Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Sommartemperaturer förr och nu

Hej,

pratade väder och sommartemperaturer med en man som var helt säker på sin sak nämligen att sommartemperaturerna som vi nu har haft de två sista decennierna vida överstiger temperaturerna på 1960- och 1970-talet. Enligt herren så översteg aldrig temperaturen 25 grader under 60-70-talet. Stämmer det?

Kommentarer

 • Det beror förstås på var man bor. Men om man bortser från den rena fjällvärlden så har det överallt i landet i alla tider varit över 25° under de varmaste sommardagarna. Nu under juli har det slagits värmerekord på en del platser i norra Sverige och under förra årets varma somrar var det ytterligare ett antal värmerekord. Men det handlar inte om någon rekordslakt utan oftast är det någon grad över äldre rekord.
  Sverker Klimatolog
 • Hej!

  Vad är de högsta och lägsta temperaturerna respektive mesta och minsta nederbördsmängderna som uppmätts i Sverige? Kan man se någon form av "röd tråd"/vågor genom historien vad gäller detta?
  Anna
 • Den högsta temperaturen är 38,0° i Ultuna i Uppland den 9 juli 1933 och i Målilla i Småland den 29 juni 1947. Den lägsta temperaturen är -52,6° i Vuoggatjålme i Lappland den 2 februari 1966. Den största nederbördsmägden under ett år är 1866 mm i Mollsjönäs i Västergötland år 2008. I allmänhet har det blivit fler värmerekord än köldrekord.
  Sverker Klimatolog

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.