Välkommen till Sveriges Radios forum för teknisk support!
Här svarar vi på frågor om våra appar och webbtjänster vardagar kl 09-17.
Du kan även hjälpa oss att göra Sveriges Radios webbplats och våra appar bättre genom att rapportera in problem och komma med förbättringsförslag!
Lyssnarservice svarar på frågor om Sveriges Radios innehåll:
08-784 84 84
lyssnarservice@sverigesradio.se
Svar på vanliga frågor om innehållet
På Sveriges Radio vill vi ha högt i tak och en välkomnande stämning. Därför har vi kommentarsregler som alla måste följa. Här är de tre viktigaste:
- Vi tillåter inte hatiska kommentarer
- Vi kan komma att ta bort kommentarer som är off topic (inte håller sig till ämnet - vilket i detta forum är support på Sveriges Radios webbtjänster)
- Vi tillåter inte namnpubliceringar som bryter mot våra egna publicistiska beslut
Sveriges Radios kommentarsregler
Flödet med de mer betydelsefulla sändningarna finns dock för avlyssning eller nedladdning här:
https://sverigesradio.se/ekot
Slår du på radion, eller strömmar direktsändningen, är det förstås ingen skillnad förutom påannonseringen, för det sänds nyheter på samma tid som tidigare.
Här har vi skrivit mer om detta:
Var hittar jag Dagens Eko och Ekots nyhetssändningar?
Är det bara när man närde en terroristkramare som det fanns viktiga rutiner
https://sverigesradio.se/avsnitt/namnpubliceringar-nar-anhoriga-blir-offer-dagens-ekos-nya-klader-vacker-kanslor-och-bluffannons-lurade-tidningslasare#734
Wolf-Watz tycker jag mest svarar pliktskyldigt i enlighet med sitt uppdrag, medan övriga förefaller vara måttligt roade.
Vi är stolta över vår historia, men historien är inte statisk. Vårt utbud har förändrats och kommer att förändras. Dagens Eko i form av nyhetssändningar i P1 klockan kvart i fem har knappt 40 år på nacken. Även om det är lång tid, så har Dagens Eko funnits dubbelt så länge. Det har dock inte alltid sänts i P1 klockan kvart i fem - eller ens fått kallas för ett nyhetsprogram.
Dagens Ekos drygt åttiofemåriga historia har däremot alltid präglats av aktualitet, kvalitet och trovärdighet. Den nya podden med det gamla namnet tycker i alla fall jag håller denna fana högt!
Ursprungligen var Dagens Eko ett fördjupande magasin
När namnet Dagens Eko 1937 började användas av Radiotjänst (senare Sveriges Radio), var det inget nyhetsprogram. Nyheter stod TT för och de hade mer eller mindre lagt in ett veto mot att Radiotjänst skulle sända nyheter utan att TT var avsändare.
Dagens Eko var alltså ursprungligen inte nyheter, utan "ett nyhetsfördjupande magasin" med intervjuer och reportage. Det uttalade syftet var att bevaka dagsaktuella ämnen av allmänt intresse:
Dagens Eko fyller 80 år (2017)
Detta förändrades, inte minst under andra världskriget, och Dagens Eko fokuserade allt mer på nyhetsförmedling. Formellt var det dock fortfarande TT som stod för nyheter medan Dagens Eko var nyhetsfördjupning. Först 1963 bildades Nyhetsredaktionen på Sveriges Radio, med Dagens Eko (som vid det laget var ett nyhetsprogram oavsett vad vi kallade det) som sitt flaggskepp. Samma år lanserades Lunchekot och 1965 kom Morgonekot. Nyhetsredaktionen bytte namn till Ekoredaktionen 1969:
Wikipedia: Ekonyheter
"Dagens Eko, kvart i fem" började i P3
I begynnelsen sändes Dagens Eko efter TT:s nyheter klockan 19. Jag vet inte hur länge den tiden stod sig, men under större delen av 1960-talet sändes Dagens Ekos klockan 18.30. Här är en 18:30-sändning från februari 1968:
Dagens Eko 18:30: Grekland överväger att avbryta diplomatiska förbindelser med Sverige
En stor förändring kom när Dagens Eko blev Dagens Ekon! Vi fick en första upplaga på den idag klassiska tiden 16.45 i "underhållningskanalen P3" och en andra upplaga i P1 klockan 18.00. När Dagens Eko först sändes i P3 på den välkända tiden, vet jag inte (jag är webbmaster, inte radiohistoriker), men åtminstone från slutet av 1970-talet hördes Dagens Ekos första upplaga i P3 klockan 16.45:
Tablån för P3 den 9 april 1979
I P1 samma dag sändes Dagens Ekos andra upplaga klockan 18.00:
Tablån för P1 den 9 april 1979.
