Timer stänger inte av appen

På senare tid har jag märkt att sömntimern (timer) inte stänger av programmet efter anvisad tid. Gjorde ett test i dag 17/12 och spelade ett 42:22 minuter långt program, och satte timern på 20 minuter. Timer symbolen började räkna ner, och animera sig ( en halvmåne ) och vid 20 minuter slutar timern och animation av halvmånen. Men programmet fortsätter prata på under hela program tiden (här 42:22 minuter, till slutet alltså). Så var det inte förr. Har varit såhär i några veckor. Appen är release 23.11.5 uppdaterad 29 november. Körs på Android version 14 Galaxy S23.
Eva

Kommentarer

 • Testade även med att flrst ladda ned programmet och sedan köra timern på 10 minuter. Man ser hur animeringar av månen stannar, klockan räknar ner, 0:03, 0:02, 0:01 och texten byts mot ordet "Timer" samtidigt som radiorösten fortsätter att prata på som om timern inte varit i bruk. Blir alltså ingen skillnad om man strömmar radioprogrammet ellet om man först laddar ned det. Alla appar och operativsystem är självfallet uppdaterade till sina senaste versioner.
  Eva
 • Kollade och jämförde också med en sömntimer i en annan app, en ljudboksapp, men där fungerade den som den skulle. Så jag drar slutsatsen att sannolikheten är större att felet ligger inne i Sveriges Radio appen, snarare än att den har med hårdvaran och operativsystemet att göra.
  Eva
 • Hej Eva!

  Tack för din utförliga beskrivning av problemet!

  Jättebra att du även fick med både telefonmodell, app- och androidversion, det underlättar för oss i felsökningen. Jag tänker att vi först dubbelkollar så att ingen inställning av misstag slagits av inne i appen:

  Vi börjar med själva grunden, att vår app har rätt att använda aviseringar och att aviseringskategorin Sovtimer är tillåten. Det kanske ser lite annorlunda ut hos dig, men i de flesta Androidmobiler ska du kunna hitta detta i systeminställningar (inställningarna för mobilen) -> Appar -> Sveriges Radio Play -> Aviseringar ->  Aviseringskategorier.

  Om du skrollar ner en bit finns det ett val som heter Sovtimer. Är den påslagen?

                              

  Ted (ej kvar på Sveriges Radio)
 • Det står "Inga behörigheter har nekats". Sovtimern är "på". Dessutom funkade det felfritt i tidigare versioner.
  Eva
 • Hm, märkligt!

  Det som gör mig lite konfunderad är att jag får sovtimern att fungera som den ska i min Samsung Galaxy.

  Vi kan testa och se om det hjälper att undanta appen från batterioptimering, vilket är en justering som brukar kunna lösa en mängd olika problem i appen på androidenheter. Det kan vara värt ett försök om inte annat.

  Se om du kan göra så här:
  Gå in i telefonens inställningar -> Välj Appar -> Sveriges Radio Play -> Batteri -> Inga begränsningar. 

  Återkom gärna och berätta om du märker någon förbättring efter denna justering!
  Ted (ej kvar på Sveriges Radio)
 • Verkar möjligen vara en issue med timern i UI 6. Jag har One UI 6.0 enligt informationen i inställningarna. Hittade detta:
  https://us.community.samsung.com/t5/Galaxy-S22/Software-issue-after-update/td-p/2746487
  Eva
 • Har redan "Inga begränsningar".
  Eva
 • Hej igen Eva!

  Nu har jag också kunnat återskapa felet!

  Jag uppdaterade precis (för någon timme sedan) till senaste UI 6, så det är möjligt att felet på något vis är kopplat till den uppdateringen. Jag kommer lyfta detta med våra utvecklare snarast möjligt och be dem undersöka detta. Så snart jag vet mer kommer jag att återkoppla till dig.

  Tack för att du gjorde oss medvetna om problemet!
  Ted (ej kvar på Sveriges Radio)
 • Hej igen Eva!

  Har du möjlighet att uppdatera appen och se ifall problemet fortfarande kvarstår?
  Ted (ej kvar på Sveriges Radio)
 • Kollar och återkommer, gick även med i beta programmet.
  Eva
 • Tack!
  Ted (ej kvar på Sveriges Radio)
 • Fungerar nu igen. Jag har version 23.12.3 det rullade in en uppdatering i dag 19 december. Är reggad som beta-testare just nu.
  Eva
 • Hej igen!

