Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

DAB radion för P4 i Stockholm fungerar inte

Någon aning om varför?

Kommentarer

 • Och DAB radion för P3 i Stockholm fungerar inte.
  Janne
 • Samma här, ingen Dab radio för P3 sedan 2/1.
  Johanna Mörtberg
 • Jag ringde idag till Teracoms kundtjänst telefon 0771-91 00 85 och de sa att de har utfört servicearbeten i fredags och att man ska göra en ny kanalsökning på radion och om det fortfarande inte fungerar ska man kontakta Sveriges Radio. Jag har gjort en ny kanalsökning på min radio och då hittade inte radion P4 och P3. Dvs felet kvarstår trots att jag gjorde en ny kanalsökning. Jag ringde en gång till Teracoms kundtjänst och fick tala med en annan person och han sa att Sveriges Radio har slutat att sända ut DAB P3 och DAB P4!!!
  Janne
 • Va bra att de kunde meddela sina kunder... otroligt dåligt må jag säga.
  Paula
 • Finns det någon officiell info om det här? Hittar inte heller p3 och p4 men hittar inget om att det ska sluta sändas?
  Daniel
 • Det var ju dåligt att det har slutat att sända i dab p3 P4
  Niklas.
 • Enligt teracom:s kanallista ska det ju fungera (klicka på digital-radio). Det är den lista som hänvisas till från den sidan som säger att arbeten ska göras på DAB-nätet 1/2:

  https://www.teracom.se/privat/radio/frekvenstabeller-radio/
  Daniel
 • Fukar inte och finns inte som alternativ att hämta.
  Varför skulle SR sluta sända DAB bara på P3 och P4 och inte P1 och P2?
  Märkligt!
  Gunilla
 • Jag har gjort en ny sökning nu på morgonen med ingen skillnad. P3 o P4 Stockholm säger ingen service på dessa stationer.
  Paula
 • Varför ingen DAB-sändning av P4 Stockholm? FM sändaren sprakar hos mig.
  Toni Bergqvist
 • Saknar DAB-radion som bara slutat att fungera, trots omsökning. Gått över till FM igen men det är ju mycket sämre ljud...

  Internetradion tycker jag tyvärr har en tendens att lagga (iaf hos mig men det har kanske med mitt interna nätverk att göra)

  Vore intressant att få veta hur framtidsplanerna ser ut. HAr varit mycekt uppskattat med DAB i Sthlm
  Torgny
 • Och varför är det ingen som svarar på frågan?
  Toni Bergqvist
 • Hej, fick ett svar från Teracom:

  Tack för att ni kontaktar Teracom.
  Den 1:a februari så genomfördes en frekvensomläggning, vilket innebär att man tagit bort P3 och P4. Ifall ni efter omläggningen inte får in vissa radiokanaler så kan ni behöva göra en kanalsökning på radioapparaten.
  Torgny
 • Så stockholms största radiokanal går tillbaka till en brusande FM-sändning? Otroligt.
  Toni Bergqvist
 • Man tycker ju att både SR och Teracom kunde informerat lite tydligare om detta, finns det verkligen ingen officiell information om detta? Inte bara hörsägen från kundtjänst?

