Vi svarar främst på rent botaniska frågor och hänvisar vidare för:
Frågor om djur - Naturhistoriska museet
Skadeangrepp, frukt, bär - Fritidsodlarnas Riksförbund
Svampar - Svampguiden
Vill du veta om en viss växt finns i Botaniska? Sök då i vår databas Garden Explorer
Genom att skriva ett inlägg eller kommentar i forumet godkänner du att Botaniska lagrar dina personuppgifter (namn, e-postadress och IP-adress).
Göteborgs botaniska trädgård är med sina 20 000 unika växter från 130 länder en av Europas största i sitt slag. Allt sedan starten 1923 har utbildning och vetenskaplig forskning stått i fokus för trädgårdens arbete men även hortikultur och rekreation. Botaniska har en bred publik verksamhet med evenemang och utställningar.
Följ oss på Facebook så missar du ingenting!
Det är väldigt svårt att säga vad som drabbat din planta. Man hade behövt kika i mikroskop för att om möjligt avgöra vad det kan vara frågan om. Därmed är det också svårt att rekommendera en specifik behandling.
Men jag rekommenderar dig ändå att sticka om plantan och ge den en såpspritbehandling. Ta två till tre sticklingar av friskare delar av plantan. Låt snittytan torka ett par dagar. Behandla dem sedan med såpsprit (En deciliter grönsåpa och 2 matskedar rödsprit på 1 liter vatten). Låt torka på nytt och behandla ytterligare en gång innan du sticker om den i en till hälften sanduppblandad planteringsjord. Håll jorden sedan lätt fuktig. Har du tillgång till benmjöl rekommenderar jag dig att avsluta med att pudra över en liten nypa av detta då det stimulerar rottillväxt på just bladkaktusar.
Behåll ursprungsplantan tills du ser att sticklingarna tar sig. Men klipp bort det värst angripna och ge även denna en såpspritbehandling tills vidare. Isolera den om möjligt från dina andra krukväxter.
Hoppas du får den att överleva.
Hälsningar
Oscar Björn
Trädgårdsmästare