Till senaste kommentaren

Kan KB hämta filmer från Youtube?

Vi publicerar våra videoklipp på Youtube och har förstått att vi är skyldiga att leverera dessa som e-plikt, kan KB hämta dessa från Youtube?

Kungliga biblioteket Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Oavsett publicering via egen hemsida eller via Youtube, Vimeo eller liknande tjänster ska materialet levereras av den som är leveranspliktig. KB kan inte hämta filerna från dem som tillhandahåller tjänsten och i allmänhet tillåter de inte att tredje part får ladda ner det.

  Vare sig man väljer RSS eller FTP så måste leverantören skicka eller möjliggöra nedladdning (RSS) av filen tillsammans med metadata.

  Kungliga biblioteket
 • En följdfråga. På Lunds universitet finns en mängd youtubefilmer inbäddade på lokala universitetssidor. Att ladda upp och beskriva filen i vårt lokala epliktssystem för leverenas till KB är inga konstigheter. Däremot funderar jag lite på vad man ska ange för information i fältet URL. Ska man ange den universitetssida som visar det inbäddade klippet eller ska man ange youtube-url:en?

 • Hej! I det här fallet, med ett inbäddat klipp, är det bäst att ange länk till universitetssidan. Har ni en egen kanal på t ex You tube där ni publicerar klipp kan man ange en unik länk därifrån.

  Värt att tänka på är att det är lärosätenas publikationer som riktar sig till allmänheten, alltså inte till studenter, som ska skickas till e-plikten. Mer om det kan man läsa här - https://kundo.se/org/kb-eplikt/d/vad-raknas-som...
  Här kan man titta på exempel - https://www.kb.se/download/18.51f0e95015fe32b7558175/1511354678912/Exempel_eplikt_myndigheter_1600526.pdf

  Kungliga biblioteket

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post och ditt telefonnummer visas aldrig publikt.