Öppen Källkod SR Play

Hej,

Har ett förslag/fråga om att släppa SR Plays källkod som öppen källkod under t.ex. GNU licensen eller liknande.
Tanken slog mig eftersom SR är public service och ändå inte vinstdrivande samt att det verkar som att både jag och många andra (av att läsa Google butiken recensioner) verkar ha upplevt mer och mer problem i appen på sistonde. Med bland annat uppspelning och kraschar.
Om man hade tillgång till källkoden skulle det ge en bättre möjligheter att felsöka och också kunna bidra med bugfixar och pull-requests.
Är detta något ni funderat på att göra?

Mvh,
Rickard

Kommentarer

 • Det är en väldigt bra och relevant fråga som förtjänar ett svar tycker jag. Varför skulle inte public service publicera öppen källkod som allmänheten kan ta del av, använda och till med bidra till att anpassa och förbättra?

  Och mer allmänt, i vilka situationer ska skattemedel läggas på utveckling av kod som är sluten eller privatägd? Detta borde kanske vara särskilda fall snarare än allmän regel.

  Jag skulle gärna se att svenska offentliga institutioner engagerar sig och tar ställning i denna fråga.
 • Håller med er båda! Skulle passa bra med SR:s mål kring transparens etc.
 • SR kanske köper in det hela som en tjänst av tredje part, och då är all kod skyddad. SR kan inte släppa koden även om de hade velat.
  Hijito
 • Hej alla och förlåt vår osynlighet i denna fråga från Sveriges Radios sida!
  SR kanske köper in det hela som en tjänst av tredje part, och då är all kod skyddad.
  Det är en del av förklaringen. Apparna är visserligen egenutvecklade, men i dessa finns det komponenter som vi inte har utvecklat själva, och därför inte har möjlighet att lägga ut.

  Dessutom är en betydande del av det innehåll vi erbjuder i apparna inte vårt eget. I appen kan vi ladda hem avsnitt för off line-lyssning även om det är skyddat innehåll, eftersom nedladdningen är "inlåst i appen" och avsnitten raderas samtidigt som våra rättigheter att erbjuda lyssning upphör. Det skulle bli juridiskt knepigt om vi samtidigt var helt öppna med hur detta lagras och vad som styr att det raderas. Jag (som i och för sig inte är jurist) tror att en sådan transparens skulle innebära ett brott mot de avtal vi har med rättighetsinnehavarna.

  Dessutom finns det oerhört många beroenden till olika andra system, och oerhört många särfall att ta med i beräkningen som gör att våra stora mobil-appar är mindre lämpliga för Open Source.

  Förutom dessa svårigheter finns det ytterligare en viktig aspekt. Open Source-projekt i större skala är svåra att driva och vi har inte möjlighet att göra det på ett bra vis idag. Det problemet märker vi med vårt öppna API, där en del önskemål och kloka tankar som dyker upp tyvärr inte landar "rätt hos oss". (Vi försöker styra upp detta!)

  Det finns också säkerhetsfrågor att ta hänsyn till. Koden blir tillgänglig även för den som vill sabotera.

  När det gäller våra största tjänster som mobilapparna, kan vi alltså inte se en utveckling mot öppen kod inom en nära framtid av flera skäl. Däremot finns det inget som hindrar ett community från att själva skapa en radio-app som open source med hjälp av vårt öppna API . Jag vet tyvärr inte helt säkert om någon av de tjänster som byggts på detta vis är Open Source. De jag känner bäst till och där jag har en aktiv kontakt med utvecklarna, är inte öppna, men det finns en plug in för Logitech och en Ubuntu-app som jag tror bygger på öppen källkod (ävn om det nog endast varit en ensam utvecklare bakom båda dessa tjänster).

  Tidigare i veckan frågade jag Camilla Jettman, utvecklingschef på Sveriges Radio, hur våra övergripande funderingar går kring öppen källkod. Hon svarade:
  Vårt första steg i Open Source-världen gav inte så stor effekt som vi kanske hade hoppats - det första steget vi tog var dock inte några publika tjänster utan det handlade om en liten del av det som gick under Next Generation och handlade om våra produktionsplatser, dvs funktionalitet i våra studios som konsumeras av våra egna medarbetare. Den kod vi la ut var det som kan beskrivas som en Telefonbok - dvs en funktion som håller reda på våra ljudkodare/-källor. Jag är osäker på om koden fortfarande är tillgänglig - det kostar trots allt att ha den publicerad och med tanke på det lilla intresset för att ladda ner så...

  Next Generation, den produkt som alltså åtminstone ursprungligen var Open Source, kan ni läsa om här (där vi emellertid inte nämner öppen källkod):
  Sveriges Radio sänder direkt från mobilen

  Vilket förstås inte har så mycket med denna fråga att göra - men är ett otroligt viktigt verktyg för de kolleger som producerar innehåll för Sveriges Radio Play!