  https://www.teracom.se/privat/nyheter/Nyhetslista/arbete-i-dab-natet2/
  Daniel
 • Jag skickade ett meddelande till lyssnarservice@sverigesradio.se och frågade varför dom har slutat att sända DAB P4 i Stockholm och DAB P3 i Stockholm. Dom svarade "Beklagar radiotystnaden. Teracom vill ändra sina testsändningar i DAB+ och vill ha tillbaka frekvensutrymmet för P2, P3 och P4 - (P1 är fortfarande intakt). Det är ingen pengafråga eftersom vi haft dessa sändningar "gratis". Våra vanliga sändningar i DAB är dock helt orörda. Mer än så vet vi tyvärr inte på Lyssnarservice."
  Janne
 • "Våra vanliga sändningar i DAB är dock helt orörda." Dvs inte P3 och P4 då eller? Verkar vara stor förvirring och de skyller på varandra enligt vad ni skriver här ovanför?
  Daniel
 • Efter 2 kanalsökningar på 2 olika nya radioapparater, varav 1 i bilen så hittar jag allt utom just P3 och P4.
  Toni Bergqvist
 • Såvitt jag förstår är DAB+ och DAB två olika varianter av DAB. På kartongen till min digitalradiomottagare Sony XDR-S61D står det "DAB DAB+". Men den gör såvitt jag förstår bara kanalsökning avseende DAB+. Jag har skickat ett meddelande till Sonys support och frågat hur jag ska göra för att radion ska göra en kanalsökning avseende DAB.
  Janne
 • https://sverigesradio.se/digitalradiodab På denna webbsida står det "Den teknik som används förkortas DAB, Digital Audio Broadcasting, och den teknik som nu används är den modernare varianten DAB+.".
  Janne
 • Det är något som inte stämmer här. Grannen har en radio som stödjer DAB och DAB + och även han får in alla kommersiella kanaler samt SR:s samtliga kanaler förutom just P3 och P4.  Är SR förda bakom ljuset av Teracom?
  Toni Bergqvist
 • Något fel verkar det vara. P3 och P4 saknas trots upprepade omsöknimgar. Vi har flera DAB+enheter. Samma sak på samtliga
  Martin
 • Reguljära P2 går inte att få in, bara Klassiskt och Världen. Samt att de nämnda P3 och P4 saknas.
  Thorleif Alpberg
 • Det går att läsa lite här https://www.worlddab.org/country-information/sweden#coverage 
  hur det är uppsatt med DAB och DAB+ i Sverige (och världen).
  Där står det bland annat att SR har tillgång till 8-10 kanaler i mux1 som är DAB (inte DAB+) där SR's kanaler finns men jag får bara fram att 6 kanaler sänds när jag gör sökning. Det borde alltså inte vara ett problem att flytta P3 regular och P4 Stockholm till den muxen sett till antal kanalplatser.
  Det står också att det är DAB+ i mux2 som är Teracom Test där alla kommersiella kanaler finns och där P3 och P4 Stockholm fanns tidigare.

  En gissning kan ju vara kvalitén inte är tillräckligt bra i mux1 där gamla DAB och inte DAB+ används och att det är därför P3 och P4 Stockholm inte flyttats dit utan istället tagits bort när Teracom ville ha tillbaka kanalplatserna?

  Personligen ser jag bara att de kommer tillbaka då det är markant sämre kvalité och ljudnivå i min bil när FM används istället.
  Nicklas Lövebrant
 • Många som blev av med P4 i DAB lär ju bara skrolla vidare och börja lyssna på någon kasinoreklamkanal i stället för att börja fibbla med FM-bandet...Det kan ju inte vara bra för SR.
  Toni Bergqvist
 • Om inte P3 och P4 kommer tillbaka i DAB-nätet kommer jag att sluta lyssna på Sveriges Radio helt och hållet i ren protest. Jag har lyssnat på P4 Stockholm sedan de började sända. Det är ju praktiskt att SR och Teracom kan skylla på varandra, då undviker man ju att ge lyssnarna kanalerna åter.....
  Micke Huss
 • Jag håller med dig Micke! Jag slutar lyssna på SR då deras kanaler inte kan hittas. Det är så uselt skött från både SR och Teracom. Det är till detta våra licenspengar går till... skamligt
  Paula
 • Karolina Utvecklare
 • Vilket fullständigt meningslöst pressmeddelande.
  Toni Bergqvist
 • Vad ska man göra om man som de flesta i den här tråden har lyssnat på P2, P3 och P4 i DAB+? Det verkar inte finnas möjlighet att lyssna på dessa i DAB (utan plus) heller? Är enda alternativet att gå tillbaka till FM? Pressmeddelandet kunde vara lite mer omfattande.

