar i vår egen (snart avpolletterade) tjänst.

  Jag undrar över en annan sak. Du skrev:
  Som nämnts tidigare här kan man också spela poddar i sin Google Nest, om man ställer in engelska som första språk och svenska som andra språk.
  Har du testat att engelska måste vara första språk? Det kände jag inte till, men det skulle mycket väl kunna förklara varför det har fungerat hos vissa lyssnare men inte hos andra ... Skillnaden kanske var vilket språk som var satt som det primära?

  Har du fått något problem i övrigt med att använda dubbla språk som är bra att våra lyssnare är medvetna om?
  Annika Webbmaster
 • Jag har inte lyckats spela upp avsnitt utifrån avsnittstitlar eller datum, endast utifrån avsnittsnummer. Varje gång jag specificerar med ett avsnittsummer spelas podden upp på Spotify, så funktionen kanske är kopplad till den tjänsten.

  Jag minns inte om jag testade olika följordningar när jag installerade dubbla språk, jag har för mig att det var från det här forumet jag fick idén att engelska skulle vara första språk. Men det kan ju löna sig att experimentera!

  När man ställer in dubbla språk i Google Home, varnas man för att kombinationen befinner sig i Beta-stadiet och att man inte garanteras full funktionalitet. Själv har jag märk att högtalaren blev sämre på att reagera när jag säger "Hej Google", men där kan man ju öka känsligheten om man vill.
  Magnus
 • Tack!
  Annika Webbmaster
 • Ytterligare problem med två språk uppkommer när olika poddar har snarlika namn på svenska och engelska. Ett exempel är podden "Somna med Henrik" som finns i en engelskspråkig variant med namnet "Fall asleep with Henrik". Ber jag om den svenska varianten får jag oftast den engelska, och ibland har jag fått den svenska när jag bett om den engelska. Aftonbladets politikpodd "En runda till" blandas konsekvent samman med den amerikanska podden "Another round".
  Magnus
 • Ok ... Detta kan nog bli ett problem, och vilka vet vi först när det sipprar in felbeskrivningar ...

  Vi har poddar där det finns snarlika engelska namn. Namnet "På minuten" är visserligen inte en exakt översättning av förlagan "Just a Minute", men nära nog. Programmet "Karlavagnen" är uppkallat efter den stjärnbild som heter "the Plough" på brittisk engelska, vilket det verkar finnas en podd som heter. På amerikansk engelska heter samma stjärnbild "Big Dipper", vilket är en låt av Elton John (samt ett namn som används av lite olika artister/band).

  Detta kan komma att bli väldigt spännande (skräckblandad förtjusning ...) Möjligen kan man hjälpa Google på traven genom att be om Karlavagnen från Sveriges Radio eller En runda till från Aftonbladet ...?

  Sen kan ju Google förmodligen lära sig vad vi brukar vilja lyssna på så att den lyssnare som oftast lyssnar på poddar, kanske inte får en Elton John-låt hux flux?
  Annika Webbmaster
 • Med tanke på hur många tusentals poddar som finns där ute är det ett under att det blir rätt så ofta som det blir. Jag skulle säga att ca 90-95 % av alla poddar jag försöker starta sätter igång som de ska. De resterande procenten är förstås störiga, och plötsligt kan en podd som tidigare funkat perfekt vara helt omöjlig att starta. Säga vad man vill om Google, men de håller en på tårna i alla fall.
  Magnus
 • Jag skulle säga att ca 90-95 % av alla poddar jag försöker starta sätter igång som de ska.
  Lovande!
  Annika Webbmaster
 • Ytterligare en sak jag märkt när jag försökt starta poddar, är att en del har väldigt krångliga namn som får Google att slå bakut. Då kan man testa att plocka bort de svåraste delarna av poddtiteln. Ett exempel är "Nours Poddelipodd. Och Henrik". Där har det funkat att säga:

  Hej Google, spela Nour och Henrik.

