Problem med sajtens sökfunktion
Hej, Jag har svårt att hitta program/nyheter på er webb.
I dag letade jag efter nyheten om serverhallar som får rabatt på elskatten. Vad ska jag söka på för att få upp den nyheten? Jag skrev serverhallar - men då kom bara en massa gamla nyheter upp. Jag skrev serverhallar elförbrukning - inte heller en relevant träff.
Lika så var det när jag i efterhand ville lyssna på den klimatpolitiska debatten i lördagens P1. Hittade den inte, fick manuellt leta i tablån och scrolla mig fram. Så jag söker tips för hur jag bättre kan använda er sökfunktion för att hitta alla bra nyheter och program.
I dag letade jag efter nyheten om serverhallar som får rabatt på elskatten. Vad ska jag söka på för att få upp den nyheten? Jag skrev serverhallar - men då kom bara en massa gamla nyheter upp. Jag skrev serverhallar elförbrukning - inte heller en relevant träff.
Lika så var det när jag i efterhand ville lyssna på den klimatpolitiska debatten i lördagens P1. Hittade den inte, fick manuellt leta i tablån och scrolla mig fram. Så jag söker tips för hur jag bättre kan använda er sökfunktion för att hitta alla bra nyheter och program.
Följ inlägget
2
följare
Gra fråga och svaret blir långt, så jag kommer att dela upp och börjar med hur du kan söka fram de exempel du gav:
Denna nyhet fann jag här:Nyheten om rabatterad elskatt i serverhallar
https://sverigesradio.se/artikel/amerikanska-it-jattar-far-elrabatt-for-energislukande-serverhallar
Här var det en nyhet från idag som var så stor att den borde finnas med i vårt nyhetsflöde, som du når under fliken Nyheter på startsidan, se bild:
På nyhetssidan skrollade jag nedåt en bit och fann nyheten:
Att söka på serverhallar går också, men som du konstaterade blir det många (närmare bestämt 177 stycken) träffar på artiklar. Där kan du filtrera så att du endast ser det senaste dygnets artiklar, vilket ger tre träffar, där en är den önskade:
Lyssna på en politisk debatt i efterhand Bra att du kom på att söka i tablån! När du vet i vilken kanal och ungefär vid vilken tid något sändes, är det ett bra sätt. Via tablån fann du alltså denna länk:
https://sverigesradio.se/avsnitt/riksdagspartierna-debatterar-miljo-och-klimat
Men att söka ska också gå! Sökmotorn hittar det jag söker efter om jag använder just de ord som ingår i texten. Jag testade att söka på orden klimatpolitisk debatt, men eftersom ordet klimatpolitisk inte finns med i avsnittets beskrivning, blev det ingen träff. Däremot fann jag två nyhetsartiklar om samma debatt genom att filtrera fram artiklar från den senaste månaden:
När jag istället sökte på klimat debatt dök avsnittet upp som ett förslag innan jag ens skrivit klart ordet debatt:
Sammanfattning av tipsen ovan:
- Leta via tablån
- Leta i nyhetsflödet
- Filtrera artiklar på senaste dygnet, senaste månaden etc
- Testa andra sökord
Vår sökmotor är primitiv jämfört med avancerade söktjänster som Google. Jag kommer därför att berätta hur du kan använda externa sökmotorer på vår webbplats. (Metoden funkar även för att söka på exempelvis din kommuns webbplats, och är mycket användbar.)Hej igen!
Kost ger för många träffarEn annan lyssnare, Helena här (Att söka pod), beskrev ett annat scenario där sökmotorn fungerar dåligt:
Problemet här att en sökningen ger alltför många sökträffar, eftersom alla avsnitt och artiklar som innehåller "bokstavskombinationen kost", det vill säga kost, men även ord som frukost, kostnad och kostym dyker upp. Det blir 1059 avsnitt (och tusentals artiklar).
Att söka på specialkost, kost hälsa, kost motion eller kostexpert, ger färre och bättre träffar.
