Dålig mottagning, FM-radio

Hej !    
Vi har väldigt dålig mottagning på P3 o P4.  Vi har flera radior och även dom vi har i bilarna är dåliga. Vi bor i Skived Forshaga och om vi kör ut ur Skived så försvinner bruset så det måste vara något som stör här.
Per Fogelberg

Kommentarer

 • Hej Per!

  Det är ett företag som heter Teracom som ansvarar för radioutsändningen, och på deras hemsida ser jag att det pågår ett underhållsarbete som tillfälligt gör att radiomottagningen är sämre på flera håll i Värmland. Detta arbete skall vara klart klockan 12 nu på torsdag den 19 oktober, se Driftinformation en bit ned på denna sida:
  Teracom - Privat

  Om problemet kvarstår efter det, så rapportera in det till Teracom:
  Teracom - Rapportera mottagningsproblem radio
  Annika Webbmaster
 • Väldigt dålig mottagning sydvästra Värmland utanför Årjäng. Har prövat flera frekvenser(dessa går inte att hitta på er hemsida under frekvenser....)
  95,8 100,6 101,8 - finns det någon mer frekviens för Värmland?
  Lisbeth Johannesson
 • Vi har väldigt dålig mottagning i Forshaga, kör man 62an  in i Forshaga söder i från så brusar det vid OK macken ock fortsätter så. Startar man bilen i Skived så brusar det   kör man sen väg 720 söder ut så slutar det att brusa vid Bergsgården. Det är samma i båda våra bilar samt husbilen. I huset brusar det hela tiden  tar vi in signalen via en telefon funkar det klockrent men det ringer ju i bland.

  Per Fogelberg
  Per Fogelberg
 • Hej Lisbeth och hej igen Per!

  Frekvenserna hittar ni på Teracoms hemsida:
  https://www.teracom.se/privat/Support/frekvenstabeller-radio/

  För Årjäng bör det vara 95,8 MHz som gäller, medan det i Forshaga bör vara antingen 103,5 eller 101,8 MHz.

  Som jag skrev tidigare, bör ni rapportera in problemen till Teracom:
  Teracom - Rapportera mottagningsproblem radio

  Det är alltså Teracom som har bäst förutsättningar att hjälpa er, men jag kan försöka ge lite tips och kartlägga problemet lite:

  Om mottagningsproblem hemma:
  1. Hur länge har felet pågått?
  2. Testa annan placering av radiomottagaren! Det kan finnas störningar från elektrisk utrustning som exempelvis en router. Genom att då flytta radion och den utrustning som stör någon meter ifrån varandra löser du problemet.
  3. Har din mottagare möjlighet att växla mellan stereo och mono, så testa att slå över till mono, som är enklare att få in brusfritt
  4. Förekommer samma problem på flera olika radiomottagare?
  5. Vad är det för typ av antenn? Om det är en vanlig teleskop-antenn, så se till att den är ca 70-85 cm lång och testa att rikta den på lite olika vis.
  6. Är mottagningen av andra kanaler god?
  Om mottagningsproblem i bilen:
  1. Hur länge har problemet funnits?
  2. Ställ in bilens FM-mottagare så att den kan växla automatiskt mellan olika frekvenser för P4 Värmland och därmed hämta signalen från den för tillfället starkaste sändaren. Den RDS-tjänsten kallas "Följ den kanal jag lyssnar på" eller liknande, se manualen för respektive bilradio. Om du därefter ibland får in "fel P4-kanal", exempelvis P4 Örebro, så behöver du göra ytterligare en inställning, se början av denna text:
   Teracom - Radio
  3. Är mottagningen av andra kanaler bättre?
  Annika Webbmaster
 • Hej igen!

  Hur går det för er, Per och Lisbeth?
  Annika Webbmaster
 • Tyvärr är oftast svårt att få bra mottagning på P1. Andra kanaler fungerar alltid .
  vad är det för fel? Är det svagare sändning?
  Peter
 • Hej Peter!
  Var i landet befinner du dig?

  Som jag har skrivit ovan bör du rapportera in problemen till Teracom:
  Teracom - Rapportera mottagningsproblem radio
  Annika Webbmaster
 • Hej befinner mig i Ystad. Men problemet med P1 har jag även på andra platser.
  som Västervik, Eksjö m.fl platser. Upplever att det alltid har varit så. Andra kanaler som P3 P4 och särskilt privat kanaler oftast stark mottagning. Dom dyker oftast upp på flera frekvenser. P1 däremot kräver mycket försiktigt skruvande och det gäller att exakt hitta rätt. Tyvärr ofta störningar.
  Jag undrar därför är det svagare sändning för P1. P1 är den viktiga kanalen som borde vara prioritet att fungera starkt överallt.
  Peter
 • Tack, då förstår jag frågan!

  Även där är det Teracom som är bäst på att svara, eftersom de har hela bilden över vilka effekter olika kanaler sänds på.

  I Ystad är den rekommenderade P1-frekvensen 95,1 MHz, men det anges även en alternativ frekvens på 90,1 MHz, se här:
  Teracom - Radiofrekvenser i Ystad  Även om P1 är en mycket viktig kanal, är det P4 som prioriteras allra högst eftersom det är där vi sänder VMA, viktiga meddelanden till allmänheten.

  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.