Till senaste kommentaren

Använd gärna Opus, ett bra ljudformat

Denna tråd är utbruten ur en lång tråd som jag nu har låst:
Värdet av att använda Ogg

/Webbmaster Annika
----

Nytt år och nya inlägg i Vorbis-tråden! 😀

Men jag vill nu uppmärksamma er på att det lika öppna, och modernare, formatet Opus verkar ha nått till både Microsoft och Apple!

https://caniuse.com/#search=opus

Så, Can I Haz Opus on SR? :-D

Kommentarer

 • Bra att du följer upp detta!

  IE 11 (drygt tre procent av svensk trafik och minskande) och Safari på Ios lägre än 11 (sammanlagt knappt tolv procent och minskande) är de stora webbläsare som fortfarande inte har stöd för formatet, så läget för Opus är betydligt bättre än när vi kikade på detta sommaren 2016.

  Jag snokar lite kring detta och återkommer. Jag varnar dock för att format- (och bitrate-)förändringar är något vi brukar vara tröga med att genomföra. Just nu genomför vi en större omorganisation som gör att jag har svårt att veta riktigt vilka personer/funktioner som jag ska ta upp frågan med för att vi ska kunna ge dig ett bra svar.

  Jag flaggar även för att ett bra svar i min värld inte nödvändigtvis är det svar du vill ha, utan snarare ett svar som visar att vi förstått frågan, övervägt den och fattat ett genomtänkt beslut. Så det kanske blir "nej" även nu, men jag lovar att inte nöja mig med det, utan i så fall även kunna motivera varför.

  Hjälp oss gärna genom att påminna om några veckor ifall vi inte återkommit själva innan dess!
  Annika Webbmaster
 • Om ni ger fullt stöd till alla Sveriges Radiostationer kommer jag be Xiph.Org Foundation lägga till dem på http://dir.xiph.org/by_format/Opus
 • Jag glömde säga att Xiph.Org Foundation är utvecklaren av både OGG och Opus.
 • Hejsan.

  Sprang av en händelse på den här (låånga) tråden, och efter att ha plöjt igenom alltihop har jag egentligen inte så mycket att tillägga, bortsett från att Opus-stödet efter ytterligare ett år har klivit ännu högre. Om det skulle konkurrera ut något av MP3 eller AAC låter jag däremot vara osagt.

 • Tack för att du skakat liv i frågan, Andreas!

  Att bryta ut Opus till en egen tråd, för att på så vis öka möjligheten för lyssnare som är intresserade att föra en dialog om detta, har legat på min att-göra-lista ett tag.

  Vår nya organisation (som jag berörde ovan) har satt sig någorlunda, stödet för Opus är än mer spritt och det finns all anledning att se över frågan. Bollen ligger hos oss. Påminn oss gärna om ni inte får svar inom två veckor!
  Annika Webbmaster
 • Hej,
  numera strömmas p1-p4 västerbotten i opus 1.3 och listas på http://dir.xiph.org/.
  Det skulle vara fantastiskt om sr skulle börja strömma öppet igen.
 • Men strålande (för mig i Västerbotten...) :-)

  Här finns dom listade:
  http://dir.xiph.org/search?search=sveriges

  Strömmarna verkar funka utmärkt, t.o.m. med mindre fördröjning än de AAC-strömmar jag använt hittills.
 • Tack, kul!

  På xiph.org hittar jag P1, P2 och P3. Däremot hittar jag inte P4 Västerbotten. Letar jag dåligt, eller har den lagt ned tillfälligt?

  Och hur går det hos oss? 
  Jo, vi är ett par "intressenter" som har träffats för att prata ljudfrågor (bland annat ljudformat och kvaliteter). Opus ett ljudformat som vi gärna skulle erbjuda - om vi kan göra det "utan extra kostnad".