I september 1984 började P3:s första upplaga av Dagens Eko även att sändas i P1 (och senare i P4):
Tablån för P1 den 22 september, utan Dagens Eko 16.45
Tablån för P1 den 23 september, med Dagens Eko 16.45
Tradition och förändring
Så, ja, det finns en lång tradition av att få höra det klassiska "Det här är Dagens Eko, kvart i fem ..." i P1, men Dagens Eko har en ännu längre historia av varsam förändring.
På ett plan kan man hävda att den podd som nu bär namnet Dagens Eko är mer lik det nyhetsfördjupande magasin som är programmets rötter. Cirkeln är sluten. Och på ett annat plan kan man tycka att det inte är så viktigt vad Dagens Eko var för 85 år sedan, eftersom vi som lyssnar idag har en stark relation till hur P1 har låtit under de senaste 30 åren.
Dagens Eko kvart i fem finns för övrigt i ett arkiv på webben, där vi kan hitta alla (?) sändningar sedan den 1 juli 1996. Det är nära nog en tredjedel av detta anrika programs historia, minsann!
Det väsentliga i inslaget är dock inte denna detalj. Tydligt är att en del kolleger på Ekot tycker att förändringen är klåfingrig, men även att vi beslutade att kalla alla sändningar för Ekot [klockslag] långt innan podden Dagens Eko skulle få ett namn.
Nu tar ni bort namnet helt och hållet från er streamingtjänst. Skandal. Varför i hela friden ska en podd, som inte har ett dyft med nyheter som streamingtjänst att göra, överta det namnet? Fullkomligt skandalöst.
Ditt avslutande konstaterande beskriver er strategi mycket väl. Naturligtvis kan inte podden få överta namnet förrän det "är ledigt". Tror du inte att vi fattar det? Vill man förstöra en så fin tradition så måste man ju ta stegen i rätt ordning. Men självklart hade de som står bakom denna katastrof fullt klart för sig att podden skulle få det namnet så fort som man hade gjort det ledigt.
Att döpa en podd (!!!) till Dagens Eko är något av det dummaste jag har hört.
Om nu podden, vem som nu lyssnar på den ?, ska vara ett nyhetsinslag så kan den väl heta Ekopodden. Enkelt och tydligt och utan att göra intrång på en kulturtradition av stort värde.
Sveriges Radios uppdrag är väl ändå i första hand att sända program i streamingformat, inte hålla på med en massa poddar, totalt utan struktur.
.
Detta forum är till för teknisk support. Även om jag tycker att frågor om vårt uppdrag är viktiga och intressanta är jag, som webbmaster, fel person att förklara hur vi tolkar vårt uppdrag. Där är det bättre att kontakta Lyssnarservice:
lyssnarservice@sverigesradio.se
Däremot ingår det i mitt arbete att hjälpa lyssnare att hitta till vårt innehåll, som denna artikel om vårt uppdrag:
https://sverigesradio.se/artikel/vart-uppdrag
Där står det bland annat: Att Ekots nyhetssändningar har fått Ekot + sändningstid i titeln istället för en spretig flora av namn, är en del av denna utveckling. Att vi har lanserat en fördjupande nyhetspodd är en annan del av utvecklingen.
