Till senaste kommentaren

P2 och P4 Plus i högre ljudkvalitet (320 kbps) samt P2 i Flac

Hej, vet att den här frågan finns i andra trådar så ni kan gärna flytta den till rätt ställe. Jag som inte är speciellt tekniskt lagd skulle gärna vilja veta hur man gör för att lyssna på P2 med bättre ljudkvalitet. Om det förutsätter någon speciell låda, kan ni ge ett exempel på en sådan då. Ni kanske har en passande länk där det här står? Som ni märker på min vaga fråga så kan jag inte så mycket om det här.
Mvh //Mikael
Visa bästa svaret

Kommentarer

  • Hej Mikael!

    Vi har ingen speciell länk där vi beskriver hur detta fungerar, så tack för det förslaget! Det närmaste vi har är nog detta, och där står det i princip inget som hjälper dig:
    Direktlänkar - lyssna på andra plattformar

    Den länk du ska använda ser ut så här:
    https://http-live.sr.se/p2musik-aac-320

    Om du klickar på den, så kommer "något" att öppna länken och sedan spela upp P2 med ännu högre ljudkvalitet än den du får när du lyssnar från vår hemsida.

    Vad som öppnas varierar beroende på vad du har för dator, för webbspelare och vilken typ av programvaror du har installerade på datorn. Bakom kulisserna ser jag att du skrev hit med webbläsaren Chrome på en Windows-dator, och då är det troligen en ny flik i Chrome som öppnas och du ser en väldigt enkel ljudspelare och P2 spelas sedan upp i den högtalare som din dators ljud brukar spelas upp i:


    (Bild)

    Om det inte blir så hos dig, så berätta vad som händer när du klickar på länken!

    Det går alltså att spela upp ljudet i den inbyggda högtalaren i datorn - men "gör inte rättvisa" åt detta ljud, eftersom en vanlig datorhögtalare oftast inte är bra nog för att återge ljudets alla nyanser. De flesta som är intresserade av att lyssna på P2 i denna höga kvalitet, brukar därför spela upp ljudströmmen i en bättre anläggning på något vis - och det finns det enormt många olika sätt att lösa det på.

    Det bästa tror jag är att utgå från vad du redan har tillgång till. Om du sedan tidigare har en stereoanläggning eller teve med bättre högtalare än vad du har på datorn, försöker jag gärna hjälpa dig att hitta ett sätt att spela upp ljudet. Det behöver alltså inte vara en "smart-tv" eller modern högtalare som är uppkopplad mot internet, för det finns lite olika sätt för att koppla en äldre stereo till en dator.

    Hoppas att det nu känns lite mindre mystiskt med "P2 i finsmakar-kvalitet"!

    Annika Webbmaster
  • Hej, som ni skriver fungerar det även med http först. Vissa apparater klarar inte https.
  • Tack för denna påminnelse, Lasse!

    Vissa apparater klarar inte https, vilket är ett nyare och säkrare sätt att skicka information över internet. Länken blir alltså http://http-live.sr.se/p2musik-aac-320 istället för https://http-live.sr.se/p2musik-aac-320

    Med just ljudströmmar är inte säkerheten är ett problem över http (så vitt jag begriper), så en äldre ljudspelare som klarar http men inte https är troligen inget säkerhetsproblem. Däremot finns det flera mediebolag som inte har kvar http-strömmar, så om man har en plattform som inte klarar av https, är det bra att ta reda på om det finns möjlighet att "uppdatera något" för att fixa till detta problem.

    Har man däremot en äldre dator eller surfplatta som inte klarar av https, så finns det även säkerhetsmässiga skäl att se till att https fungerar (eller att sluta använda denna enhet "ute på nätet"). Ibland kan det vara enkelt att uppdatera, om man bara får hjälp att förstå vad som saknas. Ipad-användaren Gun skrev (efter att ha uppdaterat ett säkerhetscertifikat manuellt, det vill säga något många användare inte vågar ge sig in på på egen hand):
    Gick lätt som en plätt! Tack! Nu behövde vi inte köpa en ny 🙂
    Men, som sagt, ljudströmar i http är i sig inget säkerhetsproblem och på Sveriges Radio har vi kvar det stödet. (Däremot kan jag tyvärr inte lova hur länge till vi har kvar det.)
    Annika Webbmaster
  • Skulle man kunna få även övriga kanaler i 320 kbps? Eller är det för mycket begärt?
  • Hej Peter!

