Exempel efterfrågas

Hej!

Kan inte KB länka till olika (för min del) myndighetssidor som exempel på sidor som ska eller inte ska levereras, exempel på sida som inte ska levereras med väl filerna t.ex. multimedia- och pdf-filer? Personligen tycker jag det är en enda röra vad som ska levereras och inte levereras. Därför vore det bra med praktiska exempel.

Kommentarer

 • Hej Peter!

  Vi har varit inne på samma tanke, men stupat på upphovsrätten. I nuläget funderar vi fortfarande på ett tydligt sätt att presentera informationen. Har ni tips och idéer så hör av er!

 • Vad är det som gör att en länk till en sida stupar på upphovsrätten?

 • Hej Peter!
  Det verkar som det råder ett litet missförstånd här. Länkarna i sig är naturligtvis inte upphovsrättsskyddade. Vi har också använt oss av sådana i två exempel på myndighetssidan på kb.se: http://www.kb.se/plikt/eplikt/myndigheter/
  Vi skulle helst vilja lägga ut bildexempel som har efterlysts. Vi diskuterar också att ta fram kortfilmer som är av berättande karaktär, men de hjälper ju inte dig för ögonblicket.

  Vår erfarenhet av länkar är att de inom viss tid visar en 404, dvs. död länk och därför är osäkra och högst tillfälliga som källa.
  Kontakta gärna Göteborgs universitet för att höra hur de har resonerat kring frågorna.http://medarbetarportalen.gu.se/e-plikt/exempel/

  och ta dig gärna en titt igen på de ppt-bilder som vi har lagt ut från myndighetsträffen som du var på :Ppt: Vad ska levereras?
  http://www.kb.se/dokument/Pliktleverans/Info_my...

  Jag undrar också: vilka kontakter har du inom Linköpings universitet? Har du talat med biblioteket t.ex., med kommunikatörerna vid universietet och försökt ta reda på vad de publicerar?

  Och så tumregeln: bara enfiliga dokument, inte arkivhandlingar utan motsvarigheten till de publikationer som Linköping brukade trycka upp innan webbpubliceringen blev aktuell.

 • Här kommer några exempel på vad som ska levereras och inte levereras (enligt min tolkning):

  Leveranspliktigt:
  http://www.liu.se/?l=sv här ska YouTube-filmen levereras men inte html-sidan?

  http://www.liu.se/liu-nytt/arkiv/nyhetsarkiv/1.... denna sida ska inte levereras eftersom den anses ha för komplicerad struktur.

  http://www.liu.se/alumni/liu-magasin?l=sv från denna sida ska pdf-filerna, som innehåller LiU-magasinet, levereras men inte resten av sidan.

  http://www.liu.se/campusliu2015/rapporter?l=sv här ska inget som har diarienummer levereras.

  http://www.liu.se/liu-nytt/LiU-nytt?l=sv&newsit... ska levereras eftersom den inte är särskilt komplicerad till sin struktur men faller kanske under nyhetsnotiser som inte ska levereras?

  Osäker leverans:
  Ska denna html-fil levereras eller anses den för komplicerad: http://www.liu.se/alumni/alumniportratt?l=sv?

  Som definition vad som ska levereras kan man kanske säga att det som ska levereras är t.ex. enstaka filer som inte behöver någon beskrivning av innehållet för att sammanhanget ska förstås? Det kan gälla en rapport eller något liknande, eller en film eller ljudfil osv.

  Vänliga hälsningar

  Peter

 • Hej igen Peter!

  Som svar på din fråga om "osäker leverans". Igen: om porträtten hade bestått av en fil som innehöll både foto och text hade ni kunnat leverera den om det inte hade varit för komplicerat för er. Som det är nu ser jag att bilderna måste levereras för sig och texterna för sig och sedan länkas ihop genom er metadatabeskrivning. Dessutom ingår väl dessa intervjuer både i den tryckta och pdf-versionen av magasinet som de är tagna ur.

 • Frågan ovanför om LiU-nytt: artiklarna är inte leveranspliktiga främst av samma skäl som frågan ovan. Det är en html-text med inbäddade/länkade bilder, som jag försöker tolka strukturen, alltså består inte publikationen av en enda fil, eller flera sekventiella filer, dvs. huvudbok med bilaga.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post och ditt telefonnummer visas aldrig publikt.