  Ni som följt med i Ogg-tråden minns kanske att vi erbjöd Ogg vorbis så länge formatet gick "att få på köpet" i vår dåvarande streaming-tjänst, men att det försvann när vi bytte till en streaming-lösning som saknade Ogg-stöd. Den lösning vi då gick över till har vi kvar och den stödjer tyvärr fortfarande inte vare sig Ogg eller Opus. Vi på Sveriges Radio kommer att berätta för teamet som utvecklar lösningen att vi gärna ser ett Opus-stöd i framtida versioner, eftersom vi då vill erbjuda det formatet.

  Opus idag - bonusinformation
  Kul att veta (men inget som påverkar sakfrågan) är att Opus används i något av våra interna system. Vilket system missade jag att lägga på minnet, men uppenbarligen är det ett format som flera av mina kolleger uppskattar!
  Annika Webbmaster
 • P4 Västerbotten går att hitta nu iaf.

  Angående bonusinformationen: Fint att det finns intern erfarenhet av formatet, så övergång och anpassning kanske går smidigare, även om det kan ta tid för Opus att nå lyssnarna.
 • P4 Västerbotten går att hitta nu iaf.

  Även för mig!

   Fint att det finns intern erfarenhet av formatet, så övergång och anpassning kanske går smidigare

  Jag tror inte att det spelar så stor roll rent praktiskt, däremot innebär det kanske att "kännedomen om formatet" ökar något internt.
  Annika Webbmaster
 • "Men strålande (för mig i Västerbotten...) :-)" - Anders Jonsson

  Själv bor jag i Umeå på Ålidhem. Du?
 • Direktlänkar nämner: "Formatet Ogg Vorbis har vi tyvärr tagit bort av tekniska skäl. Här kan du läsa om varför: Till supportforumet Kundo"

  Annika, jag föreslår att ni även lägger till något på Direktlänkar om det du sa: "Vi på Sveriges Radio kommer att berätta för teamet som utvecklat denna tjänst att vi gärna ser ett Opus-stöd i framtida versioner, eftersom vi då vill erbjuda det formatet." - https://kundo.se/org/sverigesradio/d/anvand-garna-opus-ljudformat-med-manga-fordelar/#c3196507
 • http://dir.xiph.org/search?search=sveriges stationerna är strömmade från https://radio.tranquillity.se/

  https://radio.tranquillity.se/status.xsl säger "Reencode of Sveriges Radio... to opus". Jag antar att de transkodat från MP3 eller AAC (formaten listade på https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3756&grupp=10632) till Opus. Om det är sant medför det tyvärr förlorad ljudkvalitet då Opus är bättre än dessa format.

  Hur som helst har jag mailat mikael@frykholm.com som driver https://radio.tranquillity.se/ för svar på denna fråga. Jag återkommer med svar.
 • Hej, de är reencodade från mp3 192kb/s. De encodas i 128 kb/s opus 1.3. Jag skulle gärna köra från nån lossless encodad ström men vet inte av några såna.
 • Mikael Frykholm: Tack för svar.

  Annika: Finns det någon lossless encodad ström (vänligen ange länk) så Mikael Frykholm kan förbättra sin Opus strömmning till oss?
 • Oj så många västerbottningar som är intresserade av Opus! (Min mamma växte upp i bland annat Vännäs ...)

  Att utgå från en komprimerad ström ger förstås sämre ljud än en lossless-ström, men vi har inga sådana. Den högsta bitrate som Mikael kommer åt är 192 kbps.

  En förbättringsmöjlighet finns dock. Eftersom AAC i 192 kbps låter bättre än MP3 i samma bitrate, så skulle jag rekommendera att utgå från den, men jag vet inte hur stor skillnad det ger.

  Att vi på Sveriges Radio skulle erbjuda högre bitrate än 192 är en annan av de ljudfrågor som vi håller på att undersöka. Om ni är intresserade av den frågan, så diskuterar vi frågan här:
  Ljudkvalitet på sr play och sverigesradio.se
  Annika Webbmaster
 • David
  Annika, jag föreslår att ni även lägger till något på Direktlänkar om det du sa

  Jag ser över det framöver, men hinner nog inte nu.

  Tack för förslaget!