  Bra! Skönt att sovtimern nu verkar fungera som den ska hos dig. På min Samsung verkar den inte helt fungera som den ska ännu men utvecklarna håller på att undersöka vad felet kan bero på.
  Ted (ej kvar på Sveriges Radio)
 • Kan testa igen. Gick dessutom in i beta programmet!
  Eva
 • Tack för att du gick med betaprogrammet Eva! Det är jättebra då du kommer vara först med att testa nya funktioner i appen och även kunna hjälpa oss att identifiera buggar som dykt upp i våra nya versioner. Vi uppskattar verkligen våra betatestare så tack för att du gick med!
  Ted (ej kvar på Sveriges Radio)
 • Funkar fint, tonar ut snyggt också! Hurra!! 🤗 version 23.12.3
  Eva
 • Härligt!

  Stort tack för din hjälp med att identifiera detta problem Eva! Nu håller vi tummarna att felet inte återkommer.
  Ted (ej kvar på Sveriges Radio)
 • Det har varit lite svajigt med timern, men nu rullade det in 3 uppdateringar på UI. Den senaste utgiven 2023-12-12. Vet ej varför det är en fördröjning eftersom jag ofta kollar i programuppdateringar och vill ha in alla rättningar genast. Numren var S911BXXS3BWKC, S911BXXS3BWK5, och S911BXXU3BWJM. Sensmoralen är att det kanske pågår rättningar med effekter på tidigare patcher.
  Eva
 • Tack för din återkoppling Eva. Även jag satt under gårdagen och testade timern men upplevde också att den fungerade oregelbundet under mina testförsök. Under vissa försök fungerade den klockrent men ibland funkade den inte alls. Våra utvecklare har också kunnat återskapa felet och undersöker på sitt håll.

  Sensmoralen är att det kanske pågår rättningar med effekter på tidigare patcher.

  Vi håller tummarna för det!

  Och tack återigen för att du engagerar dig och hjälper oss i detta felsökningsarbete.
  Ted (ej kvar på Sveriges Radio)
 • Hej Eva, Teds kollega Annika här!

  Nu har fler lyssnare hört av sig om timer-problem, och jag tror att det beror på att UI 6 har kommit till fler lyssnare. Lena skriver att det gör skillnad om skärmen är tänd eller släckt, där timern fungerar bra så länge skärmen lyser (eller, rent tekniskt, appen ligger i förgrunden).

  Eftersom problemet har kommit och gått lite hos dig, så tänkte jag att detta skulle kunna förklara varför felet inte alltid märks. Om felet kvarstår, så får du gärna ha detta i bakhuvudet, och se om det finns ett sådant mönster!
  Kollade och jämförde också med en sömntimer i en annan app, en ljudboksapp, men där fungerade den som den skulle.
  Väldigt bra att det inte verkar vara ett generellt problem med timern. Om felet kvarstår, så testa om ljudboksappens timer fungerar som den ska även när skärmen är släckt. Om den gör det, så återkom, eftersom det i så fall finns en del "underliggande inställningar" för hur timerns avisering fungerar som vi vill jämföra mellan SR Play och den app där timern fungerar bättre!

  I första hand hoppas jag förstås att felet verkligen har upphört med de senaste programuppdateringarna!
  Den senaste utgiven 2023-12-12. Vet ej varför det är en fördröjning eftersom jag ofta kollar i programuppdateringar och vill ha in alla rättningar genast.
  Där tror jag att olika uppdateringar liksom pytsas ut slumpvis för att Samsung snabbt ska kunna dra tillbaka det hela om det visar sig att en tänkt förbättring i ena änden skapar oväntade problem i en annan del av appen! Även vi på Sveriges Radio smyger ut nya versioner, där ni beta-testare (tack!) alltid får de nya versionerna, som vi sedan låter sippra ut till alla.
  Annika Webbmaster
 • Jag testade appen i förrgår kväll (26/12) med det långa programmet "Fågelsångsnatten", och satte på 20 minuter. Det verkade fungera (man somnar fint till det programmet också). Har även uppdaterat "allt" - både operativsystem och alla väntande appar i "Play Butik". Men, ibland den senaste veckan fick jag intrycket att spelaren stannar efter utsatt tid men ändå positionerat pekaren sist i programmet, så att man inte kunde fortsätta lyssna morgonen efter. Lyckades inte upprepa just detta sista felet i felsökningen. Det kommer uppdateringar till och från nu, så man får kolla rätt så flitigt efter olika programfix som rullar ut - minst en gång i veckan.
  Eva
 • Tack, det låter lovande!