  Man kan få testa att variera uttalet på Nour innan det funkar. Ibland har det också hjälpt att uttala svenska namn på engelska, eller engelska namn på svengelska. Förhoppningsvis kommer Google bli mer förlåtande när AI-chatten Bard eventuellt integreras i de smarta högtalarna!
  Magnus
 • Tack!
  Kan du testa om det går slimma ned det något omständliga poddnamnet Ljudböcker från Radioföljetongen & Radionovellen?

  Radionovellen bör vara rätt unikt och enkelt att uttala, tänker jag ...

  Jag vill ge bättre hjälp till Rolf här:
  Hur lyssnar jag som blind på Sveriges Radios ljudböcker med hjälp av Google Nest?

  Annika Webbmaster
 • Det funkar att säga

  Hej Google, spela Ljudböcker från Radioföljetongen och Radionovellen på podcast.
  Hej Google, spela Ljudböcker från Radionovellen på podcast.

  Det funkar inte att säga

  Hej Google, spela Ljudböcker på podcast. (Då spelas Ljudbokspodden.)
  Hej Google, spela Radionovellen på podcast. (Då spelas MPR News.)

  Kanske måste början och slutet vara med, men mitten är mindre viktig? Sen kan man ju orientera sig bland avsnitten genom att säga "spela föregående/nästa".
  Magnus
 • Tack snälla!
  Annika Webbmaster
 • Nu när Google Podcast strular och man vill öppna podden på Spotify i stället, kan jag lägga till att det inte alltid är intuitivt var podden soelas upp.

  Säger man "Spela Karlavagnen" spelas programmet upp på Google Podcast.
  Säger man "Spela Karlavagnen på podcast" spelas programmet upp på Google Podcast.
  Säger man "Spela Karlavagnen på Google Podcast" spelas programmet upp på Spotify (konstigt nog)!
  Säger man "Spela Karlavagnen på Spotify" spelas programmet upp på Spotify.

  Så har det varit för mig i alla fall.
  Magnus
 • Tack, det var ju delvis ett mycket udda beteende!

  Problemet med Google Podcasts är alltså att inga nya avsnitt från Sveriges Radios många program kommit ut där sedan den 12 maj. Vi felsöker, men det går trögt, vilket jag skrivit mer om här:
  SR:s poddar uppdateras inte hos Google Podcasts​​​
  Annika Webbmaster
 • Charles har sammanställt hur han har gjort för att lyssna på poddar utan att "prata med Sveriges Radio" och nästan alla program han har försökt lyssna på fungerar nu som de ska. Han lyckas dock inte få Google/Spotify att spela Studio Ett, utan hör istället en podd på ett helt annat språk som har snarlikt namn. (Jag har tipsat om att testa Studio One och se om det fungerar.)

  Charles tips i något redigerad form:

  Grunden:
  (länkarna går till Googles supportsidor):
  1. Byt språk till engelska och lägg till svenska som andra språk på listan.
  2. Avboka Google som podcast leverantör och välj "oberoende" leverantör.
   Du behöver också skaffa ett gratis Spotifykonto om du inte har ett.
  3. Prova sedan "OK Google spela Europapodden på Spotify".
   (Om Google frågar om du vill ha Spotify som din standard leverantör för poddar så svara "JA".)
  4. Om det funkar så prova sedan "OK Google spela USApodden". Nämn inte Spotify.
   Om det också funkar så är du hemma.

  Specialtips för Dagens Eko och Ekots nyhetssändningar:
  • För att få igång den nya podden "Dagens Eko" så lägg till ordet "nyhetspodd" för att skilja mot ekonyheterna. Prova "OK Google spela Dagens Eko nyhetspodd".
  • Prova "OK Google spela EKOT" för att få den senaste av de stora nyhetssändningarna (8, 12.30, 16.45, 17.45, 22.00).
  • Du kan växla mellan avsnitten genom att säga "OK Google spela förra avsnittet" om du som jag tycker att längden på Ekot 12.30 är perfekt när man lagar mat.
  • Om inte ovanstående fungerar utan du istället får "Toppnyheterna" (rankade nyhetsklipp) eller "Senast nytt" (2 min) så prova "OK Google spela EKOT på Spotify" så att du är säker på var den hämtar podden ifrån.
  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.