Bli inte lurad vid hundköpet!

Det har kommit till vår kännedom att det förekommer försök att lura hundköpare på pengar genom falska annonser om hundar till salu. Med hjälp av ett stulet registreringsnummer försöker bedragaren lura köparen att betala in pengar i förskott för en hund som inte finns.Samma historia återkommer ofta
I många av de fall som har kommit Svenska Kennelklubben, SKK, till känna är bedragarnas tillvägagångssätt snarlikt. Allting börjar med en annons på nätet, till exempel på Blocket, om en SKK-registrerad hund som måste omplaceras.  

När en potentiell köpare hör av sig till annonsören får de höra en påhittad historia om varför hunden måste omplaceras, ofta påstår personen i fråga att man hastigt har blivit tvungen att flytta utomlands men att man vill att hunden ska få bo i Sverige.

Köparen blir erbjuden ett mycket generöst pris för att ta över hunden, ofta bara kostnaden för att frakta hunden tillbaka till Sverige. Köparen uppmanas sedan att betala in pengarna i förskott. Bakom annonsen finns dock ingen hund och köparen blir helt enkelt lurad på pengarna som man överför till annonsören.

Stulet registreringsnummer och falsk stamtavla
I flera fall har bedragarna använt sig av stulna registreringsnummer när man har berättat om hunden som är till salu. När en hund registreras i SKK blir den tilldelad ett unikt registreringsnummer som fungerar ungefär som ett personnummer. Registreringsnumret hittar du bland annat på hundens registreringsbevis (stamtavla).

Genom att skicka ett registreringsnummer vaggar bedragaren in köparen i en falsk känsla av trygghet eftersom numret ger köparen möjlighet att söka på hunden i SKKs register. Hunden man hittar när man söker finns dock inte hos bedragaren utan lever sitt liv någon annanstans med en ägare som är helt ovetande om att deras hunds registreringsnummer används för att lura folk på pengar.

Vissa av de personer som har hört av sig till annonsören har till och med fått se en förfalskad stamtavla efter att de har varit i kontakt med "säljaren".

Lyssna på varningsklockorna
Hur ska man undvika att bli lurad? Ett allmänt råd är att om ett erbjudande om att köpa en hund verkar vara för bra för att vara sant, då finns det också en risk att det är det. Här är några saker du bör vara extra uppmärksam på för att undvika att bli lurad:

  • Priset är ofta mycket lägre än vad man kan förvänta sig att behöva betala för en hund av den aktuella hundrasen. Bedragarna väljer ofta populära hundraser som många kan tänkas vilja köpa. 
  • När du söker på hunden i SKKs e-tjänst Hunddata ser du om hunden är ägarregistrerad eller inte. Att hunden inte är ägarregistrerad behöver inte betyda att något är fel men kan vara en sak att notera om du har andra skäl att misstänka att allt inte står rätt till.
  • Om du får se en stamtavla finns det några saker att titta lite extra på. Hundens uppfödare ska alltid stå med på stamtavlan. Hundens ägare finns dock aldrig med på en stamtavla. Det enda undantaget är hundar som ska exporteras från Sverige, då skrivs den utländska ägaren med på stamtavlan.
Gör livet svårare för bedragare – ägarregistrera din valp!
Det finns en sak som är gemensam för alla registreringsnummer som har använts i de bedrägeriförsök som har kommit SKK till känna. De hundar vars registreringsnummer har använts har inte varit ägarregistrerade.

Genom att ägarregistrera din hund gör du det svårare för bedragare att använda din hunds registreringsnummer för att lura någon i framtiden. När du köper en SKK-registrerad valp är avgiften för ägaranmälan redan betald av uppfödaren, och allt du som ny ägare behöver göra är att skicka in blanketten du får hem tillsammans med valpen.

Läs mer om andra sätt att ägarregistrera din hund här: Att ägarregistrera hund

Kontakta oss om du känner dig osäker
Känner du dig osäker inför hundköpet är du välkommen att kontakta Svenska Kenneklubben via e-post hundfragor@skk.se eller på telefon 08-795 33 44.

Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.