  Vid en så stor uppdatering brukar det finnas en del "barnsjukdomar". Bra att dessa snabbt åtgärdas!
  Annika Webbmaster
 • Timern fungerade nu på så vis att när jag satte den på 20 minuter, och startade ett 52 minuter långt program, så spelade timern programmet under 32 minuter och lämnade de sista 20 minuterna ospelade. Det borde ha varit tvärtom:  att den spelar i 20 minuter och lämnar resten ospelat.
  Eva
 • Provade att starta från en position 10 minuter in i programmet och satte timern på 20 minuter. Nu stängde den inte av ljudet alls. Timern stannade efter 20 minuter, men programmet fortsatte förbi 30 minuters punkten (där den borde stannat) som om ingenting hade hänt. Programmet spelade vidare tills det tog slut vid 52 minuter punkten.
  Eva
 • Testade igen, programmet startade från noll, men stängde av vid t=20:43 (vid 20 minuter timer). Nu spelade den över med 43 sekunder, men tystnade. Det här med timern verkar numera fungera helt slumpmässigt.
  Eva
 • Hej igen Eva!

  Tack för dina utförda tester!

  Jag och en utvecklare stöter på liknande beteende som det du beskriver. Funktionen beter sig allmänt märkligt och det är fler användare som rapporterat in samma sak. Vi är ännu inte helt på det klara med vad det är som strular, men vi har goda förhoppningar om att få ordning på detta bekymmer vad det lider. I nuläget har vi ett par olika problem i appen som vi misstänker kan vara kopplade, därav tar det lite längre tid än vanligt att reda ut vad det egentliga problemet ligger.

  Tack för din hjälp hittills med att ringa in problemet!
  Ted (ej kvar på Sveriges Radio)
 • Hej igen!

  Låta skärmen vara påslagen?
  Som jag skrev har andra lyssnare märkt att timern fungerar om appen ligger i förgrunden (synlig på skärmen). Därmed bör du kunna få en mer pålitlig timer genom att exempelvis sätta den på 20 minuter och låta mobilskärmen släckas efter 30 minuter:
  How to Adjust Screen Timeout, Android 14 (Youtube)

  Om du inte kan somna med "mobilen som nattlampa", kan du dämpa ljuset och vända ned skärmen.

  Timer-app?
  Det finns appar som kan "tysta ned andra appar", som också kan lösa detta behov. Jag har inte kikat på dessa sedan jag tipsade en lyssnare om detta runt 202. Då var denna artikel från 2015 fortfarande relevant, och vid en snabb koll nu ser den ut att fortfarande hålla:
  How to Set up Music Sleep Timers on Your Phone

  Under mellanrubriken Setting a Sleep Timer on Android tipsar de om att söka på "sleep timer" i Google Play för att hitta en app som stänger ned ljudet från andra appar. Numera finns det fler sleep timer-appar än de som nämns i artikeln och 2020 var det i synnerhet en som hette Cozy Timer som verkade seriös.

  Dessa timer-appar har ofta lågt betyg i Google Play för att de "slutar funka". Jag tror inte att det är något större fel på dem, utan beror på att man måste skydda en sådan app från batterioptimering för att den ska fungera i bakgrunden.
  Annika Webbmaster
 • Just detta med skärmen påslagen och upplyst funkar inte så bra om man använder timern som sovtimer på kvällen när det är mörkt. Jag låter i stället programmet prata på i bakgrunden tills programmet är slut. Morgonen efter inser jag att jag minns något bara av de allra första tio minuterna som spelats.
  Eva
 • Precis, timern förlorar lite av sitt syfte ifall man ska behöva ha skärmen påslagen när målet kanske är att somna under pågående uppspelning. Så den lösningen är helt klart långt ifrån ideal.
  Ted (ej kvar på Sveriges Radio)
 • Hej Eva!

  Vår nya version är nu på väg ut i beta där vi hoppas att sovtimern fungerar som den ska!

  Eftersom du redan är betatestare så bör du snart få in version 24.3.1 i din telefon, du får gärna återkomma och berätta ifall du upplever någon förbättring när du hunnit testa sovtimern.

  Tack för ditt tålamod!
  Ted (ej kvar på Sveriges Radio)
 • Det fungerar inte. Jag ville ha push notiser bara för viktigt meddelande till allmänheten, inte om allt annat. Appen slog själv på alla push notiser och jag bombarderades med notiser bl a om liberalernas valresultat. När jag slagit av push notiserna (blev tvingad att göra det i operativsystemet) så förklarade appen att jag får inte använda sovtimern om jag inte tar emot alla push notiserna! Moment 22. Det är värre att dag som natt få skärmen fylld av ointressanta push meddelande, än att vara av med sovtimern. Varför sovtimern ska vara kopplad till att td emot push notiser från Ekot, är gåtfullt. Så var det inte förr. Det var bättre förr!!