  Hade det inte varit bättre att behålla P2, P3 och P4 och istället t ex ta bort P3 Star och SR P7 och vad det nu fanns för fler nisch-kanaler på DAB+?

  Teracom har inte heller uppdaterat sina frekvenstabeller så det är fortfarande lite svårt att veta vad som gäller.

  Daniel
 • P3 kan jag vara utan, men att den enda reklamfria kanalen, P4, som underrättar stockholmarna om trafik och väder nu bara finns på ett brusande FM-band är ju skandal.
  Toni Bergqvist
 • P2 Klassiskt ska finnas kvar så som jag förstår det.

  mvh
  Karolina Utvecklare
 • P4 torde ha betydligt fler lyssnare än P2 Klassiskt.
  Toni Bergqvist
 • Eftersom detta är ett forum för tekniska frågor rörande webb och app så får ni gärna skicka frågor och kommentarer rörande DAB till lyssnarservice@sverigesradio.se istället.

  mvh
  Karolina Utvecklare
 • Eller så mailar vi till claes.bertilson@sverigesradio.se då det står att man skall göra det i pressmeddelandet.
  Det är vad jag gjort och ju fler som gör de desto bättre skulle jag säga.
  Nicklas Lövebrant
 • Har mailat lyssnarservice som skickade vidare frågan och sedan har jag inte fått något svar.

  Inte så konstigt man skriver här, man får ju åtminstone lite bekräftelse och utlopp för frustrationen :-)
  Daniel
 • Hej!

  Eller så mailar vi till claes.bertilson@sverigesradio.se då det står att man skall göra det i pressmeddelandet.
  Det är vad jag gjort och ju fler som gör de desto bättre skulle jag säga.


  Eftersom jag, som webmaster, då och då hamnat i situationen att jag får massor av mejl om samma ämne, så kan jag berätta att det där med "ju fler desto bättre" inte stämmer. Tvärtom så tar det tid att besvara alla dessa mejl och tid för er att skriva dem, tid som jag utgår från att ni alla kan göra något mer konstruktivt med!

  Detta är fortfarande ett forum för webbsupport och DAB är inte webb, så den här tråden hör inte hemman i detta forum. Men eftersom ni är många som har skrivit hit, vill jag hjälpa er.

  Det väsentliga är ju inte hur många som hör av sig, utan vad ni tycker och hur många ni representerar, och då är det mer konstruktivt om vi använder er samlade kraft till att beskriva vad det är ni tycker att vi på Sveriges Radio har skött dåligt här, och hur och varför ni skulle vilja att vi löser detta!

  Sedan ser jag till att Claes Bertilson nås av er "kollektiva återkoppling". Claes är alltså presschef på Sveriges Radio och jag förmodar att han inte har haft med detta DAB-beslut att göra, men i den rollen är han en talesperson för oss på Sveriges Radio och vet till vilka kolleger han ska framföra respektive synpunkt. Låter det vettigt?

  Jag har varit sjuk denna vecka och har därför inte följt med i turerna. Detta är mitt försök till att sammanfatta.

  1. Informationen om förändringen har varit sen, otydlig och givit er ett intryck av att Teracom skyller på Sveriges Radio medan Sveriges Radio skyller på Teracom
  2. Själva förändringen (där kanaler som även sänds i FM har tagits bort) är en stor försämring för er, eftersom många av er har investerat i DAB-mottagare just för att FM-mottagningen inte fungerar bra där ni befinner er.
  3. P4 Stockholm, med sitt innehåll av trafik, väder och livsviktig samhällsinformation i krislägen, är den av de borttagna kanalerna som de flest av er önskar att vi prioriterar (om ni måste välja)
  Var detta en korrekt sammanfattning eller har jag missförstått något viktigt eller glömt att få med någon central del?

