Till senaste kommentaren

​​DAB radio alternativ internet radio


Jag undra vad är det för skillnad mellan DAB radio och internet radio ?
När kommer man att börja lägga ner FM bandet, som hur till en förgången tid
helt satsa på digitala sändningar ?
Sänder Sveriges radio på DAB lokalt

Hälsningar
Jan Wallentin
Jan Wallentin Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • För att lyssna på DAB radio krävs en för ändamålet speciell mottagarapparat, som få radiolyssnare har velat införskaffa och därför tog inte DAB fart och tekniken har lagts ned i två regeringsbeslut av två olika regeringar. Endast några områden täcks fortfarande och då inte med de ordinarie P1-P4 kanalerna. För att lyssna på internetradio behövs att man har tillgång till en uppkoppling av något slag, dvs ett abonnemang med månadskostnad. FM radio står sålunda fortfarande för stabil och billig radiosändning, med fantastisk ljudkvalitet. Dessutom, på grund av fm-radioteknikens stabilitet i krigsberedskapshänseende står sig denna teknik än idag ohotad.
  Jonas Östling
 • Jonas:
  Tack för att du svarade!

  Jan:
  Jag kompletterar lite.

  DAB
  Forumet är till för support på webbtjänster och appar. DAB kan jag alltså inte så mycket om, men sändningarna är en försöksverksamhet, och det innebär att förändringar kan ske snabbt.

  Endast några områden täcks fortfarande och då inte med de ordinarie P1-P4 kanalerna.

  Nja ... Fullt så illa är det inte. På de få orter där det går att ta emot DAB idag, ingår Sveriges Radios kanaler överallt utom i Gävleborg (se tabell). Fast P4 är förstås inte den lokala P4-kanalen, utan P4 Stockholm. Helger och kvällar är det ändå riksprogram (utom nyheterna), men P4 ska ju vara lokalradio, och att höra om kommunalpolitiken i Vaxholm eller om bilköer på Essingeleden norrgående när man bor i Boden eller Kumla, är ju inte helt relevant.

  I Gävle-trakten försvann våra kanaler från ena dagen till den andra. Så här skrev en radiohandlare i höstas:
  Vi har sålt hundratals med DAB-apparater genom åren, och nu börjar kunder att höra av sig till oss, om varför SR inte fungerar nåt mer. 
  Hade jag köpt en radio utan att känna till att möjligheten att använda denna kan förändras hux flux, hade jag förstås blivit enormt frustrerad om alla Sveriges Radios kanaler försvann.

  FM - av många skäl
  Själv håller jag med Jonas. FM-radion är säker och fungerar bra.

  Ur säkerhetsaspekt är det enormt viktigt att ha en FM-radio, men en som fungerar även vid strömavbrott! Så om du ska köpa en ny radio, rekomenderar jag en bra FM-radio med batteri-drift. (Kanske rent av med dynamo och/eller solceller!):
  Guide: Radio för krisläge

  Internet-radio
  Internet-radio i form av en speciell apparat (som köksradio ungefär), kräver tillgång till internet. Till skillnad från DAB, där utbudet är begränsat, har denna typ av apparater tillgång till all världens kanaler. När den fungerar som det är tänkt, är det ett enkelt sätt att lyssna.

  Även här finns det dock beroenden. Om uppkopplingen går ned eller om den tekniken som din mottagare använder för att "fiska upp" kanalerna förändras (enkelt förklarat en databas med länkar till alla kanalerna), kan problem uppstå. Dessa problem är svåra, ibland omöjliga, för dig som privatperson att göra något åt.

  För några månader sedan var det en av de större "kanal-databaserna" som ändrade underleverantör och ... Ja, här har jag en av många trådar i forumet om detta, där lyssnarna var helt beroende av att ett företag de aldrig hade hört talas om innan uppdaterade länkar i databasen:
  Internet-radion har slutat fungera

  Dator eller mobil - kanske till din gamla stereo?
  Alla kanaler som du kan nå i dessa Internet-radioapparater, går att nå även via datorn eller mobilen. Vill du ha ett bättre ljud än i datorns högtalare, så lägg hellre pengar på att köpa nya högtalare. Om det nu behövs? Om du redan har en stereo eller en tv med bra ljud, så rekommenderar jag dig att ta reda på hur du enklast för över en kanal från datorn/mobilen dit.

  Det hjälper vi dig gärna med! Lite beroende på vad det är för prylar du har idag kan det bli frågan om att köpa exempelvis en HDMI-kabel för 50 kronor eller (om du vill ha trådlös överföring) något som kallas Chromecast för några hundralappar. Jag lovar att det blir billigare än en Internet-radio och betydligt mer flexibelt. En dator eller mobil kan du ju dessutom använda till annat ...
  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.