Till senaste kommentaren

Har ni något som liknar SVT:s Öppet arkiv?

Kan man lyssna på gamla program från 1952 likt öppet arkiv på SVT?

Kommentarer

 • Hej Roland!

  Även om vi inte har något som kommer i närheten av SVT:s fina Öppet Arkiv, har vi en hel del äldre innehåll, men lite utspritt.

  Här har vi en blandad kompott av dokumentärer, minnesprogram, underhållning med mera ...
  Radiofynd

  För äldre uppsättningar från Radioteatern rekommenderar jag denna sida:
  Dramaklassiker

  Hos Sommar & Vinter i P1 finns ett antal äldre avsnitt. Leta dig bakåt i tid med hjälp av den kalender du finner på denna sida:
  Sommar & Vinter i P1: alla avsnitt (35 avsnitt är från 1960-och 1970-talet)
  Hör av dig om du behöver hjälp att hitta till de äldre avsnitten!

  Om du gillar klassikern På Minuten, så har jag samlat på mig länkar till från olika tider när jag hjälpte en lyssnare här:
  På minuten - äldre avsnitt?

  Musik från förr hittar du hos P4 Plus. Dels i den musik som flödar i kanalen dygnet runt, men även i de återutsända programmen, som Smoke Rings och toppliste-program från 1960-talet:
  Program från P4 Plus

  Spanarna i P1 har också flera gamla avsnitt (fast det är så nytt som från 1988 ...):
  Spanarna: Så lät de 25 första programmen

  Så det finns mycket fint att lyssna på, men samtidigt är det inte mycket med tanke på att vi har funnits i 96 år ...

  Hoppas att du hittar något som du uppskattar - och berätta gärna vilken typ av program det i första hand är du vill lyssna på igen, för dels kan jag hjälpa dig att leta och dels vill jag tipsa rätt kolleger om vad det är våra lyssnare efterfrågar!
  Annika Webbmaster
 • Hej,
  Bo Beskow ritade och utförde fönstren till Skara domkyrka, 1945-76. Han hade ett vinterprat i P1 1973. Jag undrar om programmet finns att lyssna på?

 • Hej Andreas!

  Kanske kan SRF hjälpa dig?
  I detta forum ger vi supportför våra webbtjänster, så arkiven, och möjligheten att ta del av deras innehåll, är inte något jag kan speciellt mycket om, men jag försöker hjälpa dig vidare.

  Hör med SRF, som arbetar med arkiv och research för public service-bolagen.

  Saknas på vår hemsida
  På vår egen hemsida har vi inte detta tillgängligt. Redaktionen för Sommar & Vinter i P1 har digitaliserat alla program från år 2000 och framåt. De har även digitaliserat vissa avsnitt från 1900-talet, och har då valt ut avsnitt som flera lyssnare har efterfrågat. Bo Beskows program från 1973 är tyvärr inte ett av dessa.

  Att fylla på arkivet med fler äldre program är tidskrävande eftersom redaktionen måste leta upp varje program i programförrådet där det ligger i ett gammalt format och sedan digitalisera det och redigera bort musiken som inte får finnas med i sin helhet. Just nu finns det ingen som kan göra detta arbete, men kontakta redaktionen för Sommar & Vinter i P1, så att de vet att det finns ett intresse för detta program till nästa gång de gör en "digitaliserings-vända".

  Tips om annan databas
  Det hjälper inte här, men jag passar på att tipsa om detta ändå eftersom du kan ha nytta av det framöver. Som stiftsantikvarie bör du kunna skapa ett konto hos Kungliga Biblioteket och Svensk Mediadatabas, SMDB.

  Där kan du ta del av nästan allt vi har sänt från 1979 och framåt. Många äldre radioprogram finns också i det arkivet, men tyvärr inte Bo Beskows program.

  Denna möjlighet finns inte för "vanliga lyssnare", men forskare, konstnärer och en del andra kategorier kan alltså lyssna den vägen. (Jag vågar tyvärr inte lova att SMDB anser att just stiftsantikvarier tillhör denna kategori, men jag hoppas och tror att jag har rätt!)

