Utbudet i DAB: Saknar P4 Plus

Detta skrevs ursprungligen som ett svar på en felanmälan av P2 och P3 i DAB. Vi lade frågan om utbudet i DAB under en egen rubrik, eftersom vi vet att andra lyssnare har haft svårt att hitta information om detta.
/ Webbmaster Annika
-----------
Tack så mycket för ett uttömmande svar
Jag kan nu meddela att DAB radion är komplett igen och fungerar som den skall.

Jag har en fråga:
Vet du något om framtiden för DAB radion i Sverige? P4 plus finns bara på nätet Varför? Jag har aldrig lyckats att höra P4 Plus på FM eller i DAB radion. Tillhör inte P4 Plus SR:s Public Service avtal?  I Danmark är DAB radion fullt utbyggd. De har DAB och FM parallellt. Jag lyssnar en del på den danska DAB radion. Tyvärr så komprimerar de hårdare med sämre ljud kvalité.
Sven-David Svensson (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Bra att DAB-problemen är lösta.
  Vet du något om framtiden för DAB radion i Sverige?
  Det korta svaret är "Nej". Ett längre svar, som även det landar i att vi på Sveriges Radio inte vet hur framtiden ser ut, kan du läsa här:
  Framtiden för DAB+
  Jag har aldrig lyckats att höra P4 Plus på FM eller i DAB radion. Tillhör inte P4 Plus SR:s Public Service avtal?
  P4 Plus är idag en webbkanal men av och till kan du även lyssna i FM och DAB i P4, se här:
  Då hörs vi i P4 och P6 i radion

  Kanalen P4 Plus är inte reglerad i vårt sändningstillstånd. Det är alltså inte en kanal som vi måste sända, utan en vi sänder på eget initiativ.
  Annika Webbmaster
 • Hej
  Tack för ett mycket uttömmande svar.
  Det är märkligt att inte P4 Plus omfattades av sändningsavtalet. Jag trodde att alla SR:s kanaler omfattades av sändningsavtalet. Det är nog en av orsakerna varför den inte finns med i DAB radion. Hur många program kan SR ha enligt sitt sändningsavtal för DAB?

  En fråga till: Varför sänder SR Finska med den gamla DAB standarden som ger sämre ljud och tar upp en större plats i Multiplexen?

  Min personliga åsikt är att DAB systemet är ett bra komplement till dagens FM radio. Den enda nackdelen är att ju fler program som man lägger på samma mux ju sämre blir ljudet. Genom att utnyttja kodningen effektivt är det inga större problem med att få plats med 7-8 program
  Sven-David Svensson
 • Här kan du läsa vad som står i sändningstillståndet:
  Sändningstillstånd, Sveriges Radio

  Det finns även ett kompletterande sändningstillstånd som ger oss rätt att sända digital ljudradio. Jag ska se om jag kan leta fram det.

  Jag tar reda på vem på Sveriges Radio som kan svara på dina frågor om val av teknik och utbud kring digitalradion, och återkommer.
  Annika Webbmaster
 • Hej igen!

  Här hittade jag det kompletterande sändningstillståndet som ger oss rätt att sända digital ljudradio. Tillståndet rör 10 kanaler, vilket vi (ännu) inte sänder. Innehållet i dessa kanaler regleras, vad jag förstår, inte i detta tillstånd.

  Som sagt hoppas jag kunna hitta någon som är bättre insatt i ämnet som kan hjälpa mig att svara.
  Annika Webbmaster
 • Tack för svaret Det vore intressant att veta att hur fria händer har Sveriges Radio att ändra i programutbudet. Just nu finns P1, P2 klassisk, P3, P3 Din Gata,  P4 Malmöhus i Skåne*,  Sveriges Radio Finska, Radioapans Knattekanal samt vanliga P4 när Sveriges Radio Finska inte sänder. OBS Sveriges Radio P4 på natten Samt Sveriges Radio Finska sänder med den gamla DAB kodningen som tar mer plats och ger sämre ljud Genom att optimera kodningen av programmen så borde man kunna lägga in P4 Plus Jag anser att de som ansvarar för utbudet i Digitalradion borde ha en grundlig genomgång av utbudet i den.

  --------

  * Även i andra delar av landet ingår den lokala P4-kanalen, men DAB-sändningarna täcker bara delar av landet. Information om aktuellt utbud finns i Teracoms frekvenstabeller, fliken Digitalradio, (Webbmaster Annikas förtydligande)
  Sven-David Svensson
 • Hej!

  Din fråga är inte bortglömd. Jag har letat runt lite och hoppas att jag nu har hittat en kollega som kan hjälpa mig att svara!

  Vi återkommer alltså.
  Annika Webbmaster
 • Hej igen!

  Jag fick ett svar, trots att min DAB-kunnige kollega är ledig denna vecka:
  Sveriges Radio sänder hela företagets utbud av digitalradiokanaler med tekniken DAB+.

  Undantaget är, som du påpekar, SR Finska med hänsyn till de lyssnare som använder en äldre apparat som inte tar emot den nyare tekniken DAB+.

  I skrivande stund finns det inget beslut om eventuella nya DAB-kanaler men det är värdefullt att få din återkoppling gällande P4 Plus.
  Hoppas att alla kanaler har fortsatt att fungera väl sedan det kortvariga problemet med P2 och P3. Trevlig helg!
  Annika Webbmaster
 • Hej
  Tack för svaret Alla DAB programmen fungerar som de skall. Jag tycker fortfarande att det är lite märkligt att SR Finska sänds med den gamla standarden. DAB+ har varit standard i drygt 10 år. Den DAB+ radio som jag själv använder  har mer än 10år på nacken . När jag köpte den så hade DAB+ inte börjat att användas. Då fungerade den som en vanlig DAB radio med den gamla DAB standarden. De digitalradio apparater som sålts sedan 2012 är klara för DAB+. Det kan knappt inte finnas många lyssnare som har en sådan gammal radio som bara klarar den gamla DAB standarden. Personligen så tycker jag att alla SR:s program skulle sändas med den den senaste sändnings standarden. Finns det något krav i det sändningsavtalet att just SR Finska skall vara den gamla DAB standarden
  Sven-David Svensson
 • Personligen så tycker jag att alla SR:s program skulle sändas med den den senaste sändnings standarden.
  Tack, det önskemålet har jag framfört.
  Finns det något krav i det sändningsavtalet att just SR Finska skall vara den gamla DAB standarden
  Inte vad jag har sett. Jag tror att det mest beror på att den kanal som idag heter Sveriges Radio Finska en gång i världen lanserades som DAB-kanalen Sisuradio, och att det då, för ca 25 år sedan, var många sverigefinnar som skaffade DAB-mottagare.

  Jag tror dock som du, att andelen lyssnare som kan ta del av DAB men inte kan ta de av DAB+ idag är försvinnande liten och att tiden kanske är mogen att gå över till den nyare tekniken, för att kunna bredda utbudet och utnyttja utrymmet bättre. Jag har som sagt framfört ditt förslag till de kolleger som "äger frågan".

  Tack för att du vill hjälpa oss att erbjuda vårt utbud - med rätt teknik - på fler plattformar!
  Annika Webbmaster
 • Hej
  Tack för all hjälp som jag har fått samt till den fina återkoppling som jag har fått
  Ett STORT TACK för att du har framfört mina synpunkter till de som "äger frågan"
  Jag hoppas att de "vaknar" och att det händer något
  Sven-David Svensson

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.