Alla poddar om ett ämne
Jag tolkar det dock som att Helena vill hitta en programserie om kost, och tipsade om att undersöka poddarnas ämneskategorier (som vi för övrigt håller på att förbättra):
- Gå in under Poddar & program, en länk högt uppe på alla våra sidor:

- Välj kategori. Ofta är det tydligt vilken kategori som är bäst, men kost kan passa in i kategorin Kultur och nöje med programmet Meny, kategorin Livsstil med program som Fråga Agnes Wold och Kropp & Själ och i kategorin Vetenskap/Miljö, med programmet Vetenskapsradion Hälsa
Att söka på namn gav inga träffarHelena hade ytterligare en utmaning för sökmotorn: Problemet brukar vara stavningen, som är extra knepig för radio eftersom vi hör namn på personer och program utan att vi ser hur de stavas! Skriv hellre lite för kort än att skriva längre med risk för fel. Om jag söker på "Agnes" så hittar sökmotorn programserien Fråga Agnes Wold. Om jag istället råkar skriva "Agnes Vold" eller "Agnes Wåld", får jag ingen träff.
Program hittas - om du stavar som vi!
Vår sökmotor är bra på att hitta programserier - ifall du stavar precis som vi gjort. Eller skriver en "säker" del av namnet. Att skriva eur (utan att ens trycka på sök) räcker för att nå Europapodden. Eller pap (som är en del av Europapodden).
Var snål med tecknen och se om du får en bra träff medan du skriver! Så snart du skrivit in ett tecken som inte hör hemma i programmets namn, så sållar sökmotorn bort programmet. Om du skriver Ljudbok, så fattar inte sökmotorn att du vill till programmet Ljudböcker från Radioföljetongen & Radionovellen, men medan du skrev in ordet, syntes programmet som en föreslagen sökträff, i och med att orden börjar på samma vis:
Att söka med andra sökmotorer
Avancerade sökmotorer klarar av den typen av stavnings-skillnader. Jag berättar därför hur du gör för att söka med en extern sökmotor på sverigesradio.se (och andra sidor - tipset är användbart över hela internet).
Om du vill söka efter något, låt säga "Agnes Vold", och begränsa sökningen till att bara få träffar från sverigesradio.se kombinerar du sökordet med site:sverigesradio.se, alltså site:sverigesradio.se Agnes Vold (se bild).
Google, som jag använde på ovan, föreslår omgående en annan stavning:
Visar resultat för site:sverigesradio.se Agnes Wold (med möjlighet att välja den stavning jag verkligen skrev)
Och då fick jag hela 5410 träffar. Under "verktyg" kan jag dessutom styra så att jag exempelvis filtrerar fram träffar endast från den senaste månaden.
Sammanfattning av dagens tips:
- Det går att botanisera bland poddar och program från en viss kategorier, som Kultur och nöje, Livsstil, eller Vetenskap/Miljö
- Om ett sökord ger för många träffar, så testa med en mer specifik term
- Vid svårstavade ord är det bra att skriva en säker del av namnet och att ge akt på de sökträffar som föreslås
- Att använda en extern sökmotor på vår hemsida kan ge bättre sökträffar än vår egen sökmotor
Hoppas att detta är begripligt och hjälper er att hitta vårt innehåll!Taggar som matchar exakt måste få prioritet, och sr-medarbetare MÅSTE ge alla klipp denna metadata!
Så även jag gick bet när jag sökte "Fördjupning små partier" i appen:
Programmet "Ekot Fördjupning" hittades, men ingen special om små partier
Sökte "valet": ... fjärde träffen blev ganska rolig: Programmet "Ordvalet"
Visst hittade jag nyheters kategori för valet, men där läggs bara 7 största nyheterna
Ger upp, och en liten primitiv sökmotor blev en demokratifråga 😀
Tack för ett trist och tydligt exempel på problemen, David!


Jag börjar med att beskriva var du hittar detta, sen berättar jag varför sökfunktionen missar det. I appen ligger detta innehåll på startsidan, ungefär halvvägs ned.
Motsvarande innehåll hittar vi även "halvvägs ned" på startsidan på vår sajt sverigesradio.se:
Dessa spellistor är ett väldigt bra format för att samla olika inslag om ett visst ämne, men det är ett "nytt format" som sökmotorn tyvärr inte hittar alls. I appen fungerar sökfunktionen för programserier och avsnitt (om ljudet finns kvar), men inte för exempelvis nyheter, kanaler eller samlingar av poddar.
På hemsidan fungerar det snäppet bättre, så att även kanaler, nyhetsartiklar och samlingar av poddar går att hitta, men den här typen av nya spellistor (samt de enskilda inslag som ingår i listan) hittas inte.
Jag återkopplar till Studio Ett (som kan hjälpa lyssnare genom att säga att det finns på appens startsida) och till de kolleger som utvecklar detta format.