  Annika Webbmaster
 • Aha, jag trodde först att det var AAC-strömmen som användes, vilket hade inneburit svåra brott mot naturlagarna. Jag skrev tidigare att jag upplever kortare fördröjning med Opus än med AAC-strömmen från Sveriges Radio (som ligger hela 60 sek efter), så det förutsatte att radio.tranquillity använder sig av avancerad takyon-baserad signalbehandling. Ljudströmningsvärlden är då fantastisk! ;-)

  /Anders, Öst på stan
 • Anders, den där fördröjningen för AAC blir jag nyfiken på. Om vi har den på AAC så har vi den även på MP3, så ifall du tycker att MP3 och Opus är mer direkt än AAC, så finns det någon annan orsak.

  Jag har för mig att jag för ett par tre år sedan hade ett ärende med någon spelare som är vanlig i Linux-miljö (Mplayer? VLC?) hade något knas för sig som gjorde att strömmar i låg bitrate blev fördröjda. Om jag minns rätt lyckades vi även lösa det med buffertens inställningar, så att lyssnaren slapp fenomenet. Men jag kan minnas helt fel ...

  Testa gärna och se om det är någon skillnad mellan P4 Västerbotten i 32 kbps respektive i 192 kbps:
  P4 Västerbotten, 32 kbps AAC
  https://sverigesradio.se/topsy/direkt/215-lo-aac.m3u 

  P4 Västerbotten, 192 kbps AAC
  https://sverigesradio.se/topsy/direkt/215-hi-aac.m3u 

  Om det är en märkbar skillnad när det gäller "startsträcka" (buffringen innan du får ljud) och/eller eftersläpning, så hör av dig, så letar jag upp det gamla ärendet och ser vad vi då kom fram till.
  Annika Webbmaster
 • Mikael Frykholm: Vad tycker du om förlaget att gå över från MP3 -> Opus till AAC -> Opus?
 • Annika:"Testa gärna och se om det är någon skillnad mellan P4 Västerbotten i 32 kbps respektive i 192 kbps:
  P4 Västerbotten, 32 kbps AAC
  https://sverigesradio.se/topsy/direkt/215-lo-aac.m3u 

  P4 Västerbotten, 192 kbps AAC
  https://sverigesradio.se/topsy/direkt/215-hi-aac.m3u "

  Jag upplever ingen fördröjning i VLC mellan dessa spellistor men https://radio.tranquillity.se/p4-vb.ogg ligger 60 sekunder före dem som Anders Jonsson poängerade (något jag också lade märke till).
 • Jag har inga stora preferenser, aac är licenskrav på men bättre kvalitet, mp3 har patenten gått ut på och är sämre kvalitet.
  Jag testade att byta till aac, men det strulade med latensen. Det tog 1 minut efter man anslöt tills man hörde ljud. Man kan säkert komma runt det med burst vid connect men jag låter det vara mp3 så länge.
 • Nej, jag märker heller ingen skillnad på dom två strömmarna (spelare: mpv). Jag brukar iofs mest strömma P1, men jag upplever då alltså att även den AAC-strömmen har ca en minut "äldre" ljud än vad jag får via den omkodade Opus-strömmen. Alla strömmar börjar spela direkt (minimal startsträcka), så eventuell bufferttid verkar inte vara på min sida. Möjligt att det är något vid källan vid omkodning till AAC, förutsatt att iOS/Windows också upplever fördröjningen?
 • Tack!

  Jag lovar att ta reda på mer om latensen, men vi är kort om folk på supporten, så jag hinner inte nu. (Jag trodde att det är samma på alla Icecast-strömmar, det vill säga ingen skillnad mellan MP3 och AAC.)
  Annika Webbmaster
 • Mikael Frykholm: Tack för svar och utvärdering.
 • Förutom att Opus är ett tekniskt fördelaktigt format i många avseenden så är ju frågan även en om stödjandet av öpnna format.

  Att stödja och främja användandet av öppna format är viktigt av demoktratiska skäl, speciellt i avseende av publik service.
 • Tack!