  Som sagt var är det bra att se till att Claes Bertilson (och andra kolleger) får del av era synpunkter, och att spamma honom med mejl är förmodligen mindre effektivt än att koka ned det hela till konstruktiv kritik.

  Jag förstår att ni är frustrerade, men jag hoppas att ni har förståelse över att vi webbmastrar inte vill att detta supportforum för webb och appar ska förvandlas till en arena för att klaga på hur vi på Sveriges Radio hanterar DAB-frågan!
  Annika Webbmaster
 • @Annika, jag tycker du har sammanfattat det på ett bra sätt!

  Jag förstår nu att detta inte är support-forum för DAB men när jag skrev här första gången så kom jag direkt från en google-sökning till den här tråden. Jag läste inga rubriker eller headers på webb-sidan. Om du scrollar längst upp på den här sidan så står det endast i en liten ruta till höger att det är support för webb och app.

  Daniel
 • Tack för denna förståelse och bra att min sammanfattning var någorlunda överens med din bild!

  I och med att felet uppstod under en helg när forumet inte är bemannat och vi dessutom varit underbemannade denna vecka, så har vi ju inte hunnit vara tydliga med att detta är fel forum, vilket förstås är synd.

  Men fel forum eller inte ... Jag och mina kolleger kan inte ge er ordentliga svar, men vi ser till att det ni skrivit hit når rätt i företaget. Detta är inte den första tråd i supportforumet som handlar om annat än appar och webb, och det är ju bättre att kritiken når fram på "fel väg", än att vi inte får någon återkoppling alls när vi gör större förändringar som påverkar er möjlighet att lyssna!
  Annika Webbmaster
 • Hej, alla!
  Vi på Lyssnarservice ber naturligtvis om ursäkt för alla dröjsmål i detta ärende. Tyvärr är vår bemanning inte den bästa heller för tillfället. Men vi svarar så gott vi kan, håll ut bara. Tack för ert tålamod!

  Igår 6 februari, klockan 17.37, kom ett pressmeddelande från Sveriges Radio i frågan: https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2938&grupp=21081&artikel=7150273

  Lyssnarservice tar era eventuella frågor vidare.
  Anders
 • Hej Annika.
  Ledsen att jag angav att man skulle mejla till Claes men det var ju faktiskt vad det stod i pressmeddelandet. Mediekontakt för ytterligare frågor: Claes ...
  Då du tydligt ville att vi inte skulle diskutera mer här så var det den enda andra vägen vi kunde göra oss hörda.

  Jag förstår tydligt hur frustrerande det kan vara att få mängder av mail om samma sak, jag sitter i en liknande situation emellanåt också men innan du la upp förslaget om att du skall framföra våra synpunkter, som jag tycker du sammanfattade bra ovan, så är det tyvärr oftast så att om bara en gör sin röst hörd och i detta fallet skickar ett mail händer ingenting.
  Skickar däremot fler så ger det en bild att det hela är ett problem.

  I vilket fall tack för att du tar det vidare.
  Nicklas Lövebrant
 • Ledsen att jag angav att man skulle mejla till Claes men det var ju faktiskt vad det stod i pressmeddelandet. Mediekontakt för ytterligare frågor: Claes ...

  Ja, det vet jag, men jag hoppas och tror att det är mer effektivt att ta detta samlat.

  Jag håller helt med om att det ofta är viktigt att visa att det är många som framfört en åsikt, eftersom frågor som engagerar många förstås prioriteras högre än sådana som bara ett fåtal lyssnare hör av sig om.

  I detta fall är jag dock övertygad om att Claes redan vet om att ni är många och frustrerade. Lyssnarservice har framfört er kritik bland annat i deras dagliga sammanfattningar av lyssnares synpunkter, och dessa är vi många på Sveriges Radio som läser. (Ibland kan det kännas lite som ett svart hål att kontakta stora företag, så det kan förhoppningsvis vara bra att veta att jag, trots sjukskrivning och trots att DAB inte är "mitt område", kände till att förändringarna med DAB + skapat problem för er.)

