Till senaste kommentaren

Vad räknas som en hästanläggning?

Det diskuteras för fullt i hästgrupper om hur och vem de nya reglerna skall gälla.
Som jag läser det gäller registrering om man har en anläggning (vinstdrivande syfte) Andra anser att man måste reg. om man har två egna hästar hemma på gården i hobbysyfte.
Vad gäller ?
Och om det bara är anläggningar som skall reg, vad räknas då som en anläggning ?
Jag har en egen häst och en vän har 3st stående hos mig (en ponny och ett sto med "föl", ingen av dem skall säljas)
Behöver jag då reg. ?
Försöker läsa mig till hur det ska vara men känner mig förvirrad....

Mvh
Git
Git Göransson

Kommentarer

 • Hej Git!

  Från och med den 21/4 ska alla hästar i Sverige vara registrerade på en anläggning. En anläggning är den platsen där djuren hålls, även om det ibland kan handla om ett bete.

  Det är den som driver anläggningen som ska registrera de hästar som finns på platsen, det behöver alltså inte vara samma person som faktiskt äger hästen. Om man vill vara flera som ska kunna registrera in hästarna på en plats så kan den som driver anläggningen dela ut fullmakt genom Mina sidor.

  Du kan läsa mer om frågor kring registrering av hästdjur i vårat foruminlägg här. 
  Sara Kundtjänst
 • Hej,
  Förlåt men det svaret gav inga tydliga besked.
  Alltså, om man har två hästar på egen gård är man en anläggning? Och eftersom man äger gården så driver man anläggningen?
  Ni borde ändra formulering. Att driva en anläggning ligger långt ifrån betydelsen av att äga en gård. När ni skriver driver tänker man automatiskt på att det ska vara någon form av verksamhet eller företag. 

  sandra danielsson
 • Håller med Sandra.
  Ett förtydligande vore bra...

  Ponnyn som står hos mig är importerad för ett tag sedan och ägaren har ännu inte tillägsreg. henne.
  Kan jag då få fram ett UELNNr på henne ?
  Och hur skall jag gå tillväga om det inte går ?
  Är jag skyldig att lösa detta eller är det ägaren ?
  Git Göransson
 • Hej Git och Sandra,

  Ja, du ska registrera platsen där din häst hålls, vi kallar det anläggning. Det gäller även om du har så kallade hobbyhästar. Har du ett bete inom 500 meter från platsen så kan betet ingå i samma anläggning, om inte andra klövbärande djur finns där emellan.

  Det är den som driver anläggningen som är ytterst ansvarig för djuren som hålls på platsen.

  Den som tar in en häst till Sverige ska ansöka om tilläggsregistrering inom 30 dagar om hästen ska stanna i Sverige längre än 90 dagar. Den måste skicka in passet vid en tilläggsregistrering, eftersom tilläggsregistreringen skrivs in i passet.
  Om hästen inte finns i databasen behöver den registreras i Sverige innan den kan registreras på din anläggning. Det gör den hos en passutfärdande organisation.

  De undantagen som finns för registrering av hästindivider är för hästdjur som deltar i tävlingar, kapplöpningar, utställningar, träning och dragning för en period på högst 90 dagar. För handjur för avel som hålls under betäckningssäsongen och för hondjur för avel som hålls för en period på högst 90 dagar.
  Du bör inte heller ta emot hästar på din anläggning om de inte är korrekt identifierade.
  Sara Kundtjänst
 • Hej! Jag kommer att ha hästarna på bete på granngården och flytta hästarna mellan vår gård och den andra gården. Hästarna kommer alltså vara några dagar i veckan på vår gård och några dagar i veckan på betet på granngården under sommaren. Det är mer än 500 m till betet och det finns en gård emellan som har klövbärande djur. Hur ska jag göra för att det ska vara rätt? Räcker det att de är registrerade på vår gård då?
  Linda
 • Hej Linda!

  Båda platserna där hästarna hålls, måste vara registrerade som en anläggning och få ett varsitt SE-nummer. Du behöver däremot inte registrera att hästarna flyttas mellan platserna när de inte kommer att stanna på den andra platsen mer än 30 dagar.

  Börja med att registrera platsen där djuren hålls. Vi kallar den platsen för anläggning, även om det är ett bete. Efter att du registrerat din anläggning och ditt ärende blivit klart, så kan du lägga till de hästindivider som finns på platsen, på din anläggning. Det är hästens UELN-nummer som du ska registrera.

  Här hittar du information om hur du ska göra:
  Hur registrerar jag min häst?
  Sara Kundtjänst
 • När ska föl födda på anläggningen senast registreras?
  Kristina
 • Hej Kristina

  Fölet ska registreras när den har fått sitt hästpass.

  I dagsläget är det inte helt färdigt med hur lång tid man har på sig att registrera in ett föl från och med att det fått sitt hästpass, då alla detaljerna i förordningen inte är klara än. Detta kommer att uppdateras på vår webbplats när det är klart.

  • om fölet är fött mellan 1 januari och 30 juni ska du ansöka om pass senast den 31 december samma år.
  • om fölet är fött mellan 1 juli och 31 december ska du ansöka om pass senast då fölet är 6 månader gammalt.
  Fölet måste senast ha ett pass när det lämnar födelseplatsen permanent utan sin mamma, eller senast vid 12 månaders ålder.


  Lotta Kundtjänst
 • Hur gör man med hästar som inte man inte hittar UELN-nummer på? Det går inte att söka fram på mina och skriver jag in id-numret i passet eller chipnumret så får jag ändå tom rad på UELN i sökresultat. Den som är en bit över 30 har inget chip och en äldre typ av pass så där har jag bara id-nummer och får ingen träff alls. Det är bara när jag testar på individer under ca 20 år jag får napp i databasen. Kan man inte registrera gamla hästar på sin anläggning?
  Tim
 • Finns det något krav på att hästarnas pass skall förvaras i stallet?
  Stina
 • Hej Tim!

  Om det inte går att få fram det via den centrala hästdatabasen måste du kontakta din avelsförening.

  Hej Stina!

  Passet ska förvaras där hästen är för att kunna visas vid en eventuell kontroll, samt för veterinär om något behövs föras in i det.
  Maria Kundtjänst
 • hej,
  Varför har detta uppkommit med att registrerar hästar?
  /E
  Emmy
 • Hej Emmy!

  Det är för att vi ska få en säkrare smittspårning vid smittoutbrott. Du kan läsa mer om den nya djurhälsoförordningen här på vår webbplats.
  Lena Kundtjänst
 • Hej! Jag hyr ett stall och har två hästar. Är det jag eller stallägaren som ska registrera anläggningen? Har försökt att få dem att registrera, men utan resultat, kan jag registrera istället för stallägaren?
  Maria Lilja Johansson
 • Hej Maria!

  Ja du som är ansvarig för hästarna på platsen kan registrera anläggningen. Det behöver inte vara den som äger stallet.
  Sara Kundtjänst
 • Tack för hjälpen. Nu har jag registrerat, även om det blir för sent.
  Maria Lilja Johansson

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.