Dålig mottagning, FM-radio

Hej!    
Vi har väldigt dålig mottagning på P3 o P4 på flera radior. Även dom vi har i bilarna är dåliga. Vi bor i Skived Forshaga och om vi kör ut ur Skived så försvinner bruset så det måste vara något som stör här.
Per Fogelberg

Kommentarer

  • Hej Per!

    Det är ett företag som heter Teracom som ansvarar för radioutsändningen, och på deras hemsida ser jag att det pågår ett underhållsarbete som tillfälligt gör att radiomottagningen är sämre på flera håll i Värmland. Detta arbete skall vara klart klockan 12 nu på torsdag den 19 oktober, se Driftinformation en bit ned på denna sida:
    Teracom - Privat

    Om problemet kvarstår efter det, så rapportera in det till Teracom:
    Teracom - Rapportera mottagningsproblem radio
    Annika Webbmaster
  • Väldigt dålig mottagning sydvästra Värmland utanför Årjäng. Har prövat flera frekvenser (dessa går inte att hitta på er hemsida under frekvenser....)
    95,8 100,6 101,8 - finns det någon mer frekvens för Värmland?
    Lisbeth Johannesson
  • Vi har väldigt dålig mottagning i Forshaga, kör man 62an  in i Forshaga söder i från så brusar det vid OK macken ock fortsätter så. Startar man bilen i Skived så brusar det   kör man sen väg 720 söder ut så slutar det att brusa vid Bergsgården. Det är samma i båda våra bilar samt husbilen. I huset brusar det hela tiden  tar vi in signalen via en telefon funkar det klockrent men det ringer ju i bland.

    Per Fogelberg
    Per Fogelberg
  • Hej Lisbeth och hej igen Per!

    Frekvenserna hittar ni på Teracoms hemsida:
    https://www.teracom.se/privat/Support/frekvenstabeller-radio/

    För Årjäng bör det vara 95,8 MHz som gäller, medan det i Forshaga bör vara antingen 103,5 eller 101,8 MHz.

    Som jag skrev tidigare, bör ni rapportera in problemen till Teracom:
    Teracom - Rapportera mottagningsproblem radio

    Det är alltså Teracom som har bäst förutsättningar att hjälpa er, men jag kan försöka ge lite tips och kartlägga problemet lite:

    Om mottagningsproblem hemma:
    1. Hur länge har felet pågått?
    2. Testa annan placering av radiomottagaren! Det kan finnas störningar från elektrisk utrustning som exempelvis en router. Genom att då flytta radion och den utrustning som stör någon meter ifrån varandra löser du problemet.
    3. Har din mottagare möjlighet att växla mellan stereo och mono, så testa att slå över till mono, som är enklare att få in brusfritt
    4. Förekommer samma problem på flera olika radiomottagare?
    5. Vad är det för typ av antenn? Om det är en vanlig teleskop-antenn, så se till att den är ca 70-85 cm lång och testa att rikta den på lite olika vis.
    6. Är mottagningen av andra kanaler god?
    Om mottagningsproblem i bilen:
    1. Hur länge har problemet funnits?
    2. Ställ in bilens FM-mottagare så att den kan växla automatiskt mellan olika frekvenser för P4 Värmland och därmed hämta signalen från den för tillfället starkaste sändaren. Den RDS-tjänsten kallas "Följ den kanal jag lyssnar på" eller liknande, se manualen för respektive bilradio. Om du därefter ibland får in "fel P4-kanal", exempelvis P4 Örebro, så behöver du göra ytterligare en inställning, se början av denna text:
      Teracom - Radio
    3. Är mottagningen av andra kanaler bättre?
    Annika Webbmaster
  • Tyvärr är oftast svårt att få bra mottagning på P1. Andra kanaler fungerar alltid .
    vad är det för fel? Är det svagare sändning?
    Peter
  • Hej Peter!
    Var i landet befinner du dig?