  Och när jag kontaktar Claes med er återkoppling, så kommer jag inte bara att skicka länk hit, utan vara tydlig med att det bara i denna tråd är tretton lyssnare som engagerar sig. Claes är dessutom erfaren och vet att varje lyssnare som tar sig tid att skriva om ett problem i ett forum representerar många fler lyssnare som inte rapporterat in felet själva, utan endast läser. Tråden har haft cirka 500 visningar, och majoriteten av dessa visningar är troligen från personer som söker svar på vad som hänt med deras DAB-mottagning.
  Annika Webbmaster
 • Hej! Jag köpte en kombinerad DAB/FM-radio för ett par månader sen. Varit väldigt nöjd med P3s DAB-sändning då FM har dålig mottagning i min bostad.

  Döm av mon förvåning när jag plötsligt inte kan få in P3 på DAB längre! Nu tvingas jag lyssna på sprakig FM. Trist.

  Hoppas P3 i DAB återvänder.
  Daniel
 • Vi är flera med dig, Daniel. Men detta är tydligen fel forum för denna fråga, se ovan.
  Toni Bergqvist
 • Tack Toni, det stämmer!

  Forumet är för webbsupport och vi webbmastrar kan helt enkelt inte tillräckligt om ämnet.

  Daniel:
  Kolla gärna på checklistan för bättre FM-mottagning om det finns något du kan göra för att påverka detta. Och om FM inte fungerar bra och DAB (tillfälligt eller inte) är borta, så finns P3 på webben och i appar. Och om du skulle få problem med den tekniken, så vet du vad som är rätt forum ...

  Alla:
  Presschefen Claes Bertilson hälsar och tackar för er återkopplingen (samt för att han fick den samlad, eftersom han har haft svårt att hinna svara individuellt till de lyssnare som skrivit direkt till honom, vilket är frustrerande både för lyssnare och honom själv).

  De synpunkter Claes har fått in om detta kommer han att sammanställa och framföra till rätt kolleger.

  Ungefär så är läget. Hör vi något mer om detta så vill vi förstås berätta det, men jag vågar inte lova att vi kommer att komma ihåg det, då det inte är "vad vi arbetar med egentligen".

  Trevlig helg!
  Annika Webbmaster
 • Tack så mycket Annika för ditt engagemang i denna fråga och återkopplingen.Väldigt proffsigt. Önskar även dig en trevlig helg.
  Daniel
 • Tydligen släcker SR sina dab sändningar för att reklam kanaler vill ha utrymmet och SR och Teracom får väl bättre betalt då. Men vi dab lyssnare betalar ju radio och tv licens och vill ha kvar våra dab sändningar från SR. Alla som köpt dab mottagare kan känna sig lurade och detta i en tid när allt fler har skaffat sig en sådan. Svagt och dåligt SR. Skäms. Jag uppmanar alla dab lyssnare att bojkotta SR sändningar över huvud taget. Tänker jag göra. Dagens största tistel åt SR. Detta är typiskt Sverige när politiker och tjänstemän ska styra och sabba. allt
  Hans Sundberg
 • SR har agerat bedrövligt dåligt på alla sätt. Ge oss snarst tillbaka P3 och P4 på DAB i Stockholm och överallt där det försvann. Tänk om andra företag skulle bete sig som SR!? Då skulle dom försvinna väldigt fort. Jag är mycket besviken.
  Gösta
 • Återställ omedelbart P2 P3 P4 i DAB kanalerna, SR's grundutbud måste ju ingå i första hand, sedan gärna flera nischade kanaler. Vem är ansvarig för detta vansinnesdåd?
  Stefan
 • Jag får in 15 stycken DAB kanaler här i norra Stockholm utom just P4 Stockholm, försökt återställa inställningar men märkte ingen skillnad. Det märkliga är att P3 fortfarande fungerar för mig fast ni påstår att ni slutat sända P2, P3 och P4 Stockholm.