  Tack för att ni vill bidra till att göra Sveriges Radio Play bättre, trots att vi inte har möjlighet att vara så öppna som man kan önska. Och förlåt för att svaret dröjt så länge ...
  Annika Webbmaster
 • > Förutom dessa svårigheter finns det ytterligare en viktig aspekt. Open Source-projekt i större skala är svåra att driva och vi har inte möjlighet att göra det på ett bra vis idag. Det problemet märker vi med vårt öppna API, där en del önskemål och kloka tankar som dyker upp tyvärr inte landar "rätt hos oss". (Vi försöker styra upp detta!)

  Vad syftar ni på här, på vilket sätt tycker ni open source-projekt är svåra att driva jämfört med andra projekt? Vad har detta med det öppna API:et att göra; där tillgängliggör ni data, men utvecklingen av programvaran bakom API:et sker väl inte öppet, eller har jag missat något?

  > Det finns också säkerhetsfrågor att ta hänsyn till. Koden blir tillgänglig även för den som vill sabotera.

  Det här får ni också gärna förklara närmare hur ni tror att det skulle gå till.Jag använder en applikation för att lagra lösenord som är skriven i öppen källkod. Hur skulle detta innebära att säkerheten för mina lösenord riskerar att komprometteras, eller hur skulle applikationen saboteras? Har ni exempel på att detta hänt i verkligheten?

  > "Den kod vi la ut var det som kan beskrivas som en Telefonbok - dvs en funktion som håller reda på våra ljudkodare/-källor. Jag är osäker på om koden fortfarande är tillgänglig - det kostar trots allt att ha den publicerad och med tanke på det lilla intresset för att ladda ner så...

  Vad pratar ni om här, vad är en telefonbok för ljudkodare/källor för något och varför hade ni förväntat er att det skulle finnas ett allmänt intresse för att vidareutveckla den applikationen? Hur såg källkoden ut och vilket språk och plattform var den skriven för?

  Jag undrar också vad det är för kostnad ni syftar på; kostar det att lägga ut öppen källkodsprojekt på GitHub menar ni? Var publicerades källkoden? Hur stora kostnader pratar vi om?

  Johannes
 • Hej igen!

  Johannes, du kom med flera följdfrågor som aldrig fick svar, så jag gör ett försök nu!
  På vilket sätt tycker ni open source-projekt är svåra att driva jämfört med andra projekt?
  Att upprätthålla struktur och en bra kodstandard är svårt nog i ett traditionellt projekt med ett team av kolleger. Det skulle bli än svårare i ett opensource-projekt, i synnerhet om det drivs av oss som inte har någon direkt erfarenhet av (större) sådana projekt sedan tidigare.
  Vad har detta med det öppna API:et att göra; där tillgängliggör ni data, men utvecklingen av programvaran bakom API:et sker väl inte öppet, eller har jag missat något?
  Det kanske var en lite udda jämförelse. Det jag menade är att vi har en diskussionsyta för vårt API som vi verkligen behöver styra upp (och där planen är att flytta över diskussionen hit till supportforumet):
  https://groups.google.com/g/sr-api

  Som det fungerar nu missar vi att ta vara på de goda idéer och den kunskap som användarna av API:t vill hjälpa oss med. När vi bjuder in lyssnarna i utvecklingen, så måste vi ha en utbyggd beredskap för att ta vara på den kompetensen.
  Har ni exempel på att detta hänt i verkligheten?
  De applikationer där det är känt att loggningsplattformen Log4j ingår utsattes självfallet för fler attacker än andra applikationer när informationen om att det finns ett säkerhetshål i Log4j spreds:
  computersweden.idg.se: Experter varnar – hundratals försök i minuten att utnyttja Log4j-hålet

  Säkerheten i koden i sig blir kanske varken högre eller lägre med öppen källkod, men just att det blir så tydligt vilken kod som ingår, exponerar eventuella säkerhetsproblem på ett olycklig vis.
  varför hade ni förväntat er att det skulle finnas ett allmänt intresse för att vidareutveckla den applikationen? Hur såg källkoden ut och vilket språk och plattform var den skriven för?
  Vi hade  inte väntat oss ett brett allmänt intresse. Det ligger i skens natur att mjukvara för att producera radio inte har ett allmänintresse, vare sig att använda eller att vidareutveckla. Men givet detta, tolkar jag Camillas svar som att det varit lågt intresse för vår källkod även bland dem som arbetar med att utveckla mjukvara för radioproduktion.

  Jag är inte speciellt insatt i detta, men här kan du läsa mer om IRIS, Sveriges Radios projekt för öppen källkod:
  Sveriges Radio öppnar källkoden för framtidens radio
  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.