Till senaste kommentaren

Lyssna på P2 med högre ljudkvalitet (320 kbps)

Hej, vet att den här frågan finns i andra trådar så ni kan gärna flytta den till rätt ställe. Jag som inte är speciellt tekniskt lagd skulle gärna vilja veta hur man gör för att lyssna på P2 med bättre ljudkvalitet. Om det förutsätter någon speciell låda, kan ni ge ett exempel på en sådan då. Ni kanske har en passande länk där det här står? Som ni märker på min vaga fråga så kan jag inte så mycket om det här.
Mvh //Mikael

Kommentarer

 • Hej Mikael!

  Vi har ingen speciell länk där vi beskriver hur detta fungerar, så tack för det förslaget! Det närmaste vi har är nog detta, och där står det i princip inget som hjälper dig:
  Direktlänkar - lyssna på andra plattformar

  Den länk du ska använda ser ut så här:
  https://http-live.sr.se/p2musik-aac-320

  Om du klickar på den, så kommer "något" att öppna länken och sedan spela upp P2 med ännu högre ljudkvalitet än den du får när du lyssnar från vår hemsida.

  Vad som öppnas varierar beroende på vad du har för dator, för webbspelare och vilken typ av programvaror du har installerade på datorn. Bakom kulisserna ser jag att du skrev hit med webbläsaren Chrome på en Windows-dator, och då är det troligen en ny flik i Chrome som öppnas och du ser en väldigt enkel ljudspelare och P2 spelas sedan upp i den högtalare som din dators ljud brukar spelas upp i:


  (Bild)

  Om det inte blir så hos dig, så berätta vad som händer när du klickar på länken!

  Det går alltså att spela upp ljudet i den inbyggda högtalaren i datorn - men "gör inte rättvisa" åt detta ljud, eftersom en vanlig datorhögtalare oftast inte är bra nog för att återge ljudets alla nyanser. De flesta som är intresserade av att lyssna på P2 i denna höga kvalitet, brukar därför spela upp ljudströmmen i en bättre anläggning på något vis - och det finns det enormt många olika sätt att lösa det på.

  Det bästa tror jag är att utgå från vad du redan har tillgång till. Om du sedan tidigare har en stereoanläggning eller teve med bättre högtalare än vad du har på datorn, försöker jag gärna hjälpa dig att hitta ett sätt att spela upp ljudet. Det behöver alltså inte vara en "smart-tv" eller modern högtalare som är uppkopplad mot internet, för det finns lite olika sätt för att koppla en äldre stereo till en dator.

  Hoppas att det nu känns lite mindre mystiskt med "P2 i finsmakar-kvalitet"!

  Annika Webbmaster
 • Hej, som ni skriver fungerar det även med http först. Vissa apparater klarar inte https.
  Lasse
 • Tack för denna påminnelse, Lasse!

  Vissa apparater klarar inte https, vilket är ett nyare och säkrare sätt att skicka information över internet. Länken blir alltså http://http-live.sr.se/p2musik-aac-320 istället för https://http-live.sr.se/p2musik-aac-320

  Med just ljudströmmar är inte säkerheten är ett problem över http (så vitt jag begriper), så en äldre ljudspelare som klarar http men inte https är troligen inget säkerhetsproblem. Däremot finns det flera mediebolag som inte har kvar http-strömmar, så om man har en plattform som inte klarar av https, är det bra att ta reda på om det finns möjlighet att "uppdatera något" för att fixa till detta problem.

  Har man däremot en äldre dator eller surfplatta som inte klarar av https, så finns det även säkerhetsmässiga skäl att se till att https fungerar (eller att sluta använda denna enhet "ute på nätet"). Ibland kan det vara enkelt att uppdatera, om man bara får hjälp att förstå vad som saknas. Ipad-användaren Gun skrev (efter att ha uppdaterat ett säkerhetscertifikat manuellt, det vill säga något många användare inte vågar ge sig in på på egen hand):
  Gick lätt som en plätt! Tack! Nu behövde vi inte köpa en ny 🙂
  Men, som sagt, ljudströmar i http är i sig inget säkerhetsproblem och på Sveriges Radio har vi kvar det stödet. (Däremot kan jag tyvärr inte lova hur länge till vi har kvar det.)
  Annika Webbmaster
 • Skulle man kunna få även övriga kanaler i 320 kbps? Eller är det för mycket begärt?
  Peter
 • Hej Peter!

  Är det någon speciell kanal du gärna vill ta del av i 320 kbps?

  Den högsta kvalitet vi använder, förutom denna special-version av P2, är 192 kbps. Den kvaliteten ger en mycket god lyssningsupplevelse (tycker vi själva, i alla fall). Musiken som spelas i exempelvis P3, P4-kanalerna och P4 Plus har sällan lika stor dynamik som utbudet i P2, och att sända dem i högre kvalitet än 192 kbps skulle därmed inte tillföra lika mycket.

  Självfallet får dock även populärmusik (inte minst våra egna live-produktioner) och i talat innehåll en rikare ljudbild vid högre bitrate och även om vi idag inte har planer på att erbjuda fler kanaler i 320 kbps, är det kanske något vi tänker annorlunda kring framöver.
  Annika Webbmaster
 • Hej
  Jag är senior och som ofta avtar hörbarheten med åldern. Min hörsel har efter flera kontroller ändrats ganska rejält. Vid > 7-8 kHz minskar hörseln dramatiskt. Jag lyssnar gärna på P4 plus men tidvis är bandbredden ganska försämrat och inte njutbart. Då slår jag över till Spotify med bra ljud och inställbar Equalizer. Just nu lyssnar jag på P4 med Tina Schultz, helt ok ljud. Tekniska utrustningen jag har är kvalitets grejor i hela ledet för streaming på nätet. På FM nätet är det bra, men där saknas P4 Plus. Alla inställningar står på högsta data mängden. Vore underbart med bättre dynamik som P2…..Senior som hoppas….
  Med vänlig hälsning
  Lars-Olof Pedersen, Örebro
  Lars-Olof Pedersen
 • Tack för den återkopplingen. Som jag skrev tidigare, har vi idag inga planer på att erbjuda fler kanaler i 320 kbps. Om vi framöver för sådana diskussioner, så ser jag till att få med dina argument för att P4 Plus, som inte hörs i FM, bör prioriteras framför de kanaler som vi sänder i etern, just för att FM-sändningen ger ett så dynamiskt ljud.

  P4 Plus hörs för övrigt då och då i FM:
  P4 Plus: Då hörs vi i P4 och P6 i radion

  Apropå ljudet i FM, så fick vi för en tid sedan en fråga om tekniken vid utsändningen i FM. Frågan gäller P2 och i vilken mån vi blandar in digitala processer i utsändningen, med svaret från den 6 oktober gäller alla FM-kanaler och kanske kan intressera några av er som läser och skriver härinne!
  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.