Jag var otydlig. Det jag menade är att debatten felaktigt kan ge intryck av att den nya podden är orsak till att Ekots nyhetssändningar byter namn, men den förändringen skulle ha skett ändå. Namnen Morgonekot, Lunchekot, Dagens Eko och Kvällsekot skulle ha försvunnit från Ekots nyhetssändningar oavsett om vi hade startat en podd eller inte.
Hoppas att det nu blev tydligare vad jag menar!
att det går lättast i mobilen
orkar inte läsa all smörja om poddar mm utan vill ha en enkel knapp bara!
Hej Ulf!
Bokmärke på sajten
Du kan lägga ett bokmärke i webbläsaren till Ekot nyhetssändning sverigesradio.se/ekot. Där når du Ekots sex längre dagliga huvudsändningar (fem på helgen).
En enkel knapp
En knapp som startar Ekot finns på vår nyhetssida:
Sverige har en god framtid med sådana ungdomar som du. Du förstår så väl vad olika ord betyder och vad valet av ord ger för signaler till mottagaren, lyssnaren.
Vi är nog många som anser att Sveriges Radio ska sända radioprogram och inte hålla på med poddar.
Det är skamligt att döpa om nyhetsprogrammet Dagens Eko och ge namnet till något som inte ens hör hemma hos Sveriges Radio.
När det gäller poddar så finns det lite olika tolkningar av vad det begreppet egentligen innebär. En vanlig definition är att poddar är ljudfiler som går att ladda hem och att prenumerera på, och ur den synvinkeln är Ekots nyhetssändningar och Dagens dikt lika mycket poddar som den nya podden Dagens Ekot och Europapodden, vare sig vi uttryckligen kallar dem poddar eller ej. Att tillgängliggöra vårt innehåll digitalt tycker jag att vi på Sveriges Radio ska fortsätta med.
Läs mer om detta här:
Varför kallar ni radioprogram för poddar?
Annika tycks alltså mena att allt Sveriges Radio streamar är poddar eftersom jag genom att betala skatt prenumererar på Sveriges Radio. Och allt som streamas kan jag spara om jag vill.
Detta är inte en definition som vi på Sveriges Radio har hittat på utan ansluter till Svenska datatermgruppen, som är en brett sammansatt grupp av språkvårdare och representanter från medier, högskolor och databranschen:
Svenska datatermgruppen om "podd-":
Namnet Dagens Eko skulle därmed inte längre användas och när Ekot bestämde vad de skulle kalla den dagliga nyhetspodd som de stod i begrepp att lansera, valde de att återanvända namnet Dagens Eko. Ekots chef Klas Wolf-Watz motiverar detta så här: Valet av detta namn hade säkert inte blivit lika ifrågasatt om namnet hade hunnit "ligga i träda" i åtminstone några veckor, så att bytet från Lunchekot, Dagens Eko etc. till Ekot + sändningstid hann landa lite innan namnet Dagens Eko fylldes med en ny innebörd. (Eller nygammal, med tanke på att Dagens Eko på 1930-talet var ett nyhetsfördjupande magasin som har större likhet med dagens Dagens Eko, än med dagens nyhetssändningar i Ekot 16:45.) Du har helt rätt. Nästan alla våra poddar är "vanliga radioprogram" som sänds även linjärt, alltså i våra kanaler (som du kan lyssna på i FM eller strömmat i exempelvis vår app Sveriges Radio Play). Dagens Ekoär inget undantag. De första tre veckorna eller så var det visserligen en ren "webb-produkt" som inte sändes i någon kanal, men sedan den 13 mars hörs podden i P1 vardagar klockan 14.40. På nätet publiceras den klockan 05.00. Där är jag delvis med dig, vilket är något jag utvecklat närmare här: Att peta in ett "podden" i namnet är inget lyssnare verkar behöva för att förstå att de kan lyssna på avsnittet "som en podd". Om vi tittar på vilka Sveriges Radio-program som ligger högst i Poddindex denna vecka, ett mätinstrument för just poddlyssning, så är det endast Creepypodden som "heter något med podd":
