Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vad orsakar kylan i Nordamerika/Kanada?


Vad orsakar nuvarande kyla över Nordamerika / Kanada? Hänger det ihop med högtryck runt polen, men i så fall, varför så kraftigt just nu?
Påverkar andra väderfenomen typ EL-Nino?
Kan klimatförändringarna nu påverka Golfströmmen och vara inledningen på en ny Glacial period?
mvh
Christer
Christer Eklind Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Christer!

  En bild som visar aktuell (4 januari) temperaturavvikelse från normalperioden 1979-2000. Där framgår att det just nu är kallt över de östra delarna av Nordamerika och samtidigt varmt över de västra samt över Ryssland inklusive det vanligen så kalla Sibirien.

  En enkel förklaring är att det just nu är en period där den allmänna cirkulationen i atmosfären är sådan att kall luft strömmar ner från Arktis över just den östra delen av USA och Kanada, samtidigt har vi en för årstiden varm luftström in över Västeuropa osv.


  Vad kan nu detta bero på? Det finns vissa samband mellan El Niño/La Niña och hur atmosfären i genomsnitt rör sig över områdena runt Stilla Havet inklusive Nordamerika.
  Mer om detta kan du läsa i den här kunskapsartikeln

  Just nu råder La Niña (kall episod) och detta ger under vintern en viss övervikt för kallt väder över delar av Nordamerika, se figur via länken ovan. Men som vi skriver stora avvikelser kan förekomma för enskilda La Nina.

  Att den pågående klimatförändringen skulle påverka Golfströmmen just nu finns inga välförankrade belägg för.
  Ellen Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan bli synligt för alla.
Din e-post visas aldrig publikt. Läs vår policy