Hur publiceras Sveriges Radio ljudfiler?
Hej Jag är nyfiken på vad ni använder för system eller mjukvara för filhantering för er streaming. Hur automatiserade är ert "workflow" alltså hanteringen när ni publicerar nya filer?
Följ inlägget
0
följare
Det är få av mina kolleger som kan svara både begripligt och korrekt här - vilket beror på att vi använder flera olika tekniker. Somliga är helt automatiserade, andra kräver rätt mycket handpåläggning.
En av de kolleger som vet mycket om detta heter Philip och passerade just förbi min plats. Han lovar att hjälpa mig att svara - men i morgon!
Tills vidare tipsar jag om en artikel där vi reder ut (eller trasslar till?) begreppen genom att berätta om likheter och skillnader mellan de olika ljud vi erbjuder, vilket (förutom direktlyssning på ca 50 kanaler) är:
- Ljudklipp som i allmänhet ligger "för alltid" (AAC, tre kvaliteter)
- Sändningar som i allmänhet ligger ute i 30 dagar (AAC, tre kvaliteter)
- Poddar som i allmänhet ligger ute "för alltid" (MP3, en kvalitet)
Men även bland exempelvis poddarna finns det lite olika sätt som ljuden skapas - och tillsammans med Philip hoppas jag kunna reda ut begreppen.Om det är någon speciell del av "publicerings-mystiken" du är extra intresserad av, så förtydliga gärna frågan, annars kanske vi berättar rätt ingående om ljudklipp, trots att du egentligen är intresserad av poddarna (eller vice versa).
Spännande fråga hur som helst!
Philip har svarat:
Jag har försett hans svar med förklarande länkar vid begrepp som jag misstänker att många lyssnare inte är bekanta med, men det finns säkert fler saker som kan behöva förtydligas, så fråga på!
Tills vi får hjälp från dem, finns det en text som handlar om hur vi på Sveriges Radio arbetar mer generellt med hörbarhet här. En del av de tipsen kan nog vara intressanta för dig, exempelvis om hur man använder bakgrundsljud för att etablera en stämning, men att den nivån kan dras ned när talet kommer in.
Hörbarhet och bakgrundsljud
Ett annat generellt tips, är att lyssna igenom hur det låter både med hörlurar och "ute i rummet" med olika typer av högtalare. (Såna tester behöver förstår inte gå till överdrift, det är ju omöjligt att täcka in alla miljöer vid varje avsnitt). Talat innehåll som du tycker är tydligt i bra hörlurar i en tyst studio (i synnerhet om du själv är involverad i produktionen och redan innan vet vad som sägs!) kan vara mer otydligt för den som lyssnar i t ex bilens ljudanläggning eller med datorns högtalare.
Jag återkommer när jag har varit i kontakt med ljudteknikerna!
Jag hade markerat denna tråd med "följ upp", och det var bra, för när jag nu följer upp, så ser jag att jag aldrig vidarebefordrade din efterlysning om tips på vad man bör tänka på när man producerar talat innehåll. Att svaret kommer så sent är alltså mitt fel, ingen annans.
Nu har pratat med en kollega, samma Philip som har svarat ovan för övrigt, och han förstår utmaningen. På Sveriges Radio har vi bra studior och bra utrustning, men vad kan du tänka på för att få podden att låta så proffsig som möjligt utan att ruinera dig? Jag frågade: Ett kanske lite oväntat svar: Jag frågade även om vilken programvara som är ett minimum, och han svarade: Hans råd blev:
- Akustiken - försök dämpa rumsreflexer. Sitt i ett rum med mycket möbler, mattor och gardiner. Har du en bordsskiva, dämpa den gärna med en filt så att du inte har kala ytor där ljudet studsar.
- Använd en dynamisk mikrofon som du kan ha nära munnen så att det läcker in så lite rumsljud som möjligt, t ex en mikrofon som används för sångare på scen.
- Koppla mikrofonen till ett ljudkort som du kan koppla till din dator. Se till att mikrofonen inte överstyr så att det uppstår distorsion.
- Använd ett ljudredigeringsprogram som kan hantera VST-plugins. Det finns en massa gratisvarianter på nätet, både av ljudredigeringsprogram samt av VST-plugins. Hitta en equalizer VST-plugin som du kan använda för att filtrera ner bummelfrekvenser i basen och kanske för att brilla till ljudet lite i diskanten.
- Testa att spela in med olika mikrofonavstånd. Hör skillnaden och använd det avstånd där du tycker att det låter bäst.
Lycka till med podden!