  Tycker det är katastrof Sverige blivit något slags u-land p.g.a dåliga politiska beslut, ska vi bara ha reklamradio i det här landet och ändå bli påtvingad betala massa licenspengar via skatten?

  Har en relativt ny bil med DAB radio från fabriken och allt har fungerat bra till för någon vecka sedan!
  Petter
 • Hej igen!

  Som sagt är detta inte rätt forum för att få svar på frågor som rör DAB.

  Daniel:
  Tack

  Hans:

  Alla som köpt dab mottagare kan känna sig lurade och detta i en tid när allt fler har skaffat sig en sådan.

  Jag förstår att det är väldigt frustrerande. Samtidigt tror jag att Sveriges Radio har försökt vara tydliga med att vi inte vet hur framtiden ser ut för denna teknik. Här har till exempel jag själv för två år sedan försökt vara tydlig med att framtiden för DAB är osäker:
  I och med att framtiden för DAB är osäker, är det inte rätt mot lyssnarna att lägga in P4 Plus i utbudet och därmed kanske locka publiken till att investera i DAB-mottagare – när vi inte kan lova att den tekniken kommer att fortsätta vara något vi kommer att stödja på sikt. (delar av citatet strukna)
  Program i Digtalradion

  Jag beklagar verkligen om du har fått annan information från någon del av Sveriges Radio. Eftersom jag inte heller då var hemma i DAB-frågan såg jag till att förankra mitt svar hos Sveriges Radios ledning, och just att vi inte ville locka folk att investera i en teknik vars framtid vi inte vet något om, vet jag kom direkt från vår programdirektör Björn Löfdahl.

  Staffan:
  Vem är ansvarig för detta vansinnesdåd?

  Jag vet inte (DAB är alltså inte alls min hemmaplan som webbmaster), men vår kommunikationsdirektör Claes Bertilson har försäkrat mig att era synpunkter, som jag sammanfattade i dessa punkter, når till ansvariga:
  1. Informationen om förändringen har varit sen, otydlig och givit er ett intryck av att Teracom skyller på Sveriges Radio medan Sveriges Radio skyller på Teracom
  2. Själva förändringen (där kanaler som även sänds i FM har tagits bort) är en stor försämring för er, eftersom många av er har investerat i DAB-mottagare just för att FM-mottagningen inte fungerar bra där ni befinner er.
  3. P4 Stockholm, med sitt innehåll av trafik, väder och livsviktig samhällsinformation i krislägen, är den av de borttagna kanalerna som de flest av er önskar att vi prioriterar (om ni måste välja)
  Har du någon ytterligare punkt du vill framföra?

  Petter, det låter märkligt! Kan du ha FM-funktion eller webb-radio i samma mottagare, så att du får in P3 den vägen? Eller är det månne DAB-kanalen P3 Star du har hört?

  Annika Webbmaster
 • Gösta, förlåt att du inte fick svar med de andra!

  Som sagt är det fel forum, men jag förstår frustrationen och har fört det vidare.
  Annika Webbmaster
 • Hej!

  Jag har förstått att diskussionen om DAB och DAB+ ligger utanför Kundo.

  All denna frustration och totala förvirring mellan Sveriges Radio, Teracom och alla digitalradioanvändare bottnar i politiska beslut. Sommaren 2015 fattade regeringen beslut om att digitlradio inte skulle byggas ut i Sverige. Ett liknande beslut tog jman också år 2005.

  Jag tycker därför att lekstugan och testsändningar med DAB, som har pågått sedan 1995 bör skrotas och återupptas om och när Riksdagen fattar beslut om permanenta digitala sändningar.

  Jag har skälv skrotat FM-mottagare och lyssnar bara via internet.
  Mats
 • Mats . Internet funkar ju sådär i lastbilar,bussar, taxi, budbilar och privatbilar i stockholmstrafiken. DAB var ju klockrent.
  Toni Bergqvist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.