  Den aspekten vill jag återkomma till. Tidigare har det argumentet nog varit intressant för "oss i branschen" och en viss andel intresserade lyssnare, men tillgänglighet har prioriterats betydligt högre, och därefter har "ljudegenskaper" värderats.

  Det som är extra tilltalande med Opus är ju att det
  1. funkar på många plattformar (tillgänglighet)
  2. återger ljud väl även vid hård komprimering (ljudegenskaper)
  3. är icke-proprietärt (öppenhet)
  Tre önskningar i ett. Lite som ett choklad-ägg jag sett reklam för. (Men i public servicens namn vill jag poängtera att det finns andra sötsaker.)

  Trevlig helg!
  Annika Webbmaster
 • Opus är mer än öppet, det är fri programvara distribuerat under en fri mjukvarulicens (3-clause BSD license) vilket ger fler etiska fördelar.

  Läs gärna denna artikel för att förstå skillnaden: Why “Free Software” is better than “Open Source”

 • Tack.
  Annika Webbmaster
 • Jag har listat Sveriges Radio på https://libreplanet.org/wiki/User:David_Hedlund#Public_broadcasting (ett underprojekt för https://www.fsf.org/campaigns/priority-projects/free-software-adoption-by-governments)

  Så tack så mycket Annika för att du tar den här frågan på allvar.
 • Hej SR.

  Läste genom tråden och ser att ni inte har planer just nu att införa OPUS som ljudformat. Är anledningarna för:

  1. Den nuvarande tekniksa lösningar inte har nått sitt slutdatum eller "broke even" ekonomiskt.

  2. Inväntar SVT Play på att starta AV1 stöd där OPUS är inbyggt.

  3. Att man måste ha stöd på alla platformar som mobil, dator, marknät, satellit, kabel, AM/FM/DAB, Webb för att sända SR(tycker Internet Explorer inte behöver stöd).

  Men vad skulle det kräva för att införa stöd? Ska t.ex. webbläsare och operativsystem sluta stödja patentlösa AAC och MP3? Berätta en sistuation då ni kan starta OPUS/vorbis stöd(fyi, svenska kommerciella Spotify kör vorbis men dom har önnu inte byt till OPUS)?
 • Hej Boris!

  Den senaste posten i denna tråd (förutom din kommentar nu idag) skrevs för 3½ år sedan, så den speglar inte riktigt "nuläget".

  Därmed behöver vi ta reda på hur det ligger till nu, det vill säga om ett byte av format, eller en komplettering av de befintliga formaten, är mer aktuellt idag. Det korta svaret är att det inte är aktuellt nu heller, men att det kan bli aktuellt framöver. (OBS att jag här koncentrerar mig på "direktströmmade kanaler". Hur Opus skulle fungera som format vid poddar, nyhetsklipp med mera är förstås också intressant, men skulle göra mitt svar ännu längre ...)

  När det gäller dina förslag på faktorer som kan spela in, så svarar jag hur jag som webbmaster (en länk mellan lyssnare och de kolleger som ansvarar för våra tekniska beslut) ser på det:
  1. Den nuvarande tekniska lösningens livscykel är enormt viktigt. De format vi har idag används i appar och webbtjänster både hos oss själva och hos andra, så det vore dumt att hux flux sluta använda ett format och införa ett annat. De format vi använder fungerar bra och jag kan inte se något behov av att fasa ut formaten som sådana.

