Hur når jag SR Play med min dator?

Hur lyssnar jag på SR Play via min vanliga dator?

Kommentarer

 • Hej!

  Att lyssna via vår hemsida på adressen https://sverigesradio.se/ i din vanliga webbläsare (t ex Chrome) är det sätt vi rekommenderar för datorer. Om du behöver hjälp med detta, är det bara att fråga! Berätta i så fall om det är något speciellt program eller en viss kanal du vill nå.

  Det finns även appar för att lyssna på Sveriges Radio. Återkom om du verkligen föredrar att använda en app istället för hemsidan, så berättar jag mer om dessa.
  Annika Webbmaster
 • Jag tycker det på SR:s hemsida på webben kunde finnas en huvudrubrik på startsidan som heter SR Play, och som direkt koppar en till samma ställe som mobilappen.
 • Jag är inte säker på att jag förstår hur du menar.

  Förklara, så berättar jag om det är något som går att göra, om det inte går idag men är något vi vill lösa eller om det är ett förslag vi inte har möjlighet att göra något åt (och vad det i så fall beror på).
  Annika Webbmaster
 • Nja, jag är ju själv ingen IT-kunnig person precis, så jag kanske är ute och cyklar i detta ämne. Jag menar bara att när man i snart sagt alla FM-sända program hänvisar till SR Play-appen, så borde en liknande motsvarighet till synas även på hemsidan, t.ex. på samma rubrikrad som Nyheter, Poddar och program, Direkt m.fl.  Själv har jag faktiskt ingen smartphone, så jag vet inte ens hur appen funkar. Ja detta var min lilla idé för alla som inte har en smartphone, men som har internet och en dator.

  Ett exempel:
  När man på en dator går in på svt.se kommer man till en första sida där SVT Play ligger som val på samma rad: Nyheter, Lokalt, Sport, SVT Play, Barn m.m. Det är väl ungefär så jag menar. Hoppas ni förstår hur jag tänker.
 • Tack snälla du för en tankeväckande problembeskrivning, där du sätter ord på problem som jag tror att många lyssnare upplever, men som få lyckats beskriva så väl. Det finns mycket vi behöver reflektera över, både i hur vi utformar våra appar och vår webbplats och i hur vi pratar om dem i sändning.

  SVT Play/svt.se och SR Play/sverigesradio.se
  Det är logiskt att du, och troligen många andra besökare som är bekanta med SVT Play (där program och kanaler finns) och som vet att SVT Play är en del av hemsidan svt.se förväntar er en liknande uppdelning på sverigesradio.se, i synnerhet om vi ofta tipsar om att ett program finns på just Sveriges Radio Play.

  Kort om hur vår hemsida fungerar
  Någon speciell avdelning för att lyssna har vi dock inte, eftersom det inte finns något syfte med att lägga ljuden på en speciell del av hemsidan. Radio kan du lyssna på samtidigt som du läser nyheter eller kikar på tablåer, så ljudet finns "överallt". Därför finns det en ljudspelare i botten av vår hemsida som följer med överallt, så att du kan pausera ljudet eller höja volymen om du exempelvis lyssnar på musikkanalen P4 Plus samtidigt som du tar reda på vad kvällens Karlavagnen har för ämne.

  När du besöker vår hemsida ska du alltså inte leta efter en speciell "Play-del", utan fokusera på det innehåll du vill nå.  Vill du lyssna direkt på en kanal? Då klickar du på rätt länk vid Lyssna direkt på vår startsida och startar P1, P2, P3, "din" P4-kanal eller vald "extra-kanal" (här P4 Plus). Fler kanaler når du med länken Visa alla, se bild:  Vill du hellre lyssna på poddar & program, så finns det dels många förslag på vår startsida, men ännu fler programserier finner du via menyn i toppen av sidan - eller genom att skriva in önskat programnamn i sökrutan:  Sökrutan är även bra om du vill hitta ett visst innehåll, till exempel om din bror tipsat om att han hörde ett bra program om allergier hos hundar. Skriv in allergi hund - så kommer du att hitta detta avsnitt:
  Agnes Wold: Därför blir hundar mer allergiska  Vår hemsida sveriesradio.se saknar alltså en särskild "Play-avdelning". Ljudet finns med på hela hemsidan, och det mesta ska gå att nå rätt enkelt.

  Fast eftersom vi sänder dygnet runt och har ca 40 kanaler, så blir det mycket innehåll. Om du inte hittar en programserie, ett visst avsnitt, en kanal eller ett nyhetsklipp (eller om du hittar det men inte lyckas spela upp det) så är det bara att höra av dig hit till forumet:
  https://kundo.se/org/teknisk-support/d/hur-lyssnar-jag-pa-sr-play-via-min-vanliga-dator/

  Jag och mina kolleger kommer att göra vad vi kan för att hjälpa dig.

  Men här och nu är det du som hjälpt oss, eftersom du tog dig tid att förklara så bra varför du ville nå just SR Play! Tack för det.

  Annika Webbmaster
 • Tack Annika för bemötandet. Lycka till med att utveckla hemsidan och apparna så att det blir allt enklare att förstå hur man hittar respektive program eller inslag. Tydlighet och pedagogik är ett problem idag, såväl inom IT-sektorn, trafikskyltning m.m. Men alla som skapar denna sortens artificiell kommunikation är ju också "bara" människor, det är jag som människa alltför väl medveten om.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.