evapotranspiration och avdunstning

Hej,
Jag funderar på evapotranspiration och avdunstning. I en artikel där SMHI med hjälp av simuleringar beräknat hur stor effekt olika åtgärder skulle få för att öka lågflödet var slutsatsen att ökad sjöreglering är den mest effektiva metoden, (Stensen, Matti, Rasmusson, & Hjerdt, 2019; Lindström, 2019).
1) Är resultatet applicerbart oavsett förutsättningar, t.ex. mycket låga flöden även tidig vår? (sydöstra Sverige)
2. Utgör faktorer som avdunstning en osäkerhet som kan påverka resultatet?
3. Kan vi förvänta oss att evapotranspirationen/avdunstningen förändras olika mycket för sjöar/dammar och andra våtmarker (ex. myr) i samband med klimatförändringarna?
MVH/Lotta
Lotta Andersson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Lotta!

  Tack för dina intressanta och relevanta frågor. Jag ska göra ett försök att svara på dem.

  Det som är viktigt är det gäller reglering av sjöar är att det ofta är en stor volym vatten som kan mellanlagras i sjöar. Det gör att de blir intressanta för att jämna ut skillnaderna mellan våta och torra perioder av året, oavsett vilken tid på året de inträffar. Det är svårt att hitta andra lagringsutrymmen i landskapet med samma kapacitet.

  Avdunstningen påverkas av klimatförändringen och ökar på de flesta håll i landet. Den är dessutom generellt högre från vattenytor än från mark. Frågan om detta kan göra magasineringen i sjöar mindre bra i framtiden är svår att svara på, men detta är en intressant frågeställning att undersöka vidare. SMHI arbetar just nu i ett forskningsprojekt som undersöker våtmarkers vattenbalans. Det finns inga konkreta resultat ännu men vi hoppas reda ut frågan inom det närmaste året.

  Vänliga hälsningar
  Anna Eklund
  Allmänhetens Hydrolog

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.