   Tekniken består av flera delar. Den viktigaste här är vår streaming-plattform, som vi håller vi på att byta mot en ny. Den nya plattformen måste kunna leverera AAC och MP3, samma format som idag. Plattformsbytet kommer dock även att göra det tekniskt möjligt att strömma i Opus. (Det dröjer innan den nya plattformen är så robust att den ersätter den gamla plattformen. Idag kan jag bara bekräfta att Opus fungerar på den nya plattformen, inte lova att det blir ett format vi kommer att erbjuda.)
  2. Vilka format SVT använder i sina tjänster spelar ingen roll för Sveriges Radios tekniska beslut. 
  3. Det stämmer att vi behöver ha stöd för flera olika plattformar. För frågan om Opus är det enbart internet-baserade plattformar som vi behöver ta hänsyn till, eftersom FM och DAB nyttjar helt andra tekniker. Det är ändå en spretig flora av Internetradio-apparater, appar i mobiler och på datorer, inbyggt stöd i webbläsare, röststyrda plattformar med mera. Detta "tekniska landskap" förändras och plattformar som allt färre använder, tar vi mindre hänsyn till än stora plattformar. Stödet för Internet Explorer är exempelvis inte längre relevant, vilket det var när jag skrev om detta 2018 i början av tråden.
  Ska t.ex. webbläsare och operativsystem sluta stödja patentlösa AAC och MP3?
  Det skulle kanske vara vad som krävs för att helt byta format. Det är en stor förändring som skulle medföra att vi och andra får bygga om en massa tjänster och är inget vi gör om inget mer eller mindre tvingar oss att förändra tekniken. Men det är väl egentligen inte en total övergång till Opus som efterfrågas i denna tråd, utan möjligheten att vi inför Opus som ytterligare ett format vid sidan av de vi redan använder? Och då tror jag att vi behöver tre saker:
  • tekniska förutsättningar (vilket är på gång)
  • ett bra underlag där vi väger lyssnarnytta mot extrakostnader (t. ex. fler strömmar att drifta och ge support på) och eventuella andra aspekter som jag kanske inte är medveten om
  • ett tydligt beslut om hur vi ska göra
  Vi är alltså på väg att få bättre möjlighet att införa Opus som ett extra format, men vad vi gör av denna möjlighet kan jag inte svara på ännu, eftersom vi inte har undersökt frågan. Men jag lovar att vi kommer att undersöka det och om vi av något skäl väljer att inte införa ett extra format, så kommer det att vara ett beslut som vi kan motivera.

  Berätta gärna varför du vill att vi använder Opus!
  Annika Webbmaster
 • >Berätta gärna varför du vill att vi använder Opus!

  Tack Annika för det grundliga svaret. Det var en lärorik läsning. Ja, du har rätt att nya IE som är Safari, låg teknologiska "Smart TV", digital-TV(MPEG) och IP radio lådor inte har stöd för OPUS så strömming är ute ur frågan även om Youtube gör det. Jag frågade detta efter att jag lyssnade på P2 om snålkodning.

  https://sverigesradio.se/artikel/6140517

  Jag och andra skulle inte fråga efter Vorbis eller OPUS om man fick sämre ljud jämfört med gamla MP3 och AAC men den ända anledningen man vill ha det är att dom gamla formaten inte använder dagens hårdvara till sitt fulla, t.ex. analog-TV genom en 8K platt TV. Så bästa lösningen är att köra OPUS inom podcast. Då nerladdade avsnitt bara finns inom appar så skulle man bara arbeta med iOS och Android. Fördelarna är att man minskar storlek på filen utan att förlora fidelity, mindre bredband används och mindre processor för att spela upp filerna. Samma gäller för SR server.

  Ett sätt att testa OPUS att hitta ett avsnitt som finns både på SR och Youtube. För Youtube kan man använda Newpipe och ladda ner ljudfilen direkt som .opus i 160kbps , jämfört med 128kbps som gäller för SR bin filer i appen och olika podcast appar.

  Kortfattat till mångas förfrågan för planering, byt bara ut ett format för en ny så att en gammal finns kvar för bakåtkompatibilitet. Man har börjat märke skillnaden ju med att hårdvaran springer förbi mjukvara och man måste matcha.
 • Jag och andra skulle inte fråga efter Vorbis eller OPUS om man fick sämre ljud jämfört med gamla MP3 och AAC ...
  Men är det ett bättre ljud? Ifall du har sett någon seriös studie som visar att Opus skulle ge ett bättre ljud, så får du gärna tipsa om den! Den stora fördelen med Opus är väl annars etisk, att formatet är fritt?