  Lycka till
  Annika Webbmaster
 • Tusen tack för svaret!
 • Hej! jag har en fråga... om det finns arkiv till radio följetongen till ex att lyssna på Kerstin Ekman, Sara Lindman, Margaret Atwood, osv.
 • Hej!

  Det som går att lyssna på hos just Radioföljetongen & Radionovellen ska alltid finnas listat här:
  Pågående och kommande ljudböcker

  Dessutom finns det ett fint arkiv med radioteater här:
  Dramaklassiker

  En del av verken är baserade på böcker, exempelvis en dramatisering i åtta delar med Per Anders Fogelströms serie om Stockholm. Här hittar du den:
  Dramaklassiker (avsnitt publicerade i juli 2020)
  Annika Webbmaster
 • Hej! Går Till Häst genom Västerbotten del 4 Norsjös Tingsrätt att hitta någonstans? 😊
  Sandra
 • Hej Sandra!

  Till häst genom Västerbotten är dessvärre inte längre tillgänglig för efterhandslyssning på Sveriges Radio. Enligt våra avtal så tas program med upphovsrättsskyddat material bort 30 dagar efter sändning. Det beror vanligtvis på att musiken som spelas i avsnitten är upphovsrättsskyddad vilket gör att vi endast har möjlighet att sända innehållet under en viss period.

  Det är däremot inte omöjligt att vi kommer att köra repriser på programmet längre fram, så håll ögon och öron öppna om repriser väl dyker upp! Du kan även skicka ett mejl till drama@sverigesradio.se och där lämna ett önskemål om reprissändning.
  Ted (Föräldraledig) Supportansvarig
 • Ett tips:
  Till häst genom Västerbotten finns även som bok/ljudbok, som går att låna på biblioteket.

  Det är förstås inte samma sak, men berättelsen om jakten på berättelser skrevs ursprungligen av Sven Björklund och Olof Wretling som en bok. Bonus för alla spännande foton!
  Annika Webbmaster
 • Hej,

  Ni skriver 2021 att äldre program måste letas fram i gammalt format och digitaliseras. Men jag har läst att hela Sveriges radios arkiv ska ha blivit digitaliserat redan i juni 2013. Har jag alltså missuppfattat detta?
  Tommy Kristensson
 • Det är ju en väldigt bra fråga, som jag inte riktigt kan svara på. Även när avsnitt är digitaliserade, behöver musiken redigeras ned för att Sommar & Vinter i P1 ska kunna ligga ute i efterhand, men det blir ju en betydligt enklare process än det jag beskrev.

  Jag kollar upp hur det fungerar numera och återkommer!
  Annika Webbmaster
 • Hej igen!
  Jag bad Bibi Rödöö, programchef för Sommar & Vinter i P1, att berätta mer om arbetet med att göra de äldre avsnitten tillgängliga, eftersom min bild av det varit förlegad. Hon svarade:
  Samtliga Sommarprogram under 2000-talet finns nu digitaliserade och redigerade i Sommars arkiv. Det finns också äldre program i Sommars arkiv, men det var först från och med 1997 som alla program arkiverades. Från vissa tidiga år finns det endast ett fåtal program bevarade. Om det tidigare Sommarprogrammet finns bevarat måste en tekniker redigera musiken innan det kan göras tillgängligt för lyssnarna i Sommars arkiv. Detta eftersom vi inte får lägga ut programmet med musiken i sin helhet av upphovsrättsliga skäl. Sommars tekniker har fullt upp med produktionen av programmen under säsongerna, men vi försöker fylla på Sommars arkiv när de har möjlighet.
  Fyra nya (gamla) sådana avsnitt kom ut nu i augusti. Väl bekomme!
  Bibis viktigaste uppdrag är att arbeta här och nu, samt att planera så att vi får en bra mix av Sommar- och Vintervärdar i kommande säsonger. Hon håller med om att det är fint att arkivet växer även med historiskt innehåll, men har inte möjlighet att använda mer än en marginell del av programmets budget till detta.
  Annika Webbmaster
 • Johans fråga är flyttad till en egen rubrik:
  Avsnitt där ljudet är raderat går inte längre att nå​​​
  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.