Gröt på havrekärnor
Har köpt havrekärnor. Står att man kan koka en matig gröt på förpackningen men ingenting om hur många delar havre kärnor/ vatten. Hur länge bör de koka? Vid bakning, ska de kokas innan och hur länge? Ska blötläggas, hur länge? Till vad ska de blötläggas? Tilll ska de alltid blötläggas till allt man använder dem till? Har försökt att hittat information om detta men hittar endast att de är goda att rosta i ugn. Vill gärna få mer info. Mvh Elisabeth
Följ inlägget
2
följare
Vi har testat att koka dessa som bas i gröt och fick fram följande:
Gröt 1 portion:
1 dl havrekärnor
2,5 dl vatten
Nypa salt
Anvisning: Blanda ihop allt i en kastrull. Koka i 18-20 minuter på medel låg värme med omrörning.
Går alldeles utmärkt att använda som kolhydratkälla istället för exempelvis potatis, bulgur, couscous och ris till protein i måltid.
Vid bakning så följ anvisning ovan för gröt.
Om man har en känslig mage så rekommenderar vi att blötlägga havrekärnorna i minst 8 timmar innan de tillagas. 💛
Jag har också sökt information om era havrekärnor.
Jag undrar om de är jämförbara med den amerikanska varianten som kallas "thick old-fashioned rolled oats"?
Dvs att de är tillredda på samma sätt (ångade och valsade) som havregryn fast inte valsade lika tunt?
Mvh, Hanna
Våra havrekärnor är lätt valsade, det är därför de är platta, men inte lika hårt valsade som havregryn. Så ja det är i jämförbara den amerikanska varianten.