    Är det någon speciell kanal du gärna vill ta del av i 320 kbps?

    Den högsta kvalitet vi använder, förutom denna special-version av P2, är 192 kbps. Den kvaliteten ger en mycket god lyssningsupplevelse (tycker vi själva, i alla fall). Musiken som spelas i exempelvis P3, P4-kanalerna och P4 Plus har sällan lika stor dynamik som utbudet i P2, och att sända dem i högre kvalitet än 192 kbps skulle därmed inte tillföra lika mycket.

    Självfallet får dock även populärmusik (inte minst våra egna live-produktioner) och i talat innehåll en rikare ljudbild vid högre bitrate och även om vi idag inte har planer på att erbjuda fler kanaler i 320 kbps, är det kanske något vi tänker annorlunda kring framöver.
    Annika Webbmaster
  • Hej
    Jag är senior och som ofta avtar hörbarheten med åldern. Min hörsel har efter flera kontroller ändrats ganska rejält. Vid > 7-8 kHz minskar hörseln dramatiskt. Jag lyssnar gärna på P4 plus men tidvis är bandbredden ganska försämrat och inte njutbart. Då slår jag över till Spotify med bra ljud och inställbar Equalizer. Just nu lyssnar jag på P4 med Tina Schultz, helt ok ljud. Tekniska utrustningen jag har är kvalitets grejor i hela ledet för streaming på nätet. På FM nätet är det bra, men där saknas P4 Plus. Alla inställningar står på högsta data mängden. Vore underbart med bättre dynamik som P2…..Senior som hoppas….
    Med vänlig hälsning
    Lars-Olof Pedersen, Örebro
  • Tack för den återkopplingen. Som jag skrev tidigare, har vi idag inga planer på att erbjuda fler kanaler i 320 kbps. Om vi framöver för sådana diskussioner, så ser jag till att få med dina argument för att P4 Plus, som inte hörs i FM, bör prioriteras framför de kanaler som vi sänder i etern, just för att FM-sändningen ger ett så dynamiskt ljud.

    P4 Plus hörs för övrigt då och då i FM:
    P4 Plus: Då hörs vi i P4 och P6 i radion

    Apropå ljudet i FM, så fick vi för en tid sedan en fråga om tekniken vid utsändningen i FM. Frågan gäller P2 och i vilken mån vi blandar in digitala processer i utsändningen, med svaret från den 6 oktober gäller alla FM-kanaler och kanske kan intressera några av er som läser och skriver härinne!
    Annika Webbmaster
  • Hej!

    Jag har trevliga nyheter, både för er som har efterlyst P4 Plus i 320 kbps och för er som älskar P2.

    P4 Plus (och Knattekanalen) finns nu i 320 kbps
    Vi håller på att ta fram en ny plattform för att strömma kanalerna, och tre av våra kanaler, P2, P4 Plus och Radioapans Knattekanal, är pilotkanaler för denna teknik! Det innebär bland annat att vi erbjuder kanalerna i högre kvalitet, 320 kbps, än vårt ordinarie webbutbud, där 192 kbps är den högsta kvaliteten.

    Låtinformation följer med ljudströmmen
    En förbättring med den nya tekniken är att information om vilket program du lyssnar på och vilken musik som spelas följer med i de nya ljudströmmarna. Denna information syns i de spelare som har stöd för att visa text.

    Den länk ni tidigare har använt, som började med https://http-live.sr.se eller http://http-live.sr.se behöver bytas mot våra nya länkar som börjar https://live1.sr.se eller http://live1.sr.se för att få låtinformation i ljudströmmen. (De gamla länkarna kommer att fortsätta att fungera en tid, så det är ingen panik att byta ut dem, men de saknar alltså musikinformation.)

    Nya länkarna
    P2: https://live1.sr.se/p2-aac-320
    P4 Plus: https://live1.sr.se/p4plus-aac-320
    Knattekanalen: https://live1.sr.se/knattekanalen-aac-320

    Vissa apparater klarar inte https som vi har i början av dessa länkar. Då går det bra att byta till http i början, alltså:
    P2: http://live1.sr.se/p2-aac-320
    P4 Plus: http://live1.sr.se/p4plus-aac-320
    Knattekanalen: http://live1.sr.se/knattekanalen-aac-320

    Hoppas att ni uppskattar detta!
    -----
    Uppdatering i januari 2024:

