Löss på Hibiskus

Jag har mina Hibiskus på balkongen under sommaren. Där mår de bra.
Snart efter det att jag tagit in dem i oktober månad får de löss. Finns något sätt att undvika det?

Kommentarer

 • Detta är ett väldigt vanligt problem - hibiskusar är lusbenägna växter och det brukar komma löss i just detta läge när de flyttas in inför vintern. Ställ krukorna direkt i duschen och duscha blad noga både ovanpå och undertill. Behandla med såppreparat varje vecka och kläm ihjäl synliga löss mellan fingrarna  tills problemet är borta. Bevaka och ligg steget före om det kommer nya angrepp, då är det dusch och såpabehandling igen. Ha inte andra växter precis bredvid för att undvika att problemet sprider sig. Hibiskusarna brukar klara vintrarna på detta sätt och mår bra när dom får komma utomhus igen. Det finns giftigare medel att ta till men det är inget vi vill rekommendera i första hand.
  Lycka till!
  Anna-Carin Ek, trädgårdsmästare
  Trädgårdsmästaren svarar Trädgårdsmästare
 • Tack för Ditt råd.
  Jag har hört att man kan lägga cigarrettfimpar i jorden. Lössen gillar inte nikotin. Är detta något Du rekommenderar?
  Kerstin Lodding
 • Hej!
  Nikotin är förbjudet som bekämpningsmedel i yrkesmässig odling i hela EU och kan även sprida vissa virussjukdomar. Det är ett ganska starkt gift och vi vill alltid i första hand propagera för miljövänliga bekämpningsmetoder. Det är inte förbjudet att lägga fimpar i sin egen krukväxt och det kan var effektivt mot löss men det inte är något vi rekommenderar med tanke på nedbrytningstid av giftet och vilken mängd nikotin som är för hög då växten istället börjar må dåligt.
  Anna-Carin Ek, trädgårdsmästare
  Trädgårdsmästaren svarar Trädgårdsmästare
 • Något bor i krukan till mitt hibiskus träd. Det blir en ring av jord på marken runt krukan. På mattan. Vad kan det vara och vad gör jag åt det?
  Gertrud Örtendahl
 • Hej!
  Svårt att säja vad det är och vad som skall göras utan att se bild på problemet. Det kanske bor en mask i blomkrukan? Ibland kommer det mask med jorden. Ta ur växten ur krukan och se om du vad du hittar för slags djur.

   Anna-Carin Ek, trädgårdsmästare
  Trädgårdsmästaren svarar Trädgårdsmästare
 • Hade just dammsugit bort jorden. Återkommer
  med bild när och om jorden kommer tillbaka på mattan runt krukan.
  Tack för svaret
  Gertrud Örtendahl
  Gertrud Örtendahl
 • Hjälper det att lägga kaffesump i krukan. Är ju ett slags gift i men ofarligt?
  Maria
 • Hej!
  Nej det har ingen effekt på ohyran.

  Trädgårdsmästaren svarar Trädgårdsmästare
 • Vad ska jag göra? Vill egentligen inte alls nypa lössen med fingrarna. Finns råd om att skölja av blommorna, men det kan bli jobbigt för jag har 3 o alla är attakerade. Såpavatten?
  Maria
 • Hej!
  Det finns flera frågor i denna tråd om olika slags ohyra- när det gäller löss så gäller detta:
  Ställ krukorna direkt i duschen och duscha blad noga både ovanpå och undertill. Behandla med såppreparat varje vecka och kläm ihjäl synliga löss mellan fingrarna tills problemet är borta. Bevaka och ligg steget före om det kommer nya angrepp, då är det dusch och såpabehandling igen. Ha inte andra växter precis bredvid för att undvika att problemet sprider sig. Är det väldigt stora krukor som inte går att flytta så försök med bara såpvatten och helst klämning, man kan tex ha tunna plasthandskar.
  Lycka till!
  Anna-Carin Ek, trädgårdsmästare

  Trädgårdsmästaren svarar Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.