  Att Opus komprimerar med en smartare algoritm än MP3 är jag med på - men jag har tror inte att det finns någon större skillnad när det gäller ljudåtergivning jämfört med AAC. AAC är betydligt bättre än MP3, i synnerhet när det gäller hård komprimering (låg bitrate). AAC är därför vårt huvudformat som vi i första hand använder, både för direktlyssning och för efterhandslyssning - där det går.
  Då nerladdade avsnitt bara finns inom appar så skulle man bara arbeta med iOS och Android.
  Jag menar att det snarare är tvärtom. Nedladdningsbara avsnitt, poddar, finns "överallt". Det är i första hand för poddarna som vi idag använder MP3 i stället för (det ljudmässigt bättre) formatet AAC, just för att stödet för MP3 är så brett. Allehanda webbläsare på diverse operativsystem, appar för datorer, för mobiler, smarta (nåja) kylskåp, bilars media-system och en spretig flora av internetradioapparater, röststyrda väckarklockor och ... Ja det mesta. Många plattformar har stöd för poddar - men några av dem har endast stöd för MP3.

  Att byta format på just poddarna är därför inte aktuellt. Inte heller att lägga till ett kompletterande nytt format och parallellt ha kvar de äldre är aktuellt om det inte finns synnerliga skäl, eftersom ett nytt format för efterhandslyssning skulle kräva rätt omfattande tekniska förändringar.

  Det är betydligt enklare att lägga till ett kompletterande format för direktlyssning. Om vi inför Opus framöver, är det mer sannolikt att detta i så fall sker med de strömmade kanalerna.
  Annika Webbmaster
 • Opus är bäst: https://en.wikipedia.org/wiki/Opus_(audio_format)#/media/File:Opus_bitrate+latency_comparison.svg
  David Hedlund
 • David Hedlund
 • Tack, David!
  Det var matnyttiga Wikipedia-artiklar som besvarade en fråga som jag ställt tidigare. Jag undrade i början av november:
  Men är det ett bättre ljud? Ifall du har sett någon seriös studie som visar att Opus skulle ge ett bättre ljud, så får du gärna tipsa om den!
  I artikeln länkas till den typen av undersökningar. Jag har inte möjlighet att utvärdera dessa tester, men enligt Wikipedias artikel om Opus, står sig Opus väldigt väl kvalitetsmässigt:
  ... several blind listening tests have ranked it higher-quality than any other standard audio format at any given bitrate until transparency is reached, including MP3, AAC, and HE-AAC.
  Om någon av er vill jämföra Opus med de format vi använder idag på den rätt "nördiga nivå" som det blir vid den här typen av undersökningar, så behöver ni förstås veta vilka format vi använder idag. Jag har tidigare skrivit att vi idag använder AAC. Mer specifik använder vi något som kallas HLS-strömmar (vilket är ett sätt att skicka ut ljudet som gör att vi kan erbjuda time shifting och variable bitrate). Dessa strömmar bygger på AAC, närmare bestämt HE-AAC för 48 och 96 kbps respektive vanlig AAC-LC för 192 kbps.
  Annika Webbmaster
 • >Det är betydligt enklare att lägga till ett kompletterande format för direktlyssning. Om vi inför Opus framöver, är det mer sannolikt att detta i så fall sker med de strömmade kanalerna.

  Igen, tack för svaret Annika, beklagar det sena svaret. Nu vet jag inte hur SR kör med inspelning och utsändning men jag får iden att ni spelar in allt i AAC och omvandlar t.ex. Lunch Ekot för sändning, uppspelning och nerladdning så att det inte ska finnas flaskhalsar inom produktionen. Eller missförstår jag och ni har en "raw" format för inspelning som wav eller flac som senare formateras till aac och mp3?

  >Men är det ett bättre ljud? Ifall du har sett någon seriös studie som visar att Opus skulle ge ett bättre ljud, så får du gärna tipsa om den! Den stora fördelen med Opus är väl annars etisk, att formatet är fritt?