    P2 i Flac
    För P2 har vi nu även en kompletterande ljudström i formatet Flac, på denna länk:
    https://live1.sr.se/p2-flac (även http://live1.sr.se/p2-flac)
    Detta är en variabel bitrate som pendlar mellan 600 och 1000 kbps.
    Annika Webbmaster
    (Uppdaterad )
    Bästa svaret
  • Det är verkligen på tiden att SR kliver in i de nya förutsättningar som dagens uppkopplingar erbjuder. Med det avser jag FLAC-strömning i full CD-kvalitet som gör STOR skillnad för den som LYSSNAR till utsändningar på t.ex. P2 Klassisk morgon.
    Och såklart bör strömmen innehålla metadata för det som spelas upp, för att slippa efterforskningar om vad som spelats.

    Det finns ett flertal applikationer för musiklyssning som stödjer Radio i olika omfattningar, de flesta kan också hantera FLAC-strömmar och ofta även med metadata. Utöver er egen app (som är rätt poänglöst eftersom den binds till en bärbar enhet och därmed begränsas till ChromeCast, AirPlay eller Bluetooth) så bör det finnas möjlighet att ta del av strömmen via t.ex. Lumïn, Auralic, Bluesound, Sonos, Wiim, etc etc.

    Ett bra exempel är Radio Paradise som sänder flera kanaler med utmärkt kurerad musik i FLAC-format och har så gjord under många år nu.

    Vi kan alltid ta diskussionen om att det är svårt att uppfatta skillnad mellan en 320kbps AAC-ström och en FLAC-ström om ca 7-800kbps. För oss som gillar väl återgiven musik och att LYSSNA till denna i hemmamiljö är skillnaden väsentlig och ytterst lätt att identifiera. Ni sände nyss ut ett körstycke på P2 Klassisk morgon (via 320kpbs-strömmen) där sibilanter och andra artefakter från komprimeringen förstörde upplevelsen totalt.

    Önskar att ni överväger detta för ffa P2, P3 och möjligen P4 Plus då röster och talade inslag inte alls lider av komprimeringsartefakter på samma sätt.

    Tack för att ni läste!
    /Mikael
    Mikael O
  • Som en försenad julklapp kommer den, P2 i Flac!
    https://live1.sr.se/p2-flac

    Detta är en variabel bitrate som pendlar mellan 600 och 1000 kbps. Det är i synnerhet P2:s innehåll som har så stark dynamik att det kan vara motiverat med Flac.

    Trevlig lyssning och god fortsättning!
    Annika Webbmaster
  • Oj, det var oerhört kvickt fixat! :-)

    Ett stort tack för det, och jag hoppas att vi kan lägga Opus-diskussionen bakom oss, och istället koncentrera oss på en högkvalitativ FLAC-ström för relevanta stationer och de komprimerade strömmarna för mobila plattformar eller liknande behov.

    Kan jag räkna med att den kvarstår?
    Och, en anna fundering, kommer ni samarbeta i större utsträckning med portal-organisationer som TuneIn för att publicera era strömmar för bredare publik?

    Tack igen!
    Mikael O
  • Fast den är ju inte i FLAC, om än den håller en högre kvalitet än den gamla 320Kbps-strömmen?

    Roon är lite hemlig och avslöjar inte vad det egentligen är:

    Hmm, lite lurig att identifiera men den låter för all del riktigt trevligt spontant!

    Mikael O
  • Jag antar att ni nyttjar en OGG-mappning av FLAC-strömmen vid närmre efterforskning.
    https://xiph.org/flac/ogg_mapping.html

    Men varför 16/48? Råkade materialet vara av en sådan typ?
    Mikael O
  • Oj, det var oerhört kvickt fixat! :-)
    Jag fuskade! Länken har funnits någon tid för interna behov, men jag och ljudteknikerna enades om att det är helt okej att sprida den externt. 
    Kan jag räkna med att den kvarstår?
    Flac-strömmen får vi "på köpet" utan något direkt merarbete, tack vare att vi byter streaming-plattform (ett byte där P2 är en av pilotkanalerna). Flac-strömmen är dock ett kompletterande försöks-format och jag kan inte lova att den kvarstår i tid och evighet, men jag räknar med att vi kommer att ha kvar denna ström inom en överskådlig framtid. Om Flac-strömmen skapar några problem som vi idag inte har förutsett, så kommer vi att sätta det försöket på paus, eftersom vi prioriterar att AAC-strömmarna (vårt huvudformat) fungerar. 
    jag hoppas att vi kan lägga Opus-diskussionen bakom oss, och istället koncentrera oss på en högkvalitativ FLAC-ström för relevanta stationer ...
    Nja, även Opus kommer på köpet med vår nya plattform, vilket vi tar här:
    Använd gärna Opus, ett bra ljudformat

