Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Program i Digtalradion

Kan Sveriges Radio inom ramen för sitt sändningstillstånd byta ut program som sänds i digitalradion ? Jag skulle gärna vilja ha P4+ i DAB radion. Dessutom skulle jag vilja ha vanliga P2 minus språkprogrammen som sänds på eftermiddagen. De kan ersättas med P 2 Klassisk melodiradio. Vanliga P 1 finns redan i DAB radion. Kan Sveriges Radio byta till den modernare ljudkodningen DAB+  som är bättre och modernare. Vad händer med digitalradion i framtiden?
Jag bor i Lund och har lyssnat till Digitalradion i många år. Dessutom har hag möjlighet att lyssna till den danska digitalradion. Till skillnad från Sverige så har Danmark satsat och byggt ut digitalradion men har ändå sina FM sändningar kvar. 
Sven-David Svensson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Sven-David och tack för många bra frågor - som jag har svårt att svara på.

  Detta forum är nämligen ett forum för support på våra webbtjänster, och vi webbmastrar har inte så bra kunskap om DAB. Jag försöker svara på de frågor jag kan ändå, och berättar var jag hittat svaren.

  Kan Sveriges Radio byta till DAB+?
  Teracom tillsammans med bland andra Sveriges Radio en pilot på tre orter i Sverige: Stockholm, Uppsala och Gävle. Piloten syftar till att undersöka vad lyssnarna tycker om innehåll och tjänster inför en nylansering av digitalradio. Utsändningstekniken som används är DAB+.
  Teracom: Frågor om digitalradio

  Vad händer med digitalradion i framtiden?
  Det vet vi tyvärr inte. I nuläget finns inga beslut. Kulturminister Alice Bah Kuhnke skrev i en debattartikel 2015:
  En sådan övergång är förenad med alltför stora oklarheter, i synnerhet vad gäller radions roll i svensk krisberedskap. Rege­ringens uppfattning är också att vår nuvarande radio­lösning, det vill säga FM-nätet kompletterat med webbradio, inte heller är behäftad med sådana brister att en övergång är motiverad. 
  Och:
  Regeringen kommer att följa utvecklingen i bland annat Norge. Där kommer, bland annat på grund av ett större upprustningsbehov än Sverige av FM-­nätet, i januari 2017 FM-nätet att börja släckas ned till förmån för DAB+-sändningar. Inte minst kommer regeringen att beakta hur Norge hanterar försvars- och säkerhetsaspekterna av övergången.
  Svenska dagbladet: ”Regeringen stoppar övergången till DAB-radio”

  Kan vi förnya DAB-utbudet, och till exempel få med P4 Plus?
  Önska kan man ju! Jag vet inte riktigt vem det är jag ska rikta detta önskemål till, så jag börjar med att framföra det till Ulf Reneland, ulf.reneland@sverigesradio.se, som är Digital beställare för vårt utbud. Förhoppningsvis kan han lotsa frågan vidare till rätt person om det inte är hans bord.

  Hoppas att detta var svar på dina frågor!
  Annika Webbmaster
 • Tack för svaret. Vem inom Sveriges Radio kan svara på frågor om DAB tekniken och dess innehåll Vilka frågor svarar lyssnarservice på?
  Sven-David Svensson
 • Lyssnarservice svarar på det mesta, även om de framförallt är bra på frågor om vårt innehåll. Det de också är riktigt bra på, är att de har en stor kännedom om hela Sveriges Radio och brukar vara bra på att hjälpa folk att komma i kontakt med rätt personer, så även om en fråga inte är deras bord, kan det gå att skriva till dem!

  En hel det frågor om DAB-tekniken kan du få svar på av Teracom:
  Teracom: Kontakta kundtjänst

  Några vanliga frågor har de redan svarat på här:
  Teracom: Frågor om digitalradio

  Hör av dig igen ifall det finns frågor som du inte hittar någon som kan svara på, för att hitta någon som kan svara försöker vi hjälpa dig med!
  Annika Webbmaster
 • Tack för svaret Jag kommer att ta kontakt med kundservice vid ett tillfälle.
  Sven-David Svensson
 • Bra!
  Ulf Reneland, som jag kontaktade om dina kanal-önskemål, var tyvärr inte rätt person, men han har givit mig tips på en annan kollega som jag skickar vidare frågan till.

  Trevlig helg - och trevlig lyssning på så väll svensk som dansk radio!
  Annika Webbmaster
 • Hej igen och förlåt för att återkopplingen dröjt!

  När det gäller P4 Plus har jag fått ett tydligt besked. P4 plus är en testkanal som ska utvärderas under våren, då vi ska ta ställning till om den ska fortsätta sändas eller inte. Jag utgår från att vi då också tar ställning till om kanalen bör finnas på fler plattformar – och i så fall om DAB är en passande plattform.

  I och med att framtiden även för DAB är osäker, är det inte rätt mot lyssnarna att lägga in P4 Plus i utbudet och därmed kanske locka publiken till att investera i DAB-mottagare – när vi inte kan lova att vare sig den kanalen eller den tekniken kommer att fortsätta vara något vi kommer att stödja på sikt. Om ett halvår hoppas jag att det går att få tydligare besked.

  Denna tveksamhet till att erbjuda ett brett utbud är, förstås, tråkig för er som har investerat i tekniken och önskemålet om P2 har jag inte fått svar på ännu ... Jag hoppas att jag kan återkomma om det!
  Annika Webbmaster
 • Hej igen, igen!

