Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Temperaturen i Västra Australien

Hej!
Varför skiljer det 10 grader på uppgifterna om högsta dagstemperaturen i Perth västra australien, om man jämför SMHI och Klart.se. T.ex. 3-5 mars. Enl.de som bor i Perth har Klart.se de "klart" mest rätta uppgifternna.

Hälsningar
Sonja

Kommentarer

 • Hej Sonja,
  Tack för att du kontaktar oss om detta.

  Vi är medvetna om att kvaliteten i prognosen för Perth är undermålig. Andra leverantörer arbetar med andra statistiska efterbearbetningar av prognosen än vad vi gör, och det kan vara det som i detta fall ger skillnad. Olika metoder för statistiska efterbearbetningar har olika för- och nackdelar. I just Perth är det tyvärr till vår nackdel.

  Om du vill, får du gärna skicka information om de tillfällen när problem uppstår, tidpunkt och temperatur (även andra parametrar?). Tack på förhand!
 • Hej Anders!
  Tack för ditt svar. Tyvärr kan jag inte lämna några kompletterande uppgifter eftersom jag inte längre lyckas få fram gällande data ang.vädret på utländska orter. På er hemsida visas samma uppgifter för t.ex. Perth västra australien som för ""min position". Konstigt. I sammanhanget kan nämnas att Klart.se och Yr.no fortfarande fungerar.

  Hälsningar Sonja
 • Hej Sonja,
  Ortsprognoser är automatgenererade från den modellkörning som används. För en given latitud/longitud tolkar körningen hur vädret teoretiskt bör komma att se ut just där och just då. Men en svårighet uppstår när det gäller mindre öar ute i havet (och även kuststäder), eftersom den närmaste gridpunkten kan ligga ett stycke ute till havs - där förhållandena speciellt temperaturmässigt kan vara rätt annorlunda än på land på den aktuella ön.
  Så visst har du rätt i att ortsprognoserna för Perth vid den här årstiden ger för låg temperatur, de visar snarare temperaturen ett litet stycke ut till havs.
 • Hej!
  Tack för ditt svar, men min fråga kvarstår. Varför lyckas Klart.se mycket bättre pricka in de rätta temperaturerna i sina prognoser än SMHI??

  Hälsningar Sonja


 • Hej Sonja, tack för ditt inlägg!
  Förmodligen har Klart.se en prognospunkt som är lagd längre inåt land.
 • Hej!
  Det kanske vore något för SMHI att ta efter!? Det kan ju inte kännas tillfredsställande att lämna ut prognoser som är upp emot 10 grader fel.

  Hälsningar
  Sonja
 • Hej Sonja,
  Givetvis vill vi visa en så bra prognos som möjligt.
  Jag har lämnat ärendet till våra meteorologer att titta på.
  Önskar dig en fortsatt trevlig fredag!

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.