    Även om Flac och Opus har en viktig gemensam nämnare - båda är fria format - så har de olika egenskaper och användningsområden. En Flac-ström på 750 kbps är rent olämplig för "vardagslyssning" i en mobil enhet.
    Och, en annan fundering, kommer ni samarbeta i större utsträckning med portal-organisationer som TuneIn för att publicera era strömmar för bredare publik?
    Det är en strategisk fråga som jag inte kan svara på. Det samarbete vi idag har med Tunein och andra "länkportaler" (aggregatorer), är främst en gemensam felsökning vid behov, eftersom det ligger i båda parternas intresse att vårt innehåll fungerar som det ska i externa tjänster.

    NRK och norska P4-gruppen drar sig helt tillbaka från Tunein nu i veckan:
    NRK og P4-gruppen ut av TuneIn – NRK – Om NRK

    NRK har en uttalad strategi att göra sig oberoende av distribution via tredje part och vi på Sveriges Radio förstår detta beslut. Även vi själva ser helst att lyssnare i första hand ska använda våra egna tjänster, men eftersom aggregatorerna är så integrerade att det idag inte går att lyssna utan dem på vissa enheter (Googles rösttjänster exempelvis, som är en viktig plattform för synskadade och rörelsehindrade), tror vi inte att den väg NRK har valt är rätt för oss. Nu. Hur framtiden ser ut vågar jag inte sia om!
    Men varför 16/48? Råkade materialet vara av en sådan typ?
    Jag konsulterar lite kolleger och återkommer om den saken.

    Kul att du uppskattar länken!
    Annika Webbmaster
  • Nu har min kollega svarat:
    Stämmer fint att vi lagt flac-strömmen i en ogg-strumpa!

    Vi har inte ändrat några inställningar i flac-kodningen, så default värdena är 16bit/48khz. Om vi kör 24bitar i en framtid låter jag vara osagt, men möjligheten borde finnas.

    Härligt att flac-strömmen uppskattas!
    Annika Webbmaster
  • Stort tack igen, för gedigna svar, och möjligheten att lyssna till P2 i en än högre upplösning! (än de gamla 320kbps)

    Fortfarande inte helt på det klara med varför strömmen fixeras vid 16/48, då jag antar att mediat är CD eller RedBook-filer och då borde sample rate vara 44.1KHz, vilket även verkar vara det vanligaste från de Internetradiostationer som "sänder" FLAC.

    Det brukar dock inte vara en förbättring att omvandla från 16/44.1 till 16/48 i realtid, om det nu är så det sker.

    Oavsett, det låter trevligt och ÄR mycket uppskattat!
    Mikael O
  • Fast vi spelar inte upp CD-skivor, Vi sänder radio, och den digitala ström som skickas iväg till FM-sändaren (där den digitala strömmen omvandlas till en analog utsändning) har en samplingsfrekvens på 48 kHz.

    Om vi skulle konvertera 48 kHz till 44,1 kHz riskerar vi att det uppstår små kvalitetsförluster. Dessa kanske inte ens är hörbara i ett första steg, men om det ljudet sedan efterbehandlas (som när det komprimeras) uppstår det onödiga problem. Vi håller oss därför till 48 kHz i hela produktionskedjan.
    Annika Webbmaster
  • Boris tips om radio-browser.info och vidare dialog om Tunein har jag flyttat till en egen rubrik, eftersom det ligger utanför ämnet P2 och P4 Plus i extra hög kvalitet.
    Tunein och Sveriges Radio

    Även Mikaels fråga om hur musikläggningen rent praktiskt går till, är spännande, men utanför ämnet, så den frågan landar här:
    Hur hämtar ni den musik som spelas upp i Klassisk morgon?​​​
    Annika Webbmaster
  • Den URL som presenterades tidigare för att nå SR P2 i FLAC har upphört fungera?

