Uppspelning i fel hastighet

Jag kan inte lyssna på SR då talhastigheten gör att alla låter som Kalle Anka
Eva Rickardsson

Kommentarer

 • Hej Eva!
  Du har troligen kommit åt hastighetsreglaget i appen och råkat ställa in så att allt spelas upp lite för snabbt.

  Nertill i appen finns det en ljudspelare. Den är ett fält med en knapp för play/paus där det står vad du lyssnar på eller senast har spelat. Tryck på denna spelare så öppnas en större version av spelaren. Där finns det en "hastighetsmätare" nere i vänstra hörnet, se bild. Tryck på den och välj att hastigheten ska vara x 1.0.

  Hör av dig om du inte hittar denna inställning!


  Annika Webbmaster
 • tack för bra tips, instruktion - hjälpt min 85-åriga mor (över tfn) att sänka till 1.0 vid lyssning 👍🏻
  Tony
 • Hej Tony!

  Så bra att du med hjälp av Annikas instruktioner kunde vägleda din mor till att ställa in rätt hastighet! Om hon stöter på andra problem vid användning av appen så är du alltid välkommen att vända dig hit på nytt.
  Ted (ej kvar på Sveriges Radio)
 • Hej jag har liknande problem men har inte råkat komma åt något reglage omedvetet.

  Spontant snabbare hastighet via BT och direktlyssning!
  Upplever på senare tid följande fenomen i kombination med SRplay:

  Då direktlyssning valts spelas kanalen upp i för stor hastighet och hackigt i början men ibland autokorrigerar den efter en stund och börjar spela följsamt på normal hastighet.Ibland får jag ta itu med dilemmat genom att stoppa och trycka på direktlyssning igen eller lämna er app och starta om om det börjat bli för olidligt.

  Detta fenomen upplevde jag med BT-lurar&mobil från 2018 för flera år sedan.Nu har jag en surfplatta från 2018 med Android 7.

  Finns det någon kausalitet med att jag valt att lyssna i efterhand på poddar med förhöjd hastighet?

  Är det något ni känner igen?

  Tomas
  Tomas Thorén
 • Hej Tomas!
  Finns det någon kausalitet med att jag valt att lyssna i efterhand på poddar med förhöjd hastighet?
  Ja, samma reglage gör att även kanallyssning, om den ligger efter "direktläget", spelas i högre hastighet tills dess att kanalen nått direktläget.
  ... men ibland autokorrigerar den efter en stund och börjar spela följsamt på normal hastighet.Ibland får jag ta itu med dilemmat genom att stoppa och trycka på direktlyssning igen eller lämna er app och starta om om det börjat bli för olidligt.
  I det första fallet är det när du, med den snabbare hastigheten, kommit i fas med utsändningen som det blir normalt igen. I det andra fallet leder en omstart till att du når live-läget direkt. (Det kan även uppnås genom att du trycker på knappen "Till direktsändning".)
  Annika Webbmaster
 • Annika,
  egentligen är det bara en bekräftelse av vad du läst från mig ,och inte en förståelse eller ett angrepp på en lösning.

  Tomas
  Tomas Thorén
 • Hej Tomas!

  Jag var kanske otydlig?

  Problemet:
  I vissa lägen ligger kanalen inte live. Om du då har valt snabbare uppspelningshastighet, kommer du att få detta snabbare tempo även på kanalen, tills uppspelningen kommer ikapp utsändningen, när appen börjar spela följsamt på normal hastighet.

  Förslag på lösningar: 

  • Ändra hastigheten till x1,0 när du lyssnar på en kanal
   eller
  • Tryck på knappen "Till direktsändning" för att undvika att ligga efter live-läget

    

  Hoppas att detta var mer konstruktivt!
  Annika Webbmaster
 • Tack Annika,
  vad jag gör är att för det mesta lyssna i efterhand enligt listan jag har i 1,25X-hastighet.
  Emellanåt växlar jag till direktsändning genom att klicka den stora rutan för exv P2 i gredelint.Då förväntar jag mig att det ska vara i live mao direktsändning eller i stort överenstämmande som om jag lyssnade på analog FM-radio.(Sen är det en annan historia att radiokanaler ofta har förinspelat material eller med vissa sekunders tidsförskjutning)
  Istället ,som sagt.så spelas det sk live i för hög hastighet under en stund innan det saktar ned till 1,0X-hastighet.
  Jag blir inte klok på om det jag förväntar mig ska vara live ,har pausats från tidigare session-dvs avbrott från live och nu återupptas -så att jag istället återupptar en tidigare livesändning som numera har graderats ned till efterhandslyssning.Ungefär som att pausa en live-sändning!
  Hur ska jag då veta om vid kontroll av klockslag med er tablå vad jag egentligen lyssnar på?
  Tomas Thorén
 • Hej igen!

  Jag har inte hunnit svara, och vill återkomma nästa vecka, men tar ett kort svar nu.

