Välkommen till Sveriges Radios forum för teknisk support!
Här svarar vi på frågor om våra appar och webbtjänster vardagar kl 09-17.
Du kan även hjälpa oss att göra Sveriges Radios webbplats och våra appar bättre genom att rapportera in problem och komma med förbättringsförslag!
Lyssnarservice svarar på frågor om Sveriges Radios innehåll:
08-784 84 84
lyssnarservice@sverigesradio.se
Svar på vanliga frågor om innehållet
På Sveriges Radio vill vi ha högt i tak och en välkomnande stämning. Därför har vi kommentarsregler som alla måste följa. Här är de tre viktigaste:
- Vi tillåter inte hatiska kommentarer
- Vi kan komma att ta bort kommentarer som är off topic (inte håller sig till ämnet - vilket i detta forum är support på Sveriges Radios webbtjänster)
- Vi tillåter inte namnpubliceringar som bryter mot våra egna publicistiska beslut
Sveriges Radios kommentarsregler
Även om vi inte har något som kommer i närheten av SVT:s fina Öppet Arkiv, har vi en hel del äldre innehåll, men lite utspritt.
Här har vi en blandad kompott av dokumentärer, minnesprogram, underhållning med mera ...
Radiofynd
För äldre uppsättningar från Radioteatern rekommenderar jag denna sida:
Dramaklassiker
Hos Sommar & Vinter i P1 finns ett antal äldre avsnitt. Leta dig bakåt i tid med hjälp av den kalender du finner på denna sida:
Sommar & Vinter i P1: alla avsnitt (35 avsnitt är från 1960-och 1970-talet)
Hör av dig om du behöver hjälp att hitta till de äldre avsnitten!
Om du gillar klassikern På Minuten, så har jag samlat på mig länkar till från olika tider när jag hjälpte en lyssnare här:
På minuten - äldre avsnitt?
Musik från förr hittar du hos P4 Plus. Dels i den musik som flödar i kanalen dygnet runt, men även i de återutsända programmen, som Smoke Rings och toppliste-program från 1960-talet:
Program från P4 Plus
Spanarna i P1 har också flera gamla avsnitt (fast det är så nytt som från 1988 ...):
Spanarna: Så lät de 25 första programmen
Så det finns mycket fint att lyssna på, men samtidigt är det inte mycket med tanke på att vi har funnits i 96 år ...
Hoppas att du hittar något som du uppskattar - och berätta gärna vilken typ av program det i första hand är du vill lyssna på igen, för dels kan jag hjälpa dig att leta och dels vill jag tipsa rätt kolleger om vad det är våra lyssnare efterfrågar!
Bo Beskow ritade och utförde fönstren till Skara domkyrka, 1945-76. Han hade ett vinterprat i P1 1973. Jag undrar om programmet finns att lyssna på?
Kanske kan SRF hjälpa dig?
I detta forum ger vi supportför våra webbtjänster, så arkiven, och möjligheten att ta del av deras innehåll, är inte något jag kan speciellt mycket om, men jag försöker hjälpa dig vidare.
Hör med SRF, som arbetar med arkiv och research för public service-bolagen.
Saknas på vår hemsida
På vår egen hemsida har vi inte detta tillgängligt. Redaktionen för Sommar & Vinter i P1 har digitaliserat alla program från år 2000 och framåt. De har även digitaliserat vissa avsnitt från 1900-talet, och har då valt ut avsnitt som flera lyssnare har efterfrågat. Bo Beskows program från 1973 är tyvärr inte ett av dessa.
Att fylla på arkivet med fler äldre program är tidskrävande eftersom redaktionen måste leta upp varje program i programförrådet där det ligger i ett gammalt format och sedan digitalisera det och redigera bort musiken som inte får finnas med i sin helhet. Just nu finns det ingen som kan göra detta arbete, men kontakta redaktionen för Sommar & Vinter i P1, så att de vet att det finns ett intresse för detta program till nästa gång de gör en "digitaliserings-vända".
Tips om annan databas
Det hjälper inte här, men jag passar på att tipsa om detta ändå eftersom du kan ha nytta av det framöver. Som stiftsantikvarie bör du kunna skapa ett konto hos Kungliga Biblioteket och Svensk Mediadatabas, SMDB.
Där kan du ta del av nästan allt vi har sänt från 1979 och framåt. Många äldre radioprogram finns också i det arkivet, men tyvärr inte Bo Beskows program.
Denna möjlighet finns inte för "vanliga lyssnare", men forskare, konstnärer och en del andra kategorier kan alltså lyssna den vägen. (Jag vågar tyvärr inte lova att SMDB anser att just stiftsantikvarier tillhör denna kategori, men jag hoppas och tror att jag har rätt!)
Lycka till
Det som går att lyssna på hos just Radioföljetongen & Radionovellen ska alltid finnas listat här:
Pågående och kommande ljudböcker
Dessutom finns det ett fint arkiv med radioteater här:
Dramaklassiker
En del av verken är baserade på böcker, exempelvis en dramatisering i åtta delar med Per Anders Fogelströms serie om Stockholm. Här hittar du den:
Dramaklassiker (avsnitt publicerade i juli 2020)
Till häst genom Västerbotten är dessvärre inte längre tillgänglig för efterhandslyssning på Sveriges Radio. Enligt våra avtal så tas program med upphovsrättsskyddat material bort 30 dagar efter sändning. Det beror vanligtvis på att musiken som spelas i avsnitten är upphovsrättsskyddad vilket gör att vi endast har möjlighet att sända innehållet under en viss period.
Det är däremot inte omöjligt att vi kommer att köra repriser på programmet längre fram, så håll ögon och öron öppna om repriser väl dyker upp! Du kan även skicka ett mejl till drama@sverigesradio.se och där lämna ett önskemål om reprissändning.
Till häst genom Västerbotten finns även som bok/ljudbok, som går att låna på biblioteket.
Det är förstås inte samma sak, men berättelsen om jakten på berättelser skrevs ursprungligen av Sven Björklund och Olof Wretling som en bok. Bonus för alla spännande foton!
Ni skriver 2021 att äldre program måste letas fram i gammalt format och digitaliseras. Men jag har läst att hela Sveriges radios arkiv ska ha blivit digitaliserat redan i juni 2013. Har jag alltså missuppfattat detta?
Jag kollar upp hur det fungerar numera och återkommer!
Jag bad Bibi Rödöö, programchef för Sommar & Vinter i P1, att berätta mer om arbetet med att göra de äldre avsnitten tillgängliga, eftersom min bild av det varit förlegad. Hon svarade:
Fyra nya (gamla) sådana avsnitt kom ut nu i augusti. Väl bekomme!
- Staffan Westerberg 1995
- Amanda Ooms 1996
- Göran Rosenberg 1998
- Marita Ulvskog 1999
Bibis viktigaste uppdrag är att arbeta här och nu, samt att planera så att vi får en bra mix av Sommar- och Vintervärdar i kommande säsonger. Hon håller med om att det är fint att arkivet växer även med historiskt innehåll, men har inte möjlighet att använda mer än en marginell del av programmets budget till detta.Avsnitt där ljudet är raderat går inte längre att nå