    Alltså:
    https://live1.sr.se/p2-flac
    eller
    http://live1.sr.se/p2-flac



    Mikael O
  • Tack för att du rapporterar in det. Jag får samma fel och tar upp det med rätt kolleger!
    Annika Webbmaster
  • Nu ska det fungera igen!
    Annika Webbmaster
  • Hej, läst tidigare dialog runt P2 sändingarna med flac, super bra och trevligt när man vill lyssna på P2 musik!
    Kan detta fungera för P4 sändingar också? Så man kan få bättre musik kvalite på populärmusiken också?
    Ulf
  • Hej Ulf!
    Eftersom vi precis har släppt en länk till P2 i Flac vill vi gärna hinna analysera hur det fungerar för er - och för oss på Sverige Radio - innan vi eventuellt går vidare med fler kanaler. Jag tar med ditt önskemål i våra framtida diskussioner.

    Visst har du sett att vi, för P4 Plus, i höstas höjde den högsta tillgängliga kvaliteten från 192 kbps till 320 kbps? Jag tycker att det låter riktigt bra!
    https://live1.sr.se/p4plus-aac-320

    Trevlig helg!
    Annika Webbmaster
  • Kort sammanfattning av FLAC testet, ljudet är mer fyllig, har högre volym än AAC-320/MP3-192. fördröjningen är betydligt märkbart men inget som skapar problem för P2. Är inte bruklig för kanaler som har live-sport eller samtal under programmet, t.ex. Ring P1, P3 olika program där lyssnare ringer in och P4 sports live kommentator.

    Min setup var en Android telefon från 2019 med Bluetooth hörlurar[LDAC och AptX HD]. Käll kodec och Bluetooth kodec samverkade bra. Internetanslutning var WIFI. Appen jag körde var:
    https://f-droid.org/packages/org.y20k.transistor/

    Men vi väntar ännu på OPUS, har provat att kolla dessa länkar under veckan som visar offline:
    https://edge2.sr.se/p2-opus

    https://edge1.sr.se/p2-opus
    Boris
  • Tack Boris!

    Jag framför din återkoppling till kollegerna som arbetar med nya streamingplattformen och hör när de tror att Opus kan finnas på plats!
    Annika Webbmaster
  • Boris och andra intresserade:
    Nu har vi Opus-strömmar för P2 och P4 Plus på plats. Återkoppling om dessa tar vi lämpligen i en annan tråd:
    Använd gärna Opus, ett bra ljudformat

    Syftet med de strömmarna är alltså inte att återge det perfekta ljudet, men de har andra fördelar!
    Annika Webbmaster
  • Jag försöker hitta ett sätt att spela upp flac-strömmen av p2 i sonos. På sonos webbplats står det att de endast stödjer flac i 16 bit. I ett inlägg ovanför står det att strömmen är i 24 bit och när jag kollar på kodekdetaljer för strömmen i VLC står det 32 bit så jag är lite förvirrad vad som är det korrekta. Men mest av allt undrar jag om ni vet nåt sätt att spela upp flac i sonos (fortfarande okomprimerat

    Vänliga hälsningar
    Per
  • Flac-trömmen är i 16 bit/48 kHz, så det är inte där skon klämmer.
    Men mest av allt undrar jag om ni vet nåt sätt att spela upp flac i sonos
    För andra ljudformat fungerar ju detta:
    Lägg till en webbradiostation på Sonos

    Den metoden fungerar dock inte med Flac enligt artikeln. Det kan ändå vara värt att testa, för som support-tant vet jag hjälpsidor inte alltid håller jämna steg med utvecklingen, så stödet för Flac kan ha tillkommit om du har tur. Det värsta som kan hända är ju att det inte fungerar.

    Vad är det för Sonos-enhet? Lite beroende på vilken enhet det är, kanske det annars går att skicka över ljudet från mobil eller dator via AirPlay, Chromecast eller Bluetooth?

    Annars är nog Sonos-forum, där det ofta finns hjälpsamma Sonos-användare ett bättre ställe för att få hjälp. Kanske står det rentav något användbart redan, se här:
    Sonos Community, trådar taggade med 'Flac'

    Tack för att du rapporterade in att VLC indikerar 32 bit. Teknikerna ser över ifall vi skickar med någon felaktig metadata.