  (Jag skrev in till forumet om push notiserna i en annan tråd: Alla reglagen kring pushnotiser hade i appen slagit på sig själva nu under natten till idag och frångått min inställning om att bara ta emot notiser för "viktigt meddelande till allmänheten" till att ta emot "allting". Riktigt dålig upplevelse!)
  Eva
 • För att vara extra tydlig: sovtimern är nu inte tillgänglig för mig. Jag får ett felmeddelande om att jag måste slå på och ta emot alla pushnotiserna om allt möjligt för att tillåtas använda sovtimern. Men jag hatar pushnotiser. Moment 22.
  Eva
 • Hej Eva!

  Testa att uppdatera appen igen!

  Felet med pushnotiserna dök upp i vår senaste version, utvecklarna åtgärdade då problemet snabbt och släppte under fredagseftermiddagen en ny version där detta problem ska vara åtgärdat.

  Du kan med andra ord slå av de notiser du inte vill ha och endast ha VMA-notisen påslagen, det ska fungera nu. Du behöver alltså inte ha Nyheter från ekot-notisen påslagen, sovtimern ska självfallet fungera utan att den är i-bockad.

  Återkom gärna om du inte får det att fungera!
  Ted (ej kvar på Sveriges Radio)
 • Det funkar nu i alla fall. Slog av alla varianter av notiser utom viktigt meddelande. Låg bara en notis om att timern slutar om x minuter. Sedan efter 2 minuter tystnade den också...
  Eva
 • Fungerade tyvärr inte. Lyssnade på Släktband, ett program på drygt 25 minuter, och satte timern på 20 minuter. Timern slog av, tyvärr spelade programmet ändå vidare fram till slutet. Har avisering med pushnotiser aktiverat, det gjorde ingen skillnad. Använder betaversionen.
  Eva
 • Hej Eva!

  Åh nej! Det låter inte bra. Visst är även Sovtimer påslagen inne i telefonens inställningar?

  Gå in i systeminställningarna (inställningarna för telefonen) -> Appar -> Sveriges Radio Play -> Aviseringar ->  Aviseringskategorier. Visst är Sovtimer i-bockad som den ska?

               

  Ted (ej kvar på Sveriges Radio)
 • Japp, allt igång som på din bild. Ska tillägga att jag bytte från sovtimer 30 min till 20 min, när jag såg att programmet var 24 mun, för att se att den verkligen stoppade på 20 (men det gjorde dem inte). Version 24.3.2 uppdaterad 8 mars, enligt butiken.
  Eva
 • Vet du vad, även jag stötte på bekymmer när jag nu testade sovtimern. Jag ställde in den på 20 minuter men inte heller hos mig slutar ljudet spela vid låst skärm. Så irriterande!

  Jag hör av mig till utvecklarna och framför detta med en gång.
  Ted (ej kvar på Sveriges Radio)
 • Storytel sömntimer fungerar bra i den appen, däremot, undrar vad skillnaden är. Borde då inte vara ett fel i Android, inte heller i telefonen.
  Eva
 • Det stämmer, felet ligger i vår app och inte i telefonen. Jag har nu meddelat utvecklarna att problemet kvarstår och kollegorna kommer att ge sig på detta bekymmer på nytt.
  Ted (ej kvar på Sveriges Radio)
 • Inget nytt? Ny timer har ännu inte rullat ut i betatest appen (14 april, en månad senare).
  Eva
 • Hej Eva!
  Förra veckan skrev Peter att han fortfarande hade problem, och det visade sig bero på en batteriinställning som var satt till "optimerad". Han har nu tagit bort den begränsningen och timern fungerar som den ska, se hans svar här den 9-10 april:
  LÖST: Problem med sovtimern, Android

  Dubbelkolla därför att de två inställningar som vi vet kan ge problem med timern fortfarande är rätt hos dig:
  • SR Play får inte ha "batteribegränsningar"
   Gå in i telefonens inställningar -> Appar -> Sveriges Radio Play -> Batteri -> Optimera batterianvändning -> se till att vår app inte är optimerad ("inga begränsningar" kallas det i en del mobiler)
  • SR Play ska ha rätt att använda aviseringar för sovtimer
   Gå in i telefonens inställningar -> Appar -> Sveriges Radio Play -> Aviseringar ->  Aviseringskategorier -> Sovtimer
  Annika Webbmaster
 • Ska kolla batteriet, man kanske får ha ooptimerat batteri när man ska sova. Aviseringsinställningarna kollade jag tidigare med Ted his er, som höll i tråden förut.
  Eva
 • Tyvärr arbetar inte Ted kvar på Sveriges Radio, vilket är en tråkig följd av våra besparingar.