- P3 Dokumentär
- P1 Dokumentär
- P3 Historia
- Creepypodden i P3
- P3 Krim
- Dagens Eko
- Ekot Nyhetssändning
- Morgonpasset i P3
- Sommar & Vinter i P1
- Radiokorrspondenterna Ryssland
På plats sju återfinner vi alltså Ekot Nyhetssändning och på plats nummer åtta Morgonpasset i P3, båda exempel på program som i första hand är tänkta för linjär lyssning, men som våra lyssnare bevisligen tar del av som poddar.Mer relevant är kanske att SVT genom åren har valt att byta namn på sina nyhetssändningar lite fram och tillbaka, så att den sändningstid när vi har vant oss vid att se Aktuellt plötsligt sänder Rapport istället och att namnet Rapport för kortare nyheter har bytts mot SVT Nyheter, som året därpå åter kallats Rapport eftersom SVT Nyheter skulle användas om webbnyheterna.
Denna beskrivning baseras på information från Wikipedia:
Wikipedia om Rapport
Wikipedia om Aktuellt
När jag föddes 1969 fanns det ett dagligt nyhetsprogram som hette Aktuellt, som hade startat 1958 och haft dagliga sändningar sedan 1961. Aktuellt lades dock ned mot slutet av 1969, i samband med att kanalen SVT2 (eller TV2, som kanalen hette) startades. SVT2 sände nyheter under namnet Rapport. Tydligen fanns det vid den tiden även ett längre nyhetsprogram i SVT1 som hette Nu (som jag inte har något minne av), men 1972 valde man att damma av namnet Aktuellt på nyheterna i SVT1. De korta "raka" nyheterna hette TV-nytt.
Länge sändes Aktuellt i SVT1 och Rapport i SVT2. I januari 1997 flyttades dock Aktuellts 18-sändning till SVT2, eftersom det var olämpligt med nyheter direkt efter Bolibompa. Den sändningen togs år 2007 över av Rapport. En omorganisation 2001 medförde att Aktuellts huvudsändning klockan 21 bytte kanal från SVT1 till SVT2. Därmed blev SVT1 Rapports huvudkanal (men sändningar fanns/finns även i SVT2), medan SVT2 var Aktuellts huvudkanal, en förändring som en del tittar har haft svårt att vänja sig vid,
År 2016 bytte de korta nyhetssändningarna som innan dess hade varit en del av Rapports varumärke namn till SVT Nyheter, men 2017 valde SVT att göra SVT Nyheter till varumärke för det digitala nyhetsutbudet, varpå namnet Rapport åter gavs till deras korta nyhetssändningar.
Så om jag tror att det skulle kunna vara möjligt att SVT kan fylla namnen Aktuellt respektive Rapport med annat innehåll än det vi har vant oss vid, så svarar jag ja.
Men vad jag tror bygger inte på någon djup analys utan är en ren tantgissning. Med tanke på att vi har populära program som Creepypodden, Europapodden, Klassiska podden och så vidare, så vet vi att folk inte undviker att lyssna på program som innehåller ordet podd. Det är nog inte en fråga där det är speciellt relevant vad just jag, webbmaster på Sveriges Radio, tror. Mer intressant är hur verkligheten sett ut. SVT har valt att peta in namnet Aktuellt i olika varianter i flera olika andra program från Aktuellts redaktion, som Lilla Aktuellt och A-ekonomi, men det är ju inte riktigt jämförbart med att ta ett etablerat namn och använda det på något nytt.