Vart tog Dagens Eko vägen?

Saknar Dagens Eko. Vart tog nyhetsprogrammet vägen?
Lars

Kommentarer

 • Sändningarna heter nu Ekot hh:mm (starttiden), medan just Dagens Eko har blivit namnet på en podd/podcast/annat program på ett lite förvirrande sätt. Jag testade att söka på Ekot på hemsidan och det är inte helt uppenbart vilket av resultaten som leder dit man vill.

  Flödet med de mer betydelsefulla sändningarna finns dock för avlyssning eller nedladdning här:
  https://sverigesradio.se/ekot

  Slår du på radion, eller strömmar direktsändningen, är det förstås ingen skillnad förutom påannonseringen, för det sänds nyheter på samma tid som tidigare.
  Martin S
 • Hej Lars och Martin!

  Här har vi skrivit mer om detta:
  Var hittar jag Dagens Eko och Ekots nyhetssändningar?


  Annika Webbmaster
 • Har Dagens Eko och dess redaktion ingen känsla för sitt varumärke?
  Är det bara när man närde en terroristkramare som det fanns viktiga rutiner
  Lars
 • Du kan lyssna på Medierna här från 12:14 (bör starta där) och fundera över hur välriktad din kommentar är.

  https://sverigesradio.se/avsnitt/namnpubliceringar-nar-anhoriga-blir-offer-dagens-ekos-nya-klader-vacker-kanslor-och-bluffannons-lurade-tidningslasare#734

  Wolf-Watz tycker jag mest svarar pliktskyldigt i enlighet med sitt uppdrag, medan övriga förefaller vara måttligt roade.
  Martin S
 • Hej igen!

  Vi har en tradition att vårda, men vår historia är inte statisk. Vårt utbud har förändrats och kommer att förändras. Dagens Eko i form av nyhetssändningar i P1 klockan kvart i fem har knappt 40 år på nacken. Även om det är lång tid, så har Dagens Eko funnits dubbelt så länge, men det har inte alltid sänts i P1 kvart i fem - eller ens fått kallas för ett nyhetsprogram.

  Dagens Ekos drygt åttiofemåriga historia har däremot alltid präglats av aktualitet, kvalitet och trovärdighet, och den nya podden med det gamla namnet tycker i alla fall jag håller denna fana högt!

  Ursprungligen var Dagens Eko ett fördjupande magasin
  När namnet Dagens Eko först började användas av Radiotjänst (senare Sveriges Radio) 1937, var det inget nyhetsprogram. Nyheterna stod TT för och de hade mer eller mindre lagt in ett veto mot att Radiotjänst skulle sända egna nyheter utan TT som avsändare.

  Dagens Eko var alltså inget nyhetsprogram, utan "ett nyhetsfördjupande magasin" med intervjuer och reportage. Det uttalade syftet var att bevaka dagsaktuella ämnen av allmänt intresse:
  Dagens Eko fyller 80 år (2017)

  Detta förändrades, inte minst under andra världskriget, och Dagens Eko fokuserade allt mer på nyhetsförmedling. Formellt var det dock fortfarande TT som stod för nyheter och Dagens Eko för fördjupning. Först 1963 bildades Nyhetsredaktionen på Sveriges Radio, med Dagens Eko (som vid det laget var ett nyhetsprogram sedan länge) som sitt flaggskepp. Samma år lanserades Lunchekot och två år senare Morgonekot. Nyhetsredaktionen bytte namn till Ekoredaktionen 1969:
  Wikipedia: Ekonyheter

  "Dagens Eko, kvart i fem" var ursprungligen P3:s sändning
  I begynnelsen sändes Dagens Eko efter TT:s nyheter klockan 19. Jag vet inte hur länge den tiden stod sig, men större delen av 1960-talet var Dagens Ekos sändningstid 18.30. Här är en 18:30-sändning från februari 1968:
  Dagens Eko 18:30: Grekland överväger att avbryta diplomatiska förbindelser med Sverige

  Sen blev det en viktig förändring, när Dagens Eko blev Dagens Ekon! Vi fick en första upplaga med den idag klassiska tiden 16.45 och en andra upplaga klockan 18.00. Dagens Eko 16.45 hördes i "underhållningskanalen" P3. När Dagens Eko först sändes i P3 på den välkända tiden, vet jag inte (jag är webbmaster, inte radiohistoriker), men åtminstone från slutet av 1970-talet hördes Dagens Ekos första upplaga i P3 klockan 16.45:
  Tablån för P3 den 9 april 1979
  I P1 samma dag sändes Dagens Ekos andra upplaga klockan 18.00:
  Tablån för P1 den 9 april 1979.

  I september 1984 började P3:s första upplaga av Dagens Eko även att höras i P1 (och senare i P4):
  Tablån för P1 den 22 september, utan Dagens Eko 16.45
  Tablån för P1 den 23 september, med Dagens Eko 16.45

  Tradition och förändring
  Så, ja, det finns en lång tradition av att få höra det klassiska "Det här är Dagens Eko, kvart i fem ..." i P1, men det finns en ännu längre historia av varsam förändring.

  På ett plan kan man hävda att den podd som nu bär namnet Dagens Eko är mer lik det nyhetsfördjupande magasin som är programmets rötter. Cirkeln är sluten. Och på ett annat plan kan man tycka att det inte är så viktigt vad Dagens Eko var för 85 år sedan, eftersom vi som lyssnar idag har en stark relation till hur det låtit i P1 under de senaste 30 åren.

  Dagens Eko kvart i fem finns för övrigt i ett arkiv på webben, där vi kan hitta (nästan) alla sändningar sedan den 1 juli 1996. Det är nära nog en tredjedel av detta anrika programs historia, minsann!
  Annika Webbmaster
 • Mediernas inslag om att vi har kunnat höra "Dagens Eko, kvart i fem ..." varje dag sedan den 1 oktober 1937 är alltså fel i sak.

  Det väsentliga i inslaget är dock inte beroende av denna fråga. Tydligt är att jag har kolleger på Ekoredaktionen som tycker att förändringen är klåfingrig, men även att namnförändringen där vi har valt att kalla alla sändningar för Ekot [klockslag] redan var beslutad när podden Dagens Eko döptes.
  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.