    Som jag har skrivit ovan bör du rapportera in problemen till Teracom:
    Teracom - Rapportera mottagningsproblem radio
    Annika Webbmaster
  • Hej befinner mig i Ystad. Men problemet med P1 har jag även i Västervik, Eksjö m.fl platser. Upplever att det alltid har varit så. Andra kanaler som P3 P4 och särskilt privat kanaler oftast stark mottagning. Dom dyker oftast upp på flera frekvenser. P1 däremot kräver mycket försiktigt skruvande och det gäller att exakt hitta rätt. Tyvärr ofta störningar.
    Jag undrar därför är det svagare sändning för P1. P1 är den viktiga kanalen som borde vara prioritet att fungera starkt överallt.
    Peter
  • Tack, då förstår jag frågan!

    Även där är det Teracom som är bäst på att svara, eftersom de har hela bilden över vilka effekter olika kanaler sänds på.

    I Ystad är den rekommenderade P1-frekvensen 95,1 MHz, men det anges även en alternativ frekvens på 90,1 MHz, se här:
    Teracom - Radiofrekvenser i Ystad



    Även om P1 är en mycket viktig kanal, är det beredskapskanalen P4 som prioriteras allra högst. Det är där vi sänder VMA, viktiga meddelanden till allmänheten.

    Annika Webbmaster
  • Hej
    Jag bor i Storvik i Gästrikland, några mil från Sandviken. Jag vill ha en radio i köket, men de funkar bara i ett par månader. Först är mottagningen bra (dock lite kinkigt med läget på radion) men efter en tid blir den "lättstörd", brusar när jag går förbi. Den blir efterhand allt svårare att ställa in för bra mottagning, och till sist dör den helt. Nu har jag avverkat 3 apparater. Vad ska jag göra ..?
    Ake Lindberg
  • Hej!
    Det är ett företag som heter Teracom som har hand om utsändningen, och så här står det på deras hemsida:
    Antennbyte på sändarstationen i Gävle
    Från slutet mars till mitten av juli kommer Teracom att genomföra ett omfattande arbete med att byta radioantenn uppe i masten på sändarstationen i Gävle.

    Arbetet medför att alla Sveriges Radios programkanaler, P1-P4, som sänds från Gävle kommer att distribueras med reducerad effekt under tiden för antennbytet.
    Under slutet mars till och med slutet av juni sker utsändning från temporär antenn som innebär reducering dygnet runt. Kortare avbrott och störningar kan förekomma under perioden.

    Den reducerade effekten av utsändningen kan påverka mottagningsförhållandena av radiokanalerna i området.

    Modernare utrustning för ökad robusthet
    Nuvarande antenn ersätts av modernare antennsystem för ökad robusthet och driftsäkerhet av radioutsändningarna.

    Kortare avbrott tisdag den 26 mars och onsdag den 27 mars
    Under tisdag den 26 mars och onsdag den 27 mars planeras sändningarna flytta över till temporär antennen, vilket innebär att det blir ett kortare sändningsuppehåll mellan 05:05—05:30 vid bägge dagarna på samtliga Sveriges Radios programkanaler, P1-P4, som sänds från stationen i Gävle. Kortare störningar och avbrott kan förekomma under dagen.

    Kontakt vid frågor om störningar:
    Har du frågor är du välkommen att kontakta vår Kundservice på 0771-910085
    Teracom - Antennbyte Gävle
    Annika Webbmaster
  • Hej Annika!

    Jag beskrev lyckan över att ha bra ljud från P2-FLAC och att min FM-mottagning var dålig.

    Den är inte obefintlig men signalen räcker oftast inte till för stereo och P2 är inte lyssningsbart. Provat med flera radioapparater och några receivers av ganska hög kvallitet samt min Yamaha tuner. Ingen riktigt bra signal ens vid fönstret. Provat på båda sidor av radhuset. Bor nog i skuggan av en ganska brant bergssluttning. Kan också vara ett inslag av multipath-distortion. Detta är i Nol norr om Göteborg.

