Hur når jag SR Play med min dator?

Hur lyssnar jag på SR Play via min vanliga dator?

Kommentarer

 • Hej Bengt!

  Att lyssna via vår hemsida på adressen https://sverigesradio.se/ i webbläsaren (t ex Chrome) är det vi rekommenderar för datorer. Om du behöver hjälp med detta, är det bara att fråga! Berätta i så fall om det är något speciellt program eller en viss kanal du vill nå.

  Det finns även appar för att lyssna på Sveriges Radio. Återkom om du verkligen föredrar att använda en app istället för hemsidan, så berättar jag mer om dessa.
  Annika Webbmaster
 • Jag tycker det på SR:s hemsida på webben kunde finnas en huvudrubrik på startsidan som heter SR Play, och som direkt koppar en till samma ställe som mobilappen.
 • Jag förstår fortfarande inte hur du menar. Förklara, så berättar jag om det är något som finns idag, om det inte går idag men är något vi vill lösa eller om det är ett förslag vi inte har möjlighet att göra något åt (och vad det i så fall beror på).
  Annika Webbmaster
 • Nja, jag är ju själv ingen IT-kunnig person precis, så jag kanske är ute och cyklar nu. Jag menar bara att när man i snart sagt alla FM-sända program hänvisar till SR Play-appen, så borde motsvarigheten till Play synas även på hemsidan, t.ex. på samma rubrikrad som Nyheter, Poddar & program, Direkt m.fl.  Själv har jag ingen smartphone och vet inte ens hur appen funkar. Ja detta var min lilla idé för alla som inte har en smartphone, men som har internet och en dator.

  Ett exempel:
  När man på en dator går in på svt.se kommer man till en startsida där SVT Play ligger som val på samma rad: Nyheter, Lokalt, Sport, SVT Play, Barn m.m. Det är väl ungefär så jag menar. Hoppas ni förstår hur jag tänker.
 • Tack för en tankeväckande problembeskrivning! Du satte ord på problem som jag tror att många lyssnare har, men som få lyckats beskriva så väl. Det finns mycket vi behöver reflektera över, både i hur vi utformar våra appar och vår webbplats och i hur vi pratar om dem i sändning.

  SVT Play/svt.se och SR Play/sverigesradio.se
  Det är logiskt att du, och säkert fler besökare, som vet att SVT Play (med program och kanaler) är en del av hemsidan svt.se, förväntar dig samma uppdelning på sverigesradio.se, i synnerhet som vi ofta tipsar om att ett program finns på just Sveriges Radio Play.

  Kort om hur vår hemsida fungerar
  Någon speciell avdelning för att lyssna har vi dock inte, eftersom det inte finns något syfte med att lägga ljud på en speciell del av hemsidan. Radio kan du lyssna på samtidigt som du läser nyheter eller kikar på tablåer. Därför finns det en ljudspelare i botten av vår hemsida som följer med överallt, så att du kan pausera ljudet eller höja volymen om du exempelvis lyssnar på musikkanalen P4 Plus samtidigt som du tar reda på vad kvällens Karlavagnen har för ämne.

  När du besöker vår hemsida sverigesradio.se ska du alltså inte leta efter en speciell "Play-del", utan fokusera på det innehåll du vill nå.  Vill du lyssna direkt på en kanal? Då klickar du på rätt länk vid Lyssna direkt på vår startsida och startar P1, P2, P3, "din" P4-kanal eller vald "extra-kanal" (här P4 Plus). Fler kanaler når du med länken Visa alla, se bild:  Vill du hellre lyssna på poddar & program i efterhand, så finns det dels många förslag på vår startsida, och fler programserier finner du via menyn i toppen av sidan - eller genom att skriva in önskat programnamn i sökrutan:  Sökrutan är även bra om du vill hitta ett visst innehåll, till exempel om din bror har tipsat om ett program om allergier hos hundar. Skriv in allergi hund - så kommer du att hitta detta avsnitt:
  Agnes Wold: Därför blir hundar mer allergiska  Vår hemsida sveriesradio.se saknar alltså en särskild "Play-avdelning". Ljudet följer med på hela hemsidan, och det mesta ska vara enkelt att hitta.

