Bli inte lurad vid hundköpet!

Det har kommit till vår kännedom att det förekommer försök att lura hundköpare genom falska annonser om hundar till salu.Samma historia återkommer ofta
I många av de fall som har kommit Svenska Kennelklubben, SKK, till känna är bedragarnas tillvägagångssätt snarlika. Allting börjar med en annons på nätet, till exempel på Blocket.

När en potentiell köpare hör av sig till annonsören får de höra en påhittad historia om varför hunden måste säljas, ofta påstår personen i fråga att man hastigt har blivit tvungen att flytta utomlands och antingen säljs hunden här i Sverige eller så har hunden ”fastnat i tullen” utomlands, t e x Kamerun.

Köparen blir erbjuden att ta över hunden, oftast bara till kostnaden för att frakta hunden tillbaka till Sverige. Köparen uppmanas att betala in pengarna i förskott. Bakom annonsen finns dock ingen hund och köparen blir helt enkelt lurad på pengarna som man överför till annonsören.

Ett annat vanligt bedrägeriförsök som vi fått kännedom om är att annonsören påstår att hundarna är uppfödda hos en släkting i ett annat land. Tyvärr kan det vara så att hundarna är insmugglade och man kan heller inte kontrollera om pass och andra intyg är korrekta eller förfalskade. Läs mer i detta inlägg om du misstänker att det rör sig om smuggelhundar.

Stulet registreringsnummer och falsk stamtavla
I flera fall har bedragarna använt sig av stulna registreringsnummer, ett unikt nummer som fungerar ungefär som ett personnummer. Genom att uppge ett registreringsnummer vaggar bedragaren in köparen i en falsk känsla av trygghet eftersom numret ger köparen möjlighet att söka på hunden i SKKs register. Hunden man hittar när man söker finns dock inte hos bedragaren utan lever sitt liv någon annanstans med en ägare som är helt ovetande om att deras hunds registreringsnummer används för att lura folk på pengar.

Lyssna på varningsklockorna
Här nedan följer några sakar du bör vara extra uppmärksam på för att undvika att bli lurad:

  • Bedragarna väljer ofta populära hundraser som många kan tänkas vilja köpa.
  • Om du får se en stamtavla från SKK finns det några saker att titta lite extra på. Namnet på hundens uppfödare ska alltid stå med på stamtavlan. Hundens ägare finns dock aldrig med på en stamtavla. Det enda undantaget är hundar som ska exporteras från Sverige, då skrivs den utländska ägaren med på stamtavlan.
  • Acceptera aldrig en mellanhand eller ursäkt så som ”jag hjälper en god vän till mig”.
  • Hämta aldrig hunden på annan plats, till exempel en parkeringsplats.
  • För tryggast köp, köp en hund som är född i Sverige med svenska handlingar.
  • Vill annonsören ha hela summan i förskott, betala INTE! Om du ska lägga någon form av förskottsbetalning, läs mer här vad som gäller för handpenning för uppfödare inom SKK.
  • Om säljaren säger att hen är uppfödare, kontakta oss gärna för att kontrollera om uppfödaren är ansluten till SKK och att hunden är registrerad.
Gör livet svårare för bedragare – ägarregistrera din valp hos SKK!
Genom att ägarregistrera din hund gör du det svårare för bedragare att använda din hunds registreringsnummer för att lura någon i framtiden. När du köper en SKK-registrerad valp är avgiften för ägaranmälan redan betald av uppfödaren, och allt du som ny ägare behöver göra är att skicka in blanketten du får hem tillsammans med valpen.

Läs här hur du ägarregistrerar din hund: Att ägarregistrera hund

Kontakta oss gärna
Känner du dig osäker inför hundköpet är du välkommen att kontakta Svenska Kenneklubben via e-post hundfragor@skk.se eller på telefon 08-795 33 44.

Svenska Kennelklubben
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.