  Under hans sista vecka, precis innan påsk, så kikade han och jag på felanmälningar om sovtimern för att se hur pass många det var som fortfarande har problem. Då hittade vi endast din felbeskrivning samt hans egen iakttagelse från den 13 mars. Ted kunde dock inte längre återskapa felet nu innan påsk och vi misstänkte att det berodde på att hade ändrat någon lokal inställning så att problemet upphörde.

  Det i kombination med att Peter blev hjälpt at att "avoptimera" ger mig stort hopp om att även du har nytta av samma ändring. Om det inte hjälper, så vill vi veta det!
  Annika Webbmaster
 • Jag har inte några optimerade inställningar för batteriet, vad jag kan hitta, och appen har inga begränsningar i aviseringar. Pushnotiserna är på, men inte för alla typer (vill ej ha push för sport eller poddar). Ändå fungerar det inte. Har Samsung. Timern fungerar dock fint i andra appar (för t ex e-böcker), och funkade fint förr i tiden även i Sverigesradio appen, men det var förra året. Har haft beta appen senaste månaderna för att få in programrättningar snabbt.
  Eva
 • Om man har skärmen påslagen (lysande) och "spela nästa ljud automatiskt" påslagen, så tystnade ljudströmmen. (Antar stt timersignalen om att tiden är slut  räknas som ett ljud även om det är ett mycket tyst ljud). Men man kan inte ja skärmen på, som en lysande lampa i natten, för en sovtimer...
  Eva
 • Verkar som man måste ha skärmen på. Om man spelar ett program på 20 minuter och sätter timern på 10 minuter, och har skärmen nedsläckt (tex som nu kl 03:54)så fortsätter ljudströmmen att spela förbi det timern räknat ned. Om man då tar upp mobilen, tänder skärmen för att kolla timern, och ser att den redan spelat i 12-13 minuter istället för 10 minuter, så känner mobilen av att man tänder skärmen, och stannar då ljudströmmen. Inte optimalt att man måste hålla sig vaken och själv slå på ljuset på skärmen i rätt ögonblick för att timern ska fungera. Inte heller optimalt i något avseende att hålla skärmen alltid påslagen och upptänd medan man lyssnar, om det ens går att få skärmen att "alltid lysa".God natt! 🌛

  Eva
 • Tack.
  När appen syns på skärmen så ligger den i förgrunden. Om du använder en annan app eller om skärmen släcks, ligger den i bakgrunden och problemet här är just att appen inte har rätt att "göra saker" i bakgrunden. Den får fortsätta att spela ljud, men inte "göra något nytt" som att stoppa ljudet.

  Vi behöver således förstå vad det är som gör att appen inte fungerar fullt ut i bakgrunden.

  Batterioptimering
  Jag har inte några optimerade inställningar för batteriet, vad jag kan hitta ...
  Eftersom detta är det absolut vanligaste skälet till att appen inte funkar i bakgrunden vill jag verkligen vara säker på att detta är rätt inställt. Står det "inga begränsningar" om du kikar här?
  Inställningar > Appar > SR Play > Batteri
  Annika Webbmaster
 • Tror att timerns stoppsignal kanske ses som ett "ljud" (om än tyst) som ska "spelas kontinuerligt", och att appen dessutom kräver att få ligga i förgrunden med tänd lysande skärm, men att nedräkningen räknar ned utan att signalera om skärmen är släckt. Timern räknar ju ned, men får inte stopp på ljudströmmen. Undrar hur Storytel har programmerat sin sömntimer, den räknar ned och stannar vid släckt skärm. NRK och DR och YLE kanske har sömntimer i sina appar, och ni kan utbyta erfarenheter? Tillsvidare lyssnar jag bara på korta program på kvällen! 🤗
  Eva
 • Titta där, jag var på fel ställe och rotade efter batterioptimering! Har ändrat nu.
  Eva
 • Bra att vi inte gav upp!

  Med appen utan batteribegränsningar och med aviseringskategorin Sovtimer påslagen bör timern fungera som den ska.

  Annika Webbmaster
 • Var sitter kategorin? Hittar den inte!
  Eva
 • Du hittar den här:
  Inställningar > Appar > SR Play > Aviseringar (ska vara påslagen) > Aviseringskategorier

  Inne på Aviseringskategorier så ska kategorin Sovtimer vara påslagen. Appens övriga kategorier, exempelvis vilka pushnotiser du tar emot, spelar däremot ingen roll för timern.

  Annika Webbmaster
 • Ser helt annorlunda ut hos mig. Har version 24.4.1 i beta programmet. Kan verkligen inte hitta till Aviseringskategori. Jag provar att ominstallera.
  Eva
 • Stopp, gör inte det!