    Berätta gärna hur det går för dig!
    Annika Webbmaster
  • Tack Annika!
    Roligt att ni har så bra service och kontakt med era lyssnare. Tyvärr funkar inte metoden som beskrivs på https://support.sonos.com/sv-se/article/add-an-internet-radio-station-to-sonos För strömmen med 320bit aac funkar det fint och jag skulle säkert inte höra skillnad på det och flac i ett blindtest men man vill ju gärna inte ta risken att missa nån sur ton i nån symfoni ifall det nu skulle vara nån skillnad i flackaliteten. 😀

    Jag har en Sonos Connect gen 2 och Ikea Symfonisk högtalare gen 2 så det funkar med AirPlay från VLC men jag är lite osäker om det verkligen blir lossless på det sättet. Hursomhelst vore det väldigt smidigt att kunna spela upp via sonos eget gränssnitt så att man slipper streama från telefonen (AirPlay

    Jag får nog nöja mig med 320aac så länge och hoppas att TuneIn börjar stödja flac.
    Per
  • Spännande!
    Jag har en Sonos Connect gen 2 och Ikea Symfonisk högtalare gen 2 så det funkar med AirPlay från VLC men jag är lite osäker om det verkligen blir lossless på det sättet.
    "Det bör det bli, varför skulle de strypa strömmen?" tänkte jag först svara, men insåg sen att jag inte alls vet hur det funkar, så det tog jag reda på här:
    Apple AirPlay isn’t always lossless. Sometimes it’s lossy — but why? | Darko.Audio

    Och, ja, i de flesta fall komprimeras en lossless-ström ned till 256 kbps AAC. Är ju också hög kvalitet, men det är inte lossless.

    För att det ska bli lossless krävs gamla Airplay-metoden (i artikeln kallad Airplay1), det vill säga att att antingen appen som skickar ljudet eller enheten som tar emot det (eller båda) saknar stöd för Airplay2.

    Dina Sonos-enheter har sådant stöd, så då är frågan om VLC (eller någon annan streaming-app) har stöd för Airplay1, men inte för 2, eller om det går att bocka i att man tillfälligt vill använda den äldre metoden.
    Jag får nog nöja mig med 320aac så länge och hoppas att TuneIn börjar stödja flac.
    Nja, så snabbt ger vi inte upp! Det finns andra radio-tjänster i Sonos-appen. En är MyTuner Radio:
    myTunerRadio på Sonos | Sonos

    Jag har inte sett vilka format och bitrates den tjänsten har stöd för, men det ser ut att finnas Flac-kanaler i utbudet, som denna:
    TMEFOLK Radio | Listen Online - myTuner Radio

    Det räcker dock inte. För att det ska fungera måste det
    1. Finnas stöd för Flac som "custom URL"
      Settings > Add new station (funkar på MyTuner-appen för Ios och Android)
    2. Gå att hitta dessa egna kanaler i MyTuner-tjänsten på Sonos
    3. Gå att spela upp MyTuner-ljudet utan att det komprimerats
    Så jag vet inte om det kommer att funka, men jag tycker att du ska testa för att inte riskera att missa nån sur ton i nån symfoni ...
    Roligt att ni har så bra service och kontakt med era lyssnare.
    Det tycker vi också är roligt!
    Annika Webbmaster
  • Hej!
    Tack för tipset om mytuner. Tyvärr funkade det inte att spela upp flac-strömmen i den appen. Får felmeddelande om att stationen är ”unavailable”. Samma felmeddelande får jag dock för TMEFOLK så vet inte riktigt vad man kan dra för slutsatser av det. Men hittar tyvärr inte heller nåt sätt att hitta sina egna Mytuner-kanaler i tjänsten på sonos då är inte säker att det hade hjälpt om det funkat att spela den i mytuner

    Vänliga hälsningar!
    Per
  • Synd att det inte var så pass enkelt - och tack för att du berättade det.
    Annika Webbmaster
  • Hej,

    Toppen med P2 i FLAC, verkligen efterlängtat, och dessutom med metadata! Tack för det!

    Jag skulle dock vilja föreslå att metadata modifieras lite grand genom att inte lägga den långa texten "Klassisk Morgon, spelar nu:" före informationen om stycket. Det är nog många med mig som kör sk streamers osv som har ett begränsat utrymme för metadata på potentiell display vilket innebär att stor plats tas upp för ovanstående info stället för att tex artist och stycke visas primärt.
    Klassisk Morgon skulle kunna läggas ut enbart mellan stycken istället.

    Jag förstår att det är i test fn men kanske ändå värt att överväga? ;-)

    MVH
    /Stefan
    Stefan Englund
  • Tack för förslaget!
    Jag vet inte i vilken mån det går att styra ordningen på artist, verk, programnamn etc ... Och det kan finnas olika sätt hantera metadata på, där en spelare sidoskrollar texten kontinuerligt, medan en annan visar början av textfältet etc.