De utvecklare som som har tagit fram formatet hälsar att dessa listor går att hitta dem med externa sökmotorer och det går att länka till dem, vilket jag därför gör här:
Småpartierna som kan avgöra valet
Att spellistorna inte hittas med vår egen sökmotor vare sig på webbsidan eller i appen och att listorna är svåra att länka till (jag lyckades ju inte i mitt förra svar, och jag arbetar med vår webbplats!) ska vi förstås förbättra.
Ville just utvidga problemet så det är "känt" att det drabbar appen också, och även värre.
Tror det är viktigt att "Studio Ett" (och andra program) är TYDLIGA om vilket program man hänvisar till. Och då är det fortfarande möjligt att hitta i appen OM man söker på EXAKTA namnet på programserier, eller poddar. Det är nog den kortast hjälpen till alla.
Där sedan utvecklarna får klura ut hur spellistorna namnsätts, och att just det namnet blir sökbart. Även där nog den kortast lösningen i närtid.
Givetvis är nog långsiktiga målet att få en indexerande sökmotor internt, men det är inte bara SR som har problem med sökfönstret. Så ovan får nog bli "workaround" tills dess.
Men hur stavar vi, egentligen?
Tyvärr är det svårt att, som lyssnare, veta hur vi har valt att stava. Själv skulle jag spontant skriva "USA-podden", vilket inte ger någon sökträff, eftersom namnet stavas "USApodden", vilket ju inte hörs i sändning! Tv och tidningar har inte detta problem, för deras information ser vi även. Att i radio hela tiden berätta inte bara det exakta namnet utan dessutom hur det stavas skulle bli tröttsamt att lyssna på, och vi vill inte göra sämre radio för att kompensera för sökmotorns problem!
Här kommer mitt tips från den 1 september in, om att gärna skriva "få men säkra" bokstäver och att ge akt på de förslag som visas medan man skriver. USApodden dyker upp som förslag när jag skrivit US och USA, men försvinner så snart jag skriver in USA-.
Med reservation för att det alltså inte hjälper hela vägen, är det förstås bra om vi är tydliga med hur man hittar det vi tipsar om i sändning - samtidigt som vi behöver arbeta för att sökmotorn ska bli mer tillåtande!
Innehåll som inte är avsnitt eller program
Ett annat problem, som är relevant i ditt exempel, är att sökmotorn i appen endast fångar upp programserier och avsnitt. (Hemsidans sökmotor ger även träffar på kanaler och artiklar.)
Den spellista du ville hitta är "något annat", som vår sökmotor inte hittar idag - och då hjälper det inte att du skriver in det exakta namnet. Där kommer ett annat av mina tips in. Externa sökmotorer (Bing, Google, Duckduckgo med flera) söker igenom hela vår sajt och kan hitta innehåll som vår sökmotor inte fångar upp.
I just det här fallet hade det varit bättre att säga att "Småpartierna som kan avgöra valet" är en spellista som du hittar på startsidan i både appen Sveriges Radio Play och på vår hemsida sverigesradio.se. Samtidigt kan vi inte begära att alla kolleger som hörs i etern ska veta exakt hur appen hanterar olika typer av innehåll. Det är bättre att de tipsar om bra innehåll än att de börjar undvika att tipsa om sådant de vet finns i appen av rädsla för att "säga på fel sätt". En del lyssnare kommer att hitta till det de tipsar om.
Och av er som inte blev hjälpta, finns det enstaka som du, som hör av er till oss med konstruktiv kritik och hjälper oss att ringa in förbättringsområden! Det tackar vi för.
Jag har givit Studio Ett länken hit, men det var mitt under deras värsta arbetstopp inför valet, så jag tar upp det igen! Du har rätt i att det kan kompensera för sökmotorns brister i hög grad. Ifall man skriver in den exakta rubriken på ett avsnitt eller det exakta namnet på ett avsnitt, så fångar appens (och hemsidans) sökfunktion upp detta.
Nya appen/ tekniska programmet startade 2012 vad jag förstår, gällande hela strukturen som inkluderar även sökmotorn.
Om man fick önska en helt ny sökmotor, behöver man en helt ny app eller kan man utveckla sökmotor i nuvarande app?
Har läst en hel del inlägg efter själv inte hittat det jag sökte o det finns mycket kvar att önska för att "googla" fram det man önskar lyssna på.
Riktigt så hänger det inte ihop. Fram till slutet av 2017 hade vi en bra sökmotor på hemsidan som byggde på molntjänsten Google Site Search. Den upphörde 2018 och vi behövde en ersättare. Att använda andra Google-tjänster var inte ett alternativ. Jag minns inte om det berodde på prislappen eller om det även fanns integritetsproblem med Googles nya villkor, men jag minns att jag då ansåg att det var trist, men helt nödvändigt, att lämna samarbetet med Googles söktjänst - trots att Google var överlägsna rent funktionellt.
