Vi svarar främst på rent botaniska frågor och hänvisar vidare för:
Frågor om djur - Naturhistoriska museet
Skadeangrepp, frukt, bär - Fritidsodlarnas Riksförbund
Svampar - Svampguiden
Vill du veta om en viss växt finns i Botaniska? Sök då i vår databas Garden Explorer
Genom att skriva ett inlägg eller kommentar i forumet godkänner du att Botaniska lagrar dina personuppgifter (namn, e-postadress och IP-adress).
Göteborgs botaniska trädgård är med sina 20 000 unika växter från 130 länder en av Europas största i sitt slag. Allt sedan starten 1923 har utbildning och vetenskaplig forskning stått i fokus för trädgårdens arbete men även hortikultur och rekreation. Botaniska har en bred publik verksamhet med evenemang och utställningar.
Följ oss på Facebook så missar du ingenting!
Detta är egentligen en omöjlig fråga att svara på utan att vara på plats och titta.
Generellt tycker jag inte man ska påbörja utrotning utan att man är beredd att föra kampen tills man vunnit den, med allt vad det kan innebära. Och har man som du ett bestånd som stått i 40 år (utan att expandera?) så ska man nog tänka sig för noga. Parkslide gillar inte djup skugga, så jag skulle se till att den inte tar sig längre in på er tomt, t ex genom att sätta en robotgräsklippare på en yta mellan beståndet och huset. Även utmattning genom upprepad nedkapning kan då vara ett alternativ, men som sagt: då måste man vara redo att verkligen göra nedkapnningen till en vana, och dessutom se till att ta bort de långa utlöpare som det ofta medför.
Kunskapsläget kring hur man bäst blir av med parkslide förändras ständigt och nya metoder utvecklas testas hela tiden. För en omfattande översikt, se t ex:
https://docs.google.com/document/d/16vWv5qG953PPNh9WUIfVYUiZ3OywyDHs00qXsoqXGkA/mobilebasic
Mats Havström