Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Heltäckande moln under högtryck?

Hej!

Jag har två frågor:

1) Vad bestämmer utbredningen av de moln som ofta bildas under högtryck, så som det är nu exempelvis 12 oktober 2016, över i princip hela södra Sverige?

2) Varför ligger dessa moln i ett förhållandevis platt skikt på en bestämd höjd över markytan?

Kommentarer

  • Hej!

    1) Mycket av utberedningen bestäms av fukten i luften. Högtrycket över landet just nu har sitt centrum i norra Sverige och roterar cyklonalt (medurs).

    Det betyder ostliga vindar i söder. När luften passerar Östersjön, som är förhållandevis varm på hösten, samlar den på sig massa fukt som sedan kyls av över land och det bildas moln. Detta läge har vi haft nu sedan förra helgen och det gör att utbredningen blir stor.

    2) På många håll har vi i en sk Subsidensinversion (Det är ett skikt där temperaturen stiger med höjden). Vilket innebär att i skiktet stiger temperaturen med höjden till en vis nivå och all fukt fastnar under denna nivån och här bildas mycket moln, ofta i ett ganska lågt skick. Det blir som ett lock med moln. Ovanför detta finns kallare och torrare luft. För att bli av med molnen behövs mer vind, så att det sker en omblandning av luften.

    Hoppas det ger lite klarhet

  • Luften runt ett högtryck roterar anticyklonalt (medurs).

  • Tack för ett jättebra svar!

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.