Till senaste kommentaren

Hur publiceras Sveriges Radio ljudfiler?

Hej Jag är nyfiken på vad ni använder för system eller mjukvara för filhantering för er streaming. Hur automatiserade är ert "workflow" alltså hanteringen när ni publicerar nya filer?

Kommentarer

 • Det undrar jag också, höll jag på att skriva.

  Det är få av mina kolleger som kan svara både begripligt och korrekt här - vilket beror på att vi använder flera olika tekniker. Somliga är helt automatiserade, andra kräver rätt mycket handpåläggning.

  En av de kolleger som vet mycket om detta heter Philip och passerade just förbi min plats. Han lovar att hjälpa mig att svara - men i morgon!

  Tills vidare tipsar jag om en artikel där vi reder ut (eller trasslar till?) begreppen genom att berätta om likheter och skillnader mellan de olika ljud vi erbjuder, vilket (förutom direktlyssning på ca 50 kanaler) är:
  • Ljudklipp som i allmänhet ligger "för alltid" (AAC, tre kvaliteter)
  • Sändningar som i allmänhet ligger ute i 30 dagar (AAC, tre kvaliteter)
  • Poddar som i allmänhet ligger ute "för alltid" (MP3, en kvalitet)
  Men även bland exempelvis poddarna finns det lite olika sätt som ljuden skapas - och tillsammans med Philip hoppas jag kunna reda ut begreppen.

  Om det är någon speciell del av "publicerings-mystiken" du är extra intresserad av, så förtydliga gärna frågan, annars kanske vi berättar rätt ingående om ljudklipp, trots att du egentligen är intresserad av poddarna (eller vice versa).

  Spännande fråga hur som helst!
  Annika Webbmaster
 • Tills vidare tipsar jag om en artikel där vi reder ut (eller trasslar till?) begreppen genom att berätta om likheter och skillnader mellan de olika ljud vi erbjuder ...
  Missade länken till artikeln. Väl bekomme!
  https://sverigesradio.kb.kundo.se/guide/hur-lange-finns-ljuden-kvar

  (Även om fokus för den texten är hur länge ljud finns tillgängliga, är de olika typer av ljud som beskrivs något jag utgår från att vi kommer att gå in på när vi beskriver "hur ljudströmmen blir ljudfiler", så läs den som en orientering!)
  Annika Webbmaster
 • Tack Annika, mkt intressant, ser även fram emot Philips svar i morgon!
  David
 • Hej igen!

  Philip har svarat:
  Hej,

  Det mesta i våra automatiserade flöden är egenutvecklade produkter som använder EBU-standarder för normalisering, konvertering och ljudprocessning.

  Publicering av ljudklipp
  Redaktionen drar och släpper det ljudklipp de vill publicera i en speciell filyta i vårt produktionssystem.

  En egenutvecklad modul upptäcker att det finns en ny ljudfil och skickar det vidare åt två håll:
  1. Filyta där andra system via API kan hämta ljudfilen och dess metadata i sitt originalformat för arkivering, sökbarhet och återanvändning
  2. Vidare för digital publicering
  Ljudet som ska vidare för publicering passerar därefter en egenutvecklad modul som Loudness-normaliserar ljudet enligt Lufs R128 så att det ska upplevas jämnt i lyssningsnivå i förhållande till de andra ljuden vi erbjuder samt processar ljudet enligt våra riktlinjer så att det inte spretar i för hög dynamik eller i frekvensspektrum. Därefter konverteras ljudet till tre olika AAC-kvaliteter som vi erbjuder lyssnarna digitalt: låg, mellan och hög.

  Efterhandslyssning av avsnitt
  Här har vi flera olika varianter beroende på om programmet av flödesradiokaraktär, av poddkaraktär som är anpassat och producerat för on demand-publik eller av nyhetskaraktär.

  Vi kan för varje avsnitt ange om vi vill att poddfilen också ska generera den direktlyssning man få när man klickar på playknappen för efterhandslyssning av ett avsnitt. Vissa avsnitt erbjuds inte nedladdningsbara som podd på grund av upphovsrätt, men erbjuds som icke nedladdningsbar efterhandslyssning. I dessa fall spelas sändningen automatiskt in enligt våra tablåtider och publiceras per automatik strax efter utsändningen.

  I vissa fall publicerar vi två versioner av ljudet, både poddfil och efterhandslyssning, t ex för Sommar i P1 då publiken önskar möjlighet att lyssna på avsnittet med musik (den inspelade och automatiskt publicerade sändningen) eller utan musik (den redigerade poddfilen).
  Jag har försett hans svar med förklarande länkar vid begrepp som jag misstänker att många lyssnare inte är bekanta med, men det finns säkert fler saker som kan behöva förtydligas, så fråga på!
  Annika Webbmaster
 • Stort tack för intressant och klargörande svar!
  David

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.