Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Varför är det väderskuggor i radartjänsten?

Varje dag , på skaraborgsdelen av Västra Götaland syns prickar som symboliserar nederbörd. Är detta "ekon" eller vad är det. Dessa prickar syns även när det är klart väder

Kommentarer

 • Hej!

  Det som man specifikt ser på en väderradarbild är nederbörd (inte moln, även om det förstås finns moln i samband med nederbörd). Men svaga ekon av annat än nederbörd finns ofta också med, det kan handla om exempelvis topografiska hinder eller inversioner. Här finns en sammanfattande artikel om "falska nederbördsekon":
  http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/f...

  Man brukar känna igen falska nederbördsekon på att de är svaga (blå på kartan) och på att de ligger ungefär stilla när man kör bilderna i sekvens. Att helt filtrera bort alla falska nederbördsekon, utan att samtidigt ta bort verkliga nederbördsekon, är en svår uppgift som sysselsatt radarexperter i många årtionden.

 • Hej!
  Prickarna som Gunnar Karlsson talade om är inte bara blåa som de väl borde vara om det var falska ekon och de ligger inte stilla. Är det en höstversion av "Vänersnö"?

 • Hej!

  Området med ekon kring Vara-radarn just nu ligger som helhet stationärt, och är dessutom för småprickigt för att hänföra sig till nederbörd. Det handlar om "falska nederbördsekon". I en ideal värld skulle förstås alla ekon man ser på en väderradar avse nederbörd, men så långt har den tekniska utvecklingen tyvärr inte kommit.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.