Var ska jag länka?

Hej!

Jag försöker ladda upp ett e-pliktsexemplar av en e-bok. Filuppladdningen har gått bra, men jag ser också att ni vill att jag skall länka till publikationen. Än så länge finns inte filen tillgänglig via någon URL-länk, och bortsett från vissa e-handlares (t.ex. Adlibris osv) katalogsposter har jag inga planer på att lägga upp e-boken någonstans dit man kan direktlänka.

Varför måste jag ha en länk till publikationen om filen i sig ändå laddas upp? Vart ska jag länka?

Kommentarer

 • Hej,

  Att länken till publikationen måste anges är kopplad till att information om tillgängliggörandet skall medfölja alla e-pliktsleveranser enligt 1:a punkten, §11i Lag (2012:492) om pliktexemplar av elektroniskt material

  _"11 § När ett pliktexemplar av elektroniskt material lämnas ska
  det vara åtföljt av information om

  1. tillgängliggörandet av det elektroniska materialet..."_

  Det behöver inte vara en länk som pekar direkt på filen, utan i ditt fall fungerar det att använda länken till exempelvis Adlibris katalogpost.

  Exempel:
  "http://www.adlibris.com/se/bok/galtmannen-97891..."

  Kungliga biblioteket
 • Jag upptäckte att jag var lite förhastad med mitt exempel. Den länken pekade felaktigt på den tryckta versionen av boken. Om boken även finns i tryckt utgåva så omfattas den inte av leveransplikt enligt e-pliktlagen.

  Så det är alltså endast om boken enbart publicerats elektroniskt som den skall levereras enligt e-pliktlagen. Och i sådana fall går det bra att använda länken till katalogposten hos exempelvis Adlibris.

  Kungliga biblioteket

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post och ditt telefonnummer visas aldrig publikt.