Vart tog Dagens Eko vägen?

Saknar Dagens Eko. Vart tog nyhetsprogrammet vägen?
Lars

Kommentarer

 • Sändningarna heter nu Ekot hh:mm (starttiden), medan just Dagens Eko har blivit namnet på en podd/podcast/annat program på ett lite förvirrande sätt. Jag testade att söka på Ekot på hemsidan och det är inte helt uppenbart vilket av resultaten som leder dit man vill.

  Flödet med de mer betydelsefulla sändningarna finns dock för avlyssning eller nedladdning här:
  https://sverigesradio.se/ekot

  Slår du på radion, eller strömmar direktsändningen, är det förstås ingen skillnad förutom påannonseringen, för det sänds nyheter på samma tid som tidigare.
  Martin S
 • Hej Lars och Martin!

  Här har vi skrivit mer om detta:
  Var hittar jag Dagens Eko och Ekots nyhetssändningar?
  Annika Webbmaster
 • Har Dagens Eko och dess redaktion ingen känsla för sitt varumärke?
  Är det bara när man närde en terroristkramare som det fanns viktiga rutiner
  Lars
 • Du kan lyssna på Medierna här från 12:14 (bör starta där) och fundera över hur välriktad din kommentar är.

  https://sverigesradio.se/avsnitt/namnpubliceringar-nar-anhoriga-blir-offer-dagens-ekos-nya-klader-vacker-kanslor-och-bluffannons-lurade-tidningslasare#734

  Wolf-Watz tycker jag mest svarar pliktskyldigt i enlighet med sitt uppdrag, medan övriga förefaller vara måttligt roade.
  Martin S
 • Hej igen!

  Vi är stolta över vår historia, men historien är inte statisk. Vårt utbud har förändrats och kommer att förändras. Dagens Eko i form av nyhetssändningar i P1 klockan kvart i fem har knappt 40 år på nacken. Även om det är lång tid, så har Dagens Eko funnits dubbelt så länge. Det har dock inte alltid sänts i P1 klockan kvart i fem - eller ens fått kallas för ett nyhetsprogram.

  Dagens Ekos drygt åttiofemåriga historia har däremot alltid präglats av aktualitet, kvalitet och trovärdighet. Den nya podden med det gamla namnet tycker i alla fall jag håller denna fana högt!

  Ursprungligen var Dagens Eko ett fördjupande magasin
  När namnet Dagens Eko 1937 började användas av Radiotjänst (senare Sveriges Radio), var det inget nyhetsprogram. Nyheter stod TT för och de hade mer eller mindre lagt in ett veto mot att Radiotjänst skulle sända nyheter utan att TT var avsändare.

  Dagens Eko var alltså ursprungligen inte nyheter, utan "ett nyhetsfördjupande magasin" med intervjuer och reportage. Det uttalade syftet var att bevaka dagsaktuella ämnen av allmänt intresse:
  Dagens Eko fyller 80 år (2017)

  Detta förändrades, inte minst under andra världskriget, och Dagens Eko fokuserade allt mer på nyhetsförmedling. Formellt var det dock fortfarande TT som stod för nyheter medan Dagens Eko var nyhetsfördjupning. Först 1963 bildades Nyhetsredaktionen på Sveriges Radio, med Dagens Eko (som vid det laget var ett nyhetsprogram oavsett vad vi kallade det) som sitt flaggskepp. Samma år lanserades Lunchekot och 1965 kom Morgonekot. Nyhetsredaktionen bytte namn till Ekoredaktionen 1969:
  Wikipedia: Ekonyheter

  "Dagens Eko, kvart i fem" började i P3
  I begynnelsen sändes Dagens Eko efter TT:s nyheter klockan 19. Jag vet inte hur länge den tiden stod sig, men under större delen av 1960-talet sändes Dagens Ekos klockan 18.30. Här är en 18:30-sändning från februari 1968:
  Dagens Eko 18:30: Grekland överväger att avbryta diplomatiska förbindelser med Sverige

  En stor förändring kom när Dagens Eko blev Dagens Ekon! Vi fick en första upplaga på den idag klassiska tiden 16.45  i "underhållningskanalen P3" och en andra upplaga i P1 klockan 18.00. När Dagens Eko först sändes i P3 på den välkända tiden, vet jag inte (jag är webbmaster, inte radiohistoriker), men åtminstone från slutet av 1970-talet hördes Dagens Ekos första upplaga i P3 klockan 16.45:
  Tablån för P3 den 9 april 1979
  I P1 samma dag sändes Dagens Ekos andra upplaga klockan 18.00:
  Tablån för P1 den 9 april 1979.

  I september 1984 började P3:s första upplaga av Dagens Eko även att sändas i P1 (och senare i P4):
  Tablån för P1 den 22 september, utan Dagens Eko 16.45
  Tablån för P1 den 23 september, med Dagens Eko 16.45

  Tradition och förändring
  Så, ja, det finns en lång tradition av att få höra det klassiska "Det här är Dagens Eko, kvart i fem ..." i P1, men Dagens Eko har en ännu längre historia av varsam förändring.

