Till senaste kommentaren

risig björk-ta ner eller beskära?

Hej Vi bor på Marstrandsön med ett ganska utsatt västligt läge. Vi har en björk i trädgården sen drygt 30 år men som de senaste 4-5 åren sett rätt risig ut.
Fråga: Kan man beskära den hårt och i såfall hur för att få ett bra utseende på den?
Eller måste vi ta ner den? Tacksam för svar
Med vänlig hälsning, Lilian Fingal tel 0709371720

Kommentarer

 • Ser ut att vara ett fint träd, västvindspåverkat naturligtvis men förmodligen väl värt att lägga lite möda på att behålla. Det finns annars många exempel på misshandlade träd på Marstrandsön! Det kustnära läget med salta vindar gör det extra viktigt att skära rätt! Gallra den, men var jättenoga med att ALDRIG lämna s.k. "rockhängare". Björk är jättekänslig för att skäras så att man lämnar pinnar som sticker ut utanför de s.k. savsugarna, dvs de knoppar, skott eller (helst) kvistar som skall suga näring till hela den bestående grenen, inte minst till sårytan!
  Att döma av bilderna så har inga sådana missdåd hittills skett, med ett litet undantag: Översta bilden visar en liten rockhängare på högra stammen, strax över klykan där stammarna delar sig. Tag snarast bort, ända in till stammen!
  Gör sedan gallringen så snart som möjligt, i god tid innan björken savar!
  Jag skall samtala med trädgårdsmästarna om att lägga in lite mer detaljtips kring beskärning.
                      Lycka till!"
  Pedagogen svarar
 • Hej igen!
  Har samtalat med vår trädgårdsmästare Anna-Carin Ek som skriver: "rekommenderar beskärning under JAS (juli augusti september) hellre än nu. Häxkvastarna kan ju skäras bort om man stör sig mycket på dom och naturligtvis gamla rockhängare men i övrigt tycker jag inte man ska gallra i björk. Det kanske räcker att ta bort döda grenar? Om man tycker att björken är alltför stor är det bättre att ta ner den men viktigt att i så fall tänka igenom detta noga - björkar dricker ju mycket vatten som är bra om man har en sank tomt men inte om man har problem med torka. Hur blir det med ljuset - kanske man vill ha skuggan trädet ger, det tar många år för ett nytt träd att bli stort." Slut citat.
  Som sagt, salta vindar lär "hjälpa" er med vad som behöver gallras. Gallra ur det som blir skadat, och var noga med att göra snitten rätt! Använd vassa verktyg!.
  Pedagogen svarar
 • Hej och tack så mycket för svaren, även om lite olika! Vi kommer hur som helst att ge den en chans till så får vi se sen hälsar Lilian på Marstrandsön
 • Björken är ansad, för 14-dagar sen, nu savar den vid en gren som togs bort, den var i vägen, kommer det att sluta att sava, eller är den kört
 • Hej! Om det var en större gren som togs bort kan björken dräneras på mycket sav och i värsta fall försvagas kraftigt. Det är också svårt för såret att läka ordentligt. Vitaliteten sjunker även på lång sikt med mer mottaglighet för sjukdomar.  Det är därför det är viktigt att inte skära blödande trädarter som björk under vårvinter och vår. Ni får avvakta och se hur den utvecklar sig.
  Trädgårdsmästaren svarar Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.