Import av hund och katt

Hej. Jag skall i slutet av juni åka till Ukraina och hämta min blivande fru.
Då skall även hennes Hundvalp och vuxen katt, även dotterns hamster följa med.
Vad gäller för djuren?
Mvh Tony
Tony

Kommentarer

  • Hej Tony!

    För att resa med hund/katt till Sverige från ett land utanför EU där rabiessituationen inte är under kontroll så är kraven att:
    • Hunden/katten ska vara id-märkt
    • Hunden/katten ska ha en giltig vaccination mot rabies
    • Hunden/katten ska ha ett godkänt blodprov för kontroll av mängden rabiesantikroppar. Blodprovet ska tas minst 30 dagar efter rabiesvaccinationen och därefter följas av en väntetid på minst tre månader innan införseln
    • Hunden/katten ska ha ett veterinärintyg (utfärdat av en officiell veterinär) eller ett EU-pass för sällskapsdjur
    • Hunden/katten ska ha en djurägareförsäkran
    • Hunden/katten ska kontrolleras vid Entry Point
    De här införselkraven gäller när du som är ägare reser tillsammans med hunden eller reser samma väg inom 5 dagar från hundens resa.

    Här kan du läsa mer om införselkraven för hundar från ett land utanför EU där rabiessituationen inte är under kontroll.

    Här hittar du de olika intygsblanketterna.

    Officiella veterinärer finns inte i alla länder. Om landet saknar officiella veterinärer ska du i stället anlita en legitimerad veterinär och sedan få intyget stämplat av den centrala veterinärmyndigheten i landet. Kontakta myndigheten i god tid och be om information om hur detta ska gå till.

    Tullverkets webbplats kan du läsa mer om hur du anmäler ditt djur till tullen.

    Det finns inget krav på avmaskning. Om du misstänker att din hund kan ha blivit utsatt för dvärgbandmask så är det dock bra om du avmaskar den.

    Fler regler i vissa fall
    Det är andra införselkrav till exempel om hunden reser utan sin ägare, om hunden ska byta ägare efter införseln eller om du reser med fler än 5 hundar. Här kan du läsa mer om vad som gäller i dessa fall.


    Hamstern

    Det är fritt att föra in enstaka gnagare om följande regler uppfylls:
    • Det är högst 5 gnagare som reser samtidigt.
    • Djuret eller djuren reser med dig som ägare eller med ett ombud, och du själv reser inom 5  dagar före eller efter djuren.
    • Djuret eller djuren ska inte säljas eller på annat sätt byta ägare i Sverige.
    • Djuret måste vara uppfött i fångenskap och ha hållits i fångenskap sedan födseln.
    • Om djuret inte reser med dig som ägare utan med ett ombud (också kallad auktoriserad person), så behöver ombudet ha en skriftlig fullmakt från dig där du anger att djuret inte flyttas i syfte att säljas eller överlåtas till någon annan och att personen som reser med djuret har rätt att utföra denna förflyttning för din räkning.
    • Du eller ditt ombud behöver ta in djuren via en godkänd Entry Point till EU. Med det menas särskilt utsedda inreseorter för sällskapsdjur där djurens identitet och medföljande dokument kan kontrolleras. Djuret ska tas in genom en Entry Point i det första EU-landet det kommer till.
    I Sverige är inreseorter för sällskapsdjur (Entry Points) flygplatserna Stockholm-Arlanda och Göteborg-Landvetter. Om du ska ta in gnagare via ett annat EU-land behöver du kontakta inreselandet för att ta reda på vad som gäller för att föra in en gnagare och för att ta reda på via vilka inreseorter du får resa in.

    Om du reser direkt till Sverige med din gnagare ska du visa upp djuret för kontroll till Tullverket vid en av dessa Entry Points.


    Sara Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.