Vi svarar främst på rent botaniska frågor och hänvisar vidare för:
Frågor om djur - Naturhistoriska museet
Skadeangrepp, frukt, bär - Fritidsodlarnas Riksförbund
Svampar - Svampguiden
Vill du veta om en viss växt finns i Botaniska? Sök då i vår databas Garden Explorer
Genom att skriva ett inlägg eller kommentar i forumet godkänner du att Botaniska lagrar dina personuppgifter (namn, e-postadress och IP-adress).
Göteborgs botaniska trädgård är med sina 20 000 unika växter från 130 länder en av Europas största i sitt slag. Allt sedan starten 1923 har utbildning och vetenskaplig forskning stått i fokus för trädgårdens arbete men även hortikultur och rekreation. Botaniska har en bred publik verksamhet med evenemang och utställningar.
Följ oss på Facebook så missar du ingenting!
Svenska odlingserfarenheter finns sannolikt inte för alla släktets arter, men åtminstone valnöt (Juglans regia), grå valnöt (J. cinerea), svart valnöt (J. nigra) och manchurisk valnöt (J. mandshurica) är härdiga i Göteborg. Japansk valnöt, som ibland räknas som en egen art (Juglans ailantifolia), ibland endast som en varitet av den manchuriska valnöten är också härdig här. I Göteborgs botaniska trädgård har vi ett gammalt exemplar av Juglans major så den arten överlever också här även om den knappast frodas. Alla de nämnda arterna kan förmodligen producera nötter här också, men det är inte säkert att de hinner mogna fullt ut om det inte blir en varm sommar. Då tänker jag framförallt på J. regia och J. major, men även J. nigra, som arter där det är viktigt att tänka på vilken proveniens växtmaterialet har för att det ska vara dugligt för odling/nötproduktion här.