Till senaste kommentaren

Hur hittar jag ett tio år gammalt program ?

Hej
Den blodälskande guden i mossen - om Skedmosse är ett program jag i studiesyfte skulle vilja höra på. Hur gör jag då ? Besöker era arkiv ?
Tack för svar
Med vänlig hälsning
Kristina Svensson
Kristina Svensson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Jag är bara SR-lyssnare, och jobbar inte här, men tror att jag hittat ditt program. Har också lite allmänna söktips om du letar framöver (vill du bara ha en länkar står den nedan, men det kan vara praktiskt med ett komihåg).

  Jag hittade det inte genast via SR:s sökfunktion (och hade ingen aning om vilka program och exakt år man borde leta vid, och ville inte börja så). Ibland är det värt att gå via andra sökmotorer som Duckduckgo eller Google. Jag testade Google i detta fall.

  Att söka på hela titeln du angav som fullständigt citat (sätt det inom citattecken) gav inget vettigt nedladdnings-/lyssningsbart. Ibland hjälper det att lägga till site:sverigesradio.se på slutet (eftersom vi hittar åtminstone länkar till inspelningarna där), men denna gång löste det sig redan innan. Efter att ha sökt på ["Den blodälskande guden i mossen" sveriges radio] (utan klamrarna) hittade jag
  * Diverse irrelevanta saker på andra sidor.
  * Denna SR-sida som bara beskriver avsnittet: https://sverigesradio.se/artikel/3655926
  * Denna sida där man faktiskt kan ladda ned avsnittet: https://sverigesradio.se/avsnitt/72270 . Observera att sidrubriken här inte har något med programtiteln att göra (däremot att det är Vetenskapsradion Historia, och sändningsdatum), så utgick vi bara från sådant skulle vi missat det. Omvänt: om vi visste att det sänts en viss dag (och hur datum formatteras) skulle det gått jättelätt att hitta.

  Nu hade jag tur, och det ovan var bara första försök. Ibland skrivs inte titlar ut exakt som man vill (t ex kan en så enkel sak som dubbelmellanslag, att någon tekniker stavat fel för tio år sedan, eller streck bytta mot kommatecken ställa till det). Att testa med nyckelord är ofta bättre. Här har vi det rätt konstiga ordet "blodälskande", och testar att bara använda det som nyckelord (andra ord, eller kombinationer hade nog fungerat, men första bästa visade sig räcka). Resultatet kan variera beroende på användare, men bör vara ganska bra: https://www.google.com/search?q=blodälskande+site:sverigesradio.se

  Hoppas det hjälpte, såväl med programmet som i vidare sökning!


  //Anders M.L.

  PS. Internetstiftelsen har ofta bra resurser om du vill läsa mer: https://internetkunskap.se/amne/sokkritik/
  Anders
 • Hej Anders M.L ,
  Stort tack för detta informativa svar du skrivit !
  Nu ska jag " klicka" mig fram och förhoppningsvis kunna ladda hem och lyssna på - vad jag tror - ett intressant program.
  Tack så mycket !
  Med vänlig hälsning
  Kristina Svensson
 • Anders:
  Tack för hjälp att hjälpa! Googles (med flera sökmotorers) smarta sökfunktioner använder jag själv ofta.

  Båda:
  Tips, som inte är relevant här, men bra att känna till, apropå detta:
  Omvänt: om vi visste att det sänts en viss dag (och hur datum formateras) skulle det gått jättelätt att hitta.
  Även för avsnitt där datumet inte står i rubriken, kan ett känt sändningsdatum vara en hjälp. Det går att nå avsnitt via tablån, men fungerar först för avsnitt från 2013 och senare.

  Känner till datum, men inte program
  Om du vet att ett program om en offerplats från järnåldern har sänts i P1 den 21 september 2016, men inte vet vilken programserie det var, kan du leta upp det via kalendern i P1:s tablå och då komma till rätt datum:
  https://sverigesradio.se/tabla.aspx?programid=132&date=2016-09-21

  (Det avsnitt jag tänkte på i mitt exempel är för övrigt Maror och människooffer i Ströja.)

  Känner till program, men inte exakt datum
  Om du vet namnet på programserien och ungefärligt (första) sändningsdatum, går det att leta upp via programsidans arkiv, länken Alla avsnitt.

  Om jag till exempel vet att programmet om Skedemosse sändes i Vetenskapsradion Historia våren 2010, kan jag välja i kalendern så att jag ser alla avsnitt från den 15 maj 2010 och äldre.  Det översta avsnittet som listas är fortfarande det senaste, men därefter följer de äldre avsnitten.

  Trevlig lyssning!
  Annika Webbmaster
 • Tackar för tipsen - det är bra att ha samlat på ett ställe! Utnyttjade flödes-filtreringsfunktionen senast igår (och ser fram mot svar i https://kundo.se/org/sverigesradio/d/musikal-walldov-och-morck/ 😀 ), och den kan rekommenderas! Här ville jag nog mest peka på att titlar i sökresultaten kan se annorlunda ut, men vara värda att undersöka, och relevanta utifrån någon annan vinkel.

  En fundering, sådär bekvämt utan att ha letat och kollat om det finns En Kanonisk redan: bygga tråden till FAQ-artikel som man kan länka?


  //Anders M.L.

  Anders
 • Tack Annika,
  Ännu mer kunskap !
  Härligt.
  Tack så mycket till er båda ovan.
  Mvh
  Kristina 


  Kristina Svensson
 • En fundering, /.../ bygga tråden till FAQ-artikel som man kan länka?
  Bra idé!

  En FAQ som handlar om Sveriges Radio i stort är på gång att lanseras, och i denna kommer det att finnas en "webb- och app-avdelning". Hur man hittar innehåll är en fråga som absolut bör finnas med där. Jag märker upp denna tråd så att den, eller delar av den, kan återanvändas i vår FAQ!

  Detta supportforum kommer för övrigt också att byggas om (eller, rent faktiskt, bytas ut - men vi tar med oss alla gamla trådar till det nya forumet), så i en övergångsperiod kan det bli problem att orientera sig och hitta tillbaka till gamla trådar. Länkarna ni får i aviseringsmejl verkar dock dirigeras vidare som de ska i de stickprov jag gjort ...

  (Den informationen kommer vi förstås att lägga in i både gamla och nya forumet innan bytet äger rum.)
  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.