    Jag ber hur som helst de kolleger som arbetar med metadatan i ljudströmmarna att se över vilka möjligheter det finns och att testa på lite olika enheter vad som verkar ge mest relevant information.
    Annika Webbmaster
  • Ok, tack för det.
    Det är korrekt att det visas lite olika på olika plattformar/enheter dock visas tex "Klassisk Morgon, spelar nu:" alltid först oavsett enhet. Det är ju generell och upprepad info som inte alls relaterar till stycket, oavsett ordning på övrig metadata
    Stefan Englund
  • Hoppas att detta är något vi kan styra över, för du har rätt. Även om vi är stolta över våra program och vill exponera dem, är det ju information som är svår att missa. Att "du lyssnar på program si och så" återkommer även i sändningen, medan titlar och kompositörer kan flasha förbi snabbt så att man inte noterar dem. Om vi kan prioritera vad som syns bäst så är verken viktigare.
    Annika Webbmaster
  • Det vore jättebra om det kunde justeras.
    Tex så visar min huvud-streamers display början och slutet av en riktigt lång text men trunkerar allt däremellan. Det innebär att jag i princip bara kan se SR's långa programnamn och "spelar nu" följt av slutdelen av styckets beskrivning... mao helt värdelöst. Jag kan visserligen se hela beskrivningen om jag går in i streamerns app på min iPad men det känns som överkurs när jag snabbt vill kika på artist och stycke. Även när displayen på andra enheter visar en rullande text så är det väldigt irriterande att behöva stirra på den för att lyckas snappa upp efterfrågad info.
    Normalt visar radiostationer med metadata "Artist" följt av "Musikstycke" (och ibland detaljer om album men det är ovanligt) utan annan överflödig information... något att ta efter tycker jag ;-)
    Stefan Englund
  • Tack!
    Om det finns en form av standard, så bör vi förstås ansluta till den. Kan du ge exempel på kanaler där det fungerar som du önskar? Med en kanal som i princip enbart är en kurerad musiktjänst (utan enskilda program) är det naturligt att redovisa musiken direkt.

    För radiokanaler med en programtablå, som P2, är det även relevant att visa vilket program som sänds, åtminstone när man startar kanalen och när ett nytt program startar - så hur gör vi det utan att den informationen ställer sig i vägen för musikinformationen?
    Annika Webbmaster
  • Vi kan ta ett exempel som ligger nära tillhands och som också kör FLAC nämligen Radio Paradise. De har visserligen flera olika kurerade musikkanaler, som du påpekar, men de lägger också ut valfri information om kanalen när de inte spelar musik, tex programnamn eller info för sponsorer osv.
    Ex Radio Paradise Main stream: http://stream.radioparadise.com/flacm

    Jag har observerat att "P2 FLAC" faktiskt redan lägger ut programnamn mellan musikstycken och när "hallåan påar" eller informerar, så det lär väl täcka in behovet av programnamn, eller? :-)
    Stefan Englund
  • Tack!
    Jag håller med om att det nog kan räcka med att redovisa programmets namn mellan låtarna (och ljudligt i sändning) och ger den rekommendationen till mina kolleger. Eftersom jag inte vet hur det fungerar, rent tekniskt, så är det upp till mina kolleger att avgöra om denna rekommendation kan och skall följas.
    Annika Webbmaster
  • Tack, jag kan ju alltid hoppas ;-)
    Stefan Englund
  • P2 Flac ligger nere sedan 12.20
    Arne Svensson
  • Tack Arne!
    Jag har bett de kolleger som har hand om Flac-strömmen att undersöka detta.
    Annika Webbmaster
  • Nu ska allt fungera!
    Annika Webbmaster
  • Fungerar
    Tack!
    Arne Svensson
    Arne Svensson
  • Tack för att ni släppt en P2 Flac-ström vilket jag precis upptäckte. Den låter fantastiskt fint! Väldigt uppskattat med metadata också.
    Wille
  • Någon som vet ett sätt att se metadata för flacströmmen på iPhone? Jag lyssnar på VLC men ser ingen metadata där. Tacksam för alla tips
    Per
  • Arne:
    Tack själv för hjälpen att upptäcka att Flac tystnat!

    Wille:
    Metadata kommer även i våra vanliga ljudströmmar på sikt. Efterlängtat av många!