  Om avbryter en kanal och lyssnar på något annat i appen (annan kanal eller ett annat program) så är det meningen att ljudet skall återansluta i live-läget. Om du avbryter en kanal för att du exempelvis får ett telefonsamtal, och sedan återupptar lyssningen på samma kanal, så ska det återupptas vid den tidpunkt du befann dig när du pausade lyssningen, om det inte har gått för lång tid.

  Vi hörs vidare om dessa mysterier och vad som kan leda till att det hos dig inte riktigt verkar fungera som det är tänkt att göra, för du verkar konstant hamna något lite efter liveläget precis när en kanal har startat.

  Trevlig helg!
  Annika Webbmaster
 • Hej igen!
  Har djupdykt i ämnet.Gränssnittet du åskådliggör med "Lyssna direkt/live" i förra inlägget ser inte ut så på min Android 14, SR version 24.5.3(30059).
  Utan så här:Pause-knappen har samma funktion som en STOPP-KNAPP/avstängningsknapp hos en analog radio.Utsändningen återupptas INTE där du avbröt tidigare och knappen borde istället om avsikten är att fungera som stopp-knapp ha symbolen en kvadratisk fyrkant.Annars är poängen med att LYSSNA DIREKT poänglöst.Utsändningen pågår fortfarande i det fördolda då du stoppat den med er paus-knapp.Då är det fråga om pausning och om att återuppta livesändning och då blir det mer av en podd och väldigt rörigt.Har också märkt att Rubriken om vad som för tillfället sänds inte stämmer med aktuellt klockslag.Exv Fågelsång kl 05-06 kan ligga kvar trots att den verkliga klockan har passerat med råge.För att veta vad som verkligen sänds just nu måste du gå till tablån.


  Tomas Thorén
 • Hej igen!

  På bilden du delat ser det ut som om telefonens klocka var 8:01, vilket låter rimligt eftersom du i så fall tog bilden strax innan du skrev hit. Av innehållet i P1 och P2 att döma ser det däremot ut som om klockan är runt åtta kvällen innan, det vill säga att innehållet på kanalsidan inte har uppdaterats på 12 timmar (vilket ju stämmer rätt bra med de problem du beskriver i övrigt).

  Är det korrekt, eller var klockan 20.01 när du tog bilden (vilket ju blir 08:01 om din mobil är inställd på att visa tid i 12-timmarsformat istället för i 24-timmarsformat)?
  Annika Webbmaster
 • Jag tror nog att du är den hemliga gralen på spåret.

  Ett förslag för att komma åt dilemmat med att sr blandar ihop nutid med dåtid i srplay är att helt enkelt upphäva tiden.

  Tiden är bara ett gissel som skapar problem.Forna människor hade ingen tideräkning..De följde himlakroppar vilka rör sig cykliskt år efter år.Ingen förändring än midsommar och jul varje runda som solen gör.Och några släktingar som dör bort.

  Rensa bort tablåer med klockslag.Likaså borde tidsaxeln när en podd beräknas vara färdig ältat och hur mycket som ältats sen den började, rensas bort.

  Låt tiden försvinna och en podds varaktighet bli en överraskning till lyssnarens förtret eller tålamod.

  På så sätt integreras nuet med det förgångna i ett sällan skådat samspel.

  Att som sr bevaka nuet hur färskt det ens kan te sig,är överskattat då det finns en skatt från det förgångna att ösa ur.Även kallat för skåpmat.

  Se bara på vetenskapsradion Historia där det som blev sagt har satt sig i många år och mognat -och slutligen förädlas till fulländning.  Tomas Thorén
 • Hej igen!
  Jag har undersökt detta lite närmare, och kan, åtminstone delvis, återskapa det. I vissa lägen visas inte det som sänds just nu på Kanal-sidan. Istället visas det som sändes när jag senast lyssnade. Det rättar till sig om jag laddar om sidan genom att sätta fingret på skärmen och dra nedåt och därefter släppa. Då viss för övrigt en ladda om-symbol 🔄 som jag, tack vare ditt senaste svar, inser är en påminnelse om tidens cykliska natur.

  Fungerar det hos dig?

  Även om det fungerar, så hjälper det ju inte hela vägen, eftersom vi som lyssnar inte alltid noterar att tiden som visas i kanalerna i appen inte stämmer överens med klockan. Vi behöver därför se till att kanalersidan läser in informationen på nytt om man återkommer efter en längre paus, utan att vi som lyssnar ska behöva göra något.

  Redan Hamlet tyckte att den manövern var onödig, när han utbrast:
  Ur led är tiden: ve! att jag är den som föddes att den vrida rätt igen.
   Tack för hjälp att se problemet.
  Annika Webbmaster
 • Det är intressant att det tycks finnas någon som läser och slutligen simulerar med egna labförsök mina med fleras erfarenheter-hos SR.
  Med tanke på företagets storlek så har det en löjligt liten klagomålsavdelning.I praktiken bestående av en endaste hårt arbetande person.
  För min del ger jag upp i mina invändningar.
  Men som de få lär jag lyssna på srplay i fortsättningen även om det blir krångligare.
  Tomas Thorén

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post syns inte publikt.