Nyhetsbrev

Hej! Hittar inga tidigare frågor om nyhetsbrev så jag ställer en ny fråga istället - hoppas OK!

Vi ger som myndighet ut nyhetsbrev i ett verktyg som skickar ut nyhetsbrev i HTML-format. Nyhetsbreven innehåller text, bild, länkar och ibland även film. Det går att får ut nyhetsbrevet som PDF om man vill det och ibland lägger vi upp dessa PDF-filer som ett arkiv på webbplatsen. Nyhetsbreven riktar sig i regel till aktörer i miljösverige (andra myndigheter, näringsliv bla.) men vem som helst är välkommen att anmäla sig för prenumeration av nyhetsbrevet.

Vad säger e-plikten om detta?

Kommentarer

 • Hej!

  Myndigheters nyhetsbrev som vänder sig till allmänheten är leveranspliktigt. Men ni skall inte inte leverera HTML-publikationer med en komplex struktur, dvs om text, bilder och filmklipp är integrerade till en enhet. Gäller detta är nyhetsbrevet inte leveranspliktigt.
  Men du skriver vidare att det går att få ut nyhetsbrevet som PDF och att det också är tillgängligt för vem som helst. I detta fallet blir det istället leveranspliktigt enligt gällande e-pliktlag.

  Vänliga hälsningar,
  Peter Fredin / Handläggare

  Kungliga biblioteket
 • Hej igen och tack för svar!

  En följdfråga: Du skriver "...det går att få ut nyhetsbrevet som PDF och att det också är tillgängligt för vem som helst. I detta fallet blir det istället leveranspliktigt enligt gällande e-pliktlag."

  Gäller det alltså även om nyhetsbrevet inte riktar sig till allmänheten?

 • Hej!

  Ja, i och med att vem som helst kan prenumerera på det.

  Med vänlig hälsning/
  May

  Kungliga biblioteket
 • Hej ni skriver "Men ni skall inte inte leverera HTML-publikationer med en komplex struktur, dvs om text, bilder och filmklipp är integrerade till en enhet. Gäller detta är nyhetsbrevet inte leveranspliktigt."  
  Vi har ett nyhetsbrev i html, ingen pdf skapas dock är den ingen direkt komplex struktur. Text, länkar och vissa avdelare i form av linjer. Hur ska det hanteras, nyhetsbrevet finns bara som mail och visas i webbläsaren om användaren väljer det via en länk i nyhetsbrevet.
  Robert
 • Hej!
  Ja, om det endast är en html-sida utan andra tillhörande betydelsebärande filer så tycker jag att den bör kunna levereras likaväl som om den hade varit ett nyhetsbrev i t.ex. pdf-format, / mvh Pär Nilsson
  Kungliga biblioteket

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post och ditt telefonnummer visas aldrig publikt.