Frekvenser för radiokanaler

Vi har en bra transistorradio. Bor strax norr om Strömstad. Vill kunna lyssna på P1 med bra ljud?
Marie Martinson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Marie!

  Det är ett företag som heter Teracom som har hand om själva utsändningen av våra (och andra radiobolags) kanaler.

  På deras hemsida finns det tabeller över vilka frekvenser som gäller på olika orter, och genom att välja Västra Götalands län, kan jag se att frekvensen för P1 i Strömstad är 88,0 MHz, se här:
  Teracom: Frekvenstabeller för radio

  Om du inte lyckas få in P1 bra på 88 MHz, så har Teracom en bra checklista för radiomottagning. Det finns även möjlighet att rapportera störningar på radiomottagningen hos Teracom.
  Annika Webbmaster
 • Jättebra! Tack för hjälpen!
  Marie Martinson
 • Forts på frekvenser,
  jag lyssnar dagligen på P1dock ligger MIX Megapol väldigt nära och stör ofta(dagligen x flera) ut P1, är det vanligt?
  Bor i Norrköping.
  Vivi-Anne Jensen
 • Hej Vivi-Anne!

  De båda kanalerna verkar ligga hyfsat nära varandra när det kommer till frekvenser. I Norrköpingsområdet ligger P1 på 90.0, Mix Megapol i samma område ligger på 89.5. Jag misstänker att det är tillräckligt nära för att störningar ska kunna uppstå. Vi som svarar i detta forum är dock inga experter på FM-radio, då det är företaget Teracom som har hand om själva FM-utsändningen. Det är därför relativt sällan som vi får in liknande felrapporter, att kanaler störs av andra kanaler. Mitt bästa tips är att kontakta Teracom Kundsupport som vet mer om detta, och vad man kan göra åt problemet med störningarna. Jag hoppas att du där kan få några bra tips för att få bort störningarna och förbättra din lyssningsupplevelse.

  Lycka till!
  Ted Supportansvarig
 • Beroende på vad den befintliga radioapparaten är för något så kan en med bättre selektivitet, dvs förmåga att skilja olika stationer/frekvenser åt, vara lösningen.

  Bor man inte i princip "i" ena masten som stör och den andra ligger längre bort, om stationerna sänder från olika master, så ska 0,5 MHz fungera med vettig selektivitet och precision i frekvensinställningen. I Stockholm ser t ex den övre delen av skalan med de kommersiella stationerna ut så här: 104,3 - 104,7 - 105,1 - 105,5 - 105,9 - 106,3 - 106,7 - 107,1 - 107,5 - 107,9. Den sistnämnda är dock en svag sändare. I huvudsak har den delen av skalan sett ut så sedan början av 90-talet då de kommersiella stationerna kom, även om stationerna på frekvenserna har bytts ut, bytt plats med varandra osv. "Ute i landet" där det bara varit relativt få kommersiella stationer tidigare, och inga rikstäckande, så har det ju däremot varit mer luftigt. Jag kan inte riktigt påminna mig att dessa 0,4-0,5 MHz någonsin varit ett problem annat än på enkla radioapparater med analog frekvensinställning där det kan vara för dålig precision (och selektivitet). Vissa enklare sådana apparater kan också driva lite i frekvens så att den efter ett tag inte riktigt är där man ställde den. Ligger kanalerna nära varandra blir det förstås inte bara ett problem genom att man tappar mottagningskvalitet, utan även att den riskerar att driva mot den kanalen man inte vill lyssna på.

  Fenomenet med att radion hugger på fel station plötsligt behöver inte alltid bero på att radion ändrat sig i just det ögonblicket. Om den så att säga står mellan två hötappar så kan det räcka att signalen sjunker lite på den ena frekvensen för att den ska hugga på den andra istället.
  Martin S
 • Martin, tack för att du tog dig tid att dela med dig av denna information, och även komma med tips!
  Ted Supportansvarig

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.