  Det är inte i appen de här inställningarna ligger utan i mobilens inställningar.
  Annika Webbmaster
 • Du ska alltså in i den app som heter Inställningar.
  Annika Webbmaster
 • För sent, och nu kan jag inte slå på push för VMA och inte välja P4-kanal heller. Reglagen rubbas inte.


   

  Eva
 • Hittar inga kategorier. Min ser ut såhär.


  Eva
 • Fanns en särskild knapp först: Hantera aviseringskategorier för varje app.
  Det reglaget måste slås på först. Sedan hittar man menyvalet Aviseringskategorier, är dolt annars. Gick även ur beta test nu.
  Eva
 • Ok. Det är fortfarande två inställningar som jag vill försäkra mig om att du har rätt, eftersom du har installerat appen på nytt:
  • SR Play får inte ha "batteribegränsningar"
   Står det fortfarande inga begränsningar om du kikar här?
   Mobilens inställningar > Appar > SR Play > Batteri
  • SR Play ska få använda aviseringar för sovtimer
   Mobilens Inställningar -> Appar -> SR Play -> Aviseringar (påslagen) ->  Aviseringskategorier -> Sovtimer (påslagen)

  Vi börjar i den änden, så hjälper jag dig med inställningarna för pushnotiser när du har sett att de inställningar som behövs för sovtimern stämmer.
  Annika Webbmaster
 • Bra, äntligen! Löst!!

  Batteriet kommer in som optimerat vid ominstallation, det får man komma ihåg att ändra på.
  Eva
 • Äntligen!
  Som min före detta kollega Ted skrev, ligger batterioptimeringen bakom en mängd olika app-problem. Om appen börjar bete sig skumt framöver, så kika gärna på om optimeringen har slagits på utan din vetskap.
  Annika Webbmaster
 • Lyckas inte få sömntimern att fungera mer.

  Upprepade felet med att den inte fungerar. Satte på ert längre program (Fågelsångsnatten), nollställde programmet, startade det. Satte omgång på sovtimern på tio (10) minuter. Släckte skärmens ljussken, det är trots sllt mitt i natten och mörkt ute, klockan var 03:20. Femton minuter senare kunde jag konstatera att programmet spelade på,, helt oberörd av sovtimern. Tände skärmen för att kolla. Omedelbart som skärmen gick på, så startade timern sin uttoning av ljudströmmen och klockan för programmet stannade vid tiden 16:57, en dryg kvart. Timern klarar tydligen bara att stänga ljudströmmen om skärmen samtidigt lyser och skärmlåset inte är på. (Hsr såklart skärmlås på mobilen och släckt skärm när jag ska sova). Jag kontrollerade batteri och aviseringsinställningarna, men de är precis som du sa. 100% batteri (inget optimerat läge) och tillgång till aviseringar. Så det måste vara någon annan orsak.

  Så fungerar den alltså inte.

  Det märkliga är att det fungerade i tidigare versioner, för ett år sedan.

  Andra sömntimer som klarar stänga ljudströmmen använder inte nedtoning, utan klipper av ljudet direkt. Inget tjafs med nedtoning.

  Kanske hade jag skärmen påslagen när jag testade om appen fungerade, första gången, satt väl och tittade på hur timern räknar ned. Men med släckt skärm - nej. Har upprepat detta 3 ggr nu. Godnatt. 🌛
  Eva
 • Av en slump upptäckte jag att en annan sömntimer, som fungerar, hos Storytel, stoppar sin nedräkning om jag pausar ljudströmmen. Sveriges radio sömntimer pausar inte om jag pausar programmet, utan räknar ned oberoende av om programmet spelas, tar din tidräkning från någon extern klocka, och relaterar inte alls till själva ljudinspelningens uppspelningstid.
  ▶️⏩️⏸️⏪️
  Eva
 • Så trist.

  Jag har nyss testat med en Samsung Galaxy S10, och sovtimern gör det den ska hos mig, även med skärmen släckt och telefonen helt stilla.

  Det låter fortfarande som om appen inte har rätt att utföra processen "stoppa ljudet" i bakgrunden. De två vanligaste orsakerna har du åtgärdat när du tog bort batteribegränsningen och tillät avisering för sovtimern.
  Kanske hade jag skärmen påslagen när jag testade om appen fungerade, första gången, satt väl och tittade på hur timern räknar ned. Men med släckt skärm - nej. Har upprepat detta 3 ggr nu. Godnatt. 🌛
  Att det har fungerat vissa gånger när du har testat men inte fungerar mitt i natten när du verkligen behöver timern, måste vi fundera över. En skillnad skulle, som du antog, kunna vara att du vid testet när timern funkade, inte hade appen i bakgrunden. MEN det kan finnas en annan skillnad, nämligen att testet gjordes på dagen medan problemen finns på natten.