Vi valde då att utveckla en egen söktjänst som bygger på något som kallas Elastic Search, en lösning vi redan använde i appen. Den har inte samma "muskler" som Google, men det beror delvis på att vi själva inte har mäktat med att utveckla den så att den blir så bra som den kan bli. Hur Elastic fungerar (eller inte fungerar) hos oss på Sveriges Radio ger troligen inte en rättvis bild av den tjänsten. Det är fullt möjligt att byta sökmotor i den app vi har idag. Om det vore ett bra beslut, vet jag däremot inte. Sökmotorn har alltså förbättringspotential. Det som saknas är (att prioritera) resurser för att utveckla den vidare. Berätta gärna vad det är du vill hitta, så hjälper vi dig - eller förklarar varför det du vill finna inte dyker upp!
Det går inte att begränsa sökningen så att sökningen bara sker inom t ex denna pod?
Global sökning på Birgitta Holm hittar inte denna pod.
Hej Bertil!


Jag håller med om att möjligheten att filtrera sökträffar så att man endast söker på ett program i taget hade varit en bra funktion!
Filtrera om det blir många sökträffar
Faktum är att vi har haft en sådan på vår hemsida, men det var få lyssnare som använde den, vilket jag dock tror har att göra med att den var svår att hitta och att det dessutom var svårt att förstå hur den skulle användas - så låg användning behöver inte betyda litet behov. (I appen, som du sökte i, har vi aldrig haft möjlighet att filtrera per program).
I båda fallen kan du dock lägga till programnamnet och själv få ett liknande filter, som kan vara användbart om du får för många sökträffar. Se här skillnaden mellan när jag söker efter strindberg (108 sökträffar på avsnitt) respektive strindberg bokradio (2 träffar, båda från Lundströms bokradio)
Varför alldeles för få träffar?
Med Birgitta Holm var broblemet inte för många träffar. Det namnet ger endast åtta avsnittsträffar, och det avsnitt du ville nå finns inte med.
I det här fallet är det nämligen en annan brist i vår sökmotor som ger problem. Namnet Birgitta Holm står med i texten, men i fel del av texten! Vår sökmotor indexerar nämligen endast rubriker och ingresser, och Birgitta Holm nämns först i brödtexten.
Externa sökmotorer
Jag påminner om det tips jag gav tidigare. Externa söktjänster (Bing, Google, Duckduckgo med flera) söker igenom hela vår sajt och kan hitta innehåll som vår sökmotor inte fångar upp. Att lära sig att använda dessa och ett par av de lite mer avancerade inställningarna som finns underlättar mycket i vardagen, eftersom den kunskapen går att använda på betydligt många fler håll än att leta upp avsnitt från Sveriges Radio, så jag tipsar om hur jag gör för att leta.
Här visar jag med Google, den vanligaste söktjänsten. Sök efter Birgitta Holm bokradio och begränsa sökningen till att bara få träffar från sverigesradio.se genom att kombinera dina sökord med site:sverigesradio.se, alltså site:sverigesradio.se Birgitta Holm bokradio.
Detta gav mig dock 45 träffar, eftersom Lundströms bokradio finns med som en länk på flera avsnitt från andra programserier. Det var lite för mycket för att jag snabbt ska kunna hitta det jag ville. Då tar jag till en annan av Googles sökinställningar som jag hittar under knappen Verktyg (se bilden) och filtrerar så att jag endast får träffar från det senaste året. Då blir det två sökträffar och en av dessa är den du ville hitta:
Sökträffar från sverigesradio.se, sökord Birgitta Holm bokradio, filtrerade på det senaste året
Men naturligtvis ska vår egen sökmotor bli bättre. Jag hoppas verkligen inte att mina försök att ge tips om hur man kan söka tolkas som en ursäkt för att vi inte ska göra saker bättre. Tvärtom är det ju så att varje "bruksanvisning" jag skriver innebär att vi har ett förbättringsområde.
Gott nytt år!
"Visa flera" står med sökresultat före och efter "visa flera" med några tomma rader före och efter "visa flera" texten.
Är det dumt att tgb döljer vissa sökresultat och "visa flera" alternativet?

Detta med Visa flera ber jag app-teamet kika på!
Försvinner tangentbordet ifall du skrollar nedåt bland sökträffarna?