Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Symboler för vindriktning i appen

Jag tycker att symbolen för vindriktning i appen är lite lurig. Det heter ju sydlig vind när det blåser från söder. Därför tycker jag att symbolen ska sitta kl 6 och inte som nu kl 12. Även om den är formad som en liten pil mot norr tror jag att den lätt kan bli feltolkad om man inte tänker efter. Så mitt förslag är att göra om symbolen något och sätta den kl 9 vid västlig vind o s v.


jan fåll Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Jan, tack för ditt inlägg!
  Frågan har varit uppe förut, och vi har diskuterat detta med flera inblandade, bland annat meteorologer. Vi visar en pil längsmed vindens flödesriktning, så om det blåser sydlig vind (från söder mot norr), så börjar pilen nerifrån och går uppåt. Om vi skulle ändra detta förfarande så skulle det skapa ännu mer förvirring för allmänheten, då detta är ett vedertaget sätt att visa vindriktningen på.
  Vi har även börjat frångå de äldre "cirkel-pilarna" till att börja visa vanliga pilar, de gamla pilarna i sig skapade en viss otydlighet.
  Hoppas att du är nöjd med svaret, önskar dig en fortsatt trevlig tisdag!
  Anders
 • Snälla kan ni inte byta vind-pil i appen? Jag tittar på appen flera ggr / v men lär mig aldrig. Blandar ihop om den blåser med eller emot bollen med pilen. Låter konstigt kanske men så är det. Jag bor på en ö och måste kolla dagligen så inte vinden blåser nordväst, (då båten måste flyttas). Jag tycker ni har bäst prognoser så vill gärna använda mig av er. Kan ni inte bara göra det möjligt att själv välja pil i appen?
  Björn
 • Hej Björn, tack för ditt inlägg.
  Om du uppdaterar appen i din telefon så får du de nya vindpilarna.
  Önskar dig en bra söndag.
  Anders
 • Hej Anders. Klart pilarna ska vara som de är i alla GRIB filer.
  Ett problem som jag upplever mer besvärande är de linjer som indikerar byig vind. Ofta gör linjerna det väldigt svårt att se styrkan på vinden (ibland kan jag lösa det genom att titta på vågprognoserna men det är ju ingen lyckad lösning)
  Kunde ni inte prova med något annan indikation som tunnare linjer, gråskala eller prickar som inte stör läsningen av styrka och riktning lika mycket.
  /Göran F
  Göran Fredrikson
 • om pilen blåser från sönder dvs nedifrån och mot höger - vilket vädersrärck är det?
  sydvästlig eller sydöstlig`?
  gun lauritzson
 • Hej Göran, tack för dina synpunkter!
  Det är viktigt för oss att få in synpunkter från användarna, jag lämnar detta vidare till beslutsfattare.
  Önskar dig en trevlig fredag!
  Anders
 • Hej Gun, det är en viktig fråga!
  "Nordlig vind" betyder att det blåser från Norr, och den vindpilen är nedåtgående.
  Vindpilen som kommer nedifrån och går upp mot höger är således sydvästlig vind.
  Önskar även dig en fortsatt trevlig fredag!

  Anders
 • Hej igen Anders. Jag tittar en del på vindkartor / GRIB filer för marina ändamål och det har blivit bra med SMHIs vindkartor. Fortfarande tycker jag att ni borde fixa "byig vind" markeringarna. Det är faktiskt riktigt svårt att sa vad som gäller ibland. Har ni diskuterat några alternativ? Jag bifogar en liten bild. Ni vet ju hur det ser ut, men ändå. Ibland har man ju en liten bild och dåliga förhållanden att se den
  MVH  /Göran F
                              

  göran fredrikson
 • Hej Göran, tack för ditt inlägg!
  Jättebra att du bifogar en bild på vad du menar, för "en bild säger mer än tusen ord"! Vi har börjat jobba på en lösning på att göra detta tydligare.
  Önskar dig en fortsatt trevlig fredag.
  Anders
 • varför är det inga riktningspilar på nederbördsområden,så man vet åt vilket håll dom rör sig
  Ulf franzén
 • Hej Ulf,
  Förstår inte riktigt vad du är ute efter, de flesta produkter vi har som visar nederbörd är i form av kartor. Beskriv gärna mer hur samt i vilken produkt. Där kan man trycka på "playknapp" och se rörelsen.

  Med vänlig hälsning,
  Josef Meteorologi

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.