  Hur går det om du testar på dagen? Starta ett avsnitt, sätt timern på tio minuter, släck skärmen och lägg ifrån dig mobilen. Går timern fortfarande inte igång av sig själv, utan först när du låser upp mobilen?
  Annika Webbmaster
 • Jag har inte haft tillfälle att testa, däremot kan jag glädjande nog berätta att NRK app stannar fint efter 10 minuter även med skärmen släckt. Lyssnade precis på programmet Oppdatert avsnittet Svindelbølge i Skandinavia, hackerens hevn (ett program om Uppdrag granskning). Ljudströmmen hos NRK klippte på exakt 10 minuter, tonade inte ut.
  Eva
 • När jag nu dagtid testade 2 ggr så fungerade det i ena fallet (med släckt skärm) men inte i det andra fallet. I första fallet lyssnade jag på Morgonpasset i P3 i live utsändning, då stängde ljudströmmen av, och tonade ut, när det gått precis 10 min. Fint! När jag sedan lyssnade på ett förinspelat program, Dagens Eko om ALS, som blev tillgängligt i appen idag på morgonen, så spelade programmet på utan att bry sig om att timern nollat sig... Satte timern i appen på 10 min och en fysisk tickande äggklocka på 15 min, när äggklockan ringde pratade programmet fortfarande. Ljudströmmen stoppades dock när jag ilsket plockat upp mobilen och satt igång skärm och svept bort skärmlåset. Den startades av någon funktion som timern skickat ut när den räknat klart, men som inte kunde aktiveras när skärmen var nedsläckt. Detta senare gällde alltså inte när timern räknade ner i ett _direktsänt_ program, men väl när timern räknade ner i ett _förinspelat_ program. *suck* Den norska NRK appens timer stoppade däremot även ett _förinspelat_ program. Måste vara något med programmeringen av apparna, tänkte jag, och inte telefonmodellen.
  Eva
 • Tack för nya intressanta observationer.

  Det märkliga är ju att det fungerar bra hos så många, inklusive hos mig. Hade det varit ett problem med appen så hade det drabbat alla lyssnare på samma vis.
  Annika Webbmaster
 • Ja en lösning är förstås att inte använda sömntimern, och att ni deklarerar att den inte är tänkt att fungera på alla telefonmodeller eller i alla situationer.
  Eva
 • Avprenumererar från denna tråd nu, med slutsatsen att sömntimern inte fungerar. Jag har gjort de tester ni bad om.
  Eva
 • Tack för hjälpen och trist att vi inte lyckades lösa det.
  Annika Webbmaster
 • Fick det att fungera med en app som heter Lägen och rutiner, som var förinstallerat. Läste om den på Reddit, på engelska. (Modes and routines). Följde instruktionerna. La till "Om": Starta manuellt. "Då": Vänta innan nästa åtgärd. Satte att den ska vänta 5 minuter. "Vad": Stäng en app. Valde sedan Sveriges Radio Play bland alla mina installerade appar. Satte igång ett längre förinspelat program i Sveriges radio, och tryckte sedan igång Åtgärden i den andra appen (dvs i Lägen och rutiner). Nu slutade ljudströmmen efter 5 minuter. Planerar ändra till en längre Åtgärd  till exempel 10, 15 eller 20 minuter (beroende på hur lång tid man tror man behöver på sig för att somna). Äntligen en workaround lösning, som det verkar. Men kräver att de 2 apparna körs parallellt. Nackdelen är att appen inte verkar minnas vad man spelade när den startas nästa gång, den klipptes ju i farten av den överordnade appen "Lägen och rutiner", och SR hann inte spara ner någon information om det pågående programmet. Ungefär som att trycka ctrl X ctrl Z på datorn förr i tiden för att stänga processen och lämna fönstret.
  Eva
 • Hej igen!
  Det var bra att du återkom till forumet, för jag har hittat ytterligare en inställning som bör kunna påverka sovtimern:
  Mobilens Inställningar -> Appar -> Sveriges Radio Play

  På sidan du då kommer till som (åtminstone hos mig) har rubriken Appinfo, finns det, nästan i botten, ett alternativ som heter Alarm och påminnelser. Den funktionen kan jag tänka mig att du behöver ha påslagen för att timern ska fungera i bakgrunden.  Lägen och rutiner är rätt avancerade inställningar! Bra att du fick dessa att fungera, men det är förstås inte tänkt att det ska vara så här krångligt.

  Jag håller tummarna för att den här nyupptäckta inställningen Alarm och påminnelser är det som vad som skiljer sig mellan de lyssnare som får det att fungera och er där det inte fungerar. Lena här har också problem med timern, trots att hon nu har funnit både timer-aviseringen och batteriinställningen och ställt in det rätt.

