Till senaste kommentaren

Vad räknas som allmänhet för lärosäten?

Ett av de grundläggande kriterierna för leveransplikt är att materialet ska ha gjorts tillgängligt för allmänheten i Sverige via nätverk. Vad innebär begreppet ”allmänhet” för universitet och högskolor?

Kommentarer

 • Det stämmer att materialet måste vara tillgängliggjort för allmänheten, men det måste även huvudsakligen rikta sig till allmänheten. Vad som räknas som allmänhet i juridisk mening är inte alltid detsamma i olika sammanhang. Inskrivna studenter räknas inte som allmänhet i e-pliktslagens mening. Däremot räknas möjliga blivande studenter som allmänhet. Det får konsekvensen att material som riktar sig till studenter inom lärosätet inte omfattas av e-plikt. Rekryterings- och informationsmaterial som riktar sig till en intresserad allmänhet omfattas däremot, trots att båda typerna av material kan finnas publicerat på lärosätets webbplats.

  Så kallade open educational resources, som kan vara instruktions- eller undervisningsfilmer, som är specifika till innehållet men öppet åtkomligt för alla, betraktas också som leveranspliktiga.

  Kungliga biblioteket
 • Räknas alumner som allmänhet för lärosäten? Vi gör utskick riktade till universitetets alumner, ska detta levereras?

 • Hej!
  Nej, alumner räknas i det här fallet inte till allmänheten. Utskick till den gruppen behöver inte skickas till e-plikten,

  Kungliga biblioteket

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post och ditt telefonnummer visas aldrig publikt.