    Jag har svårt att tro att det går att lösa med med mindre än antingen en hög antennmast eller en slavsändare i en förmånligare riktning än Brudaremossen.

    Du får gärna vidarebefordra detta till Terracom men jag tror ju inte de kommer att göra något. P1 har ju inte så stort behov av stereo.

    Vänliga Hälsningar

    Claes
    Claes Lestén
  • Tack för att du tog min uppmaning att se över FM-problemet på allvar!

    Du redan gjort det jag brukar tipsa om. Du har testat olika placeringar och mer än en mottagare och konstaterat att det endast finns en frekvens för P2, en frekvens som du inte kan ta emot så starkt att det fungerar i stereo. Eftersom du har hittat ett bra sätt att lyssna på P2 i Flac och har bra uppkoppling har du ju löst ditt behov av att njuta av P2. I Flac (och andra digitala sammanhang) är dessutom P2 en renodlad musikkanal, till skillnad från P2 i FM, som är en kanal där musiken samsas med innehåll på andra språk:
    P2 - kanalen med dubbelt uppdrag | Frågor & svar om Sveriges Radio

    Det jag vill se över är att du kan ta emot P4 hörbart (om än i mono), eftersom det är P4 som har det viktiga beredskapsuppdraget:
    Sveriges Radios roll vid kris - Krisinformation.se

    P4 Göteborg sänder från Brudaremossen på 101,9 MHz, men det finns även en sändare i Svanesund som sänder på 93,8. Förmodligen är den sändaren svagare (jag struntar dock i att leta fram sändarstyrkor), men kanske ändå når dig bättre eftersom det tycks vara lokal radioskugga där du bor.

    Sändaren i Svanesund har horisontal polarisation, inte vertikal som sändaren i Göteborg, se Teracoms tabell. Om du har en dipol-antenn ska den ställas in som ett T vid horisontal polarisation, men vändas 90 grader vid vertikal. Om du kan få in P4 brusfritt i mono från någon av dessa sändare, så är jag nöjd ur beredskapsperspektiv.

    Jag rapporterar inte vidare till Teracom, eftersom de föredrar att få in rapporter direkt från "er drabbade", antingen genom att du ringer deras kundservice på 0771-910085, eller genom att du rapporterar in det här:
    Rapportera mottagningsproblem radio
    Annika Webbmaster
  • Idag 2024-06-12, mellan ca kl 12:35 och 12:39 så var Radio P1, P2, P3 helt utslagna, det brusade bara. Vitt brus. Frekvenserna 92.40, 96.20 samt 93.80, alltså. Även P4 (103.3) var mycket dåligt, knappt hörbart under brus. Under denna tidsperiod fungerade kommersiella stationer bra, testade 90.20 Skärgårdsradion, samt 105.1. Lyssnade med en batteridriven radio med antennen fullt utdragen, ca 1 meter. Nära Pontonjärsparken på Kungsholmen i Stockholm.
    MN
  • Tack!
    Det är ett företag som heter Teracom som har hand om utsändningen av radiokanaler, och på deras hemsida finns det information om att sändningarna via Nackamasten har haft allvarliga problem idag:




    Annika Webbmaster
  • Tack MN för inlägg och utförlig info!
    Information borde gå ut om fel mer allmänt. Det är nog inte bara vi som blev oroade av att radion tystnade och dessutom utan att förklaring fanns någonstans.

    Borde inte SR gå ut med detta för att lugna folket?
    Vi föreslår att info ges i FM-sändningarna när fel avhjälpts, och under den ovissa väntan på det, på hemsidan och social media där SR finns. X kanske?

    Är det görligt?

