Till senaste kommentaren

Har ni något som liknar SVT:s Öppet arkiv?

Kan man lyssna på gamla program från 1952 likt öppet arkiv på SVT?

Kommentarer

 • Hej Roland!

  Även om vi inte har något som kommer i närheten av SVT:s fina Öppet Arkiv, har vi en hel del äldre innehåll, men lite utspritt.

  Här har vi en blandad kompott av dokumentärer, minnesprogram, underhållning med mera ...
  Radiofynd

  För äldre uppsättningar från Radioteatern rekommenderar jag denna sida:
  Dramaklassiker

  Hos Sommar & Vinter i P1 finns ett antal äldre avsnitt. Leta dig bakåt i tid med hjälp av den kalender du finner på denna sida:
  Sommar & Vinter i P1: alla avsnitt (35 avsnitt är från 1960-och 1970-talet)
  Hör av dig om du behöver hjälp att hitta till de äldre avsnitten!

  Om du gillar klassikern På Minuten, så har jag samlat på mig länkar till från olika tider när jag hjälpte en lyssnare här:
  På minuten - äldre avsnitt?

  Musik från förr hittar du hos P4 Plus. Dels i den musik som flödar i kanalen dygnet runt, men även i de återutsända programmen, som Smoke Rings och toppliste-program från 1960-talet:
  Program från P4 Plus

  Spanarna i P1 har också flera gamla avsnitt (fast det är så nytt som från 1988 ...):
  Spanarna: Så lät de 25 första programmen

  Så det finns mycket fint att lyssna på, men samtidigt är det inte mycket med tanke på att vi har funnits i 96 år ...

  Hoppas att du hittar något som du uppskattar - och berätta gärna vilken typ av program det i första hand är du vill lyssna på igen, för dels kan jag hjälpa dig att leta och dels vill jag tipsa rätt kolleger om vad det är våra lyssnare efterfrågar!
  Annika Webbmaster
 • Hej,
  Bo Beskow ritade och utförde fönstren till Skara domkyrka, 1945-76. Han hade ett vinterprat i P1 1973. Jag undrar om programmet finns att lyssna på?

 • Hej Andreas!

  Kanske kan SRF hjälpa dig?
  I detta forum ger vi supportför våra webbtjänster, så arkiven, och möjligheten att ta del av deras innehåll, är inte något jag kan speciellt mycket om, men jag försöker hjälpa dig vidare.

  Hör med SRF, som arbetar med arkiv och research för public service-bolagen.

  Saknas på vår hemsida
  På vår egen hemsida har vi inte detta tillgängligt. Redaktionen för Sommar & Vinter i P1 har digitaliserat alla program från år 2000 och framåt. De har även digitaliserat vissa avsnitt från 1900-talet, och har då valt ut avsnitt som flera lyssnare har efterfrågat. Bo Beskows program från 1973 är tyvärr inte ett av dessa.

  Att fylla på arkivet med fler äldre program är tidskrävande eftersom redaktionen måste leta upp varje program i programförrådet där det ligger i ett gammalt format och sedan digitalisera det och redigera bort musiken som inte får finnas med i sin helhet. Just nu finns det ingen som kan göra detta arbete, men kontakta redaktionen för Sommar & Vinter i P1, så att de vet att det finns ett intresse för detta program till nästa gång de gör en "digitaliserings-vända".

  Tips om annan databas
  Det hjälper inte här, men jag passar på att tipsa om detta ändå eftersom du kan ha nytta av det framöver. Som stiftsantikvarie bör du kunna skapa ett konto hos Kungliga Biblioteket och Svensk Mediadatabas, SMDB.

  Där kan du ta del av nästan allt vi har sänt från 1979 och framåt. Många äldre radioprogram finns också i det arkivet, men tyvärr inte Bo Beskows program.

  Denna möjlighet finns inte för "vanliga lyssnare", men forskare, konstnärer och en del andra kategorier kan alltså lyssna den vägen. (Jag vågar tyvärr inte lova att SMDB anser att just stiftsantikvarier tillhör denna kategori, men jag hoppas och tror att jag har rätt!)

  Lycka till
  Annika Webbmaster
 • Tusen tack för svaret!
 • Hej! jag har en fråga... om det finns arkiv till radio följetongen till ex att lyssna på Kerstin Ekman, Sara Lindman, Margaret Atwood, osv.
  Milagros Fernandez
 • Hej!

  Det som går att lyssna på hos just Radioföljetongen & Radionovellen ska alltid finnas listat här:
  Pågående och kommande ljudböcker

  Dessutom finns det ett fint arkiv med radioteater här:
  Dramaklassiker

  En del av verken är baserade på böcker, exempelvis en dramatisering i åtta delar med Per Anders Fogelströms serie om Stockholm. Här hittar du den:
  Dramaklassiker (avsnitt publicerade i juli 2020)
  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.