Ollonborrelarver i gräsmattan?

Hej,
Jag har larver i gräsmattan som äter upp gräsrötterna. Jag har rullat upp ca. 10 - 15 kvm. av gräsmattan och hittat ljusa larver med brunt huvud, troligtvis ollonborrelarver. Jag vill få bort larverna innan de äter upp hela min gräsmatta och jag behöver också så nytt gräs på förstörda delar. Hur ska jag hantera detta? Jag behöver råd och tips.
Mvh Eivor

Kommentarer

 • Hej!
  Gräsmattan tycks ha drabbats av pingborreangrepp, som är mycket vanligt. Förebyggande metoder är att vattna och gödsla rikligt så att gräsmattan hålls i god växt och står emot angrepp.
  Det finns biologisk och miljövänlig bekämpning mot dessa larver i form av nematoder - mikroskopiska små maskar, som vattnas ut och vars bakterier infekterar och förökar sig inne i pingborrelarverna. Augusti är en bra månad för denna bekämpning, då larverna är unga. Medlet vattnas ut kvällstid när det är marktemperatur mellan +13-25 grader. På hösten när det blir kallare kryper larverna längre ner i marken.

  Kratta ut ett tunt lager kompostjord eller dylikt på det döda partiet. Så i med snabbetablerad sort av gräsfrö, sk reparationsgräs, och håll sådden fuktig.

  Lycka till! /Anna-Carin Ek, trädgårdsmästare
  Trädgårdsmästaren svarar Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.