  Fast eftersom vi sänder dygnet runt och har ca 40 kanaler, så blir det mycket innehåll. Om du inte finner en programserie, ett visst avsnitt, en kanal eller ett nyhetsklipp (eller om du hittar det men inte lyckas spela upp det) så är det bara att höra av dig hit till forumet:
  https://kundo.se/org/teknisk-support/d/hur-lyssnar-jag-pa-sr-play-via-min-vanliga-dator/

  Jag och mina kolleger kommer att göra vad vi kan för att hjälpa dig. Men här och nu är det du som hjälpt oss, eftersom du tog dig tid att förklara så bra varför du ville nå just SR Play! Tack för det.

  Annika Webbmaster
 • Tack Annika för bemötandet. Lycka till med att utveckla hemsidan och apparna så att det blir allt enklare att förstå hur man hittar respektive program eller inslag. Tydlighet och pedagogik är ett problem idag, såväl inom IT-sektorn, trafikskyltning m.m. Men alla som skapar denna sortens artificiell kommunikation är ju också "bara" människor, det är jag som människa alltför väl medveten om.
 • Hej,
  Läste inlägget från förfjol, ovan. Kan bara hålla med.
  I transistorradion hänvisas till srplay. Ja, problemet med att kommunicera var srplay finns, kvarstår.
  (Söker man på srplay, får man uppfattningen att det krävs en app, oavsett plattform.)
  Det tog mig en kvart att hitta sändningen som skulle ske via srplay. Men srplay verkar inte finnas. Den visade sig inte alls heta srplay, utan extrasändning.
  Sökfunktioner gav inte heller någon hjälp, då den bommade en hel hög med sökord.
  Jäpp, jag betvivlar inte ett dugg att siten är tekniskt vettigt uppbyggd, men användaren får inte glömmas bort.

  Sindre
 • Hej Sindre!

  Lyckades du alltså hitta sändningen medan den pågick, eller lyckades du lyssna i efterhand, här?
  Livesändningar från Ekot

  Och vad handlade sändningen om? Jag vill förstå hur den kom att vara så svårfunnen!

  Teknik och pedagogik
  Vi måste förbättra detta, men jag behöver hjälp att förstå vad är det som behöver förtydligas och hur vi bäst gör detta. Jag tror nämligen att detta problem inte i första hand är tekniskt, utan pedagogiskt! Och att detta sedan förvärras av sökmotorns brister ...

  Sökfunktioner gav inte heller någon hjälp, då den bommade en hel hög med sökord.
  Sökmotorns problem vill jag förstå bättre! Berätta vad du försökte finna, så kan jag förhoppningsvis svara bättre på vad som är fel och vad vi försöker göra åt det!

  "Lyssna i SR Play"
  Vid en extrasändning från Ekot, som jag tror att det var frågan om nu, så ska det alltid finnas en tydlig länk till sändningen både i mobilapparna och här, på startsidan på vår webbplats:
  sverigesradio.se

  Dessutom går direktsändningar från Ekot att nå från fler ställen, exempelvis från den sida som du når via Direkt i menyn upptill eller från Lyssna direkt: Visa alla, se bild:  Problemet är att du, trådstartaren Bengt (numera Avidentifierad lyssnare) och många med er söker efter SR Play istället för att antingen gå in på vår hemsida och se det ni vill nå direkt, eller söka efter innehållet.

  Det i sin tur beror, åtminstone delvis, på att vi i sändning ständigt säger saker i stil med "lyssna i appen Sveriges Radio Play", men sällan eller aldrig berättar att "samma innehåll finns även på vår hemsida sverigesradio.se".

  Vilka ska prata om hemsidan?
  Jag tror att vi behöver prata om vårt digitala utbud på ett mer nyanserat vis, så att våra lyssnare, åtminstone då och då, får höra att allt innehåll som finns i appen Sveriges Radio Play (samt mer därtill!) även går att lyssna på från vår hemsida.

  Men vilka kolleger ska jag missionera för? Vi har ett stort utbud och du möts av många radioröster. Är det trailer-redaktionen som behöver förändra sitt sätt att berätta om utbudet? P1:s presentatörer? Programledarna i våra 26 P4-kanaler? Skulle vi behöva ha ett radioprogram där vi på tio minuter varje vecka förklarar begrepp som appar, poddar etc, kanske baserat på alla bra synpunkter som kommer till detta forum?

