Nordpolen alt Sydpolen

Hej. Har en fundering nu när klimatet står på tapeten.
Det sägs ju att Nordpolen är på väg att smälta bort,,
men det hörs inget om Sydpolen. Vad kan detta bero på ?
Är det så att Sydpolen är intakt,,och varför är den detta i så fall ?
/Björn Sethson
Björn Sethson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Björn,
  Båda Syd- och Nordpolen är geografiska definitioner (med Ekvatorn som löper i jämnt avstånd mellan dem). Från en klimatologisk synpunkt är det relevant att se om det finns någon kontinent vid dessa punkter, eftersom det är en förutsättning för att inlandsis (dvs. ett istäcke med upp till 4 km tjoklek) kan bildas. Finns det bara hav, så bildar sig havsis (med stora variationer med årstiderna), som är max några meter tjock.

  Vid själva Nordpolen (Arktis) finns det bara vatten: det finns observationer om hur havsis omfång minskar markant sedan 1970-talet (och början av satellitobservationer). I närheten finns det Grönland, där smältning har varit väldigt aktivt de senaste åren. Ju mer isen smälter, desto mer sänks överkanten, som därmed hamnar i varmare luft, och smälter ännu mer. Därför anses Grönland att vara på väg att smälta bort, så länge växthuseffekten verkar som idag; det skulle dock behövas flera tusen år innan mestadels av ismängden har smält bort.

  Kontinenten Antarktis däremot, som täcker Sydpolen, är det mest outforskade område i världen. Att uppskatta dess massbalans är svårare, eftersom det finns inte lika många observationer för temperatur och nederbörd. Dessutom finns det stora ice-shelves, som sträcker sig ut i antarktiska havet; det är inte heller exakt känt hur de interagerar med varmare havströmningar. Det är ett helt kontinent: alla delar behöver inte reagera på samma sätt till klimatförändringen. Östantarktis kan ha en positiv massbalans, mellan Västantarktis förlörar is (främst genom isberg); det finns även risk för att havsvatten tränger mellan bedrock och isen, vilket kunde leda till en mekanisk instabilitet - i andra ord, att stora ismängder bryts loss i söder havet som en katastrofal händelse (cd. senaste IPCC specialrapport om hav och kryosfär).

  Så det händer mycket med Antarktis också, även om det inte finns lika många observationer som för Grönland och Arktis.

  Med vänlig hälsning, Christophe
  Christophe Klimatolog

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.