    FE
  • Tipsa gärna P4 Stockholm:
    p4stockholm@sverigesradio.se
    08-784 96 00
    Annika Webbmaster
  • Tack för tips!
    Dock oklart varför man ska tipsa P4 Stockholm.
    Om man lyssnar på P1 och blir orolig när sändningen försvinner så är inte det naturliga att söka orsak hos P4 Stockholm. Borde väl finnas information hos https://sverigesradio.se/ eller https://sverigesradio.se/support eller https://kundo.se/org/teknisk-support/?

    https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radios-beredskapsuppdrag
    "Sveriges Radio är företaget som aldrig tystnar. Det är via Sveriges Radios sändningar du får information direkt när något hänt - även i händelse av kris då annat i samhället inte längre fungerar. Vårt beredskapsuppdrag är en avgörande del i det svenska totalförsvaret och har högsta prioritet."


    "P4 är Sveriges Radios beredskapskanal."
    - Det är nog inte allmänt känt. Kanske borde göras mer känt?

    "Vi har förmåga att sända från olika platser i landet - om en del av landet blir avskuret kan en annan del ta över. Om exempelvis P4 Jämtland ligger nere kan programmen sändas från annan plats"
    - Hur fungerar det i praktiken? Tog en annan plats över i detta fall? Eller ska allmänheten veta vilken annan frekvens från annan plats man kan söka upp på egen hand?

    FE
  • Hej igen!
    Att ge informationen närmast där felet visat sig brukar vara en god idé. Felet drabbade FM och om förklaringen sänds där, så ökar möjligheten att nå de drabbade.

    Eftersom felet drabbade Stockholm, borde vara i första hand P4 Stockholm som kan ha varit intresserade av att rapportera om den, i synnerhet eftersom P4 är vår beredskapskanal. En nyhet som hörs i P4 Stockholm, kommer att nå väldigt många fler än den gjorde nu, när information i första hand fanns på Teracoms hemsida (och, tack vare MN:s fråga, i detta forum).
    Borde väl finnas information hos https://sverigesradio.se/ eller https://sverigesradio.se/support eller https://kundo.se/org/teknisk-support/?
    Om jag hade blivit varse avbrottet medan det fortfarande pågick, så hade jag gått ut med tydligare information här i forumet samt bett kollegerna som arbetar med hemsidan att skriva om det, men jag visste inget om det förrän det redan var löst.
    Annika Webbmaster
  • Angående dina följdfrågor:
    "P4 är Sveriges Radios beredskapskanal."
    - Det är nog inte allmänt känt. Kanske borde göras mer känt?
    Det tycker jag också är viktigt. Har du tips på hur vi hjälps åt att sprida kunskapen?

    Informationen finns på många håll:
    "Vi har förmåga att sända från olika platser i landet - om en del av landet blir avskuret kan en annan del ta över. Om exempelvis P4 Jämtland ligger nere kan programmen sändas från annan plats"
    - Hur fungerar det i praktiken? Tog en annan plats över i detta fall? Eller ska allmänheten veta vilken annan frekvens från annan plats man kan söka upp på egen hand?
    Den övergången ska ske på din vanliga frekvens (103.3 MHz för P4 Stockholm), vilket inte var vad som hände här eftersom avbrottet löstes så snabbt.
    Annika Webbmaster
  • Tack Annika Webbmaster för utförlig info!
    Nu vet vi hur och var vi ska lyssna när något oväntat hänt. Vår lokala P4-frekvens.

    https://www.krisinformation.se/detta-gor-samhallet/sveriges-radio
    "Regeringen kräver av Sveriges Radio att de ska ha lång uthållighet vid till exempel strömavbrott, avbrott i telekommunikationerna eller andra svåra påfrestningar. Sändarsystemet är tekniskt uppbyggt för att klara av sådana ansträngningar. "

    - En fundering om detta är att det låter lovande, men internet borde vara bättre att ha fungerande och tillgänglig för information för allmänheten vid vissa händelser.

    Information på radion finns att tillgå bara i det ögonblicket det sänds.
    Information på internet finns tillgå närhelst man efterfrågar det så länge den ligger kvar.

