Serier i appen: rätt ordning på avsnitten!

Hej! SR appen har gått från klarhet till klarhet. Väldigt bra 👍🏻
En sak som där emot irriterad är sorteringen när ni släpper flera avsnitt i samma program samtidigt. När jag idag skall gå in och lyssna på Före-Efter Mordet på Anna Lindh så kommer del 6 överst och del 1 längst ner. Det borde vara tvärt om, som det är nu måste jag mellan varje avsnitt hoppa in och ut ur spelare för att få lyssna på programmet i rätt ordning.

P1 Dokumentär Det illojal vårdbiträdet fick till det. Jag lägger upp bilder som referens

Ett tillägg: jag tycker det är mycket bra att ni släpper alla avsnitt i serierna samtidigt för oss som lyssnar när vi kan och vill 😊


Fredrik Spjuth

Kommentarer

 • Hej Fredrik!

  Tack för dina fina ord gällande appen! Det gläder oss att du upplever att appens utveckling går åt rätt håll.

  Och visst vill man kunna lyssna på avsnitten i rätt ordning, utan att själv behöva flytta och sortera om avsnitten manuellt. Här har vi på Sveriges Radio fortfarande en hel del arbete kvar för att få till en konsekvent och genomgående struktur för våra poddar och program. Vissa av redaktionerna, exempelvis P1 Dokumentär, har börjat publicera avsnitt med flera delar på ett mer lyssnarvänligt sätt än t.ex. Före-Efter där delarna i nuläget hamnar i "fel" ordning. Jag vet att detta är något som det tittas på från flera håll, däremot vet jag inte hur långt man kommit i arbetet med att få till en bättre och mer genomgående lösning. Förhoppningsvis kommer vi inom kort kunna göra lyssningen mer användarvänlig för alla program som innehåller avsnitt med flera delar. Så du har helt rätt, här behöver vi bli bättre!
  Ted Supportansvarig
 • Hej!

  Nu är jag kanske lite sent ute, och du kanske har hunnit lyssna igenom större delen av serien redan ...

  Förutom att förbättra det "digitala tänkandet" så att avsnitt hamnar i bästa möjliga ordning, så behöver vi förbättra gränssnittet så att de funktioner som redan finns i appen går att hitta och använda!

  Redaktionella spellistor, en hemlig del av appen
  För serier som man vill lyssna på i en given ordning finns det nämligen (oftast) färdiga spellistor som redaktionen har skapat, men de är så otydligt utformade att inte ens vi som arbetar på Sveriges Radio alltid vet att de finns i appen.

  Funktionen är alltså svår att hitta till och vi måste fila på gränssnittet för att det ska bli begripligt att detta är spellistor. Däremot är själva "handhavandet" inte bökigt som det kan verka när jag spaltar upp det i en punktlista nedan. När du väl upptäckt att de finns och hur du gör, behövs ingen manual för att starta en sådan färdig avsnittslista - hoppas jag!

  I mitt exempel väljer jag Djupet, från P3 Serie. Samma metod fungerar för Före-Efter: Anna Lindh 2003. (Jag är nämligen lite bekväm och återvinner delar av ett svar jag skrivit tidigare.)

  1. Leta upp ett avsnitt, vilket som helst, av Djupet under Sök program 
  2. Tryck på texten som hör till detta avsnitt för att komma till avsnittets sida. (Trycker du på bilden, spelas detta avsnitt upp, men inte som en del av en lista.)
  3. Skrolla nedåt, tills du ser rubriken Djupet vid en "bildkarusell" som startar med del 1 och följs av övriga avsnitt i rätt ordning. Startar du ljudet här, blir det en spelkö, där avsnitten ligger i rätt ordning! (Det finns även en länk till Visa alla och även från den vyn kan du starta listan. Det går att starta med valfritt avsnitt.)

  Var finns dessa spellistor?
  Hur vi som lyssnar ska veta om det finns den här typen av avsnittsgrupp för en viss programserie? Jag vet inte.

  Själv brukar jag testa mig fram, eller kolla på hemsidan, där det är lite tydligare. På hemsidan visas de serier som går att spela upp i en följd (alltså som färdiga avsnittslistor) nedanför arkivet med alla avsnitt från en programserie, se bild:
  För dessa olika typer av program brukar det finnas färdiga spellistor i appen:
  • Serier i Barnradion
  • Dokumentärer uppdelade i flera delar
  • Drama (olika sammanhängande serier från P1 Drama, P3 Serie, Drama för unga och Före - Efter)
  • Ljudböcker från Radioföljetongen & Radionovellen
  • Historierummet i Barnradion (exempelvis om 1900-talet eller om Vasaätten), där listorna är till för att sålla ut ett visst tema, inte för att det finns en "korrekt inbördes ordning".
  • Program där avsnitt av olika karaktär samsas under ett samma namn, som P4 Plus-programmen där alla avsnitt av Smoke Rings är en lista, och alla av Kulan i luften är en annan
  Hur förenklar vi?
  Som sagt, att dessa spellistor ens existerar, är något vi måste lyfta fram bättre. Fredrik här föreslog att vi kan lägga in alternativet spela upp serien under trepunktsmenyn för de aktuella avsnitten. Det skulle få många lyssnare att upptäcka funktionen när de använder den menyn för att lägga avsnitt till Min lista eller för att ladda ned dem.

  Hade du haft nytta av den placeringen, eller är du sällan inne i ett avsnitts trepunktsmeny?
  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.