Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Det kommer från väst

Hej!
Jag undrar varför nästan allt dåligt väder kommer från väst? För rätt många år sedan flyttade jag från Sörmland och hamnade så småningom i Dalsland - som ligger mellan Bohuslän och Värmland.
Ganska snart börjadae jag inse att skulle det blåsa mycket, regna eller allmänt otrevliga vädertyper, så kommer det alltid från väst och drabbar mig och min lilla plätt i Dalsland. Varför är det så?
Tommy
Tommy Löfgren Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej!  Detta har med jordens rotation att göra. Mycket förenklat kan vi säga att när solen lyser på jorden bildas det ett överskott av värme i tropikerna och ett ett förråd av kalluft i polartrakterna. För att jämna ut detta skulle den varma luften i tropikerna röra sig först uppåt och sedan norrut (eller söderut mot sydpolen) mot Arktis där den skulle sjunka och sedan återvända avkyld till tropikerna.

    Nu blir det inte riktigt så enkelt eftersom jorden roterar. Du kan läsa mer om en del underligheter på vägen i ett antal artiklar som vi samlat under denna sida
    https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/atmosfarens-allmanna-cirkulation-1.5608

    På våra breddgrader de så kallade mellanbredderna har vi i allmänhet en strömning av luften som är västlig precis som du noterat.

    Weine

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.