Definition på en fröfirma?

Vad är jordbruksverkets definition på en fröfirma? Behöver fröfirman vara registrerad hos Jordbruksverket? Finns någon offentlig lista på registrerade fröfirmor i Sverige, var hittar jag den?

Kommentarer

  • Hej Jasmine!

    Enligt utsädeslagen (1976:298) och utsädesförordningen (2000:1330) är det den som yrkesmässigt förpackar eller saluför utsäde.

    I växthälsolagstiftningen menas med Växtpass-aktör ett företag med tillstånd att utfärda växtpass. Ett registrerat företag är ett företag som inte har tillstånd att utfärda växtpass men som handlar med växtpass pliktiga produkter.

    Det här svaret kommer från växtregelenheten.
    Sara Kundtjänst
  • Tack snälla för svar.

    Här kommer följdfråga: Så hur kan jag skilja på riktiga/seriösa fröfirmor och oseriösa privatpersoner som har snickrat ihop en tjusig webshop men säljer sitt egna, okontrollerade (kanske inte ens sortäkta) frö? Hur skiljer jag agnarna från vetet?

    Finns någon nationell lista på seriösa växtpassaktörer/fröfirmor?

    Vänligen,

    Jasmine Waara
  • Hej igen!

    Bifogat finns lista över svenska aktörer med rätt att utfärda växtpass samt lista över aktörer som yrkesmässigt säljer eller förpackar utsäde (och således är registrerade i Jordbruksverkets register ”Plantor och fröer”).
    Maria Kundtjänst
  • Underbart, tusen tack!
    Jasmine Waara
  • En följdfråga, vad är avgiften om man vill vara med på listan Aktörer som yrkesmässigt säljer eller förpackar utsäde? Om man är med på den listan, innebär det att man får köpa in svenska fröer från odlare i storpack och packa om i mindre påsar och sälja i webshop till privatpersoner?
    Jon
  • Hej Jon!

    Packa och sälja köksväxt- och prydnadsväxtfrö
    Du måste följa alla regler som gäller för förpackning av köksväxt- och prydnadsväxtfrö. Du måste också köpa ditt utsäde från företag som följer alla regler för produktion av frö, kvalitetskrav, analys av utsädet, förpackning och märkning. Sorterna av de flesta köksväxter måste vara sortäkta.
    Här kan läsa mer om reglerna. Lite längre ner på sidan finns länkat till våra föreskrifter om handel med köksväxt- och prydnadsväxtfrö. Där finns de detaljerade reglerna om odling och försäljning.

    Krav på växtpass
    För vissa arter måste du ha tillstånd för att utfärda växtpass eftersom det finns risker för spridning av olika skadegörare till exempel gäller det tomatfrö. Här kan du läsa om växtpass.

    Registrera ditt företag
    Du måste vara registrerad hos Jordbruksverket för att få sälja ditt frö på distans. Om du behöver ha tillstånd att utfärda växtpass gör du det i samma e-tjänst. Ansökningsavgiften är 1600 kr. Sedan tillkommer årlig registreringskostnad 2200 kr/år och kontrollkostnad 3000 kr/år (om du ska ha tillstånd att utfärda växtpass). Om du inte behöver ha växtpass är registreringen avgiftsfri. Här finns information om registreringen.

    Svaret kommer från Växtregelenheten.

    Sara Kundtjänst
  • Om man ska starta fröföretag t.ex. nu, maj 2024. Betalar man då detta för resten av året:
    Ansökningsavgiften är 1600 kr.
    årlig registreringskostnad 2200 kr/år
    kontrollkostnad 3000 kr/år (utfärda växtpass)

    Eller är det 12 månader från registrering?

    Karin
  • Hej Karin!

    Årliga avgifter (2 200 kronor + 3 000 kronor) faktureras en gång per år, vanligtvis i början av maj.

    Ansökningsavgift (1 600 kronor) för tillstånd faktureras löpande oavsett när på året ansökan kommer in.

    Svaret kommer från växtregelenheten
    Anna Kundtjänst
  • Hej! Ser att det på flera fröshoppar står ungefär:

    "På grund av den nya EU-lagen ... Mina frön säljs endast till privatpersoner som prydnadsväxtfrön och samlarobjekt. All information om smak, användning och ingredienser är baserad på traditionell erfarenhet och är endast för generell information. Tomater betraktas endast som prydnadsfrukter och är inte officiellt avsedda för konsumtion."

    Om jag skriver så på hemsidan behöver jag alltså inte ha växpass, betala för kontroller osv.?
    Karin
  • Hej Karin!

    Nej, man kan inte skriva så på sin hemsida för att kringgå utsädesreglerna eller reglerna om växtpass. De tittar på hur vissa företag i Österrike och Danmark gjort. Många tror att det även gäller i Sverige, men det fungerar inte så. Tomater är Solanum lycopersicum och regleras som sådan i utsädeslagen och växthälsoregelverket.

    Svaret kommer från Växtregelenheten.
    Maria Kundtjänst
  • Tack för snabbt svar! Så då skiljer sig regler åt mellan länder fast det är EU-regler som ska följas?
    Karin
  • Hej!

    Det är samma regler och vi har påpekat förekomsten av dessa texter på hemsidor i Danmark och Österrike, varpå myndigheterna i Österrike har meddelat att de ska kontakta de företag som finns där. Vi har inte fått något svar från de danska myndigheterna.

    Sara Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.