  Jag kommer att tipsa Lena både om Alarm och påminnelser och om att Lägen och rutiner annars kan vara en lösning, så tack för att du beskrev att det fungerar för dig! Tack även för att du har berättat hur du lockade fram aviseringskategorierna, vilket jag har tipsat en annan lyssnare om.

  Trevlig helg!

  Annika Webbmaster
 • Hittade inte den inställningen på min mobil, det såg annorlunda ut. Sveriges radio hade inte åtkomst men kunde ändå stoppa live utsändning med sömntimern, men inte förinspelade program. Ska dubbelkolla detta nu. Finna för många olika varianter av inställningar. Kan tänka mig att programmet av säkerhetsskäl inte kommer åt att stoppa sig själv inifrån sitt scope.
  Eva
 • Det fungerar som det ska när man spelar en live utsändning i direktsändning och använder timern. För förinspelade stannar inte om skärmen är släckt, men stannar direkt om man väcker skärmen. SR timer räknar ned klockan oavsett om man stannar programmet eller ej. Motsvarande timers hos både NRK och DR (även Storytel) stannar nedräkningen av klockan om man pausar uppspelningen av programmet, men stoppar å andra sidan ljudströmmen när tiden är slut och klockan nollar sig, även om skärmen är släckt. Programmeraren får fundera på detta faktum... är antagligen olika lösningar i programkoden om man räknar ner och stoppar en live utsändning,  och om man räknar ner och stoppar ett förinspelat program som spelas upp.
  Eva
 • Tack Eva!

  Jag håller med om att du har gjort flera intressanta iakttagelser. Att timern kan slå av en direktströmmad kanal tyder på att appen har rätt att fungera i bakgrunden.

  Om du orkar, så skulle vilja att du testar ytterligare en sak, nämligen att om timern kan stänga av ett nedladdat avsnitt om du lyssnar i mobilens flygplansläge. Om detta fungerar bättre, så slå på normal uppkoppling igen och se om timern därefter fungerar som vanligt.

  Manövern med att smita emellan med en kort tids flygplansläge har effekt på ett annat problem i Android-appen (hög batteriförbrukning vid efterhandslyssning), där flygplansläget liksom verkar "normalisera" något som kommit i olag hos vissa lyssnare. Det finns ett par likheter mellan ditt problem och det andra problemet (båda drabbar poddar men inte direktlyssning, vi på Sveriges Radio kan inte återskapa felet) som gör att jag åtminstone tycker att manövern är värd att testa.

  Tack för ditt tålamod.
  Annika Webbmaster
 • Fick det inte att fungera när jag lyssnade på ett nedladdat avsnitt i flygplansläge. Den spelade på, fastän timern räknat ner och slagit av. Skillnaden var dock att ljudströmmen stoppade tvärt när jag låste upp skärmen, den tonade inte ut snyggt, som var fallet när jag lyssnade på live utsändning.

  Nu orkar jag inte testa mer utan övergår till att använda Lägen och rutiner, och låter operativsystemet klippa processen efter en viss tid, istället för att irritera mig på timer-funktionen. Såg på Google att många andra timers också har problem här och där, dock inte hos Danmarks Radio eller NRK. Men hos dem räknar timern inte ner klocktid utan räknar ned antalet uppspelade minuter (är inte samma sak om man pausar uppspelningen under pågående timer-nedräkning). I praktiken kan man ju räkna ned uppspelade minuter, för somnar man ifrån radion så pausar man ju ändå inte programmet medan man sover, och nedräkningen blir samma som om man räknat ned i klocktid. 😴🕥
  Eva
 • Timern fungerade åtminstone 1 gång på ett förinspelat strömmande avsnitt EFTER att jag haft telefonen i flygplansläge OCH spelat med timern på ett NEDLADDAT avsnitt. Högst märkligt! Har inte provat starta om telefonen mellan flygplansläget och uppspelningen av det förinspelade strömmande avsnittet, däremot.
  Eva
 • Lovande!
  Hur gick det sedan under natten?
  Annika Webbmaster
 • ... eller när du använder funktionen "på riktigt", och inte testar ditt och datt (vilket vi är så tacksamma över att du har gjort!)
  Annika Webbmaster
 • Jag använder tillsvidare Lägen Och Rutiner  och låter den inbyggda externa appen stänga Sveriges radio appen. Väntar med SR timern tills ni har programmerat om i appen till att räkna ned på uppspelade minuter istället för att räkna ner på klocktid, så som NRK och DR redan löst sina sömntimer appar...😜
  Eva

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post syns inte publikt.