  Svaret till din fråga varför opus ska användas är tydligt på den tekniska fronten, mindre tryck på bredband, mindre data men tydligare kvalitet på ljud utan "artefakter" alltså less is more, mindre processorkraft för dekryptering i klienter, bättre buffring. Sen skrev du ju själv att den är fri. Sen har alla olika öron men jag märker med modern hårdvara att det är något fel med ljudet men det kan bara vara jag.

  Sen har jag inte frågat vilken AAC version ni har, det finns flera nya versioner som lanseras av patentägarna.
  Boris
 • Hej igen!
  Eller missförstår jag och ni har en "raw" format för inspelning som wav eller flac som senare formateras till aac och mp3?
  Att först komprimera ljudet (även om det vore till en hög bitrate) och därefter komprimera det en gång till, skulle ge något som kallas kaskadfel, så vi behöver utgå från ett okomprimerat ljud. Vi använder oss därför av linjär PCM 48/24, en vanlig teknik för att lagra och överföra okomprimerat digitalt ljud. Detta ljud komprimeras en gång. (Om linjär PCM inte är möjligt att använda så väljer vi högsta möjliga kvalitet "utifrån rådande förutsättningar".)

  Här står det mer om hur vi skapar ljud för efterhandslyssning:
  Hur publiceras Sveriges Radio ljudfiler? Där nämns "ljudfilen /.../ i sitt originalformat", vilket alltså innebär linjär PCM.
  Sen har jag inte frågat vilken AAC version ni har, det finns flera nya versioner som lanseras av patentägarna.
  För direktlyssning med den typ av länkar som finns här:
  • AAC-LC 320
  • AAC-LC 192 
  • HE-AAC v1 96 
  • HE-AAC v2 32 
  För direktlyssning på våra egna plattformar, där ljuden "paketerats" till HLS-strömmar:
  • AAC-LC 192 
  • HE-AAC v1 96 
  • HE-AAC v1 48 
  För efterhandslyssning:
  • AAC-LC 192 
  • HE-AAC v1 96 
  • HE-AAC v2 32
  Fullt så detaljerad kunskap är nog få lyssnare intresserade av. Däremot får vi ibland frågor om kvaliteter. Här har vi försökt sammanfatta vad som gäller:
  Med vilken kvalitet strömmas Sveriges Radio?

  Där har vi alltså inte skrivit om ljudformaten, som alltså är AAC i ovan nämnda varianter överallt utom för direktlyssning i Firefox (på dator) och Opera, samt för efterhandslyssning på poddfiler.
  Annika Webbmaster
 • Tack för den punktliga förklaringen för SR "raw" och AAC användning.

  OM SR vill ha mer exempel om OPUS så finns det 2 st. En kommersiell och den andra är estländsk publik-service. Sen känns det orättvist att icke Apple enheter måste köra AAC även om det formatet inte är optimalt frö Windows, Linux, Android, webOS, Tizen.

  Danska Zetland:
  https://www.zetland.dk/historie/sO9kyxkv-mowGPqpz-7c77c

  SustainableWeb:
  https://sustainableweb.dk/en/audio-formats/

  Eesti Rahvusringhääling klassisk:

  https://icecast.err.ee/klassikaraadio.opus

  Sen låter det ändå bättre att lyssna på klassiskt igenom kommersiell service med vorbis. Sen undrar jag också om vissa kommerciella appar(Daniel Ek app) som kan ladda ner SR poddar använder vorbis?
  Boris
 • Hej Boris!

  Min kollega Annika, forumets inofficiella ljudexpert, är på semester. Jag kommer att "tagga" henne i denna tråd så att hon ser detta och kan återkoppla till dig när hon är tillbaka.