    6 minuters uppehåll är långt med P1-mått mätt. Om sändningen upphör så söker man informationen på internet.

    Hoppas SR tar Teracom i örat angående detta. Deras information om detta kan även kritiseras. Fattig på värde (oklart om det är fel som kan återkomma, tekniskt/mänskligt fel?) och kortvarig (borttagen från internet redan).
    FE
  • Hej alla. Vi är flera som klagar och har klagat på dålig kvalitet i ett forum med samma trevlige moderator Annika men jag hittar jag det inte nu. Tyvärr hjälper inte våra klagomål, alls vi får leva med bruset eller om man kan - lyssna i MONO -  då brusar det inte. Hälsar Ola i Traneberg/Alvik (Stockholm)
    Ola
  • Hej igen Ola!

    Den gamla tråden om avbrott blev väldigt lång och var svår att hitta i, så den tråd vi nu skriver i, Dålig mottagning, FM-radio, är den nya "huvudtråden" för problem med FM-sändningen.

    Den gamla tråden ligger kvar här:
    Dålig mottagning på FM-kanal

    Det senaste du skrev i den tråden, i september 2023, var att du skulle testa den felsökning jag hade tipsat om:

    Detta borde gå att testa genom att låta strömmen till routern vara påslagen, men dra ut nätförbindelsen via koaxialkabeln. Om du får brusfri FM-mottagning så snart koaxialkabeln är ur, trots att strömmen till routern är på, är det förstås där skon klämmer! Bättre avskärmad kabel och att öka avståndet mellan routern och radiomottagaren är de bästa åtgärderna.

    Gagarin tipsade även om att det går att ställa in routern så att FM-radions frekvenser inte används. Det handlar alltså inte om att ställa in routerns frekvensband för själva wifi:t, som brukar vara antingen 2,4 GHz eller 5 GHz, alltså helt andra frekvenser än våra 87,5-108 MHz. Hoppas att du kan hitta hur man gör!
    Jag förtydligade sedan det du behöver testa:
    Router och modem
    Den typ av router som du kopplar med en koaxialkabel (modemkabel) till Tele2:s vägguttag är inte bara en router som skickar ut wifi i din lägenhet. Den är samtidigt ett modem som tar emot en signal genom kabel-tv nätet och omvandlar den till en digital signal.
    bredbandsval.se: Skillnaden mellan modem och router

    När strömmen är på och koaxialkabeln är i, så kan en dåligt avskärmad modemkabel ge radiostörningar trots att routern inte sänder ut någon wifi-signal. Men när du skrev att det blev störningar även när du slog av wifi:t så kanske du menade att du kopplade loss modemkabeln?

    Här är en schematisk bild från installationsguiden för en sådan router (Tele2 WiFi Hub C4), där jag med rött har markerat de två saker du i första hand bör felsöka, nätadaptern (mitt första förslag) och modemkabeln (Gagarins förslag, som jag tycker låter väldigt troligt). OBS att dina stora problem kan bero på en kombination av båda dessa faktorer!


    Är det modemkabeln?
    Testa alltså att lyssna på en brusande kanal och ha routern igång som vanligt. Dra sedan ur modemkabeln från Tele2-uttaget. Blir det mindre brus då, så är modemkabeln en bidragande orsak. Om radiomottagningen inte påverkas alls, så letar du vidare.

    Är det nätadaptern - också?
    Även om modemkabeln är inblandad i problemet, så går du sedan vidare och drar även ur nätadaptern från strömurtaget för att se om bruset håller sig på samma nivå, eller om bruset minskar ytterligare när du bryter strömmen.

    Därmed bör du kunna ringa in ifall modemkabeln, nätadaptern eller båda bidrar till dina problem!

    Hoppas att det var begripligt hur jag menar.
    Testa dessa åtgärder och återkom och berätta om resultatet!
    Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post syns inte publikt.