  Hur skulle du bli hjälpt? Om du är osäker, så berätta vilken eller vilka kanaler det är du oftast lyssnar på och i vilka sammanhang det är vi ger en felaktig bild av att det krävs en specifik app för att lyssna på radio, så återkopplar jag till att börja med till den kanalen.

  Bra att du hittade hit och kan hjälpa oss att ringa in hur vi bäst förbättrar detta. Tack på förhand för hjälp att förstå problemet än bättre genom att svara på dessa två frågor:
  1. Vad ville du lyssna på när det blev så fel?
  2. I vilken kanal tipsades det om denna sändning?
  Annika Webbmaster
 • PS:
  Trots att jag egentligen tror att detta är ett pedagogiskt problem så har jag tagit upp det med app-utvecklarna, senast strax innan jul. Elin Sjöberg, som leder arbetet med att utveckla appen Sveriges Radio Play hade en intressant tanke:
  Kanske skulle det bli tydligare om appen skulle heta bara ”Sveriges Radio” och refereras till som Sveriges Radio-appen och inte SR play. Inte helt självklart för mig heller varför den heter play.
  Vad tror ni? Skulle problemet bli mindre om vi byter namn på appen?
  Annika Webbmaster
 • Hej Annika,

  "Play" är ett så etablerat begrepp, så det är svår/kanske dumt, att frigöra sig från det. Som det är nu, verkar srplay vara mer eller mindre synonymt med mobil-appen. Det blir liksom en begreppskonflikt. (När det är en "pryl", istället för en "funktion".)
  Nu var det på hemsidan jag rotade, så hur det är på app-baserade plattformar vet jag inte.
  Som tur är refererar SR från Tour de Ski, nu när de kommersiella intressenterna, snott det från public service. Fick tips via P4.
  Det är nu det knöliga begreppet "Extrasändning" dyker upp. Det är något som dessutom hänger i en krok vid sidan av. Kanske skulle det bi bättre om den jämställs med de andra kanalerna. Kanske också sökfunktionen skulle träffa bättre då. Skulle kunna heta något typ "Bara på Play". (Kan förstå att det blitt så här, inte så lätt att blanda statiska resp dynamiska företeelser.)

  Nä, det är inte lätt att var pedagogisk. Lite omvänt, man ser att man lyckats, när man inte behöver förklara. Visst är det otacksamt.

  Hälsn
  Sindre
 • Tack för denna återkoppling!

  För Sveriges Radios del är, precis som du fått intryck av, SR Play namnet på mobilappen. Hemsidan heter sverigesradio.se. Hela hemsidan är dock i princip en stor play-tjänst. (Vi är Sveriges Radio. Vilka andra syften förväntas vår hemsida ha?)

  Det är nu det knöliga begreppet "Extrasändning" dyker upp. Det är något som dessutom hänger i en krok vid sidan av. Kanske skulle det bi bättre om den jämställs med de andra kanalerna. Kanske också sökfunktionen skulle träffa bättre då.
  Vi ser över hur vi kan öka sökbarheten för pågående extrasändningar.

  Nu är det ju överspelat för denna gång, men du kanske har nytta av dessa tips framöver:

  Hos Radiosporten finns denna sida som redovisar när de sänder i P4 (och undantagsvis i P3) och där det finns länkar som leder till rätt sändning på webben:
  Radiosporten sänder: Tider och innehåll i P4
  Extrasändningar återfinns annars så här (se bild nedan):
  1. Gå in under länken Direkt, så kommer du hit:
   https://sverigesradio.se/kanaler
  2. Där väljer du fliken Extrasändningar så kommer du hit:
   https://sverigesradio.se/extrasandningar  Jag är osäker på hur sidan med extraändningar ser ut när en extrasändning pågår, men senast jag kollade visades en tydlig play-knapp vid den aktuella sändningen.

  Mer tips:
  Radiosportens samlingssida om längdskidor

  Tack för att du tog dig tid att förklara problemet närmare!
  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.