  Trevlig helg!
  Ted Supportansvarig
 • Hej Boris!
  Tack för tips om kanaler med Opus-strömmar, och för länken Better sound and smaller climate footprint with the right audio format. Med smartare komprimering kan vi få lika bra ljud trots att mindre data skickas runt, och miljöeffekterna av detta är en aspekt som vi borde väga in tydligare när vi ser över ljudformat. Att kunna få bra ljud vid låg bitrate är viktigt av andra skäl, men klimataspekten vet jag inte om vi har räknat på, så jag tar upp detta med en klok kollega som arbetar med Sveriges Radios hållbarhetsfrågor.

  Det är otydligt när den artikeln publicerades. Eftersom delar av innehållet (vilka format som fungerar var exempelvis) är "färskvara", hade jag gärna sett publiceringsdatum. Artikeln går dock att datera grovt eftersom skärmdumparna från CanIUse som illustrerar den är från januari 2022. Innehållet är i princip aktuellt med andra ord.

  Vilka format som används i Daniel Eks app (eller Spotify, som vi brukar kalla den) är det bättre att du kollar direkt med dem. Vårt innehåll, poddarna, finns i samma format som i andra tredjepartstjänster och hos oss själva, nämligen MP3 (128 kbps).

  Tack för hjälp att se frågan om format ur ett delvis annat perspektiv!
  Annika Webbmaster
 • Hej Annika och toppen! Artikeln hittade jag i Opus Wikipedia referenser.
  Boris
 • > Det är otydligt när den artikeln publicerades

  See HTML källkoden för meta-data, publiceringsdatumet står där.
  David Hedlund
 • Tack!

  Att behöva kika i html-koden för att se publiceringstiden tycker jag är otydligt, men du har rätt. Det går att göra med ctrl+U (nås även med högerklick) i de flesta webbläsare, så det är inte så svårt:  Artikeln är alltså publicerad februari 2022 och uppdaterad i november samma år.

  Annika Webbmaster
 • Hej igen!

  På väg mot Opus!
  Vi har nu kommit en bit på väg och behöver er hjälp!

  Vår nya streaming-plattform, en teknisk förutsättning för att kunna erbjuda Opus, är under utveckling och det pågår en pilot där tre kanaler (P2, P4 Plus och Radioapans knattekanal) strömmas med ny teknik. Vi ser inga tekniska eller ekonomiska hinder för att erbjuda dessa kanaler (och på sikt alla kanaler) även i Opus.

  Vi behöver dock bestämma hur dessa Opus-strömmar ska fungera. Även om vi, rent tekniskt, kan erbjuda en stor mängd ljudformat paketerade på olika vis, vill vi, inte minst av pedagogiska skäl, hålla nere antalet ljudströmmar som lyssnare kan välja mellan. De strömmar vi erbjuder ska ha ett tydligt egenvärde och förmodligen väljer vi att endast erbjuda en bitrate för Opus.

  Bitrate
  Vad ska vi välja för bitrate? Generellt gäller att högre bitrate ger bättre ljudåtergivning. Som flera av er har skrivit är dock Opus ett format med bra ljud även vid låg bitrate. Därmed kan det finnas en poäng i att utnyttja det fullt ut och välja att ha Opus-strömmarna i en rätt låg bitrate (kanske runt 96 kbps?)

  Fördröjning
  Jag lovar inte att vi kan nå dit, men vi undersöker om det går att erbjuda Opus-strömmarna med extremt kort fördröjning (låg latens), så att ljudet endast ligger någon sekund efter "live-läge". Låg fördröjning innebär samtidigt en risk, eftersom spelare med udda hantering av buffringen då kan få problem, som för Mikael här:
  Pauser/"dropouts" i P4 Plus-strömmar (RadioTray)

  Att ha en mycket kort fördröjning är dock intressant, i synnerhet vid sändningar från idrottsevenemang eller för lyssnare som lyssnar på en kanal över FM i köket och spelar en ljudström över webben av samma kanal i vardagsrummet. Idag kan det skilja 90 sekunder mellan de två sätten att lyssna, vilket förstås inte är bra!

  Är en extra kort fördröjning viktig för er som skrivit hit, eller är det något ni inte reflekterat speciellt över?

  Tack på förhand för hjälp att förstå vilka förväntningar och behov ni har!
  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.