    Per:
    Hoppas att du hittar en lösning! Om du själv hittar svar på detta på annat håll, så återkom gärna och dela den kunskapen med oss, så att anda lyssnare får nytta av det.
    Annika Webbmaster
  • Jag har riktigt dålig radiomottagning där jag bor, ingen stereo ens! Har ingen möjlighet att sätta upp en bra utomhusantenn,kan behövas en rätt hög mast. 
    P2 i appen är något bättre men NU med denna FLAC-ström är det riktigt njutbart. Bredband är ju numera nästan inte begränsande 😃

    TACK Sveriges Radio för detta, permanenta snälla!
    Claes Lestén
  • Hej Claes!
    Igår såg jag en katastroffilm där folk inte längre kunde kommunicera eller ta emot nyheter digitalt och därmed blev väldigt vilsna och utsatta. Jag är förmodligen yrkesskadad, men jag irriterade mig lite på att de inte på allvar försökte lyssna på analog radio, som är en robust teknik med förutsättningar att fungera även när strömmen går, internet ligger nere och diverse satelliter satts ur spel!

    Att kunna ta emot FM-sändningarna är otroligt viktigt, så trots att du egentligen skrev ett tack för vår fina Flac-ström och önskar att vi kan permanenta det försöket, vill jag gärna kartlägga vad din dåliga FM-mottagning beror på. (Egentligen är det ett företag som heter Teracom som ska hjälpa dig att lösa mottagningsproblem, men jag är gärna ett bollplank eftersom jag vid det här laget har lyckats hjälpa flera lyssnare att få renare mottagning - utan att installera utomhusantenner.)

    Fast den felsökningen tar vi förstås lämpligen under en annan rubrik:
    Dålig mottagning, FM-radio
    TACK Sveriges Radio för detta, permanenta snälla!
     Detta framförs självfallet till de kolleger som ligger bakom Flac-strömmen.
    Annika Webbmaster
  • Hej,
    Vill bara ställa mig bakom nedanstående citat, verkligen ett bra initiativ med FLAC... Tacksam om det skulle bli permanent!

    "TACK Sveriges Radio för detta, permanenta snälla!"
    Stefan
  • Per, och alla som söker en mobilapp att hämta P2 Flac med, ett tips är appen foobar2000. Vill man överföra signalen från iPhone utan sladd skulle jag luskat ut mer om AirPlay 1- och 2-protokollen, eftersom Apple så ofta "skonar" sina användare från tekniska detaljer kan det vara snårigt. Ett alternativ är om man sparar ner en ljudsnutt i en mottagande enhet och gör en spektralanalys för att vara säker att all data kommer med.

    Bluetooth däremot snålkodar (så gott som) alltid, så om ljudet som redan är snålkodat från strömningstjänsten så uppstår generationsförluster vid överföringen (Digital Generation Loss, Wikipedia), bara något att vara medveten om appropå sladdfria hörlurar och högtalare.

    Annika, ni har säkert koll men P2 Flac saknas fotfarande i dokumentationen på sverigesradio.se t.ex. https://sverigesradio.se/artikel/p2-i-320-kbps. I en annan tråd frågas om intresse finns för Radioapans Knattekanal i Flac, och jag glömde nog att återkomma, men den tar vi ju bara ned från Internet, så att kunna hämta den i Flac istället vore ju hemligt apigt! 😀

    Mvh Robert
    Robert Andersson
  • Stefan:
    Det framförs förstås till mina kolleger!

    Robert:
    Tack för både lärdomar och påminnelsen om att vi (det vill säga jag) behöver styra upp informationen på den sidan.

    Jag minns inte att vi har dryftat Knattekanalen i Flac. Däremot var det uppe i en tråd om Opus den 6 februari:
    Än så länge är det endast dessa kanaler [P2 och P4 Plus] vi har i Opus. Vi kan, ifall så önskas, även skapa en Opus-ström för Radioapans knattekanal. Säg till om ni vill ha en sådan. De övriga kanalerna kan vi inte erbjuda i Opus ännu, utan först när vi övergått till den nya streaming-plattformen, vilket förmodligen sker om ett par månader.
    Oavsett, så berättar jag för kollegerna som ligger bakom strömmarna i båda formaten att det finns ett sådant intresse.
    Annika Webbmaster
  • Robert, tack för tips om foobar2000. Jag förstår dock inte riktigt hur man ska lägga till flac-strömmen från http-adressen i den appen. Eller menar du att man ska söka upp bland redan befintliga kanaler (ser nu att den faktiskt finns där)

    vänliga hälsningar
    Per

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.