  Jag bad om ett förtydligande när det gäller P2, och anledningen till att det är P2 med språkutbudet, och inte den rena musikkanalen som vi erbjuder i DAB, handlar om vårt sändningstillstånd. I vårt sändningstillstånd ingår att vi ska sända ett visst antal timmar på andra språk. I detta räknas DAB och FM, medan det vi sänder via webben inte räknas. Om vi då skulle byta bort språksändningarna i DAB, skulle vi behöva knöka in dessa i någon annan kanal.

  Fast, om jag förstod det rätt, saknas båda P2-varianterna i det utbud du kan ta del av i Lund ... Så det är inte en fråga om att byta P2-kanal från den version du får i FM till den utan språken, utan snarare ett önskamål om att lägga till den renodlade musik-kanalen.

  Stämmer annars utbudet här?
  https://www.teracom.se/privat/radio/frekvenstabeller-radio/ 

  (Välj digitalradio och Skåne län för att sålla ut "dina" kanaler.)
  Annika Webbmaster
 • Hej
  Tack för svaret.
  De program som jag får in i DAB radion finns här:
  https://www.teracom.se/privat/radio/frekvenstabeller-radio/
  OBS. SR P2 Klassisk Sommar sänder inte längre. SR P4 sänder när det är sändningsuppehåll i SR P7 Sisu radio. Den P2 kanal som finns i DAB radion är
  webb kanalen P2 klassisk nonstop. Går det inte  att ha vanliga P2 utan språk i
  DAB radion? Är det någon inom Sveriges Radio som vet något om Digitalradions
  framtid? Vad jag har förstått så blir den kvar under nuvarande tillståndsperiod.

  Sven-David Svensson
 • Hej Sven-David!
  Ledsen för det sena svaret. Teracom har gjort en större omläggning i sina system vad gäller DAB. Omläggningen gör att du måste göra en ny kanalsökning. Här finns info:
  https://www.teracom.se/privat/natmeddelanden/dab-omlaggningar/
  Här finns info kring kanalsökning:
  https://www.teracom.se/privat/radio/installningar-i-din-digitalradion/
  Frågor gällande frekvenser besvaras av Teracoms kundtjänst:
  https://www.teracom.se/privat/kundtjanst/
  Vi vet dessvärre ingenting om framtiden för DAB i Sverige eftersom hela projektet lagts på is.
  Jesper Webbmaster
 • Tack för svaret. Trist att DAB projektet har lagts på is. Går det inte att byta ljudkodning från DAB MPEG 2 till DAB+ MPEG 4 som är en modenare ljudkodning?
  Den P2 kanal som finns i DAB radion är SR P2 klassisk som spelar klassisk musik non stop utan kommentarer. Dock ej hela verk utan endast brottstycken som tex en sats från en Brandenburg konsert av Bach och inte hela verket.  Jag saknar hela konserter. Dessutom finns SR P2 Världen  som spelar väldsmusik.  De kanaler som jag får in finns på följande länk:
  https://www.teracom.se/privat/radio/frekvenstabeller-radio/
  Sven-David Svensson
 • Går det inte att byta ljudkodning från DAB MPEG 2 till DAB+ MPEG 4 som är en modenare ljudkodning?

  Detta är fortfarande ett webbforum, inte ett DAB-forum, och varje DAB-fråga vi webbmastrar besvarar blir ju antingen rätt halvdant besvarad, eller också får vi lägga ned enormt mycket tid på att sätta oss in ett ämne vi inte kan något om. Och även om det är kul att lära sig nya saker, blir vårt vanliga arbete med webbsupport lidande, så tyvärr vill vi undvika att få in en massa DAB-frågor här.

  Som jag skrev högre upp i tråden så testar vi just DAB + i en pilot som pågår på vissa orter:
  Vad är digitalradiopiloten?
  Teracom tillsammans med intresserade programbolag genomför nu en pilot på tre orter i Sverige: Stockholm, Uppsala och Gävle. Piloten syftar till att undersöka vad lyssnarna tycker om innehåll och tjänster inför en nylansering av digitalradio. Utsändningstekniken som används är DAB+.
  Frågor om digitalradio

  Och på vår egen sajt står detta:
  Kommer DAB+ att bli standard för digitalradiosändningar i Sverige?
  Det är den teknik som används och blivit standard i allt fler länder i Europa. Det finns därför ingen realistisk möjlighet att välja något annat. DAB+ är alltså standard runt om i Europa och för några år sedan tog EBU (Europeiska Radiounionen) ett beslut om att rekommendera DAB eller DAB+ som standard. Läs mer i denna pdf på EBU:s hemsida.
  Frågor och svar om digitalradio/DAB

  När det gäller kanal-utbudet i DAB, så är det bättre att du vänder dig till Lyssnarservice:
  lyssnarservice@sverigesradio.se

  Det är den kontaktadress som finns på vår DAB-sida. Som jag skrivit lite högre upp i tråden så svarar Lyssnarservice på det mesta och har en stor kännedom om hela Sveriges Radio, så de brukar vara bra på att hjälpa folk att komma i kontakt med rätt personer!

  En hel det frågor om DAB-tekniken kan du dessutom få svar på av Teracom:
  Teracom: Kontakta kundtjänst

  Vi webbmastrar är däremot helt fel personer. Jag hoppas att du har förståelse för detta!
  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.