  På ett plan kan man hävda att den podd som nu bär namnet Dagens Eko är mer lik det nyhetsfördjupande magasin som är programmets rötter. Cirkeln är sluten. Och på ett annat plan kan man tycka att det inte är så viktigt vad Dagens Eko var för 85 år sedan, eftersom vi som lyssnar idag har en stark relation till hur P1 har låtit under de senaste 30 åren.

  Dagens Eko kvart i fem finns för övrigt i ett arkiv på webben, där vi kan hitta alla (?) sändningar sedan den 1 juli 1996. Det är nära nog en tredjedel av detta anrika programs historia, minsann!
  Annika Webbmaster
 • Mediernas inslag om att vi har kunnat höra Dagens Eko, kvart i fem ... varje dag sedan den 1 oktober 1937 är alltså fel i sak.

  Det väsentliga i inslaget är dock inte denna detalj. Tydligt är att en del kolleger på Ekot tycker att förändringen är klåfingrig, men även att vi beslutade att kalla alla sändningar för Ekot [klockslag] långt innan podden Dagens Eko skulle få ett namn.
  Annika Webbmaster
 • Ja, det är inte lätt att försvara en sådan idioti. Det märks av ditt långa inlägg. Begreppet Dagens Eko är alltså 85 år gammalt. Innehållet och klockslaget har förändrats då och då. Men Dagens Eko 16.45 har varit oförändrat i 30 år.
  Nu tar ni bort namnet helt och hållet från er streamingtjänst. Skandal. Varför i hela friden ska en podd, som inte har ett dyft med nyheter som streamingtjänst att göra, överta det namnet? Fullkomligt skandalöst.
  Ditt avslutande konstaterande beskriver er strategi mycket väl. Naturligtvis kan inte podden få överta namnet förrän det "är ledigt". Tror du inte att vi fattar det? Vill man förstöra en så fin tradition så måste man ju ta stegen i rätt ordning. Men självklart hade de som står bakom denna katastrof fullt klart för sig att podden skulle få det namnet så fort som man hade gjort det ledigt.
  Att döpa en podd (!!!) till Dagens Eko är något av det dummaste jag har hört.
  Om nu podden, vem som nu lyssnar på den ?, ska vara ett nyhetsinslag så kan den väl heta Ekopodden. Enkelt och tydligt och utan att göra intrång på en kulturtradition av stort värde.
  Sveriges Radios uppdrag är väl ändå i första hand att sända program i streamingformat, inte hålla på med en massa poddar, totalt utan struktur.
  .
  Lars R
 • Hej Lars R och tack för ditt engagemang!
  Sveriges Radios uppdrag är väl ändå i första hand att sända program i streamingformat, inte hålla på med en massa poddar, totalt utan struktur.
  Detta forum är till för teknisk support. Även om jag tycker att frågor om vårt uppdrag är viktiga och intressanta är jag, som webbmaster, fel person att förklara hur vi tolkar vårt uppdrag. Där är det bättre att kontakta Lyssnarservice:
  lyssnarservice@sverigesradio.se

  Däremot ingår det i mitt arbete att hjälpa lyssnare att hitta till vårt innehåll, som denna artikel om vårt uppdrag:
  https://sverigesradio.se/artikel/vart-uppdrag

  Där står det bland annat:
  I sändningstillståndet står att Sveriges Radio “ska bedriva ljudradioverksamhet i allmänhetens tjänst och att verksamheten ska präglas av oberoende och stark integritet och bedrivas självständigt i förhållande till ekonomiska, politiska och andra intressen.”

  För att kunna göra det behöver utbud, arbetssätt och teknik ständigt utvecklas och vi måste förhålla oss till de stora frågor som genomsyrar vår tid.

  Utifrån sändningstillståndet har Sveriges Radios ledning bestämt att vi under de närmaste åren kommer att utveckla våra nyheter, digitalt och innehållsligt.
  Att Ekots nyhetssändningar har fått Ekot + sändningstid i titeln istället för en spretig flora av namn, är en del av denna utveckling. Att vi har lanserat en fördjupande nyhetspodd är en annan del av utvecklingen.
  Naturligtvis kan inte podden få överta namnet förrän det "är ledigt". Tror du inte att vi fattar det? 
  Jag var otydlig. Det jag menade är att debatten felaktigt kan ge intryck av att den nya podden är orsak till att Ekots nyhetssändningar byter namn, men den förändringen skulle ha skett ändå. Namnen Morgonekot, Lunchekot, Dagens Eko och Kvällsekot skulle ha försvunnit från Ekots nyhetssändningar oavsett om vi hade startat en podd eller inte.

  Hoppas att det nu blev tydligare vad jag menar!
  Annika Webbmaster
 • skulle just lägga in ett bokmärke för att hitta senaste ekot men inser
  att det går lättast i mobilen
  orkar inte läsa all smörja om poddar mm utan vill ha en enkel knapp bara!
  ulf hansson
 • Hej Ulf!

  Bokmärke på sajten
  Du kan lägga ett bokmärke i webbläsaren till Ekot nyhetssändning sverigesradio.se/ekot. Där når du Ekots sex längre dagliga huvudsändningar (fem på helgen).


  En enkel knapp
  En knapp som startar Ekotfinns på vår nyhetssida:
  1. Välj länken Nyheter (sverigesradio.se/nyheter) på vår hemsida
  2. Spela upp senaste Ekot med play-knappen uppe till höger

  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.